2 Δεκ 2016

Κατατίθεται το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Πώς κατοχυρώνεται το αφορολόγητο

   Κατατίθεται σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα στη Βουλή το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
   Το νομοσχέδιο κατατίθεται με αρκετές αλλαγές, σε σχέση με αυτά που ακούγονταν μέχρι τώρα, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται τα εξής:
   - Η μείωση του ανώτατου ορίου δαπανών, μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών από το 30% στο 20 % για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ για την κατοχύρωση του αφορολόγητου. Με τα δεδομένα αυτά, ένας μισθωτός που έχει εισόδημα έως 10.000 ευρώ, θα πρέπει να δαπανήσει το 10% με πλαστικό χρήμα, το 15% εφόσον έχει εισόδημα έως 30.000 και για εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει με πλαστικό χρήμα τουλάχιστον το 20%, αλλά θα υπάρχει και ανώτατο όριο δαπάνης (π.χ. 12.000 ευρώ).
   - οι επιχειρήσεις που δεν επιθυμούν να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές θα το δηλώνουν με ειδική πινακίδα που θα είναι εμφανής στην είσοδο. Αν δεν έχει αναρτηθεί η σχετική πινακίδα θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ
   - οι δαπάνες για γιατρούς θα αναγνωρίζονται για έκπτωση φόρου, μόνο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί μέσω χρέωσης καρτών ή άλλων τραπεζικών μέσων. Οι δαπάνες για δικηγορικές υπηρεσίες για ποσά πάνω από 500 ευρώ
   - Παραμένει η πρόβλεψη για λοταρία αποδείξεων σε μικροποσά, που θα πληρώνονται σε μετρητά, για να δίνεται κίνητρο στους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις. Όλη η διαδικασία θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.
   Το νέο πολυνομοσχέδιο έχει ως στόχο να κλείσει την διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό κενό την διετία 2017 - 2018, με την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου, που αποτελεί το συμπλήρωμα του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης οφειλών για τις επιχειρήσεις.
   Εκτός από την αυτόματη πτώχευση, η τροποποίηση του πτωχευτικού δικαίου εισάγει και ένα νέο κλάδο: Αυτόν του ελεγκτή φερεγγυότητας, ο οποίος θα ασκεί τις δραστηριότητες συνδίκου μεσολαβητή ειδικού εντολοδόχου και ειδικού εκκαθαριστή, επίσης μειώνει σημαντικά το χρόνο με τον οποίο θα εκκαθαρίζεται η πτωχευμένη επιχείρηση.
   Μεταξύ άλλων, στη διάταξη προβλέπεται ότι το πτωχευτικό δικαστήριο θα μπορεί να αποφασίσει ακόμα και την αλλαγή της διοίκησης μιας εταιρείας που τελεί υπό πτωχευτική διαδικασία, εφόσον κρίνει ότι είναι προς όφελος των πιστωτών.
   Το πτωχευτικό δικαστήριο θα μπορεί, ύστερα από αίτηση του συνδίκου, να αφαιρέσει από τον οφειλέτη τη διοίκηση της πτωχευτικής περιουσίας και το δικαίωμα διοίκησης θα αναλαμβάνει ο σύνδικος, ενώ μέχρι την επικύρωση του σχεδίου αναδιοργάνωσης θα απαγορεύεται η διάθεση στοιχείων του ενεργητικού της επιχείρησης.
   Ωστόσο, αν συντρέχουν εξαιρετικές περιστάσεις, όπως προφανής κίνδυνος ουσιώδους μείωσης της αξίας της επιχείρησης ή ύπαρξη ιδιαίτερα ευνοϊκής προσφοράς, το πτωχευτικό δικαστήριο θα μπορεί να αποφασίσει την εκποίηση της επιχείρησης στο σύνολό της ή μέρος αυτής.
   Σύμφωνα με άλλες διατάξεις του Κώδικα, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα που βρίσκεται ή απειλείται από αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεών του θα μπορεί να υπαχθεί στη διαδικασία εξυγίανσης με απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου ύστερα από αίτησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.