22 Δεκ 2016

Μια σημαντικότατη εξέλιξη για τα εργασιακά που "χάθηκε" στην ειδησεογραφία

Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις δικαιώνει τις θέσεις μας

   Ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των συζητήσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αποτελεί η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις μετά από σχετική προσφυγή της ΑΓΕΤ Ηρακλής.
   Το δικαστήριο έκρινε ότι το δικαίωμα που παρέχει η ελληνική νομοθεσία στο υπουργείο Εργασίας να αποφαίνεται για τη βασιμότητα των επιδιωκόμενων ομαδικών απολύσεων δεν αντίκειται στο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο ούτε στην περίπτωση επιχειρήσεων της αλλοδαπής (πολυεθνικών).
   Ακόμη και το όριο των απολύσεων, σήμερα 5%, είναι θέμα του εθνικού δικαίου.
   Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) επί της προσφυγής της Ανώνυμης Γενικής Εταιρίας Τσιμέντων Ηρακλής (ΑΓΕΤ Ηρακλής) δεν επιβεβαιώνει τις μέχρι σήμερα αρνητικές εκτιμήσεις για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
   Όπως σημειώνει, η απόφαση του Δικαστηρίου δεν αφορά στα ισχύοντα όρια των ομαδικών απολύσεων, τα οποία είναι απολύτως συμβατά με το ενωσιακό δίκαιο. Η κρίση του Δικαστηρίου περιορίζεται στο ζήτημα της διοικητικής προέγκρισης των απολύσεων, καθώς και στα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη κατά τη λήψη της απόφασης από τη δημόσια αρχή.
   «Η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου δικαιώνει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς κρίνει ότι είναι συμβατή με το ενωσιακό δίκαιο η ρύθμιση που δίνει σε δημόσια αρχή την εξουσία να μην επιτρέπει ομαδικές απολύσεις με αιτιολογημένη απόφαση και έπειτα από ουσιαστικό έλεγχο. Το Δικαστήριο ορίζει επίσης ότι τα κριτήρια βάσει των οποίων οι ελληνικές αρχές οφείλουν να εξετάζουν τα σχέδια των ομαδικών απολύσεων πρέπει να είναι περισσότερο εξειδικευμένα απ’ ότι είναι σήμερα».
   Συνεπώς, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η Ελλάδα μπορεί να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου με τροποποιήσεις των ισχυουσών διατάξεων διατηρώντας ένα σύστημα ουσιαστικής διοικητικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων και όχι καταργώντας το, όπως αρκετοί θα ήλπιζαν ή είχαν προεξοφλήσει ότι θα συμβεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.