17 Δεκ 2016

Όλγα Γεροβασίλη: Στη δική μας "ατζέντα" δεν υπάρχει καμία σκέψη για απολύσεις και νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων

Είμαστε κοντά στο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, χωρίς τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ

   Την εκτίμηση ότι δεν απέχει πολύ το «κλείσιμο» της 2ης αξιολόγησης διατυπώνει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξη της στην εφημερίδα «Επένδυση» και υπογραμμίζει πως η στάση της κυβέρνησης παραμένει σταθερά απέναντι στις ιδεολογικά στοχευμένες, ακραίες, παράλογες απαιτήσεις του Δ.Ν.Τ. και των συμμάχων του εντός και εκτός συνόρων.
   Η κ. Γεροβασίλη μάλιστα ζητά από την αντιπολίτευση να αναλάβει σοβαρά και έμπρακτα τις θεσμικές ευθύνες της απέναντι στις απαιτήσεις του Ταμείου για περαιτέρω λιτότητα. Ερωτηθείσα για το θέμα των απολύσεων απαντά: «Στη δική μας «ατζέντα» δεν υπάρχει καμία σκέψη για απολύσεις και νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων». Για το ενδεχόμενο εκλογών στην περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν στη σκληρή γραμμή , σημειώνει: «Η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα. Ο ελληνικός λαός μας έδωσε μια ξεκάθαρη εντολή τον περασμένο Σεπτέμβρη, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και την επιτροπεία. Ο ορίζοντας αυτός αυτής της προσπάθειας είναι ορίζοντας τετραετίας».
   Αναφερόμενη στην αξιωματική αντιπολίτευση, χαρακτηρίζει εμμονικό το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ζητά εκλογές. «Προφανώς, αυτή του η εμμονή δεν σχετίζεται μόνο με την ιδιοκτησιακή αντίληψη της ηγεσίας της Ν.Δ. για την εξουσία και την έλλειψη προγραμματικού λόγου, αλλά είναι ολοφάνερο ότι η ακατάσχετη εκλογολογία του συνδέεται με τα ακραία αιτήματα των δανειστών, στα οποία, κεκαλυμμένα, πλην καθαρά, έχει απαντήσει καταφατικά», υπογραμμίζει η κ. Γεροβασίλη και σημειώνει ότι: «Το «πάση θυσία στην εξουσία», σε συνθήκες δεσμεύσεων κι επιτροπείας, για τις οποίες αποκλειστική ευθύνη φέρει η πολιτική επιλογή των ομοϊδεατών του κ. Μητσοτάκη, το βλέπουν οι συμπολίτες μας και το αξιολογούν». Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης επέκρινε και τη στάση της ΝΔ στη Βουλή κατά τη ψηφοφορία για το κοινωνικό μέρισμα τονίζοντας: «Η Ν.Δ.δεν έχει καν το θάρρος της γνώμης της και δηλώνει «παρών» στη Βουλή για το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μιλά για «μονομερείς» ενέργειες από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης».
   Σχετικά με τις ευρωπαϊκές συμμαχίες τονίζει: «Η στήριξη των κ.κ. Μοσκοβισί, Σαπέν, Σούλτς, Πιτέλα κι άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων της Κομισιόν σχετικά με το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που πρότεινε πραξικοπηματικά ο κ. Σόιμπλε, αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα δεν ήταν και δεν είναι μόνη της στην Ευρώπη απέναντι στους ακραίους συντηρητικούς κύκλους. Ούτε στο εσωτερικό είναι μόνη της, τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, όσο και σε κοινωνικό».
   Ερωτηθείσα για την ενεργοποίηση του «κόφτη» απαντά: «Στη δική μας «ατζέντα» δεν υπάρχει καμία σκέψη για απολύσεις και νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων.Έχουμε νομοθετήσει συγκεκριμένα πράγματα και υλοποιούμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις» και συμπληρώνει: «εξορθολογίζουμε τη Δημόσια Διοίκηση, μεταρρυθμίζουμε το κράτος, χωρίς πολιτικό αυταρχισμό, εξοικονομούμε πόρους μέσα από την πάταξη της γραφειοκρατίας και φιλοδοξούμε για ένα Δημόσιο τομέα παραγωγικό, αποτελεσματικό, διαφανή και φιλικό προς τον πολίτη».

Συνέντευξη της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, στην εφημερίδα «Επένδυση» και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο

Μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, όταν, μεταξύ άλλων, ζητούν επιτακτικά απελευθέρωση απολύσεων, μεγάλη μείωση στο αφορολόγητο, μειώσεις στις συντάξεις;
Όλγα Γεροβασίλη: Συμφωνία, μαζί τους, προφανώς και μπορεί να υπάρξει. Γι’ αυτό, άλλωστε, διαπραγματευόμαστε. Και δε δείχνει ν’ απέχει πολύ το «κλείσιμο» της 2ης αξιολόγησης. Συμφωνία, όμως, που να περιλαμβάνει όσα αναφέρετε, δηλαδή τις πιο αντεργατικές, αντικοινωνικές και αντιαναπτυξιακές θέσεις του Δ.Ν.Τ. και των ακραίων νεοφιλελεύθερων και νεοσυντηρητικών κύκλων της Ευρώπης, δε συνάδει αυταπόδεικτα με τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015. Και προφανώς δεν είναι προς όφελος του λαού μας και της χώρας μας. Η Κυβέρνηση φρόντισε να εκπληρωθούν, έως τώρα, τα συμφωνηθέντα κι η τυπική, πολιτική, ηθική κι αυτονόητη υποχρέωση βρίσκεται -πλέον- στην πλευρά των δανειστών.
Στεκόμαστε, λοιπόν, ως Κυβέρνηση, σταθερά και σθεναρά απέναντι στις ιδεολογικά στοχευμένες, ακραίες, παράλογες απαιτήσεις του Δ.Ν.Τ. και των συμμάχων του εντός  και εκτός συνόρων και ζητάμε κι απ’ την αντιπολίτευση να αναλάβει σοβαρά και έμπρακτα τις θεσμικές ευθύνες της. Πρωτίστως, επανειλημμένα, ζητάμε απ’ την ηγεσία της Ν.Δ. να υπερασπιστεί το εθνικό συμφέρον και όχι το μικροπολιτικό κομματικό της συμφέρον.

Άρα, αν επιμείνουν στη γραμμή αυτή, μήπως η «λύση» θα είναι η προσφυγή στις κάλπες;
Όλγα Γεροβασίλη: Η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα. Ο ελληνικός λαός μας έδωσε μια ξεκάθαρη εντολή τον περασμένο Σεπτέμβρη, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και την επιτροπεία. Ο ορίζοντας αυτός αυτής της προσπάθειας είναι ορίζοντας τετραετίας.
Ο κ. Μητσοτάκης συστηματοποιεί εμμονικά το αφήγημα των εκλογών, απ’ την πρώτη μέρα που ανέλαβε πρόεδρος της Ν.Δ. Χωρίς, όμως, να ξεκαθαρίζει πειστικά τους λόγους για τους οποίους η χώρα χρειάζεται εκλογές, ειδικά σε μια περίοδο που τα θετικά βήματα της ελληνικής οικονομίας αφήνουν υποσχέσεις για ένα καλύτερο αύριο. Προφανώς, αυτή του η εμμονή δεν σχετίζεται μόνο με την ιδιοκτησιακή αντίληψη της ηγεσίας της Ν.Δ. για την εξουσία και την έλλειψη προγραμματικού λόγου. Εξυπηρετεί τη συσπείρωση του κομματικού του ακροατηρίου σε μια εποχή που κανείς άλλος δεν ασχολείται με εκλογές, επομένως του εξασφαλίζει δημοσκοπικές στιγμιαίες φωτογραφίες νίκης. Είναι ωστόσο ολοφάνερο ότι η  ακατάσχετη εκλογολογία του συνδέεται με τα ακραία αιτήματα των δανειστών, στα οποία, κεκαλυμμένα, πλην καθαρά, έχει απαντήσει καταφατικά.
Αυτά σχεδιάζει ο κ. Μητσοτάκης και τα επιτελεία του, θεωρώντας πως θα τα πετύχει με επικοινωνιακό βομβαρδισμό, ερήμην του λαού. Για μια ακόμη φορά υποτιμά το λαό και το συλλογικό του αισθητήριο. Το «πάση θυσία στην εξουσία», σε συνθήκες δεσμεύσεων κι επιτροπείας, για τις οποίες αποκλειστική ευθύνη φέρει η πολιτική επιλογή των ομοϊδεατών του κ. Μητσοτάκη, το βλέπουν οι συμπολίτες μας και το αξιολογούν.
Την ώρα που εμείς αγωνιζόμαστε να πάρουμε μέτρα για την ανακούφιση των ασθενέστερων, επιστρέφοντας ένα μέρος από το πλεόνασμα,  η Ν.Δ. δεν έχει καν το θάρρος της γνώμης της και δηλώνει «παρών» στη Βουλή για το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μιλά για «μονομερείς» ενέργειες από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Η ΝΔ αποκαλύπτεται. Υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη, η ΝΔ συντάσσεται  ανοιχτά πλέον με το Δ.Ν.Τ και την πλευρά Σόιμπλε στην εφαρμογή ακραίων μέτρων φτώχιας. Είναι φανερό πλέον πως στην Ελλάδα συγκρούονται οι δυνάμεις της ανάπτυξης με τις δυνάμεις της λιτότητας και πως η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και πολιτική ομαλότητα για να βγει γρήγορα απ’ τον κύκλο της ύφεσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι η Ευρώπη αλλάζει. Μήπως αλλάζει επί τα χείρω, με την έννοια ότι χάνει συμμάχους και το τιμόνι στρίβει σε συντηρητική κατεύθυνση, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις σε Γαλλία και Ιταλία;

Όλγα Γεροβασίλη: Η στήριξη των κ.κ. Μοσκοβισί, Σαπέν, Σούλτς, Πιτέλα κι άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων της Κομισιόν σχετικά με το  πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που πρότεινε πραξικοπηματικά ο κ. Σόιμπλε, αποδεικνύουν το εντελώς αντίθετο. Η Ελλάδα δεν ήταν και δεν είναι μόνη της στην Ευρώπη απέναντι στους ακραίους συντηρητικούς κύκλους. Ούτε στο εσωτερικό είναι μόνη της, τόσο  σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, όσο και  σε κοινωνικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αποστεωμένο συστημικό κατασκεύασμα. Έχει τον κόσμο του, τις κοινωνικές αναφορές του, την ιστορία του και την πολιτική του δράση. Η κυβέρνηση έχει ρίξει όλες της τις δυνάμεις σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα, στην απτή βελτίωση της καθημερινότητας, σε συλλογικές και αναπτυξιακές δράσεις για ανασύνταξη της κοινωνίας και σπάσιμο της ύφεσης και της λιτότητας. Αυτός είναι ο οδικός μας χάρτης για το αμέσως επόμενο διάστημα. Κι όλα αυτά έχουν αριστερό ιδεολογικό πρόσημο. Επειδή η αλλαγή που έχει ανάγκη η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει μέσα από δεξιές και ακροδεξιές πολιτικές που διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή και προωθούν εθνικούς απομονωτισμούς. Μπορεί να έχει μόνο προοδευτικό πρόσημο, για την ανασύνταξη της κοινωνίας και την ανασυγκρότηση της οικονομίας προς όφελος των πολλών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταίροι έχουν ζητήσει και η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να θεσπιστούν ανώτατα όρια για τη συνολική μισθολογική δαπάνη και για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία θα περιληφθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο.  Υπάρχει κίνδυνος αν δεν πιαστούν οι στόχοι να μπει «κόφτης» στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που θα οδηγήσει σε περικοπές αποδοχών ;

Όλγα Γεροβασίλη: Η Κυβέρνησή μας, απερίσπαστη από τέτοιες «πληροφορίες», εργάζεται στοχευμένα, ώστε να  επιταχυνθεί η διαδικασία επίτευξης των εθνικών στόχων, μέσα απ’ το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. Στη δική μας «ατζέντα» δεν υπάρχει καμία σκέψη για απολύσεις και νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Έχουμε νομοθετήσει συγκεκριμένα πράγματα και υλοποιούμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Με το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, τα ψηφιακά οργανογράμματα, την ψηφιακή υπογραφή και την ψηφιακή διακίνηση εγγράφων εξορθολογίζουμε τη Δημόσια Διοίκηση, μεταρρυθμίζουμε το κράτος, χωρίς πολιτικό αυταρχισμό, εξοικονομούμε πόρους μέσα από την πάταξη της γραφειοκρατίας και φιλοδοξούμε για ένα Δημόσιο τομέα παραγωγικό, αποτελεσματικό, διαφανή και φιλικό προς τον πολίτη. Για ένα δημόσιο τομέα, που, αξιοποιώντας την εμπειρία και τα προσόντα του πλούσιου δυναμικού του, θα είναι ταυτόχρονα πυλώνας χρηστής διοίκησης, φορέας παροχής υπεύθυνης υπηρεσίας και εργαλείο ποιοτικής εξυπηρέτησης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο έχει κλείσει οριστικά για την κυβέρνηση;  Τι ισχύει για τους επίορκους ;

Όλγα Γεροβασίλη: Αυτονόητο είναι πως οι περιπτώσεις των αποδεδειγμένα επίορκων δυσφημούν το σύνολο των υπαλλήλων, δεν τους χαρακτηρίζουν κι ασφαλώς καταλήγουν σε αυτοδίκαιη απόλυση. Για το υπόλοιπο δυναμικό του δημόσιου τομέα δεν υφίσταται ζήτημα απολύσεων. Το δήλωσα ξεκάθαρα στη Βουλή στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, το δηλώνω ξεκάθαρα και με την αφορμή της ερώτησής σας. Η συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητα όσων υπηρετούν στο δημόσιο δεν τέθηκε ποτέ στο τραπέζι των δικών μας διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Εμείς στοχεύουμε στην απόσειση του βάρους που επέφερε στην κοινωνική ζωή, κυρίως εις βάρος υπαλλήλων και λειτουργών του δημόσιου τομέα, η πολιτική χρήση του κοινωνικού αυτοματισμού. Δουλεύουμε  για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας, των αδικιών, της αποδοτικότητας και της ομαλότητας σ’ ένα Δημόσιο που λειτουργεί με το μικρότερο αριθμό υπαλλήλων από το 2009.
 Αν ψάχνετε για πολιτικές επιλογές απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αρκεί να θυμηθείτε τη διακυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑ.ΣΟ.Κ., που, εκμεταλλευόμενη χρόνιες παθογένειες του Δημοσίου και τον κοινωνικό αυτοματισμό, επέλεξε να ανοίξει την πόρτα της απόλυσης, οδηγώντας στο δρόμο χιλιάδες οικογένειες, καταργώντας δημοκρατικά κεκτημένα των εργαζομένων, όπως οι συλλογικές συμβάσεις. Ας μη ξεχνάμε, πως, όταν ο κ. Μητσοτάκης, ως Υπουργός, ευαγγελιζόταν την κάθαρση του Δημοσίου και διαστρεβλώνοντας την έννοια «αξιολόγηση» απέλυε καθηγητές, καθαρίστριες και σχολικούς φύλακες, υψηλόβαθμο στέλεχος της Ν.Δ. διαλάνθανε των «αξιολογητών» και χρησιμοποιούσε πλαστούς τίτλους για την υπηρεσιακή του εξέλιξη, εις βάρος άλλων πραγματικά δικαιούχων, όπως πρόσφατα ενημερωθήκαμε διά του Tύπου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.