9 Δεκ 2016

Αλέξης Τσίπρας: Από 300 έως 830 ευρώ σε 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους - VIDEO

- Δεν είναι δώρο, είναι υποχρέωση
- Κάθε ευρώ που πλεονάζει αναδιανέμεται στους πιο αδύναμους
- Και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά, που δέχθηκαν όλο το βάρος της παρελκυστικής πολιτικής της Ε.Ε. στο μεταναστευτικό
- Από τη στιγμή που αντέχει η οικονομία, θα στηριχθούν σιγά - σιγά όλες οι κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί

   Σε έμπρακτη αναγνώριση των βαρών που σηκώνουν οι αδύναμοι πολίτες για να βγει η χώρα από την κρίση προχώρησε η κυβέρνηση αναδιανέμοντας άμεσα το μεγαλύτερο μέρος του «πλεονάσματος» των εσόδων.
   Υλοποιώντας την παλαιότερη δέσμευση για 13η σύνταξη, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη χορήγηση πριν από τις γιορτές (στις 22 Δεκεμβρίου, μαζί με τις συντάξεις Ιανουαρίου) 617 εκατ. ευρώ (το ποσό που θα διανεμηθεί είναι 4,7 φορές μεγαλύτερο από το ποσό του ΕΚΑΣ που περικόπηκε το 2016) σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις μέχρι 850 ευρώ, καθώς επίσης την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου για όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση.
   Το ποσό που θα χορηγηθεί στους συνταξιούχους θα είναι αντιστρόφως ανάλογο της σύνταξης: 500 - 830 ευρώ θα λάβουν 270.000 συνταξιούχοι, 300 - 530 ευρώ 570.000 δικαιούχοι και 300 ευρώ 750.000 δικαιούχοι.
   Συνολικά, «δώρο Χριστουγέννων» θα λάβει το 60,3% των συνταξιούχων.


   Μπορεί, παραπάνω να γράφω «δώρο», αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι δώρο, είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να ανακουφίσει μεγάλο μέρος του λαού, που όλα αυτά τα χρόνια έζησαν στο πετσί τους τις συνέπειες των πολιτικών προηγούμενων κυβερνήσεων, που είχαν άλλες προτεραιότητες. Οι 11 απανωτές μειώσεις συντάξεων, σε συνδυασμό με τη σκανδαλώδη προστασία των διαπλεκόμενων, τη λεηλασία δημόσιου χρήματος και ασφαλιστικών ταμείων από τη μια και, από την άλλη, η χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού για ανακούφιση 1,6 εκατομμυρίων χαμηλοσυνταξιούχων, αποδεικνύουν ποιες είναι οι προτεραιότητες του καθενός.
   Πολύ μελάνι έχει χυθεί όλα τα χρόνια της κρίσης, και πολύ σωστά, για τους μισθούς και τις συντάξεις, και αυτό γιατί μέχρι τώρα όλες οι ειδήσεις αναφέρονταν σε μειώσεις που επέβαλαν οι συμφωνίες με τους δανειστές. Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, ένα σημαντικό κομμάτι από το πλεόνασμα που δημιουργήθηκε στα κρατικά έσοδα επιστρέφεται στους χαμηλοσυνταξιούχους. Σε ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες πολίτες που, αν και παίρνουν σύνταξη, βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, αφού η σύνταξη των 300, των 500 και των 700 ευρώ δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει τα αυτονόητα. Και το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα, από 300 έως 830 ευρώ, που θα λάβουν σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς αμελητέο.
   Μπορεί να υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη από την υλοποίηση της δέσμευσης, για επαναχορήγηση του 13ου μισθού και της 13ης σύνταξης, αλλά η απόφαση αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση προχωρά προς τον στόχο της και δεν απομακρύνεται.
   Όπως και η απόφαση για αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά, που δέχθηκαν όλο το βάρος της παρελκυστικής πολιτικής της Ε.Ε. στο μεταναστευτικό, είναι άλλο ένα σημαντικό σήμα που εκπέμπει η κυβέρνηση, ότι, από τη στιγμή που αντέχει η οικονομία, και τώρα πλέον αντέχει αφού υπάρχουν θετικά στοιχεία, θα στηριχθούν σιγά - σιγά όλες οι κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
   Εν κατακλείδι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο χθεσινοβραδινό διάγγελμα του πρωθυπουργού είναι ένα σαφέστατο δείγμα γραφής κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής εισοδήματος.
   Με όσα έχουν περάσει οι πολίτες όλα αυτά τα χρόνια, σε πολλούς μπορεί να μοιάζουν “μικρά” και “λίγα”. Αν αθροιστούν όμως όλα τα “μικρά” μέτρα που έχουν θεσπιστεί τον τελευταίο χρόνο, τότε μπορεί πιο εύκολα κανείς να δει μια άλλη συνολικότερη εικόνα.
   Εκεί που υπήρχαν μόνο περικοπές, όπως στην Υγεία και την Παιδεία, υπάρχουν προσλήψεις. Από την πρόσβαση που έχουν πλέον στη δημόσια Υγεία ένα εκατομμύριο πολίτες έως τα 800 εκατομμύρια που θα δοθούν το 2017 μέσα από το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης καταγράφεται η βούληση της Πολιτείας να επουλώσει κατ' αρχήν τις πληγές από την κρίση και επιπλέον να αντιστρέψει τους όρους.
   Δεν γίνονται όλα με τρόπο μαγικό. Η ρόδα δεν γυρίζει με μια κίνηση. Μόνο με τις πολλές, μικρές αλλά διαρκείς προσπάθειες σε όλους τους τομείς μπορείς να γυρίσεις τον τροχό στην κατεύθυνση που θα ωφελείται η πλειονότητα της κοινωνίας και όχι οι λίγοι.Διάγγελμα του Πρωθυπουργού για την κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου

H χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες προκλήσεις τις οποίες όμως αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.
Η Ελλάδα, με τις θυσίες του ελληνικού λαού, κράτησε και κρατάει το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης
Τόσο στο προσφυγικό όσο και στην οικονομική κρίση.
Και έφτασε η ώρα αυτό να το αναγνωρίσει εμπράκτως και η Ευρώπη.
Η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, είναι εξαιρετικά σημαντική για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.
Η λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων που ελαφρύνουν το χρέος κατά περίπου 45 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 22% του ΑΕΠ, είναι ένα πρώτο, αλλά αποφασιστικό βήμα, για την επιστροφή της χώρας στις αγορές και για την έξοδο από την επιτροπεία.
Κάναμε ένα σημαντικό βήμα, αλλά συνεχίζουμε τη προσπάθεια με αντικειμενικό στόχο τη ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, χωρίς υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις.
Τελικός μας στόχος είναι η οριστική έξοδος από τη κρίση και την επιτροπεία, η πρόσβαση στις αγορές χρήματος, η ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας.
Η συμφωνία που υλοποιούμε, όμως, εκτός από δύσκολες μεταρρυθμίσεις περιελάβανε και επανακαθορισμό των δυσβάστακτων πρωτογενών πλεονασμάτων, στα οποία η χώρα ήταν δεσμευμένη.
Έτσι για το 2016, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα μετά τη συμφωνία που πετύχαμε, μειώθηκε από το 4,5% που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, σε 0,5% ΑΕΠ.
Στόχος που αποδείχθηκε ρεαλιστικός.
Και όπως είναι ήδη γνωστό, με την υπεραπόδοση των εσόδων τη χρονιά που φεύγει, υπερκαλύφθηκε στο διπλάσιο.
Δέσμευση αυτής της κυβέρνησης είναι κάθε ευρώ που πλεονάζει από τους διαθέσιμους πόρους, να αναδιανέμεται στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.
Αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και που βιώνουν πιο άμεσα τα βάρη της κρίσης.
Προσηλωμένοι σταθερά στην αντίληψη αυτή άλλωστε, προχωρήσαμε το προηγούμενο διάστημα στην ένταξη 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε το Πρόγραμμα για την Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης.
Και προχωράμε άμεσα στην πρόσληψη 5.000 νοσηλευτών και γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία.
Σήμερα, παραμένοντας σταθεροί στη δέσμευσή μας για στήριξη των πιο αδύναμων, αποφασίζουμε την άμεση διανομή του μεγαλύτερου μέρους της υπεραπόδοσης των εσόδων του 2016, στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Αυτή η κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, για αυτούς και αυτές που, από το 2010 έχουν υποστεί διαδοχικές μειώσεις στις συντάξεις τους και αντίστοιχη επιδείνωση των συνθηκών της  ζωής τους.
Στη πράξη, έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη μια παλιότερη δέσμευση μας για 13η σύνταξη σε όσους συνταξιούχους το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Και αυτό θα κάνουμε.
Χορηγούμε άμεσα, ενόψει εορτών, 617 εκατ. ευρώ σε περίπου 1,6 εκατ. συνταξιούχους που λαμβάνουν  συντάξεις κάτω από 850 ευρώ.
Η δε διανομή του ποσού θα γίνει αντισυμμετρικά, από κάτω προς τα πάνω.
Δηλαδή όσοι από τους δικαιούχους λαμβάνουν τις μικρότερες συντάξεις, θα λάβουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση, που για αρκετές χιλιάδες θα είναι ακόμη και πολλαπλάσια από τη μηνιαία σύνταξή τους.
 Ενώ όσοι βρίσκονται στο πάνω κατώφλι, θα λάβουν μικρότερη ενίσχυση, που όμως θα έχει ως κατώτατο ποσό τα 300 ευρώ. 
Όσο τα περιθώρια της οικονομίας θα διευρύνονται και όσο περισσότερο η χώρα θα ανακάμπτει, τόσο ευρύτερη και ουσιαστικότερη θα είναι η κοινωνική αναδιανομή για την στήριξη αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη.  
Τη Συμφωνία μας με τους εταίρους μας θα την τηρήσουμε στο ακέραιο, αλλά ταυτόχρονα θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο, τη κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας.
Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίσαμε επίσης και μέτρα στήριξης των νησιών της πρώτης γραμμής, που δέχονται τις προσφυγικές ροές.
Για αυτά τα νησιά, του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου αποφασίσαμε να αναστείλουμε, για όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση, την αύξηση του ΦΠΑ.
Η εξίσωση του ΦΠΑ είναι ένα μέτρο που είμαστε δεσμευμένοι να εφαρμόσουμε και θα εφαρμόσουμε, όχι όμως την ώρα που οι συμπολίτες μας εκεί, σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Σήμερα, άλλωστε, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι χάρη στην Ελλάδα θα αποκατασταθεί από το Μάρτη η κανονικότητα και θα ξαναμπεί σε εφαρμογή η Συμφωνία του Δουβλίνου, γιατί σταμάτησαν πλέον οι ροές προς την Ευρώπη.
Η σωστή όμως διατύπωση είναι: Χάρη στα νησιά μας και χάρη στους νησιώτες μας που έχουν σηκώσει ψηλά τις αξίες της Ευρώπης.
Τους χρωστά λοιπόν η Ευρώπη.
Τους χρωστά η Ελληνική Πολιτεία ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στήριξη.
Και είμαστε αποφασισμένοι να τους το δείξουμε έμπρακτα. 
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σε κάθε βήμα της Ελλάδας προς την κανονικότητα και την ανασυγκρότηση,  στο μυαλό μας θα είναι πάντα η αποκατάσταση των αδικιών και η στήριξη των αδυνάτων.
Αυτοί που σήκωσαν περισσότερο τα βάρη της κρίσης, θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν δικαίωμα στα οφέλη της ανάπτυξης.
Τις μέρες αυτές διανύουμε τα τελευταία δύσκολα μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου.
Με πίστη στις δυνάμεις μας, με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, θα τα καταφέρουμε.
Θα βγούμε από τη κρίση και θα βγούμε όρθιοι και πιο δυνατοί.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.