23 Δεκ 2016

Ένεση ρευστότητας 1,26 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίους

- Υπογράφτηκαν δύο συμφωνίες με την ΕΤΕπ
- Τέτοιες προσπάθειες είναι που αλλάζουν το κλίμα στην οικονομία
- Αλέξης Τσίπρας: "Η κατάσταση στην οικονομία αρχίζει να αντιστρέφεται θεμελιακά"

   Σήμα προς τους επενδυτές για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, αλλά και ανάσα ρευστότητας στην πραγματική οικονομία αποτελούν οι δύο συμφωνίες που υπογράφτηκαν χθες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που εκκινούν από τα 1,26 δισ., τα οποία μπορεί να φθάσουν και τα 2 δισ. την προσεχή διετία.
   Η πρώτη, που υπεγράφη μεταξύ της ΕΤΕπ και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, προβλέπει την παροχή δανείων 1 δισ. ευρώ σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με τα 400 εκατ. να χορηγούνται άμεσα.
   Η δεύτερη αφορά τη σύσταση Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών με αρχικό κεφάλαιο 260 εκατ., που μπορεί να φτάσει με μόχλευση το 1 δισ.
   Οι δύο συμφωνίες «μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, στο περιθώριο των υπογραφών, συναντήθηκε με την επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου.
   Ένα νέο πολύ σημαντικό βήμα έγινε, λοιπόν, χθες με τη συγκρότηση του Υπερταμείου Συνεπενδύσεων με κεφάλαια που, σύμφωνα με τους ειδικούς στον χώρο των νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι υπέρ το δέον αρκετά.
   Από τον “κουμπαρά” των 260 εκατομμυρίων ευρώ, που με τη μόχλευση μπορεί να φτάσει το 1 δισ., όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, εκατοντάδες επιχειρήσεις μπορούν να βρουν χρηματοδότηση καίρια για την υλοποίηση των προγραμμάτων τους.
   Για να αναλογιστούμε το μέγεθος του σημερινού υπερταμείου, το 2011 που υλοποιήθηκε αντίστοιχο πρόγραμμα, το Jeremy, ήταν συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ και δεν απορροφήθηκε όλο, γιατί εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν τόσα start ups που να μπορέσουν να αντλήσουν τους πόρους.
   Πέντε χρόνια μετά, οι νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν κατακτήσει το δικό τους μερίδιο στην ελληνική οικονομία, αναπτύσσονται και στην πλειονότητά τους είναι εξωστρεφείς.
   Ήδη παρατηρούνται οι πρώτες σημαντικές, διεθνείς επιτυχίες από ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις και πολλές ακόμα θα ακολουθήσουν σύντομα. Με δεδομένο πια ότι έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια του υπερταμείου, η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να υλοποιήσει και τα επόμενα αναγκαία βήματα βάσει ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου.
   Κι αυτό που έχουν ανάγκη όσοι δραστηριοποιούνται τον νέο επιχειρείν είναι τα δίκτυα συνεργασιών, κύκλος επαφών τόσο με πελάτες όσο και με προμηθευτές, και πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.
   Με ένα τέτοιο συνολικό σχέδιο που σχεδιάζεται και υλοποιείται βήμα - βήμα θα μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα γενιά στην οικονομική ζωή του τόπου, απαλλαγμένη από τις παθογένειες και τα βαρίδια του παρελθόντος.
   Στη χώρα μας πάντα ανθούσε η επιχειρηματικότητα. Δυστυχώς όμως, η κακή επιχειρηματικότητα και η έλλειψη σωστού μοντέλου, βασισμένου πάνω σε ξεκάθαρους κανόνες, δημιούργησαν μια χαμένη γενιά επιχειρήσεων και μια χαμένη γενιά στελεχών.
   Ας δώσουμε ως κοινωνία την ευκαιρία στους πολλούς μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες που επιθυμούν να αλλάξουν τον χάρτη της οικονομίας μέσα από καινοτόμες προσπάθειες.
   Εκτός από το υπερταμείο όμως, από χθες μπήκε σε εφαρμογή από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και πιστωτική γραμμή 1 δισ. ευρώ για δάνεια μέσω των τραπεζών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που όλα τα χρόνια της κρίσης έβρισκαν κλειστές τις πόρτες της ρευστότητας και πάλευαν με ίδια μέσα.
   Τέτοιες προσπάθειες είναι που αλλάζουν το κλίμα στην οικονομία κι αυτό όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.