15 Νοε 2016

Δηλώσεις Ομπάμα - Τσίπρα: Τώρα που η ελληνική οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξης είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διευθέτηση του χρέους - VIDEO

Τώρα πρέπει να εκπληρωθούν όλα όσα δικαιούται η Ελλάδα

   Η ελληνική οικονομία χρειάζεται χώρο για να αναπτυχθεί, η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στις κοινές δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, προτρέποντας τους δανειστές να ανοίξουν άμεσα τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.
   Όλοι γνωρίζουμε πόσα οφείλει ο κόσμος στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό ανέφερε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στις κοινές δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ προηγουμένως χαιρέτισε, λέγοντας «καλησπέρα» στα ελληνικά, χωρίς να παραλείψει να εκφράσει ακόμα μια φορά τις ευχαριστίες του στην κυβέρνηση και στον ελληνικό λαό για την υποδοχή.
   Ο Πρόεδρος Ομπάμα επισήμανε πόσα πολλά οφείλει ο κόσμος στον ελληνικό λαό και στην Ελλάδα, ενώ αναφέροντας την ελληνική έκφραση «καλός κ΄ αγαθός» την χαρακτήρισε ως την καλύτερη περιγραφή της φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών. Αναφέρθηκε ακόμα στα όσα ενέπνευσε η Αρχαία Ελλάδα στους Πατέρες του Αμερικανικού Έθνους, αλλά και στους Αμερικανούς που αγωνίστηκαν στον πλευρό των Ελλήνων «καθώς μάχονταν για την ανεξαρτησία τους» (στην Επανάσταση του 1821).
   «Με την έλευση του Ψυχρού Πολέμου ο Πρόεδρος Τρούμαν στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας και είπε ότι 'πιστεύω πως πρέπει να βοηθούμε τους ελεύθερους λαούς να χαράζουν το πεπρωμένο τους με την βούλησή τους», είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα προσθέτοντας: «μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ είναι βαθιά ευγνώμονες για την φιλία και την συμμαχία με την Ελλάδα και προσωπικώς είμαι ευγνώμων σε πολλούς φίλους από την ελληνοαμερικανική κοινότητα, τους γιούς και τις κόρες Ελλήνων που πέτυχαν σε κάθε έκφανση της ζωής στην Αμερική».
   Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε επίσης πως ο Πρωθυπουργός στην συζήτησή τους του είπε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται προς τα μπρος. «Ξέρω πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, η κρίση δεν είναι αφηρημένη έννοια, ανέτρεψε εκ βάθρων την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων, κατά την διάρκεια της συνάντησής μας ο Αλέξης μου είπε τα πράγματα που σκοπεύει να κάνει, συγκεκριμένα τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ελλάδα πιο ελκυστική στις επενδύσεις και θα αποτρέψουν την επανεμφάνιση των ανισορροπιών που οδήγησαν εν πρώτοις στην κρίση του χρέους», πρόσθεσε ο Ομπάμα.
   «Για να είναι βιώσιμες οι μεταρρυθμίσεις η οικονομία χρειάζεται χώρο που θα επιτρέψει λόγω της ανάπτυξης να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Το έχω ξαναπεί η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης, οι Έλληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή, ελπίδα ότι η ζωή τους θα βελτιωθεί» τόνισε ο κ. Ομπάμα.
   «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεταρρυθμίζεται, το ΔΝΤ έχει πει ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι ζωτικής σημασία και εγώ θα συνεχίσω να παροτρύνω τους πιστωτές να κάνουν ότι απαιτείται για να επανέλθει η Ελλάδα στον δρόμο που οδηγεί στην οικονομική ανάκαμψη. Όλοι θέλουμε ο ελληνικός λαός να ευημερεί, αυτό είναι καλό για την Ελλάδα, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, θα είναι καλό για τον κόσμο», πρόσθεσε ο κ. Ομπάμα.
   Επισήμανε, στην συνέχεια, ότι η Ελλάδα είναι μία από τις 5 μόνο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που ακόμα και σε οικονομικά δύσκολες εποχές, συνέχισε να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα.
   «Αν η Ελλάδα το πέτυχε, τότε πρέπει όλοι μαζί οι σύμμαχοι να το πράξουμε», πρόσθεσε.
   Είπε επίσης ότι συζήτησε με τον Πρωθυπουργό το ζήτημα της ανταλλαγής πληροφοριών για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων, ενώ συζήτησαν ακόμα «την σημασία της διατήρησης εν ισχύ των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας έως ότου αυτή εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της βάσει στην συμφωνίας του Μινσκ».
   Ο κ. Ομπάμα εξέφρασε τον παγκόσμιο θαυμασμό για την στάση των νησιωτών στους πρόσφυγες και μάλιστα εν μέσω οικονομικών δεινών, προσθέτοντας ότι ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την βελτίωση των συνθηκών στέγασης και για την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών μεταναστών και προσφύγων.
   Το πρόβλημα είναι διεθνές θα συνεχίσουμε να βοηθούμε, όπως μπορούμε, είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι συμφωνίες ΕΕ-Τουρκίας είναι ο καλύτερος τρόπος για μια ανθρώπινη και συντεταγμένη αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.
   Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Ομπάμα είπε ότι οι προοπτικές για δίκαιη και συνολική μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση είναι οι καλύτερες από ποτέ. «Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει εγγυημένη επιτυχία, όμως υπάρχει πιθανότητα σήμερα να λύσουμε πρόβλημα που χρονίζει επί δεκαετίες. Είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, των οποίων τα συμφέροντα υπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο από μια διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, μια λύση που θα είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη και θα δημιουργεί οικονομικές ευκαιρίες για όλους τους ανθρώπους σε ολόκληρη την Κύπρο. Πιστεύω ότι αυτή η λύση είναι δυνατή, θα ήταν και ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς τον κόσμο για το τι μπορεί να πετύχει η διπλωματία και οι αμοιβαίοι συμβιβασμοί», τόνισε ο Πρόεδρος Ομπάμα.
   «Ευχαριστώ για την συνεργασία και την υποστήριξη, οι Έλληνες πέρασαν πάρα πολύ δύσκολα χρόνια, και ο δρόμος μπροστά μας παραμένει γεμάτος δυσκολίες. Παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα αδιάλειπτα υπήρξε αξιόπιστος σύμμαχος, υποστήριξε τους ανθρώπους που χρειάζονταν συμπαράσταση, αυτό είναι η ελληνική ψυχή. Προσβλέπω στην ευκαιρία που θα έχω αύριο να απευθύνω τον λόγο στον ελληνικό λαό, προς το παρόν εκ μέρους του αμερικανικού λαού να πω ότι πραγματικά είμαστε υπερήφανοι που στο πρόσωπο της Ελλάδας βλέπουμε έναν από τους στενότερους συμμάχους και καλύτερους φίλους των ΗΠΑ», κατέληξε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα.


   Σαφές και ευθύ μήνυμα ότι «η κοινωνία και η οικονομία μας μετά από 7 χρόνια δεν αντέχουν άλλη λιτότητα», έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τις κοινές δηλώσεις τους με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα να εκπληρωθούν όσα δικαιούται η Ελλάδα: ουσιαστική απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, επανακαθορισμό των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και η ένταξη και της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
   Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού εξήρε τον ρόλο που διαδραμάτισε από την αρχή ο Μπαράκ Ομπάμα στην ελληνική προσπάθεια, ανέτρεξε στο πρόσφατο ιστορικό παρελθόν για να επισημάνει ότι η διεθνής κοινότητα είδε καθαρά αυτό το ζήτημα όταν το 1953 με τη βοήθεια και τη στήριξη τότε των ΗΠΑ ρύθμισε το χρέος της ηττημένης μεταπολεμικά Γερμανίας συνδέοντας το με ρήτρα ανάπτυξης. Και να υπογραμμίσει, κατόπιν τούτου, ότι: «Σήμερα η ισχυρή πια Γερμανία ως η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης οφείλει να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο σκέψης».
   Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε όχι μόνο ιστορικά συμβολική, αλλά και καθ' όλα ουσιαστική την παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και μεθαύριο στο Βερολίνο, «αυτή την πολύ κρίσιμη χρονική στιγμή που αναμένονται αποφάσεις που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά την Ευρώπη και κατ' επέκταση την παγκόσμια οικονομία.
   Ο πρωθυπουργός επικέντρωσε στον κομβικό γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας για την ΕΕ και την ευρύτερη περιοχή, ως μιας χώρας που αποτελεί καθοριστικό πυλώνα για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Στις συζητήσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο τέθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, το Κυπριακό, όπου συζήτησαν για την ανάγκη να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Επιπλέον συζήτησαν την ενίσχυση των οικονομικών και επιχειρηματικών διμερών σχέσεων. Τώρα πρέπει να εκπληρωθούν όσα δικαιούται η Ελλάδα.

  «Τώρα πρέπει να εκπληρωθούν όλα όσα δικαιούται η Ελλάδα»
   Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και όλη η Ευρώπη δεν αντιμετωπιστούν με συλλογικό και αποφασιστικό, αποτελεσματικό τρόπο υπάρχει ο κίνδυνος να μας οδηγήσουν στην πολιτική και κοινωνική οπισθοδρόμηση.
   «Συμφωνήσαμε ότι το να αποκτήσουν ξανά οι κοινωνίες ελπίδα και προοπτική είναι η μόνη απάντηση απέναντι σε ένα ανερχόμενο ρεύμα σκεπτικισμού και εθνικής περιχαράκωσης που απειλεί τις σύγχρονες δημοκρατίες», είπε.
   Επισήμανε ότι η Ελλάδα και ο λαός της βρέθηκαν αντιμέτωποι τα τελευταία χρόνια με τις πιο σκληρές συνέπειες της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, με έναν πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας που όξυνε αντί να λύσει τα προβλήματα.
   Ωστόσο, τόνισε, «σήμερα παρά τις πληγές μας στεκόμαστε όρθιοι, καταφέραμε με μεγάλες θυσίες να αποφύγουμε την επαπειλούμενη καταστροφή και βήμα-βήμα αναστηλώνουμε την οικονομία μας». Είπε ειδικότερα ότι φέτος μετά από πολλά χρόνια έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη, μειώνουμε αργά αλλά σταθερά τα ποσοστά της ανεργίας και αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
   Αναγνώρισε και δημόσια -όπως είπε- τον ρόλο και τη συνεισφορά του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, την ηθική και πολιτική στήριξη που έδωσε στην κυβέρνηση και την προσπάθεια της να υπάρξει μια θετική διέξοδος εκείνες τις κρίσιμες ώρες όταν πριν από ενάμιση χρόνο κλήθηκε παρότι να λάβει πολύ δύσκολες αποφάσεις. «Πήραμε δύσκολες αποφάσεις όχι μόνο για να διατηρήσουμε τη χώρα στον πυρήνα της Ευρωζώνης αλλά και για να διασφαλίσουμε και την ενότητα της ΕΕ και πιστεύω πήραμε ιστορικά ορθές αποφάσεις». Ανέφερε ότι έκτοτε προχώρησε η κυβέρνηση σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις αλλά και για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τη δημιουργία θετικούς κλίματος για την προσέλκυση επενδύσεων. «Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προωθούμε μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε σκληρά ενάντια σε μεταρρυθμίσεις που θα την υπονομεύουν».
   Αφού επισήμανε τι έχει κάνει η χώρα από την πλευρά της, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να γίνουν τα αποτελέσματα ορατά στην κοινωνία και να ελαφρύνουν το βάρος που σηκώνουν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα». Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι «η κοινωνία και οικονομία μας μετά από 7 χρόνια δεν αντέχουν άλλη λιτότητα. Η ουσιαστική απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ο επανακαθορισμός των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι όλα όσα δικαιούται η Ελλάδα από την ίδια τη συμφωνία της με τους εταίρους και ο χρόνος για να εκπληρωθούν είναι τώρα».
   Τόνισε ότι η συνεργασία και αλληλεγγύη είναι αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξουν εκείνες οι λύσεις που θα σταθεροποιήσουν ξανά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θα το επαναφέρουν στις ράγες της προόδου.

  Περιφερειακές εξελίξεις, Τουρκία
   Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις, στους τομείς της ασφάλειας, του προσφυγικού, για την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών επ' αυτών, και για τον «κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας ειρήνης και ασφάλειας σε μια περιοχή που η αποσταθεροποίηση εντείνεται».
   Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα προωθεί σταθερά τη διμερή και μαζί με την Κύπρο την τριμερή συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής στη βάση του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα, τόνισε, είναι μια χώρα που αξιοποιεί τον ρόλο της ως ενεργό μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της και που εντείνει σταθερά τον ρόλο αυτό και για ενίσχυση της συνοριακής ασφάλειας και συνεργασίας ενάντια στην απειλή της τρομοκρατίας. Τόνισε ότι η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες της, προσέφερε στήριξη στα μεγάλα προσφυγικά κύματα και που παρά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου με μονομερείς ενέργειες και παρά την περιορισμένη στήριξη επιμένει ότι ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, η συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και καταγωγής και η αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης.
   «Υπογραμμίσαμε τη σημασία που έχει η συνεχιζόμενη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και η συνέχιση της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο», «τονίσαμε την ανάγκη να γίνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να εξασφαλιστεί η ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, με άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών κατά αμάχων και αποτελεσματική αντιμετώπιση των τρομοκρατικών δυνάμεων», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Προσέθεσε ότι η προάσπιση και η τήρηση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων αποτελεί προϋπόθεση για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.
   Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπογράμμισε τη σταθερή προσήλωση του στον διάλογο και τη συνεργασία με την Τουρκία. «Τόνισα ωστόσο ότι η ανάπτυξη των σημαντικών αυτών σχέσεων μπορεί να επιτευχθεί αυστηρά και μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού χωρίς την απειλή πολέμου και αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων», είπε ο πρωθυπουργός.

  Δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό
   Ο πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησαν για το Κυπριακό, για την ανάγκη να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ αλλά και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος-μέλος της ΕΕ. «Στο πλαίσιο αυτό», είπε, «εκφράσαμε την στήριξή μας στις εξαιρετικά κρίσιμες και σημαντικές δικοινοτικές συνομιλίες που διεξάγονται». Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι συνομιλίες αυτές φέρνουν την ελπίδα αλλά απαιτούν και εξαιρετική προσοχή στην κρίσιμη φάση που βρίσκονται, καθώς καίρια ζητήματα παραμένουν ανοικτά. «Ο Στόχος μας είναι η λύση αυτή να είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού και να συνεισφέρει στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στο νησί. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων», τόνισε.

  Για τη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα
   Ο πρωθυπουργός είπε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα άλλαξε η εικόνα των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο και πρόσθεσε ότι ήταν ιστορική για τις σχέσεις των δύο χωρών η στιγμή που ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον το 1999 κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα αναγνώρισε τα λάθη των ΗΠΑ σε σχέση με τη δικτατορία στην Ελλάδα.
   Σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός δεν κουβαλά μόνο την αρχαία παράδοση της Δημοκρατίας, αλλά έχει χύσει αίμα και έχει δώσει αγώνες που φτάνουν ως τις μέρες μας για να υπερασπιστεί τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Είπε ότι ο κ. Ομπάμα καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του ήταν ένας Πρόεδρος που υπερασπίστηκε με σθένος τις αξίες αυτές, αγωνίστηκε για τα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξάρτητα από το χρώμα, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, που εργάστηκε για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, που ενέταξε εκατομμύρια Αμερικανούς στο σύστημα ιατροφαραμακευτικής περίθαλψης, που συνέβαλε με όλες τις δυνάμεις του για μια ανθρωπιστική λύση στη μεγάλη προσφυγική κρίση, που απέναντι στην οικονομική κρίση του 2008 οδήγησε την αμερικανική οικονομία σε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο από αυτόν που επέλεξε η Ευρώπη.
   Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι 8 χρόνια μετά είναι περισσότερο από ορατά τα αποτελέσματα, ενώ «από την άλλη η επιμονή της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην πολιτική της λιτότητας κρατά τις ευρωπαϊκές οικονομίες εγκλωβισμένες στη στασιμότητα, προκαλώντας ανυπολόγιστα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα».

  Οι οικονομικές-επιχειρηματικές διμερείς σχέσεις
   Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας, τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται για επενδύσεις στην Ελλάδα σε ενέργεια, τουρισμό, αγροτοδιατορφικό τομέα, έρευνα και τεχνολογία. Τις προοπτικές που ανοίγονται ώστε η Ελλάδα με τη σημαντική ναυτιλιακή της δύναμη να καταστεί διαμετακομιστικό κέντρο εμπορίου μεταφορών και ενέργειας που θα ενώνει την Ευρώπη με την Ασία και τη Β. Αφρική.
   Επίσης συζήτησαν τα σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αναβαθμίζουν τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας (οι αγωγοί αερίου TAP, IGB, η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού υγροποιημένοι φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, η σχεδιαζόμενη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη). Για τις προοπτικές που έχει η διάνοιξη νέων δρόμων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, για το επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό και τις δυνατότητες συνεργασίας της αμερικανικής και ελληνοαμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας τους τομείς της καινοτομίας, ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.