30 Νοε 2016

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της ίδρυσης επιχειρήσεων

- Ίδρυση εταιρείας με ένα απλό e-mail
- Μείωση γραφειοκρατίας, χρόνου, κόστους

   Με ευρεία διακομματική πλειοψηφία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων. Ο υπουργός Δημήτρης Παπαδημητρίου κάλεσε μάλιστα τις πολιτικές δυνάμεις να προσφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, καθώς το νομοθέτημα «θα συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων και στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς».
   Το νομοσχέδιο για την «απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, την άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις», προβλέπει μεταξύ άλλων την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
 Ο στόχος είναι ο επιχειρηματίας να καταχωρεί τα στοιχεία του μέσω ίντερνετ και να μπορεί να ξεκινάει τη δραστηριότητά του αμέσως, χωρίς να διαθέτει όλες τις απαραίτητες άδειες. Θα γνωστοποιεί τα στοιχεία του στους αρμόδιους φορείς και εκείνοι θα κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους για τις άδειες στη συνέχεια.
   Το σύστημα θα λύσει σε μεγάλο βαθμό τα χέρια των νέων επιχειρηματιών, όσον αφορά στη γραφειοκρατία. Ταυτόχρονα με την ηλεκτρονική καταχώριση της εταιρείας θα παρέχεται και ο κλειδάριθμος του TAXIS με τον οποίο ο επιχειρηματίας θα μπορεί να πραγματοποιεί συναλλαγές, ενώ δεν θα απαιτείται φορολογική ενημερότητα, γεγονός που δείχνει ότι αυτή τη φορά έχει κατανοηθεί η ουσία του προβλήματος και επιχειρείται να δοθεί απάντηση.
   Με άλλες διατάξεις: Γίνεται αναγνώριση του παραδοσιακού αρτοποιείου, γίνεται διάκριση των επιχειρήσεων που παράγουν ψωμί από φρέσκια ζύμη, επέρχεται βελτίωση του καθεστώτος λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων αναφορικά με προσφορές και προωθητικές ενέργειες, προβλέπεται βελτίωση του ανταγωνισμού στο χονδρικό εμπόριο (μετατροπή ομόρρυθμων σε ετερόρρυθμες εταιρείες) καθώς και τροποποίηση των αναπτυξιακών νόμων και επιχειρείται ορθολογικότερη αντιμετώπιση των ζητημάτων δημόσιας διοίκησης και επενδυτών (ρυθμίσεις επιλέξιμων δαπανών, αυστηροποίηση ποινών, επιεικέστερες λύσεις μέσω εναρμόνισης νόμων, διευκολύνσεις καταβολής επιδοτήσεων σε πληγείσες περιοχές, νησιά με πρόσφυγες κ.α.). Επίσης το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, διορθώσεις λαθών, κατάργηση ανενεργών διατάξεων κ.α.
   Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, τη ΝΔ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων. Καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ.

Ενημερωτικό Σημείωμα

Σχέδιο Νόμου: «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις»

Υπηρεσίες Μιας Στάσης (ΥΜΣ) | One Stop Shops (OSS)

1.      Νέα υπηρεσία εξ αποστάσεως σύστασης
Στο παρόν σχέδιο νόμου παρουσιάζεται για πρώτη φορά η δυνατότητα δημιουργίας επιχείρησης εξ αποστάσεως. Ο υπόχρεος, συμπληρώνοντας μια σειρά πεδίων ,θα λαμβάνει σε πραγματικό χρόνο την σύσταση της επιχείρησής του χωρίς την παρεμβολή φυσικού προσώπου.  Όλα τα έγγραφα που αποτελούν προϋπόθεση για την νομική υπόσταση μιας εταιρίας (εγκεκριμένο καταστατικό και ανακοίνωση σύστασης) θα αποδίδονται ηλεκτρονικά στον ενδιαφερόμενο, με βάση την πλήρως ηλεκτρονικοποιημένη διαδικασία υποβολής αίτησης και ελέγχου.
2.      Μείωση χρόνου σύστασης μίας επιχείρησης
Με το παρόν σχέδιο νόμου ο χρόνος σύστασης  περιορίζεται μόνο στον αναγκαίο  χρόνο που απαιτείται από τον υπόχρεο για την συμπλήρωση των σχετικών πεδίων στο Π/Σ της e- YΜΣ.
3.      Μείωση οικονομικού κόστους σύστασης
Το ενιαίο γραμμάτιο κόστους σύστασης επιχείρησης ορίζεται στο 30% του ποσού που ισχύει για την σύσταση ενώπιον της φυσικής ΥΜΣ, ενώ καταργείται και το παράβολο προελέγχου επωνυμίας.
Επίσης παρέχεται η δυνατότητα «δωρεάν σύστασης» για το πρώτο έτος εφαρμογής. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται προϋποθέσεις προσέλκυσης περισσότερων δυνητικών υπόχρεων στην νέα ηλεκτρονική υπηρεσία.  
4.      Παρεμβάσεις & απλοποιήσεις στις Υπηρεσίες Μιας Στάσης
Καταργείται η φορολογική ενημερότητα των ιδρυτών στο στάδιο της σύστασης. Κρίθηκε ότι το δημόσιο συμφέρον (προστασία των συναλλασσομένων) δεν δικαιολογεί το διοικητικό βάρος που συνεπάγεται η διαδικασία χορήγησης αυτού του εγγράφου. Ειδικότερα η απαίτηση αυτή περιγράφεται ως διακριτό βήμα από την έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2016. Αυτή η αλλαγή αναμένεται να μειώσει τη διαδικασία σύστασης κατά μία ημέρα.

Με το παρόν σχέδιο νόμου προβλέπεται επίσης η απόδοση κλειδαρίθμου TAXISNET την στιγμή της σύστασης. Επομένως, οι ενδιαφερόμενοι δε θα χρειάζεται να απευθύνονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., μετά τη διεκπεραίωση της διαδικασίας στην ΥΜΣ. Το ίδιο ισχύει και για την εγγραφή σε ασφαλιστικό φορέα. 

Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.