14 Νοε 2016

Η Σρεμπρένιτσα και η... εθνική κερκίδα των φασιστών

- Πιθανή η τιμωρία από την UEFA και δεν θα είναι η πρώτη φορά
- Τέτοιου είδους ανθρωπόμορφα φασιστοειδή δεν έχουν καμία θέση στα ελληνικά γήπεδα, ιδίως στους αγώνες της Εθνικής μας ομάδας
- Γ. Βασιλειάδης: Δεν θα ξαναμπούν σε γήπεδο αυτοί που σήκωσαν το πανό

   Ήταν η Σρεμπρένιτσα, ηλίθιε… Ήταν η μεγαλύτερη σφαγή σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο… Και εσύ, κυρίως, ηλίθιε, θα έπρεπε να ξέρεις τι θα πει «σφαγή», θα έπρεπε να γνωρίζεις τι σημαίνει «γενοκτονία»...
   Ήταν στη Σρεμπρένιστα τον Ιούλιο του 1995 όταν περισσότεροι από 8.000 μουσουλμάνοι, όλοι αρσενικού φύλου και ανεξαρτήτως ηλικίας: νέοι, γέροι, έφηβοι, μικρά παιδιά -όλοι όσοι στα μάτια των δολοφόνων, θα συνέχιζαν το «μουσουλμανικό γένος» που έπρεπε να «εκκαθαριστεί» από τη Βοσνία.
   Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γενοκτονία που έχει συντελεστεί σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά το 1945 και την ιστορική ήττα του φασισμού στην Ευρώπη. Στη σφαγή συμμετείχαν παραστρατιωτικές ομάδες, ξένοι εθελοντές και μισθοφόροι, μεταξύ των οποίων και μέλη της Χρυσής Αυγής (όπως αποδείχτηκε αρκετά χρόνια αργότερα). Ναι, ανάμεσα στα καθάρματα που κατέσφαξαν 2.000 μικρά άοπλα αγόρια, βρέθηκαν και 15 μέλη της Χρυσής Αυγής, που για χρόνια υπερηφανεύονταν δημόσια για τη συμβολή τους στην «απελευθέρωση» της Σρεμπρένιτσα.
   Η πόλη είχε κηρυχθεί “ασφαλής περιοχή” από τον ΟΗΕ και την φύλαξή της είχαν αναλάβει Ολλανδοί κυανόκρανοι, οι οποίοι ούτε καν σήκωσαν το… τουφέκι για να την υπερασπιστούν, μπροστά στις “διαθέσεις” των στρατευμάτων του Μλάντιτς.
   Το σύνθημα... μίσους “Noz, zica, Srebrenica” (“Μαχαίρι, σύρμα, Σρεμπρενίτσα”) χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα από εθνικιστές Σέρβους και το βράδυ της Κυριακής το είδαμε να αναγράφεται σε πανό που σηκώθηκε στο γήπεδο “Καραϊσκάκης”. Ένα ελεεινό, εμετικό κομμάτι πανί που άμεσα έγινε αντιληπτό από τους Βόσνιους οπαδούς και όχι μόνο…
   Το κομμάτι πανί της… ντροπής για την ελληνική κερκίδα έκανε το γύρο του διαδικτύου προκαλώντας την οργή των Βόσνιων. Δημοσιογραφικές και οπαδικές ιστοσελίδες κάνουν λόγο για “ντροπή”, για “συνθήματα μίσους”, επιτίθενται στους Έλληνες οπαδούς, καλούν την UEFA να τιμωρήσει την Εθνική ομάδα και την ΕΠΟ και μοιράζουν κείμενο διαμαρτυρίας, καλώντας τους αναγνώστες να το στείλουν με email στην UEFA.
   H UEFA, όμως, γνωρίζει… Διότι σε αντίθεση με την ΦΙΦΑ που πριν από λίγους μήνες ανέστειλε την λειτουργία της επιτροπής ενάντια στον ρατσισμό και τον εθνικισμό, θεωρώντας πως έχει… επιτελέσει το έργο της, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία συνεχίζει να συνεργάζεται με την οργάνωση FARE (σ.σ Football Against Rasicm in Europe) και να χει “μάτια” σε κάθε παιχνίδι, σε κάθε κερκίδα.
   Είναι πολύ πιθανό η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να τιμωρηθεί για το συγκεκριμένο πανό και πολύ σωστά θα πράξει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία εάν την τιμωρήσει… Και δεν θα είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά…
   Η ΕΠΟ έχει ήδη τιμωρηθεί με πρόστιμο 24.000 ευρώ για ρατσιστική συμπεριφορά του κόσμου της Εθνικής στο παιχνίδι με την Σλοβακία, ενώ είχε βρεθεί ξανά στο στόχαστρο όταν η FARE κατήγγειλε πως στο παιχνίδι με την Ρουμανία “σημειώθηκαν ναζιστικοί χαιρετισμοί από Ελληνες φιλάθλους κατά την ανάκρουση του ελληνικού Εθνικού ύμνου” τον Δεκέμβριο του 2013... Τότε τιμωρήθηκε με πρόστιμο 100.000 ευρώ!
   Βέβαια, όσα πρόστιμα κι αν κληθεί να πληρώσει η ΕΠΟ, το σοβαρότατο ζήτημα για την ελληνική κερκίδα παραμένει ο “πυρήνας” των φασιστών που εξακολουθούν να δρουν στα ματς της Εθνικής και ενίοτε να… στέλνουν και τα μηνύματά τους, ανάλογα με τον αντίπαλο. Και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποιος να τους σταματήσει…
   Με σημερινό Δελτίο Τύπου, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, εκ μέρους του συνόλου της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκφράζει την απερίφραστη καταδίκη και αποτροπιασμό του για τα όσα έλαβαν χώρα χθες στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», κατά τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ελλάδας – Βοσνίας.
   Ο κ. Βασιλειάδης χαρακτηρίζει την ανάρτηση του φασιστικού πανό, εναντίον των Βοσνίων, που αφορούσε τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, από ελάχιστο αριθμό θεατών, απαράδεκτο περιστατικό, το οποίο δεν συνάδει με τις Αρχές και τις Αξίες της Ελληνικής Δημοκρατίας και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει τον Ελληνικό Λαό.
   Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού υπογραμμίζει ότι τέτοιου είδους ανθρωπόμορφα φασιστοειδή δεν έχουν καμία θέση στα ελληνικά γήπεδα, ιδίως στους αγώνες της Εθνικής μας ομάδας και βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με την Ελληνική Αστυνομία για να εντοπιστούν οι δράστες και να τιμωρηθούν, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την πρόθεση να τους απαγορευθεί, δια βίου, η είσοδος στα γήπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.