25 Νοε 2016

Η Ήπειρος Ανατροπής στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Συκεών της Άρτας, τα προβλήματα σχετικά με τους δασωμένους αγρούς και τις απαιτούμενες δράσεις για την οργανωμένη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων

   Κλιμάκιο της Περιφερειακής παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» αποτελούμενο από τους περιφερειακούς σύμβουλους Βασίλη Τσίκαρη, Σπύρο Πάικα και Κώστα Μπασιούκα επισκέφτηκε την Τρίτη 22-11-2016 τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κο Μιχελάκη με τον οποίο συζήτησαν προβλήματα που αφορούν την περιοχή.
   Η συζήτηση εστιάστηκε:
      - στην αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Συκεών της Άρτας και τις εξελίξεις σχετικά με την ανάδειξη αναδόχου,
     - στα προβλήματα σχετικά με τους δασωμένους αγρούς και την εφαρμογή της Υπουργικής απόφασης Αρ. 136255/833 (ΦΕΚ 767/Β/22-3-2016) και
     - στις απαιτούμενες δράσεις για την οργανωμένη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της περιοχής.
   Η επίσκεψη του κλιμακίου συνέβαλε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας κήρυξης έκπτωτου, κατόπιν αιτήσεως του (118963/12-8-2016), του αναδόχου του γεωθερμικού πεδίου Συκεών της Άρτας, που είχε αναδειχθεί ύστερα από διεθνή διαγωνισμό (ΑΔΑ: ΩΙΝΨΟΠ1Γ-6ΛΜ, 23/11/2016). Στη συζήτηση αναδείχθηκε η σημασία αξιοποίησης του Γεωθερμικού πεδίου για την ανάπτυξη της περιοχής και αναγνωρίσθηκε η αναγκαιότητα για άμεσες ενέργειες νέας πρόσκλησης για την ανάδειξη αναδόχου. Από την πλευρά της παράταξης τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη να δραστηριοποιηθούν άμεσα οι φορείς της περιοχής, οι ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμοί και μεμονωμένοι αγρότες έτσι ώστε, να προκύψει ένα βιώσιμο σχήμα που θα αναλάβει την διαχείριση και αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου προς όφελος της ανάπτυξης και των πολιτών της περιοχής.
   Για τους δασωμένους αγρούς η συζήτηση ανέδειξε προβλήματα πληρέστερης ενημέρωσης των ενδιαφερομένων, καθώς και προβλήματα που προκύπτουν στην εφαρμογή της Υπουργικής απόφασης από την έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας, φαινόμενο που είναι γενικευμένο στην περιοχή μας, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές. Και από τις δυο πλευρές τονίστηκε η αναγκαιότητα να βρεθεί η κατάλληλη αποδεικτική διαδικασία που αφενός μεν, να προστατεύει τη δημόσια περιουσία, αφετέρου δε, να λαμβάνει υπόψη την υφιστάμενη για χρόνια κατάσταση στην Ελληνική ύπαιθρο. Και οι δυο πλευρές δεσμεύτηκαν να συμβάλουν, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων τους, στη κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος και την απόδοση, χωρίς υπέρμετρες γραφειοκρατίες, της αγροτικής γης στους δικαιούχους καλλιεργητές. Ταυτόχρονα θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως είναι αυτό των δασωμένων πρώην αμπελώνων της περιοχής της Ζίτσας.
   Σχετικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής στη συζήτηση εντοπίστηκε η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου με αποτέλεσμα να επικρατεί μια άναρχη κατάσταση. Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα συμμετοχής όλων των φορέων στη συζήτηση που θα ανοίξει σύντομα για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου. Πολλά θέματα όπως χωροθετήσεις και επιτρεπόμενες δράσεις κλπ μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο αυτό.
   Τέλος, ο κος Μιχελάκης έθεσε και το θέμα της στήριξης της προσπάθειας που γίνεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση σχετικά με την καταγραφή και αξιοποίηση των δημόσιων κτηρίων της περιοχής μας, πράγμα που η αντιπροσωπεία της παράταξης αυτονόητα δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.