22 Νοε 2016

Σύγκρουση με ΔΝΤ - ΣΕΒ για τις συλλογικές συμβάσεις

- Κυβερνητική αποφασιστικότητα για επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας
- Ο σύνδεσμος βιομηχάνων το πρωί χαράσσει "εθνικές γραμμές" και το βράδυ υποστηρίζει την εργασιακή "ζούγκλα"

   Στο πλευρό του ΔΝΤ και των ακραίων απόψεών του περί συντριβής της εργασίας τάσσεται για άλλη μια φορά ο ΣΕΒ, τη στιγμή που η κυβέρνηση, με τη στήριξη των εργατικών ενώσεων, αλλά και εργοδοτικών φορέων που αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της διαπραγμάτευσης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, προσπαθεί να επαναφέρει ένα αξιοπρεπές κανονιστικό πλαίσιο στην αγορά εργασίας.
   Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση όλων των εργοδοτικών οργανώσεων με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και την επαναβεβαίωση της «εθνικής γραμμής στα εργασιακά», ο ΣΕΒ με ανακοίνωσή του τάχθηκε υπέρ της υπεροχής των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, καθώς και των ομαδικών απολύσεων με «κοινωνικό σχέδιο», που σημαίνει κάποιο είδος κατάρτισης των εργαζομένων μετά την απόλυσή τους.

Τα ΣΕΒη τους στο ΔΝΤ
   Στις αρχές του χρόνου, όταν έμπαιναν οι βάσεις ενός ενιαίου μετώπου διεκδίκησης για τα εργασιακά, ο ΣΕΒ είχε αρχικά δείξει μια πρόθεση συμπόρευσης, ωστόσο δεν άργησε πολύ να φανερώσει τις αληθινές του προθέσεις στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, αφού ήταν ξεκάθαρο ότι στο επίκεντρο της ταξικής θέση των μελών του ήταν και είναι αποκλειστικά οι επιχειρήσεις και τα προϊόντα τους και όχι η επιβίωση των εργαζομένων.
   Ο ΣΕΒ έβαλε ως αδιαπραγμάτευτο στόχο το επιχειρηματικό κέρδος ακόμη κι αν αυτό ερχόταν μέσα από μια ισοπεδωμένη κοινωνία, που ούτε μισθούς ικανούς για την επιβίωση των εργαζομένων θα δίνει, ούτε υπάρχει καμία περίπτωση να αναγνωρίσουν εργασιακά δικαιώματα.
   Προκειμένου να επιτύχει στην επιβολή της ταξικής ιδεολογίας του όλους τους επόμενους μήνες συμπορεύτηκε πολιτικά με τη Ν.Δ., που υποσχέθηκε να αναλάβει εκστρατεία απενεχοποιήσης του κέρδους και σε ιδεολογικό επίπεδο συμπορεύτηκε με το ΔΝΤ, το οποίο είναι και ο κύριος εκπρόσωπος και φορέας της ιδεολογίας αυτής σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, ο ΣΕΒ το έκανε τόσο ανοιχτά, που κάποιες φορές ταίριαζε σε κομματική κλαδική και άλλοτε, ανάλογα με το θέμα, διεκδικούσε και πετύχαινε να είναι το οικονομικό think tank της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
   Χθες, την ώρα που έμπαινε η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά στην πιο κρίσιμη φάση και η πλειονότητα των εργοδοτικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων επαναβεβαίωνε το ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης για την υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών, ο ΣΕΒ έβγαινε για άλλη μια φορά μπροστά με τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίσει στο ΔΝΤ ότι πρέπει να σταθεί στο ύψος του και να μην υποκύψει.
   Διανύοντας τον έκτο χρόνο της πιο βαθιάς κρίσης, είναι πλέον όλα φανερά. Είδαμε ποιοι προσπάθησαν και πάλεψαν να διαπραγματευτούν για να βγει η κοινωνία όρθια μετά την κρίση. Καταλάβαμε ποιοι ενδιαφέρονταν μόνο για τις καρέκλες τους και συμμαχούσαν με αυτούς που ήθελαν να ποδοπατήσουν, όχι μόνο τα πορτοφόλια, αλλά και τις συνειδήσεις των πολιτών. Και τέλος γνωρίσαμε ποιοι είδαν την κρίση μόνο ως ευκαιρία για να επιβάλουν τα σκληρά ταξικά οφέλη τους επειδή ήταν οι ισχυροί του παιχνιδιού.
   Σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες οι ανώτατοι εργοδοτικοί φορείς θέλουν να είναι ο ιδεολογικός πυλώνας, ο “πνευματικός” ταγός και ο πορθητής της αγοράς στη χώρα τους. Το θέμα είναι ο ΣΕΒ ποιας χώρας θέλει να είναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.