18 Νοε 2016

Η Άρτα υποδέχεται το νέο Μητροπολίτη της

Σάββατο 19 Νοεμβρίου η Ενθρόνιση Καλλίνικου, με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και τουλάχιστον 30 Μητροπολιτών

   Με την έντονη παρουσία μελών της ιεραρχίας της Εκκλησίας, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, καθώς επίσης και τουλάχιστον 30 Μητροπολιτών θα τελεστεί το Σάββατο η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Άρτας κ. Καλλίνικου. Η υποδοχή αφορά σε επίπεδο Νομού, Δήμου και Εκκλησίας και οι προσκλήσεις, όσο και η φιλοξενία, γίνεται από τους τρεις φορείς, όπως ασφαλώς και τα στάδια υποδοχής που περιλαμβάνει το τελετουργικό.
  Υποδοχή στο Κομπότι
   Ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας, με τον τοποτηρητή νομού πρώην Μητροπολίτη Ιγνάτιο θα βρεθούν στις 11 το πρωί του Σαββάτου στα όρια νομού για την πρώτη υποδοχή. Το σημείο που τελικά αποφασίστηκε να σταματήσει η αυτοκινητοπομπή με τον νέο μητροπολίτη είναι όχι η γέφυρα Αννίνου -καθόσον εκεί εκτυλίσσονται εργασίες για την διαπλάτυνση και κρίθηκε επικίνδυνο από άποψη ασφάλειας το σημείο- αλλά στο ύψος της διασταύρωσης προς Κομπότι, που πλαταίνει ο δρόμος προ της εισόδου στην παράκαμψη. Εκεί, ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας θα καλωσορίσει τον νέο Μητροπολίτη, όπως και ο κ. Ιγνάτιος θα κάνει ένα πρώτο χαιρετισμό, και ακολούθως όλοι θα επιβιβαστούν και πάλι στα οχήματα συνεχίζοντας την πορεία της αυτοκινητοπομπής έως και την Άρτα.
  Στην Παρηγορήτισσα
   Ο δεύτερος σταθμός είναι η πλατεία Σκουφά μπροστά από το μνημείο του 13ου αιώνα την ιστορική μονή Παναγίας Παρηγορήτισσας. Στον χώρο αυτό θα βρίσκεται περίπου στις 11:30, άγημα Στρατού, η Φιλαρμονική της 8ης μεραρχίας Ιωαννίνων, η Φιλαρμονική του Συλλόγου «Σκουφάς», τμήματα σχολείων και μέλη του Ιστορικού Συλλόγου με παραδοσιακές φορεσιές. Εκεί ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, θα καλωσορίσει εκ μέρους του Δήμου, προσφωνώντας τον νέο Ποιμενάρχη και ακολούθως θα γίνει από την πλευρά του αντιφώνηση. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει πομπή έως τον μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Η πομπή θα διέλθει από τις οδού Παντοκράτορος και Σκουφά.
   Στον Μητροπολιτικό ναό θα τελεστεί η Ακολουθία της Ενθρόνισης στο τέλος της οποίας θα γίνουν προσφωνήσεις από τον τοποτηρητή Άρτης, πρώην μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο και από τον πρωτοσύγκελο κ. Θεολόγο εκ μέρους των κληρικών.
   Ο Ενθρονιστικός λόγος, αμέσως μετά από την πλευρά του νέου Μητροπολίτη είναι ιδιαιτέρως σημαντικός, όπως αναφέρεται διότι σε αυτόν θα μεταφέρει όλες τις θέσεις και τις απόψεις του για το νέο αξίωμα και την διοίκηση της μητρόπολης.
   Η τελετή Ενθρόνισης της πρώτης ημέρας θα ολοκληρωθεί με το επίσημο γεύμα που θα παρατεθεί για όλους τους αρχιερείς όσο όμως και τους πολιτικούς εκπρόσωπους του νομού που θα παραβρεθούν και θα συμμετέχουν στην τελετή ενθρόνισης. Και την επομένη το πρωί από τις 7 έως τις 10 στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Δημητρίου θα τελεστεί αρχιερατικό συλλείτουργο, χοροστατούντος του νέου Μητροπολίτη και όσων από τους ιεράρχες θα παραμείνουν και θα διανυκτερεύσουν στην Άρτα.
   Στην ενθρόνιση θα είναι παρούσα η συμπατριώτισσά μας Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, καθώς επίσης παρόντες οι εν ενεργεία βουλευτές του νομού, Βασίλης Τσίρκας (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιώργος Στύλιος (ΝΔ).
   Ωστόσο προσκλήσεις έχουν παραδοθεί και προς όλους τους πρώην βουλευτές του νομού και πρώην υπουργούς, ανάμεσα στους οποίους έχουν δηλώσει την παρουσία τους ήδη ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Βασίλης Μιχελάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Ιωαννίνων και Πρέβεζας, οι Δημήτρης Τσοβόλας, Θεόδωρος Κολιοπάνος, Κώστας Παπασιώζιος, Χρήστος Γκόκας, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Γ. Καραγιάννης. Όπως μαθαίνουμε δεν θα κατορθώσει να παραστεί αν και όπως έχει αναφέρει θα το ήθελε πολύ, ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπαγεωργίου. Πολυπληθέστατη αναμένεται να είναι επίσης η παρουσία δημάρχων ακόμη και γειτονικών νομών όσο και των εκπροσώπων και προέδρων φορέων και Συλλόγων, καθώς επίσης θα παραστούν οι εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας στην Ήπειρο και την Άρτα αλλά και του Δικαστικού κλάδου, κ.λ.π.
  Από την Αργολίδα
   Από την Αργολίδα θα παρευρεθούν οι Πέτρος Τατούλης, Γιάννης Μανιάτης, Ιωάννης Ανδριανός, οι Δήμαρχοι Ναυπλίου και Άργους Μυκηνών κ.κ. Κωστούρος και Καμπόσος αντίστοιχα, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αργολίδος κ. Χειβιδόπουλος κ.α.
  Πολυπληθέστατη η παρουσία Μητροπολιτών
   Από την ιεραρχία της εκκλησίας με πρώτο βέβαια τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, θα παραστούν και οι επίσκοποι των εξής Μητροπόλεων: Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Αργολίδος, Βρεσθένης, Γρεβενών, Δρυϊνουπόλεως - Πωγωνιανής και Κονίτσης, Δωδώνης, Εδέσσης-Πέλλης, Ζακύνθου, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, Ιλίου-Αχαρνών-Πετρουπόλεως, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κιφισιάς-Αμαρουσίου και Ωρωπού, Κορίνθου, Λαγκαδά-Λήτης και Ρεντίνης, Λαρίσης και Τυρνάβου, Μεθώνης, Μεσσηνίας, Νικοπόλεως και Πρεβέζης, Παραμυθιάς και Φιλιατών, Πατρών, Περιστερίου, Σερβίων και Κοζάνης, Σταγών και Μετεώρων, Τανάγρας, Τρίκκης και Σταγών, Φωκίδος, Ωλένης.
   Επιπλέον, σε εκκρεμότητα για την οριστική παρουσία τους στην Άρτα, παρέμενε μέχρι χθες το πρωί η συμμετοχή επίσης των Μητροπολιτών: Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Φθιώτιδος, Φλωρίνης-Πρεσπών και Εορδαίας, που είχαν απαντήσει μεν θετικά στην πρόσκληση, έμελλε μόνο η τελική τους επιβεβαίωση, φτάνοντας έτσι στον τελικό συνολικό αριθμό των 33 επισκόπων Μητροπόλεων της χώρας, που θα βρεθούν στην Άρτα.
  Ποιος είναι
   Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος (κατά κόσμον Κωνσταντίνος) Κορομπόκης) γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1967 στο Άργος Αργολίδος. Είναι απόφοιτος του Λυκείου της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών (1985) και πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1991) και του Θεολογικού Τμήματος της Θεολογικής Σχολής (1996) του ιδίου Πανεπιστημίου.
   Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίας Φωτεινής Ναυπλίου στις 28 Ιουλίου 1991 από τον Μητροπολίτη Αργολίδος Ιάκωβο Β’, ο οποίος και τον χειροτόνησε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου Άργους Διάκονο στις 18 Αυγούστου 1991 και Πρεσβύτερο στις 13 Οκτωβρίου 1996.
   Διακόνησε στην Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος επί 18 συναπτά έτη ως Ιεροκήρυκας, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με την μελέτη και συγγραφή της Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Μητροπόλεως και εποίησε ιερές ακολουθίες τοπικών της Αργολίδος Αγίων εγκεκριμένες από την Ιερά Σύνοδο.
   Στις 14 Οκτωβρίου 2009, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά την εισήγηση του τότε Μητροπολίτου Αργολίδος Ιακώβου, τον εξέλεξε Βοηθό Επίσκοπό της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ Διαλαμψάσης Επισκοπής Επιδαύρου.
   Στις 26 Οκτωβρίου 2009, χειροτονήθηκε Επίσκοπος στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου Άργους, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο και ορίσθηκε ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος.

πηγή: ΗΧΩ της Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.