4 Νοε 2016

Οι εκλογές στις ΗΠΑ και εμείς

Homo Americanus

   Εκλογές στις ΗΠΑ. Εκλογές που η έκβασή τους δεν επηρεάζει μόνο τους αμερικανούς αλλά όλους τους ανθρώπους του πλανήτη. Μόνο που κανείς δεν γνωρίζει ποιες είναι οι πολιτικές και κατ’ επέκταση ποιες οι διαφορές μεταξύ των δύο υποψηφίων. Τι αλήθεια πρεσβεύει η Χίλαρι Κλίντον και τι ο Ντόναλντ Τραμπ; Κανείς δεν γνωρίζει. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι η αντιπαράθεση γίνεται για την υγεία της Κλίντον και κάποια emails, και, από την άλλη πλευρά, για την αντιμετώπιση των γυναικών από τον Τραμπ!
   Εύλογα, λοιπόν, η Σούζαν Σάραντον δηλώνει πως «…δεν πρόκειται να ψηφίσω με το... αιδοίο μου. Το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο και δεν θέλω να ξοδέψω τον χρόνο μου μιλώντας για τον έναν ή τον άλλον…». Η ηθοποιός και ακτιβίστρια εκτιμά πως οι ΗΠΑ έχουν βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση πολιτικά. ακριβώς επειδή οι πολίτες για πολλά χρόνια ψηφίζουν το λιγότερο «κακό από τα δυο».
   Στο βιβλίο Homo Americanus (Καστανιώτης, 2008) είχαμε διατυπώσει την άποψη ότι «…οι ΗΠΑ ως χώρα έχει δεχτεί τα μεγαλύτερα μεταναστευτικά κύματα στην ιστορία. Και γι’ αυτό ανέπτυξε μία ποικιλότροπη πολιτική συμπεριλήψεων (ενσωμάτωσης) και αποκλεισμών. Κυρίως ανέπτυξε τις τεχνικές μετάθεσης της κεντρικής σύγκρουσης στην περιφέρεια μέσω της διόγκωσης των πολιτισμικών διαφορών των «κάτω», των γηγενών και των ξένων (νέων μεταναστών).»
   Με άλλα λόγια, η αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων στις ΗΠΑ γίνεται σε δευτερογενή ζητήματα, όπως οι αμβλώσεις, τα σεξουαλικά σκάνδαλα, η απαγόρευση των όπλων και άλλα παρόμοια. Κι αυτό γιατί η πολιτική τους είναι επί της ουσίας ίδια. Όμως, μαζί με τα δευτερογενή ζητήματα αναδεικνύουν και ένα βασικό, τη μετανάστευση. Γιατί αυτό; Μα, για να φέρουν σε αντιπαράθεση τους ενσωματωμένους μετανάστες (οι ΗΠΑ ως γνωστόν είναι ένα έθνος μεταναστών) με τους νέους –παράτυπους- μετανάστες. Αυτή η πολιτική ασκείται και από τα δύο κόμματα με τους ρεπουμπλικανούς να διαφοροποιούνται ως προς την...

η συνέχεια του άρθρου του Γιώργου Χ. Παπασωτηρίου στο aRTInews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.