3 Νοε 2016

Νίκος Παππάς: Και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει

- Νίκος Βούτσης: Επί χρόνια υπήρχαν αποφάσεις του ΣτΕ για τα ΜΜΕ που δεν εφαρμόσθηκαν, ενώ τώρα εφαρμόζεται απόφαση πριν καν δημοσιευθεί
- Το "αφοπλιστικό" σχόλιο Τσακαλώτου στον Βενιζέλο

   Άδειες από το ΕΣΡ και τίμημα είναι το ζητούμενο για την κυβέρνηση, όπως τόνισε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Μάλιστα επεσήμανε ότι το τίμημα των 255 εκατ. ευρώ αποδεικνύει ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια και αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψη τους τα κόμματα. Ακόμη δήλωσε πως, με τις δύο τροπολογίες που κατέθεσε, ο οποιοσδήποτε διαγωνισμός «πλέον θα γίνει από το ΕΣΡ».
   «Συγκρατημένους τόνους» ζήτησε από την αντιπολίτευση ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν υπήρχαν αποφάσεις του ΣτΕ για τα ΜΜΕ που δεν εφαρμόσθηκαν, ενώ τώρα εφαρμόζεται απόφαση πριν καν δημοσιευθεί.
   Για «βαθιά θεσμική ήττα» έκανε λόγο ο πρ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τον «αφόπλισε» με το σχόλιό του: «όταν άκουσα τον Ε. Βενιζέλο να μιλά για πολυφωνία στα ΜΜΕ μου ήρθε στο νου η ατάκα του Μαχάτμα Γκάντι την δεκαετία του 1930 όταν τον ρώτησαν πως αισθάνεται για τον δυτικό πολιτισμό και απάντησε ότι «θα ήταν μία πολύ καλή ιδέα να υπάρχει». Το ίδιο αισθάνομαι για την πολυφωνία στα ΜΜΕ. πολύ την ακούμε, λίγο την βλέπουμε».
   Ο υπουργός Επικρατείας έθεσε ως στόχο την είσπραξη τιμήματος από τους καναλάρχες. Με τον διαγωνισμό, τόνισε, αποδείχθηκε ότι «υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια που θα έπρεπε να καταβάλλονται και τα προηγούμενα χρόνια. υπάρχει ένα δεδικασμένο, ένα τίμημα, τα 255 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να συζητήσουμε όλοι πως θα εισπραχθεί το τίμημα, αλλιώς θα είμαστε όλοι υπόλογοι. Είμαστε αποφασισμένοι. Και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει».
   «Δεν χρειάζονται μεγαλοστομίες. Αλλά αυτογνωσία που θα οδηγήσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις να κάνουν το τελευταίο μεγάλο βήμα, την συγκρότηση του ΕΣΡ για να κάνει τον διαγωνισμό», επεσήμανε ο Ν. Παππάς και πρόσθεσε ότι «μετά από πολλά επεισόδια διαγράφεται στην πολιτική ατμόσφαιρα μία πορεία σύγκλισης των κομμάτων. Υπήρξε στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής η διάθεση τα κόμματα να συμβάλλουν στην συγκρότηση του ΕΣΡ».
   Αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ ο Ν. Παππάς είπε ότι «παρήγαγε δύο αποτελέσματα. Το ένα για μας είναι μία αδικία, διότι παίρνει χρήματα από τους φτωχούς και τα επιστρέφει στους πλούσιους. Το δεύτερο είναι ένα συνταγματικό κενό,. Διότι η διοίκηση δεν μπορεί να δώσει άδειες όσο δεν υπάρχει ΕΣΡ. ήρθε ώρα αυτό το κενό να το υπερβούμε και να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας. Όλοι και με γενναιότητα, διότι επί 27 χρόνια δεν εισπράχθηκε ούτε ένα ευρώ».
   Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη τροπολογία του υπουργού αφορά την μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στην Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης ως προς την διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού. «Η κυβέρνηση έρχεται πριν την δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ να προσαρμόσει την νομοθεσία στην απόφαση του ΣτΕ. Η δική μας πρακτική ήταν η εφαρτμογή της συνταγματικής νομιμότητας γιατί υπήρχαν σταθμοί χωρίς άδεια και ΕΣΡ που δεν ήταν συγκροτημένο σύμφωνα με αποφάσεις του ΣτΕ», είπε ο Ν. Παππάς και δεσμεύθηκε «είναι προφανές ότι οποιοσδήποτε διαγωνισμός γίνει θα διεξαχθεί από το ΕΣΡ».
   Η δεύτερη τροπολογία αφορά τον αριθμό των αδειών. «Σε όλους τους προηγούμενους νόμους χρειαζόταν υπουργική απόφαση με γνώμη του ΕΣΡ. Δυστυχώς αυτό ήταν η πέτρα του σκανδάλου για σφοδρή και μερικές φορές και ανήθικη κριτική.
   Η αιτιολογημένη γνώμη του ΕΣΡ γίνεται σύμφωνη γνώμη. Είναι ένα γενναίο βήμα από την κυβέρνηση. Η γνώμη της κυβέρνησης είναι γνωστή για τον αριθμό των αδειών, αλλά αν υπάρξουν άλλες απόψεις θα πρέπει να τις λάβει υπόψη της», τόνισε ο υπουργός.
   «Είμαι βέβαιος πως το μόνο λάθος που πιστεύετε ότι έχετε κάνει είναι ότι δεν υφαρπάξατε και τις αρμοδιότητες του ΣτΕ», είπε στον υπουργό ο εισηγητής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου διακρίνοντας «αλαζονεία και αυταρχισμό» στην παρέμβαση του υπουργού. «Μόνη λύση η κατάργηση του νόμου», πρόσθεσε ο Σ. Κεδίκογλου.
   Για «βαθιά θεσμική ήττα» έκανε λόγο ο Ε. Βενιζέλος προσθέτοντας πως «όταν δημοσιευθεί η απόφαση θα δείτε τι ατοπήματα έχετε κάνει. Αυτό που αποφάσισε το ΣτΕ δεν συνιστά έκπληξη». Χαρακτήρισε ακόμη «τέχνασμα» την αναστολή του νόμου και σημείωσε πως «η\ μόνη λύση είναι η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. Το μόνο που σώσει τα προσχήματα για την κυβέρνηση είναι να έρθει και να συνομολογήσει το λάθος της».
   «Δεν θα παρακολουθήσω τον Βενιζέλο που εξέφρασε έκπληξη που βρέθηκαν 11 σύμβουλοι της Επικρατείας που θεώρησαν συνταγματικό το νόμο. Η συζήτηση αυτή θα ήταν στα όρια της συνταγματικότητας. Να μην μπούμε σε τέτοιες κορώνες», απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης επισημαίνοντας ότι «μέσα σε ελάχιστες μέρες, όχι από την απόφαση του ΣτΕ, αλλά από την διαρροή της απόφασης, η κυβέρνηση φέρνει τις αναγκαίες τροποποιήσεις για να υπάρξει συμμόρφωση. Αυτή η ευαισθησία δεν έχει καταδειχθεί τα προηγούμενα χρόνια σε αντίστοιχες αποφάσεις του ΣτΕ για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Επί χρόνια είχαν τέτοιες αποφάσεις στα χέρια τους και δεν επέδειξαν ευαισθησία να φέρουν την θεραπεία, και σήμερα σηκώνονται οι τόνοι με αναφορές για υπουργούς που διχάζουν την κοινωνία. Μην παρακολουθήσουμε αυτή την συζήτηση».
   «Οι τόνοι να είναι συγκρατημένοι γιατί υπάρχει ένα μακρύ βεβαρημένο παρελθόν μη εφαρμογής αποφάσεων», είπε ο Ν. Βούτσης και ζήτησε «όλοι μαζί να βρούμε τους κοινούς τόπους για την θεραπεία αυτών των πραγμάτων και να προχωρήσουμε συναινετικά από εδώ και πέρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.