4 Νοε 2016

Ούτε σε 500 χρόνια δεν αποπληρώνονται τα θαλασσοδάνεια του ΠΑΣΟΚ: Ο Ν. Σαλαγιάννης στην Εξεταστική (απευθείας μετάδοση)

- 190 εκατομ. τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ
Η αμαρτωλή τροπολογία για τις εκλογές του 2012

   Ο Νικόλαος Σαλαγιάννης, γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ από τον Μάρτιο του 2012 μέχρι και σήμερα, καταθέτει σήμερα, Παρασκευή, στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ
   Ούτε σε... 500 χρόνια!
   Σε ηθικολογικού τύπου κήρυγμα επιδόθηκε ο Ν. Σαλαγιάννης στην εισαγωγική του τοποθέτηση, πριν ξεκινήσουν οι ερωτήσεις των βουλευτών. Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ στηλίτευσε τις δανειοδοτικές πρακτικές των τραπεζών και, αφού ο ίδιος δήλωσε «εθελοντής» και όχι επαγγελματικό στέλεχος, απαρίθμησε τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος στο οποίο, προφανώς, δε συμπεριλαμβάνει τον εαυτό του...
   Ωστόσο, ήταν πολύ περισσότερο φειδωλός ως προς το πώς και πότε θα εξοφληθούν οι συνολικές οφειλές του ΠΑΣΟΚ στις τράπεζες, ύψους περίπου 190 εκατ. ευρώ. Όπως υπενθύμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας, αν εκχωρείται το 60% της τακτικής χρηματοδότησης του κόμματος, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, οι οφειλές αυτές θα αποπληρωθούν σε... 499 χρόνια, ενώ, ακόμα και αν εκχωρηθεί ολόκληρη η χρηματοδότηση (τακτική και επιμορφωτική), τα δάνεια θα αποπληρώνονταν σε 250 χρόνια!

Η απευθείας μετάδοση: 



 
    ************
   
   Στην προηγούμενη συνεδρίαση ήρθαν στο φως στοιχεία για τα «κόκκινα» δάνεια των 210 εκατ. ευρώ στη ΝΔ και την τριπλή εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης σε τράπεζες. Όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπερχρεώθηκαν με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χωρίς εγγυήσεις και, όπως σημείωσε ο Νεκτ. Σαντορινιός, το 90% των χρημάτων που έχουν δανειστεί τα δύο κόμματα δεν προβλέπουν οι ίδιες οι Τράπεζες ότι θα τα εισπράξουν. «Ενώ, αντίστοιχα, επειδή πολλοί αντιμετωπίζουν τα οικονομικά όλων των κομμάτων σαν να είμαστε όλοι ίδιοι», τόνισε, «η πρόβλεψη για τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ είναι 0%. ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή και ΚΚΕ θα πληρώσουν ό,τι έχουν δανειστεί, ενώ η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ όχι».

  Η αμαρτωλή τροπολογία για τις εκλογές του 2012
   Ενώ ο πρώην ταμειακός υπεύθυνος της Ν.Δ. Θ. Σκορδάς, από την αρχή της κατάθεσής του την Τρίτη 1/11, επικαλείτο ότι το δάνειο της Ν.Δ. προς την ΑΤΕ, μέχρι και τον Ιούνιο του 2012 ήταν ενήμερο, προσκομίζοντας μάλιστα σχετικό πίνακα, εντούτοις, ο Νεκτάριος Σαντορινιός απάντησε, παρατηρώντας τα εξής:
   «Όπως φαίνεται από τα δικά σας στοιχεία, οι αποπληρωμές του δανείου ήταν ελάχιστες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς το υπόλοιπο φτάνοντας τελικά τα 111,570 εκ ευρώ. Ακόμη, αν τα στοιχεία που προσκομίσατε συνδυαστούν και με την επιστολή που μας έστειλε σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς- στην οποία αναφέρεται ότι η ΑΤΕ κατήγγειλε το συγκεκριμένο δάνειο στις 3/7/2012- τότε θα καταλάβουμε ότι το δάνειο φαινόταν ενήμερο, γιατί απλώς η ΑΤΕ δεν το είχε καταγγείλει ως τότε. Μιλάμε δηλαδή για ένα δάνειο που είχε φτάσει τα 111, 570 εκ ευρώ και κατέστη υπερήμερο, όταν τυπικά, η ΑΤΕ αποφάσισε να το καταγγείλει».
   «Με λίγα λόγια, το δάνειο μέχρι τότε φαινόταν ως ενήμερο, όχι λόγω της συνέπειας της Ν.Δ. αλλά λόγω της μη καταγγελίας του από την ΑΤΕ. Η ΑΤΕ, δε, υποχρεώθηκε να το καταγγείλει αφού οι τρείς δόσεις της κρατικής επιχορήγησης δεν πληρώθηκαν ποτέ, επειδή με τροπολογία, εσείς και το ΠΑΣΟΚ, φροντίσατε να τις καταστήσετε ανεκχώρητες, και να χρησιμοποιήσετε τα χρήματα για να κάνετε εκλογές το 2012. Για την Ν.Δ. οι κρατικές επιχορηγήσεις αυτές έφταναν τα 9,109 εκ ευρώ. Έτσι κάνατε εκλογές εσείς».

  Κ. Μπάρκας: Διαδίκτυο και social media σπάνε τη σιωπή των ΜΜΕ για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ
   Το πολιτικό σύστημα επιδιώκει να κρύψει αυτή την ιστορία, αλλά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην επιτροπή δεν θα κρύψουν τίποτε και θα είναι οξείς όσο πρέπει, ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του ο Κ. Μπάρκας. «Πρέπει να αναδειχθεί το πώς συνεργαζόταν το σύστημα της διαπλοκής ... εάν παρακολουθήσει κάποιος τις ερωτήσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς μάρτυρες θα γελάει ... εμείς με τις ερωτήσεις μας θα αναδείξουμε το ρόλο της επιτροπής», συνέχισε ο κ. Μπάρκας. Το σημαντικότερο ίσως είναι, το πόρισμα που θα εκδοθεί με το πέρας της διαδικασίας της εξεταστικής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, να γίνει ευρέως γνωστό στην κοινωνία, όπως τόνισε.

  Την Τετάρτη 9/11 η ειδική συζήτηση για το πόρισμα Καλούδη
   Ειδική συνεδρίαση για το πόρισμα του εισαγγελέα Καλούδη, που καταλογίζει ποινικές ευθύνες για τα δάνεια των κομμάτων, θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη.
   Στην Εξεταστική υπήρξε και στην προηγούμενη συνεδρίαση διαφωνία ως προς το περιεχόμενο και την αξιοπιστία του πορίσματος Καλούδη με την ΝΔ να αμφισβητεί τον εισαγγελέα και τον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Σταμάτη να λέει χαρακτηριστικά ότι «θα δούμε τι έκανε και με την υπόθεση Κατρούγκαλου». Την σχετική πρωτοβουλία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σ. Φάμελλος λέγοντας ότι η συζήτηση θα γίνει την επόμενη Τετάρτη.
   Θυμίζουμε ότι ο οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου, ζήτησε πρόσφατα από την Επιτροπή της Βουλής τα πρακτικά της κατάθεσης του Γ. Στουρνάρα, προκειμένου να μελετήσει και να αποφανθεί αν υφίσταται δυνατότητα ανάσυρσης των δικογραφιών από το αρχείο και εκ νέου διερεύνησης των επίμαχων δανείων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η κίνηση του κ. Αθανασίου να ζητήσει τα πρακτικά της Επιτροπής, αφορά την διατυπωθείσα από τον κ. Στουρνάρα άποψη, πως η επίμαχη τροπολογία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις δανειοδοτήσεις των κομμάτων, τα οποία, όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, δεν υπάγονται στην έννοια της «γενικής κυβέρνησης». Μάλιστα, στην συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σ.Φάμελος είχε παρατηρήσει: «Είναι σημαντικό αυτό. Αλλάζει νομικά τα πράγματα. Αφού με αντίθετο σκεπτικό πήγε στο αρχείο το πόρισμα του εισαγγελέα Καλούδη», το οποίο αφορούσε ποινικές ευθύνες για δάνεια προς τα κόμματα.
   Οι δικογραφίες που σχημάτιζαν οι οικονομικοί εισαγγελείς πριν αρχειοθετηθούν οι υποθέσεις αφορούσαν δανειοδοτήσεις άνω των 270 εκατομμυρίων ευρώ, σε κόμματα και ΜΚΟ. Από αυτά, τα 250 εκατομμύρια αφορούσαν χορηγήσεις στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με εγγυήσεις τα μελλοντικά εκλογικά ποσοστά τους, με τα μεγαλύτερα ποσά να έχουν πιστωθεί από την Αγροτική Τράπεζα, ενώ εμπλεκόμενες Τράπεζες ήταν και οι Marfin Egnatia Bank, Τράπεζα Αττικής, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς. Ο κ. Αθανασίου θα μελετήσει την θέση που διατύπωσε ο κ. Στουρνάρας στην Βουλή και εφόσον προκύπτει ως βάσιμη ανάλογη νομική ερμηνεία θα δώσει εντολή να ανασυρθούν από το αρχείο οι επίμαχες υποθέσεις.
   Όπως έγραφε σχετικά το ρεπορτάζ του left.gr:
   Σύμφωνα με την τοποθέτηση Στουρνάρα στην Επιτροπή, ξανανοίγει το θέμα πορίσματος Καλούδη και ιδίως του τρόπου με τον οποίο το πόρισμα μπήκε στο αρχείο. Κατά την περίοδο που ο Γ. Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομικών, όπως υπενθύμισε ο Σ. Φάμελλος, χρησιμοποιήθηκε μια τροπολογία, από τις εισαγγελικές αρχές για να κρυφτεί το πόρισμα και κυρίως να μην παραπεμφθούν στην Δικαιοσύνη στελέχη τραπεζών και κομμάτων που ευθύνονται. Ως εκ τούτου, η παραδοχή Στουρνάρα ότι η επίμαχη τροπολογία που αθώωνε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δεν αφορά κόμματα,ανοίγει το δρόμο ώστε το πόρισμα Καλούδη να βγει από το αρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.