18 Νοε 2016

18η Νοεμβρίου: Ευρωπαϊκή ημέρα για την προστασία των παιδιών ενάντια στη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση

Κοινή Δήλωση Ελλάδας και άλλων κρατών για την προστασία ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και μεταναστών

   Στους ευάλωτους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες στρέφει το βλέμμα το Συμβούλιο της Ευρώπης με αφορμή τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση, όπως έχει καθιερωθεί από το 2015 η 18η Νοεμβρίου.
   Εδώ και ένα χρόνο το Συμβούλιο της Ευρώπης ξεκίνησε την εκστρατεία ευαισθητοποίησης «ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ» ενάντια στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών, αυτή τη σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων τους, η οποία έχει διαρκείς και πολύ συχνά αρνητικές συνέπειες για όλη τους τη ζωή και παραμένει μια τραγική πραγματικότητα για όλες τις κοινωνίες. Η δυναμική της δράσης αυτής συνεχίζεται με σκοπό να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη, να προληφθούν αυτές οι πράξεις, να διωχθούν οι δράστες και να προστατευθούν τα θύματα από τη στιγματοποίηση.
   Επίσης στόχος είναι η κύρωση και εφαρμογή του μοναδικού νομικά δεσμευτικού κειμένου για την ποινικοποίηση όλων των μορφών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, της Σύμβασης Lanzarote, οπότε το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα κράτη μέλη του καλούν γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά, ΜΚΟ, τοπικές, περιφερειακές και εθνικές αρχές να μην αποφύγουν το πρόβλημα, αλλά να το φέρουν στο φως, να συζητήσουν για τους τρόπους επίλυσής του και να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπισή του.
   Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο από τα κράτη μέλη και την κοινωνία των πολιτών.
   Στο πλαίσιο αυτό, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρέσβης Στέλιος Περράκης, συνυπέγραψε Κοινή Δήλωση κρατών μελών, με πρωτοβουλία της Ανδόρας, του Λουξεμβούργου, του Μονακό και της Σλοβενίας, για την προστασία του μεγάλου αριθμού και ευάλωτων ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και μεταναστών. Με αυτή καλωσορίζουν κάθε σχετική πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό θεσμικό επίπεδο που συνδέεται με παιδιά, πρόσφυγές ή μετανάστες και εκφράζουν τη σταθερή δέσμευσή τους στον αγώνα εναντίον της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και σεξουαλικής κακοποίησης, προκειμένου όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως να μεγαλώνουν σε ασφαλές και υγιές περιβάλλον.
   Για την ενημέρωση των πολιτών το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα www.coe.int/EndChildSexAbuseDay με υλικό ευαισθητοποίησης και κατάλογο με τις εκδηλώσεις που οργανώνονται σε εθνικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.