23 Οκτ 2016

Όλγα Γεροβασίλη: Δομικός ανασχηματισμός με στοιχεία διεύρυνσης - VIDEOS

- Για μια ευέλικτη, γρήγορη, αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας
- Πρωτόγνωρες οι πιέσεις στο δικαστικό σώμα από τη Ν.Δ.
- Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης


   Δομικά θα είναι τα χαρακτηριστικά του ανασχηματισμού με στοιχεία διεύρυνσης δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στο ΣΚΑΪ, ενώ προσδιόρισε ως βασικό στόχο του μια «ευέλικτη, γρήγορη, αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας».
   Οι διαδικασίες θα δρομολογηθούν μετά τις εσωκομματικές διαδικασίες, που θα ολοκληρωθούν στην ΚΕ την Κυριακή, με την εκλογή γραμματέα του κόμματος και Πολιτικής Γραμματείας. Το νέο σχήμα της Π.Γ. θα περιλαμβάνει έμπειρα στελέχη του κόμματος από την κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει ένα «ενιαίο πολιτικό κέντρο». Ενώ για τη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι "το πιθανότερο είναι ότι ο προηγούμενος γραμματέας κ. Παναγιώτης Ρήγας θα είναι και ο νυν προτεινόμενος".
   Προανήγγειλε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο υπουργείο μετανάστευσης, καθώς αυτή τη στιγμή έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο πρόβλημα με ένα αδύναμο υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής.


 
   Επιπλέον, όπως εξήγησε η κ. Γεροβασίλη ο ανασχηματισμός θα έχει στοιχεία διεύρυνσης με πρόσωπα και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Σχολιάζοντας παράλληλα αν τα πρόσωπα αυτά θα προέρχονται και από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας τόνισε ότι σε όλη την Ευρώπη η σοσιαλδημοκρατία μετατοπίστηκε εκτός από τη χώρας μας. Η σοσιαλδημοκρατία ταυτιζόμενη με το νεοφιλελευθερισμό συρρικνώθηκε δραματικά αυτό είχε ως αποτέλεσμα προσωπικότητες από το χώρο αυτό να έρθουν κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζοντας την κυβερνητική προσπάθεια. Διαμορφώνoται έτσι δύο ισχυροί πόλοι.
   Μιλώντας για το χρέος, η κυβερνητική εκπρόσωπος έκρινε "θετικά" την τοποθέτηση του κ. Ντράγκι που υποστηρίζει ότι πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.
   Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί προϋπόθεση για να μπούμε στη συζήτηση για το χρέος σημείωσε η κ. Γεροβασίλη τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης ώστε να περάσουμε μετά από αυτή στη ρύθμιση του χρέους. Εκτίμησε μάλιστα ότι τα εργασιακά δεν θα είναι "μεγάλο αγκάθι", καθώς έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες συμμαχίες και όπως φαίνονται διαμορφώνονται όλα κοντά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Πρωτόγνωρες οι πιέσεις στο δικαστικό σώμα από τη Ν.Δ.


   Σκληρή κριτική άσκησε στην Ν.Δ. για τους χαρακτηρισμούς που υιοθετεί καθημερινά στην αντιπολιτευτική πρακτική της. Από τη στιγμή που δεν συγκροτείται ΕΣΡ, όχι με ευθύνη της κυβέρνησης, αφού ήδη έχουν προηγηθεί τέσσερις προσπάθειες με πρωτοβουλία δική της, ήταν υποχρέωση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανάγκη θέσπισης νόμων, κανόνων και τάξης στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
   "Υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύσει και το διαγωνισμό και το αποτέλεσμα που παράγεται". Αναφορικά με την τροπολογία υπογράμμισε ότι αναστάλθηκε και δεν αποσύρθηκε ενώ τόνισε ότι θα "είναι προϊόν διαλόγου".
   "Προφανώς θα εφαρμοστεί η απόφαση του ΣΤΕ όποια και αν είναι" συνέχισε η κ. Γεροβασίλη υποστηρίζοντας ότι "κίνειται ένα ολόκληρο σύστημα, που κουνάει το δάχτυλο στη δικαιοσύνη και λέει πρόσεχε μη βγάλεις το νόμο συνταγματικό" αυτό γίνεται στα πλαίσια της μεθόδευσης της Ν.Δ. να πέσει η κυβέρνηση "πάση θυσία".
   Η κυβερνητική εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι: "Ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι υποχρεωμένος να εξετάσει το ενδεχόμενο αν με ευνοϊκά κριτήρια κρίθηκε κάποιος δικαστής" αλλά ταυτόχρονα οφείλει να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα του κάθε πολίτη και οφείλει να διερευνήσει αν υπάρχει παραβίαση τους.
   Τέλος μιλώντας για τις πιέσεις που δέχεται το δικαστικό σώμα είναι κάτι το "πρωτόγνωρο" επαναλαμβάνοντας χθεσινή δήλωσή της ότι πρόκειται για "bullying" από την πλευρά της Ν.Δ. Κάνοντας λόγο για το τι θα επακολουθήσει μιας ενδεχόμενης απόφασης του ΣΤΕ που θα έκρινε το νόμο αντισυνταγματικό σημείωσε:
   "Αν κριθεί ο νόμος αντισυνταγματικός αυτόματα επιστρέφουμε στο προηγούμενο καθεστώς" αλλά ο στόχος της κυβέρνησης παραμένει ο ίδιος για τη θέσπιση νόμων και κανόνων στο χώρο των ΜΜΕ.

   Διαβάστε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο από τη συνέντευξη της Κυβερνητικής Εκπροσώπου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου:

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καλημέρα σας, κυρία Γεροβασίλη. Καλώς ήλθατε.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας ευχαριστώ.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Έχετε θέματα μπροστά σας. Κατ’ αρχάς, να κλείσουμε ένα θέμα που σας αφορά προσωπικά, πιθανόν. Δεν το γνωρίζω και επειδή πρόκειται να γίνει κομματική διαδικασία το σαββατοκύριακο της Κεντρικής Επιτροπής και επειδή ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να λέει ότι θα πρέπει να μπουν και κορυφαία στελέχη στην Πολιτική Γραμματεία, αυτό σας αφορά; Δηλαδή, θα μπορούσε ένα στέλεχος πρώτης γραμμής, όπως είστε εσείς, λόγω του ότι είστε και Κυβερνητική Εκπρόσωπος, να είστε στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος; Θα θέλατε; Σας έχει γίνει πρόταση;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, δεν έχει συζητηθεί τέτοιο θέμα. Επίσης, νομίζω ότι δεν έχουν συζητηθεί και τα ονόματα τα οποία θα συμμετέχουν. Με την επιστροφή του Πρωθυπουργού αύριο θα γίνουν περαιτέρω συζητήσεις.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Σε σας δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Με εμένα προσωπικά, όχι. Αυτό δεν αποκλείει τίποτε, γιατί, όπως σας είπα, τώρα θα ξετυλιχτεί αυτό.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ξαναζεσταίνεται αυτό το σενάριο, κυρία υπουργέ;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό το οποίο αποτελεί απόφαση είναι ότι στελέχη από τα παλαιά και με εμπειρία, είναι χρήσιμο, είναι σκόπιμο, είναι απαραίτητο να βρίσκονται στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, με την έννοια της συγκρότησης ενός ενιαίου πολιτικού κέντρου.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και να φύγουν από την κυβέρνηση, εννοείτε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, δεν εννοώ αυτό.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ταυτόχρονα;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ταυτόχρονα.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτό είπε και ο Πρωθυπουργός, αλλά το ερώτημα γίνεται, γιατί συνδέεται το κλείσιμο αυτής της κομματικής διαδικασίας με το άνοιγμα μιας άλλης διαδικασίας που λέγεται ανασχηματισμός. Ισχύει;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν νομίζω ότι συνδέεται. Υπάρχει η κυβέρνηση, η οποία κρίνεται για το έργο της. Κρίνεται και από τον Πρωθυπουργό, με στόχο -και όλων ο στόχος αλλά και του Πρωθυπουργού- είναι η ευέλικτη, γρήγορη, αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας. Όπου δημιουργούνται δυσλειτουργίες, που αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη θέμα προσώπου. Πολύ συχνά είναι θέμα ακόμα και δομής των υπουργείων. Σας θυμίζω ότι έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα μπροστά μας σύγχρονο, που είναι τα τεράστια προσφυγικά ρεύματα με ένα αδύναμο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Από πλευράς δομής είπατε, όχι από πλευράς πολιτικής.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Από πλευράς δομής. Για να ολοκληρώσω αυτό που σας έλεγα προηγουμένως, αυτό σημαίνει ότι για να είναι αποτελεσματικό ένα κυβερνητικό σχήμα, θα πρέπει να λάβει υπόψη του τις απαιτήσεις της εποχής, τις προτεραιότητες του προγράμματος της κυβέρνησης και να γίνουν όσα χρειάζονται, προκειμένου να ελαττωθούν συναρμοδιότητες, δυσλειτουργίες, όπως εξήγησα ότι δεν είναι κατ’ ανάγκη…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προαναγγέλλετε ένα αυτόνομο υπουργείο Μετανάστευσης στην πραγματικότητα ισχυρό; 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πιστεύω ότι θα δοθεί βάρος, στο θέμα του υπουργείου Μετανάστευσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προαναγγείλατε στην ουσία και τον ανασχηματισμό και μάλιστα μιλήσατε για δομικά χαρακτηριστικά.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μίλησα για δομικά χαρακτηριστικά, έχοντας υπόψη προβληματισμούς και κατά καιρούς συζητήσεις, ανεξαρτήτως προσώπων επαναλαμβάνω. Μπορεί ο ικανότερος υπουργός έχοντας συναρμοδιότητες, μη έχοντας δομή λειτουργική από κάτω που να μπορεί να στηρίξει μια κυβερνητική δράση…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να μην μπορεί να λειτουργήσει.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …να μην μπορεί να λειτουργήσει και σ’ αυτό να μην ευθύνεται ο υπουργός, να ευθύνεται το σχήμα. Άρα, για ένα καινούργιο σχήμα εκτιμώ ότι θα ληφθούν υπόψη και πρόσθετοι παράγοντες.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρόσωπα καινούργια υπάρχουν, κυρία υπουργέ; Αυτό που θα λέγαμε «νέο αίμα».
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πρόσωπα καινούργια πάντα υπάρχουν, κύριε Οικονόμου.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα δούμε, δηλαδή, καινούργια πρόσωπα στην κυβέρνηση ή θα δούμε πιο ισχυρά παλιά πρόσωπα;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό δεν μπορώ να σας το απαντήσω.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ξέρετε γιατί το λέω; Διότι μου λέτε ότι μπορεί να είναι ένας καλός υπουργός που να θέλει να κάνει δουλειά, αλλά να μην τον αφήνει η δομή.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας είπα τη μία πλευρά.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επομένως, μπορεί να δούμε τα ίδια πρόσωπα με περισσότερες αρμοδιότητες; Αυτή είναι η άλλη δομή;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εκτιμώ ότι θα υπάρχουν και άλλα πρόσωπα.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Άρα, αυτό σημαίνει…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορώ, όμως, να ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο Πρωθυπουργός.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Προφανώς. Ο Πρωθυπουργός αποφασίζει. Υπάρχουν όμως δύο θέματα: Πρώτον, ο χρόνος, διότι τώρα πια είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει -και με αυτά που λέτε- μια διαδικασία ανασχηματισμού της κυβέρνησης και στα δομικά της χαρακτηριστικά και στα πρόσωπα. Πρώτον, ο χρόνος, αν, δηλαδή, αυτό γίνεται μετά την αξιολόγηση ή και πριν ή και κατά τη διάρκεια…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ούτε αυτό το ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι η δήλωση του Πρωθυπουργού ότι θα ασχοληθεί με το θέμα, ότι θα αναδομηθεί η κυβέρνηση μετά τις διαδικασίες που θα ολοκληρωθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, στο κόμμα.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ωραία. Και το δεύτερο στοιχείο…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα, ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει ο ανασχηματισμός. Αυτό μας λέτε στην πραγματικότητα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θεωρητικά θα μπορούσε.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να συνεχίσω τη σκέψη μου. Το δεύτερο στοιχείο είναι αν ο ανασχηματισμός θα εξυπηρετήσει και μια πολιτική διεύρυνσης της κυβέρνησης και του σχήματος.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εκτιμώ ότι όλες αυτές είναι οι παράμετροι. Μια πρώτη παράμετρο σας ανέφερα προηγουμένως, μια δεύτερη παράμετρο βάζετε εσείς τώρα. Νομίζω ότι όλες αυτές είναι σοβαρές παράμετροι, που θα επηρεάσουν την απόφαση του Πρωθυπουργού.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δηλαδή, μιλάτε για πρόσωπα εξωκοινοβουλευτικά; Περί αυτού πρόκειται; Μιλάτε για πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα μπορούσε να είναι και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Και στο πρώτο σχήμα υπάρχουν πρόσωπα έξω από το στενό κομματικό περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Και νομίζω ορθώς. Και βεβαίως είναι κεντρική πολιτική εκτίμηση, αλλά και απόφαση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ανοιχτός στις κοινωνικές δυνάμεις που τον στήριζαν και τον στηρίζουν και θα πρέπει αυτές να εκφράζονται. Και μέσα από τον κομματικό μηχανισμό, ο οποίος θα πρέπει να ανοίξει τις πόρτες του και τις δομές του, όχι ανεξέλεγκτα βεβαίως, αλλά με κριτήρια.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γιατί υπάρχουν κάποιες γκρίνιες ότι κομματικοποιείσθε.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό ήθελα να πω και εγώ. Αυτό θα δούμε στην κυβέρνηση;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας πω κάτι; Ο χώρος της Σοσιαλδημοκρατίας, όπως την ξέραμε στην Ελλάδα, σήμερα έχει συρρικνωθεί, έχει μια ιστορική συρρίκνωση με κύριο αίτιο τον πολιτικό προσανατολισμό, ο οποίος ήταν πολύ κοντά στο νεοφιλελεύθερο πνεύμα. Απείχε δηλαδή από αρχές της Σοσιαλδημοκρατίας και πολύ συχνά ταυτιζόταν εντελώς με το νεοφιλελεύθερο πνεύμα. Αυτό το είδαμε σε όλη την προηγούμενη περίοδο. Αυτός είναι και ο λόγος της συρρίκνωσης του ιστορικού αυτού χώρου.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και αυτός είναι και ο λόγος που εσείς δεν απευθυνθήκατε ποτέ σε αυτόν τον χώρο για κυβερνητική συνεργασία, για σύμπλευση και τα λοιπά;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Επισήμως στον χώρο δεν απευθυνθήκαμε. Υπάρχει η εκτίμηση -και εγώ την έχω διατυπώσει και άλλοι από εμάς και ο Πρωθυπουργός- ότι τώρα η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη έχει αρχίσει να προβληματίζεται και να αλλάζει πορεία σε σχέση με την προηγούμενη, δηλαδή την απόλυτη στήριξη των πολιτικών λιτότητας και νεοφιλελεύθερων επιλογών. Η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη δείχνει να μετατοπίζεται. Αυτό δεν το είδαμε αντιστοίχως να συμβαίνει σε αυτόν τον χώρο…
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: …στην Ελλάδα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …που φέρεται ότι εκφράζει τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας. Αυτή η οπισθοχώρηση του χώρου αυτού σε νεοφιλελεύθερες επιλογές ήταν και η αιτία της κατάρρευσής του.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΠΑΣΟΚ θα βάλετε στην κυβέρνηση; Αυτό θέλει να ακούσει ο κόσμος. ΠΑΣΟΚ θέλει ο κόσμος στην κυβέρνηση.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι οι οποίοι στήριξαν τη Σοσιαλδημοκρατία στη χώρα μας…
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: …μετακινήθηκαν πολιτικά.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …μετακινήθηκαν και ως ψηφοφόροι, αλλά και ως στελέχη σε κόμματα. Υπάρχουν και σήμερα άνθρωποι…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Βλέπουμε παλιά πρόσωπα να επανακάμπτουν και να έρχονται κοντά σας. Ο κύριος Τζουμάκας, η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, ο Κοτσακάς.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εμφανίζονται κοντά μας, σας θυμίζω από το 2012, όχι σήμερα.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, αλλά αυτό είναι μια κατηγόρια που ασκείται από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, …
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: …ότι εσείς πήρατε το παλιό ΠΑΣΟΚ…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: …τα ορφανά του Άκη.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: ...λένε διάφορα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να εκτιμήσω ότι το καινούργιο έμεινε στον χώρο, ο κύριος Λοβέρδος, ο κύριος Βενιζέλος… Κοιτάξτε, δεν πρόκειται περί παλιού και καινούργιου. Πρόκειται περί ιδεολογικού και πολιτικού προσανατολισμού. Ο κόσμος στήριξε τη Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα και με νούμερα πάρα πολύ μεγάλα…
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: …πολύ υψηλά, ναι.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …στις προηγούμενες δεκαετίες. Ωστόσο, αυτός ο κόσμος εγκατέλειψε γι’ αυτούς τους λόγους που προανέφερα και  όχι γιατί δεν του άρεσε ο τάδε ή ο δείνα. Έτσι, αυτοί οι άνθρωποι στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα νέο εγχείρημα απέναντι σε τι; Απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό. Και διαμορφώθηκαν τελικά δύο πόλοι. Γι’ αυτό και στην ουσία δεν υπάρχει και ανάγκη έκφρασης μεσαίου χώρου σήμερα, αυτό το οποίο εκτιμάται από κάποιους…
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: …γιατί υπάρχει και η άλλη εκτίμηση. Για να δούμε, όμως, τα κεντρικά. Μας είπατε περί ανασχηματισμού, είδαμε και λίγο και τους πολιτικούς προσανατολισμούς. Να δούμε και τι κάνουμε τώρα, όμως. Διότι εγώ βλέπω τον Πρωθυπουργό να λέει στο Συνέδριό σας, για παράδειγμα, ότι «πάμε γρήγορα να κλείσουμε την αξιολόγηση» και αυτό σε συνδυασμό με την αρχική ρύθμιση για το χρέος, τις αρχικές ρυθμίσεις για το χρέος και σε συνδυασμό με την ένταξή μας στην ποσοτική χαλάρωση και ακούω τους εταίρους από απέναντι να λένε «ποιο χρέος; Το 2018». 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πότε το ακούσατε αυτό, κύριε Λυριτζή;
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Από τον κύριο Σόιμπλε.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν το είπε ο κύριος Σόιμπλε; Κάθε μέρα το λέει.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι εταίροι, όμως, δεν είναι ο κύριος Σόιμπλε μόνο.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είναι ένας παράγοντας.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι ένας σημαντικός παράγοντας.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ακούω τους άλλους εταίρους από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ να σου λέει «ναι, βεβαίως, προφανώς το χρέος είναι μεγάλο πρόβλημα, να λυθεί, αλλά έχουμε μερικά ζητηματάκια να λύσουμε μαζί με το χρέος: και το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό και το Εργασιακό».
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτά τα λύσαμε.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τα λύσαμε; Δεν είναι έτσι.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τα λύσαμε τον Μάιο αυτά. Έχουμε ψηφίσει φορολογικά, έχουμε ψηφίσει ασφαλιστικά νομοσχέδια, τα οποία σας θυμίζω ότι έχουν εγκριθεί και συζητηθεί με τους Θεσμούς και είμαστε…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε τα εργασιακά μπροστά μας, κυρία υπουργέ.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όλα αυτά που είπατε τα έχει κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πάμε στη δεύτερη αξιολόγηση. Η κυβέρνηση υπογράφει τη δεύτερη αξιολόγηση, συμμετέχει, καταλήγει στη δεύτερη αξιολόγηση…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ταχύτατα.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Θέλει ταχύτατα, το καταλάβαμε. Δεν ολοκλήρωσα την ερώτησή μου: η κυβέρνηση καταλήγει στη δεύτερη αξιολόγηση χωρίς ταυτόχρονη ρύθμιση για το χρέος;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, η δεύτερη αξιολόγηση έτσι κι αλλιώς, ανεξάρτητα απ’ όλα τα άλλα, οφείλει και πρέπει και έχουμε δεσμευτεί, όχι μόνο γιατί μας το ζητούν, αλλά γιατί το θεωρούμε εμείς αναγκαίο ότι θα ολοκληρωθεί γρήγορα και επιτυχώς. Και αυτό για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τον δρόμο για να πάμε παρακάτω.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εξαρτάται από τη ρύθμιση του χρέους; Πάνε μαζί πακέτο αυτά τα δύο ή το ένα εξαρτάται από το άλλο;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θεωρείται προαπαιτούμενο για να μπούμε -έτσι έχει αποτυπωθεί και στη Συμφωνία του Μαΐου- σε διαδικασία συζήτησης και ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Εμείς, λοιπόν, στρατηγικά ακολουθούμε εξ’ αρχής τον στόχο. Αν δεν ρυθμιστεί και απομειωθεί με όποιον τρόπο το ελληνικό χρέος, ως μη βιώσιμο, κανένα πρόγραμμα δεν είναι δυνατό να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Αυτή ήταν η θέση μας εξ’ αρχής και με βάση αυτό γίνεται και ο σχεδιασμός μας. Άρα, έχουμε επιλέξει σήμερα το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, προκειμένου…
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γρήγορο κλείσιμο σημαίνει αποδοχή των πάντων.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν σημαίνει αποδοχή των πάντων.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κλείσιμο πάση θυσία;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κλείσιμο με θυσίες έχει γίνει. Και πριν και στην πρώτη αξιολόγηση. Με οπισθοχωρήσεις. Δεν μπορείς σε μία μάχη μόνο να κερδίζεις. Προφανώς θα έχεις και οπισθοχωρήσεις όταν είσαι μέσα σε μία διαπραγμάτευση και στη συγκυρία εντός εποπτείας. Προφανώς. Όμως, εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς είναι ο τελικός στόχος για να κερδίσεις τον πόλεμο. Κάποια μάχη μπορεί να τη χάσεις ή να οπισθοχωρήσεις συνειδητά.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα εργασιακά θα τα περάσετε, κυρία υπουργέ; Γιατί αυτό είναι το μεγάλο αγκάθι της δεύτερης αξιολόγησης.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εκτιμούμε ότι δεν θα είναι το μεγάλο αγκάθι της δεύτερης αξιολόγησης. Και το εκτιμούμε βάσιμα. Όχι επειδή μας αρέσει, αλλά επειδή ήδη οι διαδικασίες και οι συζητήσεις που γίνονται από την άνοιξη σας θυμίζω, δείχνουν ότι όλα διαμορφώνονται κοντά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και με πολλούς συμμετέχοντες, παίκτες, συμμάχους -όπως θέλετε πείτε-  να στηρίζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και για το ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να συναλλάσσεται (είναι απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου) με παράγοντες έξω από την Ευρώπη (π.χ. ΔΝΤ) πέραν των ευρωπαϊκών δεδομένων και κεκτημένων, εννοώ ότι δεν έχει αρμοδιότητα να το κάνει αυτό.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Η χθεσινή τοποθέτηση του κυρίου Ντράγκι κρίνεται από την κυβέρνηση θετικά;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η τοποθέτηση του κυρίου Ντράγκι κρίνεται θετικά από την κυβέρνηση, διότι διατυπώνονται σαφώς απόψεις, οι οποίες συγκλίνουν και με τη δική μας άποψη και στάση και τη θεωρούμε υποβοηθητική. Διότι είπε χθες ο κύριος Ντράγκι ότι χρειάζεται οπωσδήποτε να διευθετηθεί το ελληνικό χρέος. Όταν ακούγεται τόσο καθαρά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ξέρετε, διότι αυτό το θεωρούμε αλλαγή στους συσχετισμούς, σας θυμίζω ότι η χώρα μας αρκετούς μήνες πριν για να μην μιλήσουμε και για την προηγούμενη χρονιά…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Συγνώμη που σας διακόπτω, να πάμε λίγο στο κέντρο, γιατί είχαμε μια απειλή για βόμβα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Επιστρέφουμε στη συζήτηση που έχουμε με την Κυβερνητική Εκπρόσωπο, την κυρία Όλγα Γεροβασίλη.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάμε στο άλλο κεφάλαιο το μιντιακό, έτσι όπως διαμορφώθηκε. Δημιουργείται μια αίσθηση τις τελευταίες μέρες ότι η κυβέρνηση αρχίζει να υποχωρεί στο θέμα αυτό. Μια από την απόφαση θέλετε την αρχική του Συμβουλίου της Επικρατείας, που, όπως και να το κάνουμε, ήταν ένα διαφορετικό βήμα, από τη ρητορική που αν θέλετε του κυρίου Παππά, του κυρίου Φίλη, που λένε ότι άμα βγει αντισυνταγματικός ο νόμος, θα επιστραφούν τα λεφτά και γυρίζουμε στην προηγούμενη κατάσταση. Έχει αλλάξει κάτι στην αντίληψη της κυβέρνησης για το θέμα αυτό; Γιατί βλέπουμε μια υποχώρηση. 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η εκτίμησή μου είναι πως όχι. Κοιτάξτε να δείτε. Αυτό το οποίο διατυπώνεται από την πρώτη στιγμή από την πλευρά της κυβέρνησης και από τον αρμόδιο υπουργό είναι ότι υπάρχει ένας στόχος και ο στόχος είναι σαφής: Νόμοι, κανόνες, τάξη. Το οποίο, νομίζω ως τέτοιο, είναι και απαίτηση της κοινωνίας, αλλά και πολλών εκ των συμμετεχόντων στη διαδικασία του δημοσίου διαλόγου μέσω των ΜΜΕ, αλλά και των άλλων κομμάτων. Αυτό δεν το έχει αρνηθεί ποτέ κανείς, ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη. Οι διαφωνίες υπάρχουν, ενδεχομένως, ως προς τον τρόπο, ως προς τις τακτικές, αλλά και το πώς καθορίστηκε από την πλευρά της κυβέρνησης.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Στο πολιτικό πεδίο προκαλεί εντύπωση, για παράδειγμα, το ότι προσφέρεται (άκουσα τον κύριο Παππά προχθές) βήμα συνεννόησης και συναίνεσης, κάνετε ένα βήμα συνεννόησης και συναίνεσης προς την αντιπολίτευση, μιλώντας για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), την ίδια ώρα που κατηγορείτε την αντιπολίτευση ότι είναι όργανο και μετέχει της διαπλοκής. Αυτή είναι η αντίφαση.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπάρχει, επίσης, μία αντιπολίτευση, η οποία -να μην επαναλάβω τους χαρακτηρισμούς που μας αποδίδει, διότι θεωρώ κακή ακόμη και την αναπαραγωγή από άλλο στόμα, πέραν αυτών που αναλαμβάνουν την ευθύνη να το κάνουν- αντιπολιτεύεται με χαρακτηρισμούς και δη αντιθεσμικούς, χαρακτηρισμούς που βλάπτουν τη Δημοκρατία και την ελληνική πραγματικότητα σήμερα.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Για παράδειγμα, κυρία Γεροβασίλη, εγώ καταλαβαίνω απολύτως την κίνηση που αφορά το ΕΣΡ. Ένας θεσμός οφείλει να συγκροτηθεί, πρέπει να μετάσχουν όλοι…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για τη συγκρότηση του οποίου καλέσαμε σε συναίνεση εξ’ αρχής.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι. Ασκείτε την κριτική που ασκείτε προς την αντιπολίτευση και εκείνη προς εσάς, από διαφορετικές πλευρές ο καθένας. Όμως, στο μεσοδιάστημα έχουμε δύο γεγονότα: Το ένα είναι το ΣτΕ το οποίο καλείται να λάβει τελική απόφαση, αν ο νόμος είναι συνταγματικός ή όχι και θα τροφοδοτήσει και αντίστοιχες καταστάσεις και το δεύτερο ήταν η τροπολογία που κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός στη Βουλή. Και η οποία τροπολογία έλεγε ότι αύριο το πρωί, σε πέντε μέρες δηλαδή, κλείνουν τα κανάλια που δεν πήραν άδεια…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: …και απεσύρθη.
 ΛΥΡΙΤΖΗΣ: …και απεσύρθη. Εάν καλείτε σε συνεννόηση σε αυτό το πεδίο…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ανεστάλη, θα έλεγα.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εντάξει. Λέτε, λοιπόν, επαναφέρω την ερώτηση: Η τροπολογία θα επανακατατεθεί πριν την απόφαση του ΣτΕ; Και εάν επανακατατεθεί, θα επανακατατεθεί με άλλο περιεχόμενο;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας θυμίσω το εξής: Η προηγούμενη πραγματικότητα έχει κριθεί αντισυνταγματική. Αυτό το οποίο ίσχυε ότι δηλαδή κανάλια εξέπεμπαν χωρίς άδεια, έχει ήδη κριθεί, όχι από εμάς αλλά από τα αρμόδια όργανα, ως αντισυνταγματική. Το ΕΣΡ δεν συγκροτείται με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας. Η Βουλή έχει κάνει τρεις παλαιότερες συνεδριάσεις, τις οποίες τορπίλισε η ΝΔ…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η ΝΔ λέει το ίδιο για εσάς, ότι το ίδιο κάνατε και εσείς παλαιότερα. Εν πάση περιπτώσει να μην μπλέξουμε σε αυτά τώρα, διότι τώρα έχουμε νέα δεδομένα, κυρία υπουργέ.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Όχι, να μην μπλέξουμε, αλλά, ωστόσο έχει σημασία η σωστή ανάγνωση της πραγματικότητας γιατί μόνο τότε μπορούμε να φτάσουμε σε σωστά συμπεράσματα.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δεν είναι μία απάντηση, όμως, αυτή, το κακό παρελθόν.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το κακό παρελθόν είναι μία παράμετρος της σκέψης, την οποία θα σας καταθέσω. Δεν είναι η απάντηση στο όλον. Επομένως, η κυβέρνηση για λόγους δημοσίου συμφέροντος και αυτό κρίθηκε και από τα αρμόδια δικαστικά όργανα, ήταν υποχρεωμένη να το κάνει. Ήταν υποχρέωση δηλαδή να μπει σε διαδικασία ρύθμισης του τοπίου. Αυτά είναι ήδη απόψεις και του ΣτΕ. Και προχωρήσαμε. Η κυβέρνηση, λοιπόν, έκανε μία επιλογή.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Το πώς είναι το θέμα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έκανε μία επιλογή, την οποία αντιπολιτεύτηκαν οι υπόλοιποι, δεν συμφώνησαν και τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Μέχρι σήμερα περίπου εβδομήντα δικόγραφα να είναι στο ΣτΕ. Όλο αυτό το οποίο γνωρίζουμε όλοι. Και σήμερα το ΣτΕ τι αποφάσισε; Αποφάσισε να μπει στην ουσία της υπόθεσης και να το εξετάσει. Εκτιμώ ότι μέσα σε όλα αυτά τα οποίο συμβαίνουν και με πολλούς να κουνούν το δάχτυλο στη Δικαιοσύνη και όχι εμείς.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και εσείς. Η κατηγόρια είναι ότι και εσείς.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα σας πω την ανάγνωση τη δική μου: Λέει η ΝΔ και άλλοι «προσέξτε καλά Συμβούλιο της Επικρατείας, εάν δεν βγάλετε αντισυνταγματικό τον νόμο…
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και εσείς το αντίθετο. Ο Πρωθυπουργός ο ίδιος το είπε.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο Πρωθυπουργός είπε…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: «Δεν δίνω –είπε- ούτε μία πιθανότητα». Επομένως, όταν λες κάτι τέτοιο, και εσύ κουνάς το δάχτυλο.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι. Η εκτίμηση…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όλα εκτιμήσεις είναι, κυρία υπουργέ. Έτσι όπως το λέτε, και οι άλλοι εκτιμήσεις έκαναν. Σου λέει «εγώ πιστεύω ότι ο νόμος θα βγει αντισυνταγματικός».
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακούω καθημερινά παρεμβάσεις, σας θυμίζω και παρεμβάσεις πέραν αυτού, όπως ότι «το ΣτΕ πηγαίνει διακοπές και δεν εξετάζει τα σοβαρά ζητήματα». Αυτά δεν τα είπα εγώ, τα είπε ο κύριος Φορτσάκης προχθές.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, ναι. Για το καλοκαίρι έλεγε που δεν προχώρησε.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακούσαμε εκτιμήσεις του κυρίου Μητσοτάκη -να μην πω ονόματα τώρα και δεν μου αρέσει- αλλά και πολλών στελεχών της ΝΔ ότι «ο νόμος θα κριθεί αντισυνταγματικός» και τα λοιπά, και τα λοιπά. Αυτό δημιούργησε ένα κλίμα.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μισό λεπτό, κυρία Γεροβασίλη, για το κλίμα: Δεν έχει μια σημασία τι κλίμα δημιουργείται…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πώς δεν έχει σημασία;
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: …από τον λόγο όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά από τον λόγο της κυβέρνησης που έχει και ένα βάρος πολύ μεγαλύτερο.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο λόγος της κυβέρνησης έχει κρατηθεί πάρα πολύ χαμηλά, όσον αφορά τις εκτιμήσεις. Ακόμη και εμένα με ρωτήσατε αυτή τη στιγμή «ποια είναι η εκτίμησή σας για τον νόμο;», δυστυχώς δεν θα σας απαντήσω, διότι την επομένη θα κριθεί ως παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Φοβάστε, μήπως κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος σας τώρα; Γιατί περιμένετε και δεν νομοθετείτε αύριο;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, η εκτελεστική εξουσία και η δικαστική είναι ανεξάρτητες. Σας θυμίζω σειρά νόμων, έχουμε νομοθετήσει…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, δεν νομοθετήσατε. Έχετε μία τροπολογία, την οποία έχετε ως φόβητρο και μας απειλείτε με την τροπολογία αυτή.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καμία τροπολογία ως απειλή. Να σας πω κάτι; Όταν έχει ολοκληρωθεί ένας διαγωνισμός και υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πλήρωσαν, η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να προστατεύσει και αυτούς και τον διαγωνισμό και το αποτέλεσμα το οποίο παράγεται. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και αν βγει αντισυνταγματικός;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτά έχουν ξανασυμβεί, κύριε Λυριτζή. Δηλαδή, υπάρχουν νόμοι, τους οποίους η κυβέρνηση και τους ψήφισε και παρήχθη αποτέλεσμα και πολιτικό και ουσιαστικό.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και ήρθε εκ των υστέρων το ΣτΕ.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας θυμίσω τον νόμο για τα ειδικά μισθολόγια;  Να σας θυμίσω πόσους νόμους για τους οποίους ήρθαν μετά από έναν χρόνο αποφάνσεις του ΣτΕ από την ώρα που είχαν ήδη παραχθεί αποτελέσματα και … Εκεί λοιπόν στο τέλος, η κυβέρνηση, οποιαδήποτε κυβέρνηση ή Βουλή νομοθετεί…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η Βουλή νομοθετεί.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Βουλή.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα πρέπει η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση, να προσαρμοστεί, εάν υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα, θα τη φέρετε πριν από την απόφαση του ΣτΕ. Δεν θα περιμένετε…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω ποια μέρα θα έρθει η τροπολογία. Ωστόσο, έχει ανασταλεί, δεν έχει αποσυρθεί. Και ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για  εξάντληση του διαλόγου, στον οποίο και επιμένουμε.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα, θα είναι προϊόν -λέτε- διαλόγου η νέα τροπολογία. Δεν θα είναι αυτή που είχατε φέρει.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η πρόταση η δική μας είναι αυτή. Ότι θα είναι προϊόν διαλόγου, εφόσον κάποιοι προσέλθουν σε αυτόν τον διάλογο. Εξαντλούμε όλα τα περιθώρια.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα την εφαρμόσετε την απόφαση, αν έρθει μια απόφαση αντίθετη με αυτά που θέλετε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς. Να ολοκληρώσω τη σκέψη μου και να πω: ότι εδώ πέρα κινείται ένα ολόκληρο σύστημα που κουνάει το δάχτυλο στη Δικαιοσύνη και της λέει «πρόσεξε μην βγάλεις τον νόμο συνταγματικό». Γιατί γίνεται αυτό; Διότι είναι μέσα στην ίδια μεθόδευση που γίνεται κυρίως από τη ΝΔ, η οποία λέει «αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πέσει πάση θυσία». Αυτός είναι ο στόχος: πάση θυσία. Και εκεί ό,τι κινείται καρατομείται.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτή είναι η ανάγνωση που κάνετε εσείς. Σεβαστή.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτή είναι δική μου ανάγνωση, αυτό βλέπω εγώ.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Λέει μία άλλη ανάγνωση, όμως, της αντιπολίτευσης, αλλά και άλλων…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό, όμως, βλέπω εγώ. Αυτό βλέπω.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όχι, είναι σεβαστό απολύτως. Ούτε συζήτηση. Λέει, όμως, και μια άλλη ανάγνωση, ότι αν το κάνει αυτό η ΝΔ, το κάνει, εσείς κάνετε πράξη, δηλαδή, για παράδειγμα, κατηγορείται ο υπουργός Δικαιοσύνης ότι με την κίνηση που έκανε για μια ιστορία που είχε και άλλα χαρακτηριστικά, όχι τιμητικά για τον δημόσιο βίο, για μια ιστορία ενός ανωτάτου δικαστικού, βάζοντάς τον σε πειθαρχικό έλεγχο την ώρα που συνεδριάζει το ΣτΕ την ίδια μέρα, έκανε μια κίνηση πίεσης και παρέμβασης και ουσιαστικά πιθανής αμφισβήτησης της λειτουργίας του ανωτάτου δικαστηρίου.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε να δείτε, να σας το πω εγώ αλλιώς. Αν δεν το έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης αυτό, θα λεγόταν ότι ο ίδιος παρέκαμψε και δεν πήρε υπόψη του τον δικό του θεσμικό ρόλο, την ώρα κανονικά που στον δημόσιο λόγο έχει ακουστεί ότι ενδεχομένως -εγώ δεν παραδέχομαι ότι όλα αυτά είναι υπαρκτά κατ’ ανάγκη, αυτά τα κρίνουν άλλοι, προφανώς δεν με αφορά η προσωπική ζωή κανενός και δεν θα την κρίνω ποτέ- έχουν παρήχθη κάποια αποτελέσματα που αφορούν εύνοια, όσον αφορά την ανάδειξη των δικαστικών λειτουργών;
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Με παρανόμως αποκτηθέντα στοιχεία, κυρία υπουργέ;
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Στοιχειοθετείται αυτό μ’ ένα παράνομο υλικό, που έχει υποκλαπεί και μάλιστα πριν δύο χρόνια;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν ξέρω αν υπάρχει…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κάποιος το έχει στο συρτάρι και το χρησιμοποιεί όποτε θέλει. Λέει, τι είναι η χρονική συγκυρία και το βγάζει.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Αν το υπέκλεψε κάποιος,  αυτό έγινε την ώρα που δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση .
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είπαμε τέλος του 2014 εκεί περίπου. Αλλά το έβαλε  Η «ΑΥΓΗ» στην πρώτη σελίδα απ’ ότι είδα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Να δούμε τώρα την ουσία. Λοιπόν, αν ο υπουργός Δικαιοσύνης έβλεπε να δημοσιοποιείται ότι κάποιος, ίσως ευνόησε κάποιο άτομο με τρόπο που δεν είναι θεμιτός, νόμιμος κλπ, προκειμένου να ανελιχτεί στο Δικαστικό σώμα. Αυτό δεν είναι θέμα για τον υπουργό Δικαιοσύνης;
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μετά από δύο χρόνια τώρα το ανακαλύψατε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εμείς δεν το ψάχναμε για να το ανακαλύψουμε. Εμείς το διαβάσαμε.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας επαναλαμβάνω ότι  είναι προϊόν υποκλοπής. Ο υπουργός το ήξερε αυτό. Και είναι σαν να δέχεται ότι ένα προϊόν  υποκλοπής παράγει έννομα  αποτελέσματα. Αυτό το δεχόσαστε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εγώ δεν ξέρω αν είναι προϊόν υποκλοπής.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το ξέραμε όλοι αυτό.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, δεν το ξέρατε ούτε εσείς. Θα μου επιτρέψετε.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ:  Δεν το ξέρατε εσείς; Αφού το είδαμε κρεμασμένο στις αναρτήσεις. Και μετά το βλέπουμε και στην εφημερίδα  «ΑΥΓΗ».
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας πω κάτι. Το προϊόν  υποκλοπής με όλα όσα υπονοούνται –εγώ λέω και άλλα – μπορεί να το έδωσε κάποιος, ο οποίος  δεν το υπέκλεψε . Μπορεί να ήταν και από τον ίδιο χώρο. Δεν ξέρω να σας πω.  
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Την άλλη μέρα ο υπουργός, που υποστηρίζετε σήμερα και καλά κάνετε, έκανε το αντίθετο.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έκανε άλλη παραγγελία.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πώς δεν έκανε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ποια είναι;
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Θα ψάξω να βρω ποιες είναι…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό, είναι επίσης υποχρέωσή  του να ψάξει, εάν υπάρχει υποκλοπή.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Χρησιμοποιεί «το υποκλοπή» και μετά λέει  για να δούμε τι έγινε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο Υπουργός, από τον θεσμικό του ρόλο, οφείλει να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα του καθένα και όταν αυτά παραβιάζονται ή φαίνεται να παραβιάζονται. Οφείλει να το διερευνήσει.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είναι η ώρα που το χρησιμοποιεί για να ασκήσει πειθαρχικό και να φοβίσει τον δικαστή την ημέρα που συνεδριάζει το ΣτΕ. Γιατί συνεδριάζει το Συμβούλιο και έχουμε ένα δικαστή  που τον στήνουμε στη γωνία και λέμε «εσύ κάτι έχεις κάνει και πρόσεξε».
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θέλω να μου πείτε τι θα συνέβαινε απέναντι στον κύριο Παρασκευόπουλο και ποια θα ήταν η δημόσια κατηγορία την οποία  θα συζητούσαμε και εμείς, ενδεχομένως, εάν δεν το έκανε.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Θα με ενδιέφερε πάρα πολύ με το που εμφανίστηκε οτιδήποτε στον αέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης να έλεγε «απαράδεκτο να επεμβαίνουμε στην ιδιωτική ζωή οποιουδήποτε» και να ασκούσε δίωξη εναντίον εκείνων οι οποίοι δημοσιοποίησαν αυτά τα στοιχεία.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έγινε αυτό.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Στη δεύτερη φάση, αφού έγινε το πρώτο.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι υποχρεωμένος όμως να εξετάσει και το ενδεχόμενο εάν κάποιος δικαστής κρίθηκε με ευνοϊκά κριτήρια για να γίνει δικαστής. Και αυτό είναι υποχρεωμένος να το εξετάσει. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο γίνεται στο δημόσιο λόγο, στη δημόσια σφαίρα, όσον αφορά τη πίεση πάνω στο Δικαστικό σώμα και στο ΣτΕ, εγώ αυτό το θεωρώ πρωτόγνωρο. Και δεν εκπορεύεται από το ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από τον υπουργό δικαιοσύνης. Το θεωρώ πρωτόγνωρο, γι’ αυτό μιλάω για μπούλινγκ.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να κάνω μια διόρθωση αν δεν έγινα κατανοητός.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και να δούμε τι θα κάνει και η ΝΔ . Δεν μας απάντησε. Εάν κάποιος, έρθει εδώ από την ΝΔ να τον ρωτήσετε εάν είναι συνταγματικός αυτός ο νόμος ….
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μισό λεπτό να κάνω μια διόρθωση. Λέμε για τον κύριο Παρασκευόπουλο –  δεν το κατάλαβαν ορισμένοι, το είπαμε πριν – προφανώς κινήθηκε μετά τα δημοσιεύματα. Το ξέρουμε αυτό.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Επειδή δεν είναι πολύ ο χρόνος. Η ερώτηση είναι σαφής και είναι πολιτική. Εάν το ΣτΕ αποφασίσει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός,  πρώτο υπάρχει πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση και δεύτερο αν υπάρχει πολιτικό πρόβλημα για τον αρμόδιο Υπουργό.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η οποιαδήποτε πολιτική επιλογή και η οποιαδήποτε στήριξη και ψήφιση ενός νόμου, παράγει αποτέλεσμα και ουσιαστικό και πολιτικό ευρύτερα. Επομένως, η επιτυχία ή μη  ενός νόμου, προφανώς παράγει και  αντίστοιχα αποτελέσματα, εάν αποτύχει.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και πολιτικά;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας είπα ότι παράγονται από κάθε νόμο πολιτικά αποτελέσματα.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και για τον αρμόδιο υπουργό;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για όλους μας. Αλλά είναι μια πολιτική επιλογή, την πιστεύουμε και την υπηρετούμε. Στον Ελληνικό λαό βρήκε ευρύτατη αποδοχή και εκτιμούμε ότι κινηθήκαμε και κινούμαστε σωστά.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα ξανανομοθετήσετε κυρία  υπουργέ;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σε μια πρώτη φάση, εάν  υποθέσουμε ότι κριθεί  αντισυνταγματικός ο νόμος, γίνεται επιστροφή αυτομάτως στο προηγούμενο, τοπίο. Σας εξήγησα όμως από την αρχή και ήμουν σαφής ότι   ο στόχος της κυβέρνησης παραμένει  ο ίδιος. Από αυτό λοιπόν, συμπεραίνουμε και  το λέω  ευθέως, ότι αρχικά θα γυρίσουμε στο προηγούμενο τηλεοπτικό τοπίο, το οποίο όλοι μας δεν θέλουμε και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα πάρει τα μέτρα της για το παρακάτω. Διότι ο στόχος παραμένει ο ίδιος.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν θα βάζετε συνέχεια προσχώματα;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τα προσχώματα δεν τα έβαλε η κυβέρνηση.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τα βάζατε εσείς  παλαιότερα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπήρχε, ωστόσο ΕΣΡ.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εσείς το καταργήσατε για να διώξετε την μητέρα της  κυρίας Κωνσταντοπούλου, σας λένε οι άλλοι.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν το καταργήσαμε  εμείς. Υπήρχαν γνωμοδοτήσεις που έλεγαν ότι δεν ήταν νόμιμη η σύνθεση του ΕΣΡ. Επομένως,  δεν μπορούσαμε να περάσουμε σε διαδικασία, αδειοδοτήσεων, διαγωνισμών κλπ, διότι θα κατέπεφταν αμέσως. Εκεί βρήκε το σημείο η ΝΔ να χτυπήσει.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Επειδή, είναι Σαββατοκύριακο και έχετε Κ.Ε και δεν θα πάτε εκδρομή, ποιόν θα ψηφίσετε για Γραμματέα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μέχρι  στιγμής,  αυτό που  έχω ως ενημέρωση  είναι ότι το πιθανότερο – γιατί οι διαδικασίες είναι διαδικασίες – είναι να μείνει ο προηγούμενος Γραμματέας. Αυτός  θα είναι και ο προτεινόμενος. Είναι αυτό που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:  Έγιναν προτάσεις και δεν έγιναν αποδεκτές; Γιατί ο κύριος Φίλης, τον οποίο φιλοξενήσαμε, μας είπε «εγώ παιδιά έχω δουλειά να κάνω»
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο κύριος Φίλης είπε ότι δεν του έγινε ποτέ πρόταση. Κάποιες συζητήσεις, όμως, μπορεί να έχουν γίνει και με άλλους, ή άλλα  πολιτικά στελέχη, που δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ευχαριστούμε πολύ. Καλή μέρα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.