31 Οκτ 2016

Όλγα Γεροβασίλη: Εκτός τόπου και χρόνου να ζητά εκλογές ο κ. Μητσοτάκης - VIDEOS

Να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων

   «Είναι εκτός τόπου και χρόνου να ζητάει εκλογές ο κ. Μητσοτάκης» είπε η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε επίσης πως «εμείς πρέπει να μιλάμε για αντιθεσμική συμπεριφορά και δημοκρατική εκτροπή της Νέας Δημοκρατίας γιατί δεν συναινεί στη συγκρότηση του ΕΣΡ».
   Για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης συναινετικά να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, και τόνισε τη δέσμευση της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της συνταγματικότητας στη χώρα. «Η πρόταση για τον Βύρωνα Πολύδωρα, δεν ήταν παραταξιακή επιλογή, αλλά επιλογή για να φτάσουμε σε μια συναίνεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ» είπε η κ. Γεροβασίλη, και χαρακτήρισε παράδοξο το γεγονός να αντιδρά η ΝΔ στο συγκεκριμένο πρόσωπο.
 
   «Η κυβέρνηση είχε την πρόθεση να συναινέσει και είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο που θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η συνταγματικότητα στον τόπο. Είμαστε σε συναινετική λογική και εκεί θα επιμείνουμε» υπογράμμισε η κ. Γεροβασίλη.
   Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι υπάρχει απόφαση από το ΣτΕ, ήδη από το 2010, βάσει της οποίας είχε κριθεί παράνομος και αντισυνταγματικός ο τρόπος λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών. «Έγινε τρεις φορές προσπάθεια να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και μετά η κυβέρνηση έφερε ρύθμιση» υπογράμμισε η κ. Γεροβασίλη.
   Ερωτηθείσα σχετικά με τις αντιδράσεις στη δήλωση της μετά την απόφαση του ΣτΕ, απάντησε: «Το άρθρο 14 του Συντάγματος μας επιτρέπει να λέμε την άποψή μας. Κρίνουμε, αλλά εφαρμόζουμε τους νόμους. Αυτό κάνει η κυβέρνηση». Παράλληλα καταλόγισε υποκρισία στα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία δηλώνουν ότι σέβονταν τις αποφάσεις αλλά δεν τις εφαρμόζουν, όπως είπε. «Ήταν προσεχτική η δήλωση των δικαστών και τη σέβομαι απόλυτα» είπε η κ. Γεροβασίλη για την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, και συμπλήρωσε: «Καλώς εξέφρασα την άποψή μου και καλώς εξέφρασαν και οι δικαστικοί την άποψή τους για τη δήλωσή μου».
   Η Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε πάντως πως η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης προφανώς δεν εξαντλείται στα χρήματα από τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά τόνισε «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας».
   Τέλος, όσον αφορά στο ενδεχόμενο να υπάρξει 4ο μνημόνιο, τόνισε «όχι μόνο δεν θα υπάρξει 4ο μνημόνιο, αλλά κάνει ζημιά ακόμη και να το συζητάμε».





Συνέντευξη της Κυβερνητικής Εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο

ΚΟΥΤΡΑΣ: Έχουμε μαζί μας την Κυβερνητική Εκπρόσωπο, κυρία Γεροβασίλη. Καλημέρα σας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλό μεσημέρι.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Νομίζω ότι η χρονική συγκυρία είναι πάρα πολύ καλή, διότι είναι πάρα πολλά θέματα που είναι ανοιχτά, με πρώτο και κυρίαρχο αυτό το οποίο, αν θέλετε και η ίδια η κυβέρνηση γύρισε εκεί την ατζέντα, προς το όνομα του κ. Πολύδωρα. Να ρωτήσω, πρώτα απ` όλα, πώς έγινε η επιλογή του κ. Πολύδωρα και γιατί υπάρχει η επιμονή στο πρόσωπο του κ. Πολύδωρα, ενώ υπάρχουν αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, να μην αναφέρω, βέβαια και τις αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όπως ανακοινώθηκε, η πρόταση για τον κ. Πολύδωρα, δεν ήταν μια πρόταση παραταξιακής λογικής. Ήταν μια πρόταση σε μια προσπάθεια να ανοίξει ένα συναινετικό πεδίο, προκειμένου να φθάσουμε κάποτε στην επιθυμούμενη- υποτίθεται από όλους αν και δεν προκύπτει,  αλλά από πλευράς μας σίγουρα- συγκρότηση του ΕΣΡ, που  είναι συνταγματική επιταγή και ανάγκη. Και έγινε και πιο έντονο μετά την απόφαση του ΣτΕ. Από πλευράς μας, είμαστε πλήρως διατεθειμένοι να το κάνουμε και θα το κάνουμε, ως οφείλουμε. Καλούμε και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου να προσέλθουν σε αυτό το διάλογο και σε αυτή τη συζήτηση με ακριβώς τον ίδιο  σκοπό. Δηλαδή, να αποκαταστήσουμε τη συνταγματικότητα. Το παράδοξο δεν είναι να αντιδρούν άνθρωποι της Αριστεράς. Δεν προέρχεται από την Αριστερά ο κ. Πολύδωρας. Δεν ήταν μια πρόταση παραταξιακής λογικής. Το παράδοξο είναι να αντιδρούν οι άνθρωποι από τη ΝΔ, με την έννοια ότι υπήρξε 30 χρόνια βουλευτής της ΝΔ, προτάθηκε και έγινε πρόεδρος της Βουλής και υπηρέτησε από διάφορες θέσεις. Εκεί είναι το παράδοξο νομίζω. Και όχι, αν κάποιοι άνθρωποι της Αριστεράς θα διαφωνούσαν με την πρόταση.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κοιτάξτε, κάποιοι το συνέκριναν σαν να έκανε η ΝΔ πρόταση στον κ. Λαφαζάνη. Είναι ένας άνθρωπος…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομίζω ότι αυτές οι συγκρίσεις είναι υπεραπλουστατευτικές και δεν θα πρέπει να γίνονται και μάλιστα όταν έχουμε στο τραπέζι ονόματα. Σας εξήγησα ότι η κυβέρνηση είχε αυτή την πρόθεση, αυτό έκανε. Από εκεί και πέρα, μπορούμε να δούμε και άλλα πράγματα και να συναινέσουμε, αν είναι δυνατόν, να συναινέσει η ΝΔ να συγκροτηθεί το ΕΣΡ. Αυτό είναι το ζητούμενο.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Πάντα υπό τον κ. Πολύδωρα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η πρότασή μας είναι ο κ. Πολύδωρας. Στη Διάσκεψη των Προέδρων το απόγευμα θα συζητηθούν όλα όσα πρέπει να συζητηθούν στη Διάσκεψη. Ο καθένας ας καταθέσει τις απόψεις του και για το πρόσωπο και για τη συγκρότηση.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Οπότε, αυτό που λέτε, είναι ότι είστε ανοιχτοί στη συζήτηση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είμαστε ανοιχτοί σε ένα διάλογο, ο οποίος θα συμβάλει, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η συνταγματικότητα στη χώρα μας.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Ακόμη και με αλλαγή του κ. Πολύδωρα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας είπα ότι το σκεπτικό μας είναι μη παραταξιακό. Δηλαδή, πήραμε και εμείς το κόστος του να μη στηρίξουμε έναν άνθρωπο από την Αριστερά. Να μην προτείνουμε ανθρώπους από την Αριστερά, ακριβώς, γιατί μπήκαμε σε μια άλλη συναινετική λογική. Επομένως, σ` αυτή τη λογική θα παραμείνουμε. Αν παρουσιαστούν στη συζήτηση άλλα πρόσωπα, μπορούμε να το συζητήσουμε.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Από εκεί και πέρα, οι επόμενες κινήσεις είναι, αν δεν συγκροτηθεί το ΕΣΡ, που τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα αυτό έχουμε ως εικόνα, με το γεγονός ότι αντιδρούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν υπάρχει κανένα που να έχει συμφωνήσει.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σχολιάσουμε, όμως, τι σημαίνει αυτό. Έχουμε ένα περιβάλλον, όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας σήμερα στο τηλεοπτικό τοπίο, το οποίο έχει κριθεί από το ΣτΕ και παράνομο και αντισυνταγματικό. Εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε την απόφαση του 2010.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Υπάρχει και μια απόφαση του 2014, όμως, την οποία ξεχνάει η κυβέρνηση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, καθόλου, ίσα-ίσα. Το αντίθετο.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Γιατί το 2014 με αφορμή τα όσα έγιναν στην ΕΡΤ και το μαύρο στην ΕΡΤ, έβγαλε μια απόφαση το ΣτΕ που είπε, αρμόδιο και για την αδειοδότηση είναι το ΕΣΡ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα συμφωνήσουμε. Και γι` αυτό ακριβώς ο νόμος Παππά που συντάχτηκε και ψηφίστηκε το 2015, προβλέπει ότι αρμόδιο είναι το ΕΣΡ. Είναι και το πρώτο νομοθέτημα, μετά από 27 χρόνια χωρίς νομοθεσία, το οποίο δηλώνει καθαρά ότι η αρμοδιότητα ανήκει στο ΕΣΡ. Από εκεί και μετά, όταν η ΝΔ…

ΚΟΥΤΡΑΣ: Να θυμηθούμε ποιος ήταν ο υπουργός, όμως.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Λέμε ποιος είναι ο νόμος Παππά. Αυτός είναι ο νόμος Παππά. Στη συνέχεια έγινε προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ επί τρεις φορές. Και τις τρεις φορές αφού απέβη άκαρπη η διαδικασία, η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να προχωρήσει με βάση τη συνταγματική επιταγή που επιτάσει αποκατάσταση της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Προχώρησε, όμως, αντισυνταγματικά.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν προχώρησε αντισυνταγματικά. Έκανε μια ρύθμιση, η οποία κρίθηκε εκ των υστέρων αντισυνταγματική. Και λέμε, μάλιστα, την έκρινε το ΣτΕ, λοιπόν, δικαίως ή αδίκως.  Θα μου επιτρέψετε όμως  να πω ότι   δεν απαγορεύεται να  έχουμε απόψεις, τις οποίες λέμε στη δημοκρατία. Έκρινε, λοιπόν, το ΣτΕ αυτό.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Πάντως, ο τρόπος που είπατε τις απόψεις σας, γιατί ανοίγετε ένα άλλο θέμα τώρα, προκάλεσε ένα τσουνάμι αντίδρασης από τη Δικαιοσύνη, ειδικά για εσάς, την Κυβερνητική Εκπρόσωπο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα προτιμούσα στο δημόσιο διάλογο, να είμαστε όλοι πολύ ειλικρινείς και να μην χρησιμοποιούμε ό,τι μας βολεύει κάθε φορά. Η υποκρισία δεν χρειάζεται. Το άρθρο 14 του Συντάγματος μου επιτρέπει να λέω την άποψή μου, εφόσον ταυτόχρονα τηρώ τους νόμους. Αυτό λέει το Σύνταγμα της χώρας. Και επ` αυτού όποιος θέλει ας το αμφισβητήσει, για να ξέρουμε ποιος μιλάει αντιδημοκρατικά. Εγώ δεν είπα αν οι δικαστές είναι καλοί. Εγώ δεν είπα αν το ΣτΕ είναι σοβαρό όργανο. Έκρινα μια απόφαση και ποια αποτελέσματα, ενδεχομένως, παράγει αυτή η απόφαση. 

ΚΟΥΤΡΑΣ: Άρα, αυτό που μας λέτε, είναι ότι η αντίδραση της Δικαιοσύνης που ήρθε προς το πρόσωπό σας, με δηλώσεις, υποκρύπτει…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θεωρώ ότι είναι μια υποκρισία, υποκρισία πολλών, οι οποίοι απλά θέλουν να προσβάλουν διαρκώς την κυβέρνηση.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Εκφράζονται μέσω της Δικαιοσύνης αυτοί οι άνθρωποι;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ας απαντήσουν οι ίδιοι σε αυτό. Εμείς, ως κυβέρνηση είχαμε μια κρίση, δεν θα μας την απαγορεύσει κανείς. Είναι δικαίωμα που προκύπτει από το ελληνικό Σύνταγμα, άρθρο 14, να έχουμε άποψη, αλλά ταυτοχρόνως να τηρούμε και  τη νομιμότητα. Και αυτό, ακριβώς, κάνουμε. Να σας ρωτήσω κάτι άλλο; Όλοι αυτοί που υποκριτικά ισχυρίζονται για πόσο σέβονται τη Δικαιοσύνη, το πόσο σέβονται τις επιταγές του Συντάγματος, που επί 27 χρόνια δεν τις εφήρμοσαν, που από το 2010 δεν τις εφήρμοσαν, προτιμούν  αυτό; Δηλαδή, να λέμε υποκριτικά πόσο σεβόμαστε τις αποφάσεις και να μην τις εφαρμόζουμε ή προτιμούμε να τις κρίνουμε, αλλά να τις εφαρμόζουμε;

ΚΟΥΤΡΑΣ: Απευθύνεστε στους δικαστές με αυτό που λέτε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, απευθύνομαι στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, όχι στους δικαστές.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Γι` αυτό το λέω. Να ξεχωρίσουμε τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου έσπευσαν να πούνε «παρέμβαση κυβέρνησης» κλπ. Ποια παρέμβαση; Η απόφαση είχε παρθεί. Άρα, δεν παρενέβη κανείς.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, κυρία Γεροβασίλη, πολιτεύονται, αντιπολιτεύονται, κάνει ο καθένας το δικό του. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων  είναι εναντίον της κυβέρνησης….

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ήταν μια πολύ προσεκτική δήλωση αυτή που βγήκε, η οποία δεν έλεγε αυτό, ακριβώς. Ήταν πιο προσεκτική από τόσο. Μιλούσε, βεβαίως, για μια δυσαρέσκεια για την κρίση, αλλά μέχρι εκεί. Το σέβομαι, λοιπόν, αυτό και θεωρώ ότι στο δημόσιο διάλογο, εγώ καλώς εξέφρασα την άποψή μου και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καλώς εξέφρασε την άποψή της. Δεν απαγορεύονται αυτά τα πράγματα. Κατά τα άλλα, το περιεχόμενο της δήλωσής μου να κριθεί.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θεωρείτε ότι υπερβάλλατε στην πρώτη τοποθέτησή σας, μετά την απόφαση του ΣτΕ;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας έχω ήδη απαντήσει: Ότι το δικαίωμά μου να κρίνω…

ΚΟΥΤΡΑΣ: Εκτός από το δικαίωμα, προφανώς. Εννοώ και το ύφος ήταν λίγο υπερβολικό, γιατί μίλησαν πολλοί για το ύφος. Γράφτηκε παντού.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό είναι ανόητο, τουλάχιστον. Εγώ σας λέω ότι μπορεί να είχα πυρετό. Το ύφος θα κρίνουμε τώρα; Άλλος είπε ότι δεν ήταν σωστό το μακιγιάζ.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Να κρίνουμε λίγο τα λεγόμενα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πάμε στην ουσία. Αυτό δεν με αφορά ως κρίση. Ως κρίση με αφορά ό,τι συζητάμε για να βγάλουμε άκρη. Και να πει ελεύθερα ο καθένας την άποψή του. Και αυτή την άποψή μου θα την υπερασπίζομαι διαρκώς. Σε αυτή τη χώρα και στις Δημοκρατίες,  το επιβάλλει το Σύνταγμα της χώρας μας,  και οι κρίνοντες κρίνονται, αρκεί να τηρούνται οι νόμοι. Εμείς, λοιπόν, κρίνουμε και τηρούμε τους νόμους. Οι άλλοι δεν κρίνουν, αλλά δεν τηρούν τους νόμους. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά που προκύπτει μέσα από αυτή τη συζήτηση.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Στη δήλωσή σας αυτή κάνατε και συμψηφισμούς για τους οποίους κατηγορηθήκατε. Είπατε ότι αυτή η απόφαση θα προκαλέσει, τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο και να μην τρώνε…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είπα αυτό. Αυτό είναι, επίσης, υπερβολή. Εμείς κρίναμε μια απόφαση και τι αυτή παράγει. Θα μου επιτρέψετε και το αντιλαμβάνεστε,  διότι είστε πολύ έμπειροι δημοσιογράφοι ότι  αναφέρθηκα σε δυο, τρεις πολιτικές, οι οποίες  θα δρομολογούνταν , μέσω αυτών των χρημάτων, που, ήδη, είχαν πληρώσει επιχειρηματίες. Είχαμε αποφασίσει ότι θα γίνουν αυτά. Υπήρχε ένα κενό 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς, στα νοσοκομεία κλπ.  Και αυτό χαρακτηρίστηκε λαϊκισμός. Θα με βρείτε δραματικά απέναντι. Δηλαδή, αν κάποιος, θεωρεί λαϊκισμό το να μιλήσω για δικαιώματα και  για προσπάθειες που γίνονται  να στηριχθούν αδύναμοι συμπολίτες μας σε ένα δύσκολο δημοσιονομικό περιβάλλον και το κρίνει αυτό ως λαϊκισμό, ας πάρει και την ευθύνη του. Εμείς, ως κυβέρνηση της Αριστεράς, θα παλεύουμε και για το ένα ευρώ, που θα μας προκύπτει από κάπου, ώστε να μπορούμε να το δώσουμε και στον ποιο αδύναμο συμπολίτη μας με κάποιον τρόπο. Και αυτό δεν είναι λαϊκισμός είναι σοβαρή πολιτική υπέρ των αδυνάμων.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Εγώ είμαι λαϊκιστής, αν πω ότι η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης εξαντλείτο στα χρήματα τα οποία θα συγκέντρωνε από αυτό τον διαγωνισμό;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αν εξαντλείτο εκεί η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, προφανώς. Θα ήταν κάτι για να περνάμε την ώρα μας. Θα συμφωνήσω μαζί σας. Η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης δεν εξαντλείται σε αυτό. Οι προσπάθειες -και τα ξέρετε και εσείς- τα βήματα που γίνονται όλο αυτό το χρονικό διάστημα που είμαστε στην κυβέρνηση, στη δυσκολία της έλλειψης δημοσιονομικού χώρου, αποδεικνύουν πως ό,τι μας προκύπτει και μπορούμε να εξοικονομήσουμε μέσα σε αυτό το περιβάλλον, περνάει στη στήριξη των αδυνάμων. Θα το κάνουμε σταθερά και ας το κρίνουν «λαϊκίστικο», ας το κρίνουν όπως θέλουν. Δεν μας αφορά, για να είμαστε ξεκάθαροι.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Πριν από λίγη ώρα, στον Ρ/Σ REAL FM, ο κύριος Παππάς, ο αρμόδιος υπουργός, ο υπουργός Επικρατείας ανακοίνωσε τη συνολική αλλαγή του νόμου του. Αυτό έχει πει επί λέξει.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, το άκουσα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Τι σημαίνει αυτό;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Περιμένουμε όλοι να βγει μια απόφαση του ΣτΕ, το σκεπτικό της, γιατί δεν το έχουμε δει και επίσης κακώς έχουμε δει και αυτά που έχουμε δει, να το πούμε και αυτό.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Μάλιστα, τις διαρροές.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Παρανόμως τα ξέρουμε όλα όσα ξέρουμε. Και εσείς που τα μάθατε. Βεβαίως, δεν κατηγορείσθε οι δημοσιογράφοι, αλλοίμονο, είναι η δουλειά σας.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Κατηγορήθηκε αρκετά η αλήθεια.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, δεν το προσάπτω σ’ εσάς. Όμως, ότι παρανόμως το ξέρετε και βεβαίως εγώ επειδή πιστεύω ότι καλό είναι το ρεπορτάζ σας, πατάω πάνω σε αυτό, αντιλαμβάνεστε… Το κρίνουμε και το αφήνουμε.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Μάλιστα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Από εκεί και μετά, είναι προφανές ότι όταν αποτυπωθεί η απόφαση με το σκεπτικό της, βεβαίως είναι αυτή η οποία θα κρίνει ένα επόμενο νομοθέτημα, όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις. Είναι προφανές, διότι έχουμε πει, ότι εμείς θα ακολουθήσουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το έχουμε πει αυτό.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για περισσότερες άδειες αρχικά; 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν το έχουμε συζητήσει ακόμα, θα το δούμε αυτό, θα προκύψει. Όμως, αυτό που ξέρουμε σήμερα, αυτό το οποίο γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας ότι προκύπτει από την απόφαση του ΣτΕ, είναι η αντισυνταγματική μεταβίβαση της αρμοδιότητας από το ΕΣΡ στη ΓΓΕΕ. Το δεχόμαστε και το αλλάζουμε και γι’ αυτό θα κατατεθεί και σήμερα η τροπολογία, η οποία θα αναστέλλει αυτή τη διαδικασία.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Μάλιστα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αν η ΝΔ δεν αλλάξει λογική, εμείς δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτή τη λογική, η οποία λέει «σαμποτάρω τη μετάβαση στη νομιμότητα», «παραβλέπω τις αποφάσεις του ΣτΕ», «δεν εφαρμόζω τη συνταγματικότητα στον τόπο». Σε αυτά δεν μπορούμε να συμπαρασυρθούμε και να γίνουμε εμείς οι αντισυνταγματικοί, οι παράνομοι και τα λοιπά.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Εάν δεν συγκροτηθεί το ΕΣΡ, πάμε σε αυτό που έχει ονομαστεί «νόμος - γέφυρα»;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κάθε κράτος σοβαρό θα πρέπει να αποκαταστήσει τη νομιμότητα, έστω και με την έννοια του προσωρινού, μέχρις ότου συγκροτηθεί ΕΣΡ και κάνει με τον οποιοδήποτε τρόπο αυτό κρίνει…

ΚΟΥΤΡΑΣ: … τον διαγωνισμό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τον διαγωνισμό.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Και για τις βεβαιώσεις;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εκτιμώ, χωρίς να γνωρίζω να σας πω λεπτομέρειες γι’ αυτό, ότι θα είναι μία προσωρινή βεβαίωση λειτουργίας μέχρι να γίνει διαγωνισμός.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ – ΚΟΥΤΡΑΣ: Σε τέσσερις θα είναι αυτό; Ποιους θα αφορά;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πιστεύω ότι όποιος έχει τα κριτήρια που προβλέπονται στον νόμο…

ΚΟΥΤΡΑΣ: …τετρακόσιοι εργαζόμενοι κ.λ.π.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, όποιος δηλαδή πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις θα μπορεί να πάρει και την προσωρινή βεβαίωση λειτουργίας. Αυτή τη στιγμή σας θυμίζω ότι από τις 31/12/2016…

ΚΟΥΤΡΑΣ: Είναι – δεν είναι εν λειτουργία; Να το διευκρινίσουμε αυτό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι – δεν είναι, ναι, βεβαίως. Διότι από τις 31/12…

ΚΟΥΤΡΑΣ: Και κάποιος καινούργιος μπορεί να το κάνει αυτό;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καινούργιος και παλιός δεν υπάρχει. Ούτε εσείς ‘‘υπάρχετε’’ κανονικά και με τον νόμο. Για τον νόμο δεν ‘‘υπάρχετε’’, δεν έχετε άδεια. Ούτε εσείς, ο ΣΚΑΪ, κανάλι μεγάλο και αυτόνομο.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ούτε κι εμείς δεν έχουμε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχετε από τις 31/12/2016, διότι εμείς δεν έχουμε δώσει παράταση στις παλιές προσωρινές άδειες.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Δηλαδή 31/12 μαύρο σε όλους;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Επί 27 χρόνια δεν υπάρχει αυτό. Παίρνατε όμως κάποιες παρατάσεις που σας έδινε το κράτος. Δεν έκανε το κανάλι την παρανομία, το κράτος την έκανε.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το ξεκαθαρίζουμε. Δεν την έκανε την παρανομία το κανάλι.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Όλα αυτά τα χρόνια.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας λέω υπήρχε κατ’ επίφαση  -ας πούμε- μια νομιμότητα. Από τις 31/12/2016 που δεν υπάρχουν παρατάσεις αυτού του τύπου, δεν υπάρχει άδεια για κανέναν αυτή τη στιγμή, δηλαδή, παλιός και καινούργιος δεν έχει άδεια. Προφανώς, δεν θα περάσουμε σε κανένα μαύρο. Αν είναι δυνατόν! Ωστόσο, πρέπει να ρυθμιστεί το τοπίο και νομίζω ότι εδώ πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι. Ούτε εσείς θέλετε να αισθάνεστε ότι είστε παράνομοι, ότι δεν έχετε άδεια λειτουργίας.

ΚΟΥΤΡΑΣ:  Άδεια λειτουργίας τα κανάλια έχουν πάρει από το 1989 και μετά το 1993 και το 1995. Έγινε άλλη μια προσπάθεια το 1998, στη συνέχεια το 2002, δεν τελεσφόρησαν από τις κυβερνήσεις όμως.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Από τις κυβερνήσεις. Σας το είπα. Δεν ρίχνω την ευθύνη σ’ εσάς -εσείς, έτσι κι αλλιώς, είστε εργαζόμενοι- ούτε και στους επιχειρηματίες. Το κράτος δεν έπαιξε τον ρόλο του. Εμείς, λοιπόν, έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε και προσπαθούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Αυτές οι βεβαιώσεις που αναφέρατε προηγουμένως, αφορούν τους τέσσερις με τον διαγωνισμό που δεν ισχύει ή …

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι βεβαιώσεις θα αφορούν όποιον πληροί τους όρους.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Δηλαδή, αν έρθω εγώ με τον Κούτρα και πληρούμε τους όρους, μπορούμε να πάρουμε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και εσείς μπορείτε, βεβαίως. Και εσείς θα μπορείτε.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Και όλα τα εν λειτουργία κανάλια έως ότου…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ ενός λειτουργούντος -σας εξηγώ σήμερα- με έναν που δεν λειτουργεί σήμερα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Άρα, πάμε για καινούργιο νόμο;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό θα είναι μεταβατικός νόμος, για το μεταβατικό στάδιο.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Τις οποίες βεβαιώσεις θα δώσει το υπουργείο Επικρατείας πάλι;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, διότι δεν τις γνωρίζω. Υπάρχουν νομικά ζητήματα, τα οποία θα τα λύσουν οι νομικοί άμεσα.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Όχι, όχι, να το κάνουμε καθαρό αυτό. Εσείς, από την απόφαση του ΣτΕ, δεν καταλάβατε ότι ο κύριος Παππάς είναι πλέον αναρμόδιος να δώσει από βεβαίωση μέχρι άδεια;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι αναρμόδιος να κάνει διαγωνισμό. Αυτό είπε το ΣτΕ, ότι κακώς μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα του διαγωνισμού στη ΓΓΕΕ.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Άρα, αναρμόδιος ο υπουργός Επικρατείας να δώσει άδεια.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι ευθεία συνεπαγωγή αυτό, διότι υπάρχουν οι έκτακτες συνθήκες, οι οποίες δημιουργούνται μέσα σε αυτό το καθεστώς. Και  με βάση τις έκτακτες συνθήκες και λόγω υψηλού δημοσίου συμφέροντος -σας θυμίζω αποφάσεις του ΣτΕ στην απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων, δεν τα λέω εγώ αυτά, τα είπε το ΣτΕ…

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ναι, τα έχει πει το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Αύγουστο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχει πει τον Αύγουστο το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι λόγοι έκτακτης ανάγκης επιβάλλουν να γίνει ρύθμιση. Το κρατάμε και προχωράμε σε μεταβατικό στάδιο. Τι είπε το ΣτΕ σήμερα; Οι αρμοδιότητες -σας θυμίζω- στον νόμο Παππά μεταβιβάστηκαν με μια τροπολογία μόνο για τον πρώτο διαγωνισμό, έτσι κι αλλιώς αυτονόητα δεν υπάρχει…

ΚΟΥΤΡΑΣ: Τώρα, με τις βεβαιώσεις που λέτε ότι μπορεί να πάρει όποιος έχει τις προϋποθέσεις, δεν αντιστρατεύεστε αυτό που λέγατε πριν από τον διαγωνισμό ότι μόνο τέσσερις χωρούν;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όταν θα έρθει η ώρα να μιλήσουμε για τις μόνιμες άδειες, θα αναπτύξουμε εκ νέου όλοι το σκεπτικό μας.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Αυτό, όμως, είναι πολύ παράξενο, κυρία Γεροβασίλη. Τώρα, μέχρι να συσταθεί το ΕΣΡ μπορεί να χωρούσαν 14 και όταν συσταθεί το ΕΣΡ θα χωρούν μόνο τέσσερις, για παράδειγμα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας θυμίζω τους λόγους που ήταν και η κύρια υπερασπιστική γραμμή του «4» και που ήταν λόγος υγιούς ανταγωνισμού και βιώσιμων επιχειρήσεων…

ΚΟΥΤΡΑΣ: Μετά, μετά.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …ούτως ώστε να μην δημιουργούνται και τα παρατράγουδα που είναι μη βιώσιμα σχήματα…

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, στην αρχή ήταν η Φλωρεντία.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μαζί έγιναν όλα αυτά.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Για το φάσμα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μαζί έγιναν όλα αυτά.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Μετά ήρθε ο κύριος Τσίπρας στον Αλέξη Παπαχελά και είπε «δεν είναι το φάσμα, είναι η βιωσιμότητα».

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι. Εγώ σας λέω ότι η βιωσιμότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό, ο κύριος λόγος στον οποίο στηρίχτηκαν οι τέσσερις άδειες. Ωστόσο, διάφορα τέτοια ζητήματα, όταν θα έρθει η ώρα και θα έχει συσταθεί το ΕΣΡ και θα μας πει και τη γνώμη του το ΕΣΡ, θα τα ξανασυζητήσουμε. Σήμερα, λοιπόν, στην προσωρινότητα δεν μπορούμε να βάλουμε θέμα ούτε «4», ούτε «14», ούτε «5».

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Να σας ρωτήσω το εξής: όλη αυτή η ιστορία με τις τηλεοπτικές άδειες είναι μια πολιτική ήττα για την κυβέρνηση;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νόμοι της  χώρας που έχουν ψηφιστεί στο ελληνικό κοινοβούλιο και έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί είναι άπειροι. Πόσους να σας θυμίσω; Δεν ηττήθηκαν οι κυβερνήσεις από μια δικαστική απόφαση που έκρινε αντισυνταγματικό έναν νόμο. Εδώ, όμως, έγινε μείζον το ζήτημα. Γιατί έγινε μείζον; Γιατί γίνεται μείζον; Γίνεται μείζον, γιατί αφορά τόσο πολύ τον ελληνικό λαό και ‘‘καίγεται’’ σήμερα ο ελληνικός λαός τι θα γίνει εδώ; Όχι. Είναι μείζον, διότι οι εμπλεκόμενοι, έχουν το δημόσιο βήμα αυτό και είχαν λόγους να μιλήσουν περισσότερο για όλα αυτά. Και έτσι φτάσαμε στο σημείο να αναχθεί σε μείζον και μάλιστα για πολλούς μήνες. Στ’ αλήθεια είναι ένας νόμος της κυβέρνησης, όπως και πολλοί άλλοι νόμοι…

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, έχει να κάνει με την ελευθεροτυπία, έχει να κάνει με πάρα πολλά πράγματα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι σοβαρό το θέμα, δεν το υποβαθμίζω.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Έχει να κάνει με 2.000 οικογένειες, οι οποίες ζουν τον Γολγοθά τους, εδώ και δυο μήνες.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας θυμίσω ότι δεν έτυχε της ίδιας δημοσιότητας, όταν έκρινε το ΣτΕ ότι το τοπίο αυτό, το τηλεοπτικό τοπίο είναι παράνομο και αντισυνταγματικό. Να σας θυμίσω, επίσης, ότι δεν έτυχε της ίδιας δημοσιότητας…

ΝΤΣΟΥΝΟΣ:  Το 2010;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Της ανάλογης δημοσιότητας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θέλω να σας πω ότι εδώ είναι λίγο σχετικά τα πράγματα στο τι είναι μείζον ή έλασσον και αν απέτυχε και μάλιστα δραματικά η κυβέρνηση. Όλα αυτά είναι υπερβολές εξαιτίας ενός στησίματος που λέει ότι «η κυβέρνηση πρέπει να καταρρεύσει» και εμείς πρέπει να λέμε συνέχεια «καταρρέει, καταρρέει, καταρρέει», από πολιτικές δυνάμεις εννοώ, δεν εννοώ τους δημοσιογράφους.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Έχουν στείλει μηνύματα πολλοί συνάδελφοί σας, από το Κοινοβούλιο εννοώ συνάδελφοί σας βουλευτές, οι οποίοι λένε «η αρμοδιότητα να κάνει ο Παππάς τον διαγωνισμό ήταν βασικό ζήτημα του νόμου από την αρχή. Τον Φεβρουάριο πέρασε και η αρμοδιότητα χορήγησης της άδειας». Και στο τέλος λένε ότι «μας κοροϊδεύετε».

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο νόμος Παππά έδινε  την αρμοδιότητα στο ΕΣΡ.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Που όμως δεν προέκυψε…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αντιλαμβάνεστε ότι είχε αποφασίσει η ΝΔ και η αντιπολίτευση να μπλοκάρουν τη διαδικασία για να σαμποτάρουν τη μετάβαση στη νομιμότητα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Βάλτε μια άνω τελεία, κυρία Γεροβασίλη, γιατί έχουμε διαφημιστικό διάλειμμα. Πρέπει να τελειώσουμε με τις άδειες, γιατί υπάρχουν και άλλα σοβαρά θέματα, για τα οποία θα σας ρωτήσουμε. Διαφημίσεις και επανερχόμαστε.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Συνεχίζουμε τη συζήτησή μας με την Κυβερνητική Εκπρόσωπο, την κυρία Όλγα Γεροβασίλη. Να φύγουμε λίγο από τα τηλεοπτικά, γιατί είναι μεγάλο το θέμα, έτσι κι αλλιώς. Όμως, νομίζω ότι δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω. Να δούμε τι θα γίνει με το ΕΣΡ σήμερα το απόγευμα και μετά να ξανασυζητήσουμε. Τώρα, υπάρχει σήμερα ένα πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ που κάνει λόγο για τις σχέσεις του κυρίου Παππά με τον κύριο Αρτέμη Αρτεμίου, ο οποίος -λένε κάποιοι- είναι δικηγόρος και ασχολείται με τα Panama papers και τις offshore. Αποκαλύπτει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σήμερα ότι έχουν κάνει ο κύριος Παππάς με τον κύριο Αρτεμίου ένα ταξίδι μαζί στη Βενεζουέλα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έδωσε απαντήσεις ο κύριος Παππάς το πρωί σήμερα νομίζω. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο σε αυτό. Επίσης, καλό ως ρεπορτάζ, αλλά δεν καταλαβαίνω την ανακοίνωση, που βγήκε λόγω του ρεπορτάζ, από τη ΝΔ, η οποία «πετάει την μπάλα στην εξέδρα». Δηλαδή, σήμερα, το μεγάλο μας θέμα είναι τι θα κάνει η ΝΔ το απόγευμα στις 5 και βγαίνει η ΝΔ και λέει «Αρτεμίου». Αντιλαμβάνεστε τώρα. Απάντησε ο κύριος Παππάς, είπε αυτά που είχε να πει, τελείωσε το θέμα. Δηλαδή, τώρα προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα θέμα. ‘Οτι δηλ υπάρχει δήθεν διαπλοκή στην Αριστερά, διότι «όλοι ίδιοι είμαστε» και τα λοιπά, και τα λοιπά. Νομίζω ότι αυτό έχει ήδη καταρριφθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Στην απάντησή του ο κύριος Παππάς κάνει λόγο ότι «πήγαμε να δούμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε προϊόντα από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας».

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εγώ σας είπα ότι ο κύριος Παππάς έδωσε την απάντησή του.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Μάλιστα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχω να προσθέσω ούτε να αφαιρέσω.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Επειδή υπάρχουν τα θέματα της καθημερινότητας, τα οποία πιέζουν πάρα πολύ τον κόσμο, πιέζουν πάρα πολύ όλους μας, σήμερα είναι μια ημέρα πληρωμών για τις επιχειρήσεις που έχουν να πληρώσουν, κάποιοι άλλοι καθυστερούν…

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Για τον ΕΝΦΙΑ, επίσης.

ΚΟΥΤΡΑΣ: …υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι δεν πληρώνονται, τα χρήματα όπως θα παρθούν, θα δοθούν στην εφορία, ΕΝΦΙΑ, ρυθμίσεις και τα λοιπά.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας θυμίσω ότι τον κύριο Πολύδωρα, τον διέγραψε η ΝΔ…

ΚΟΥΤΡΑΣ: Για τον ΕΝΦΙΑ λέτε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να μου επιτρέψετε να σας το θυμίσω. Τον ΕΝΦΙΑ τον οποίο θα καταργήσει η ΝΔ, αλλά γι’ αυτό διέγραψε τον κύριο Πολύδωρα. Το αναφέρω απλώς.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Δεν είπε ότι θα τον καταργήσει η ΝΔ. Εσείς είπατε ότι θα τον καταργήσετε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εμείς είπαμε ότι θα τον καταργήσουμε στις 25 Γενάρη  2015 αφού υπογράψαμε τη Συμφωνία του καλοκαιριού, μιλήσαμε για ένα καινούργιο πλαίσιο…

ΚΟΥΤΡΑΣ: Μην ανοίξουμε τώρα τέτοια θέματα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να μην παρακάμπτουμε ποτέ ότι στις 20 Σεπτεμβρίου του 2015 στη χώρα έγιναν εκλογές. Αυτό το ξεχνάμε συνειδητά.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Τέταρτο μνημόνιο υπάρχει περίπτωση να έρθει προς υπογραφή στη χώρα μας;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας πω ειλικρινά: Κάνει ζημιά, ακόμη και να το αναφέρουμε. Θα πρέπει να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων όλοι εμείς που έχουμε δημόσιο λόγο. Η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της και θα εξακολουθεί να βρίσκεται όσο βρίσκεται υπό επιτροπεία. Στόχος και ύψιστο εθνικό συμφέρον είναι το 2018–αυτό τον στόχο έχει αυτό το μνημόνιο, το οποίο, αυτή τη στιγμή, εφαρμόζεται στον τόπο- η χώρα να βγει από την επιτροπεία. Σε αυτό νομίζω ότι δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς και από εμάς που συνομιλούμε εδώ, αλλά προφανώς και από το πολιτικό σύστημα και θα έπρεπε και να το δηλώνουν ευθαρσώς, να μην ντρέπονται, δηλαδή, να το πουν. Πράγμα που δεν το βλέπουμε. Αντιθέτως, βλέπουμε ένα αρνητικό δημοσίευμα πχ στη BILD να γίνεται κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Τα θετικά δημοσιεύματα, που υπάρχουν σήμερα και όχι μόνο δημοσιεύματα, αλλά και δηλώσεις αξιωματούχων και των πλέον αρμοδίων Ευρωπαίων, δεν γίνονται είδηση. Αυτό, με συγχωρείτε, αλλά οφείλω να το σχολιάσω.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Συγνώμη, αλλά και εσείς, όταν ήσασταν αντιπολίτευση, τέτοια δημοσιεύματα και τέτοιες δηλώσεις αξιωματούχων κραδαίνατε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, εμείς λέγαμε τις δικές μας απόψεις.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Τέταρτο μνημόνιο υπάρχει περίπτωση να έρθει;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι λάθος και να το συζητάμε. Σήμερα η χώρα οφείλει και πρέπει και αυτή η κυβέρνηση είναι μονοδρομημένη να πετύχει και θα το κάνει, το 2018 να έχει βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε γρήγορα τη δεύτερη αξιολόγηση. Η συζήτηση, η οποία, ουσιαστικά, έχει ανοίξει, δηλαδή μετά την τυπική λήξη της πρώτης αξιολόγησης για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, το οποίο επίσης με εθνική γραμμή θα πρέπει…

ΚΟΥΤΡΑΣ: Εκτιμάτε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο στόχος είναι μέχρι τις 6, νομίζω, Δεκεμβρίου που συνεδριάζει το Eurogroup, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αυτό είναι το πλάνο της κυβέρνησης και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε σκληρά και εκτιμούμε ότι θα το πετύχουμε.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Με το ΔΝΤ ή χωρίς το ΔΝΤ;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτή είναι μια πιο σύνθετη συζήτηση, με την έννοια ότι δεν είμαστε εμείς αυτοί που το καθορίζουμε αυτό σε αυτή τη φάση. Εμείς έχουμε πει τις απόψεις μας για το ΔΝΤ, τις έχουμε εκφράσει από παλιά και για το πώς η Ευρώπη θα έπρεπε να λύνει μόνη τα προβλήματά της. Ωστόσο, σήμερα είμαστε σε αυτό το περιβάλλον και το οποίο έχουμε αποδεχθεί και σε αυτό το πλαίσιο εργαζόμαστε.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Η κυβέρνηση το θέλει το ΔΝΤ;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας απάντησα ήδη, ότι εργαζόμαστε μέσα στο πλαίσιο που δημιουργείται από τους συσχετισμούς και από την άποψη ΔΝΤ, Θεσμών και της χώρας μας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Επειδή δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόγραμμα με το ΔΝΤ, θα πρέπει να υπογραφεί πρόγραμμα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι. Το ΔΝΤ συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος μέχρι εδώ. Λέω εγώ τώρα ένα σενάριο: ενδέχεται να συνεχίσει και ως τεχνικός σύμβουλος. Μπορεί και έτσι. Επίσης, η χώρα μας δεν χρειάζεται άλλα χρήματα, διότι -θυμάστε- ότι είχαμε πει απ’ όταν έληξε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία αντί για 25 έληξε με 5,5 δις- αυτά τα χρήματα τα επιπλέον που θεωρητικά θα έβαζε στο πρόγραμμα το ΔΝΤ, δεν μας ήταν αναγκαία. Ωστόσο, σήμερα, κάποιοι Ευρωπαίοι, κυρίως ο κύριος Σόιμπλε θέλει το ΔΝΤ να παραμείνει στην Ευρώπη με όποιο τρόπο, στ’ αλήθεια για να το χρησιμοποιήσει, όχι τόσο για το οικονομικό σκέλος, όσο για να μπορούν να επιβληθούν κάποια πράγματα στην Ευρώπη -επαναλαμβάνω- και όχι στην Ελλάδα.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Άρα, λέτε ότι τέταρτο μνημόνιο, η συζήτηση κάνει ζημιά.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι λάθος και να το συζητάμε. Όχι μόνο δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο, είναι λάθος και να το συζητάμε.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Νέα μέτρα θα υπάρξουν μετά το πέρας και της δεύτερης αξιολόγησης;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν προβλέπονται νέα μέτρα. Τα μέτρα τα οποία έχουν ψηφιστεί και αφορούν το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα λοιπά, έχουν ληφθεί στην πρώτη αξιολόγηση και έχουν ψηφιστεί -σας θυμίζω- τότε. Και αυτά αφορούσαν την τριετία. Δεν ήταν μέτρα για κάποιους μήνες. Ήταν τα μέτρα της τριετίας, ούτως ώστε το 2018 να φτάνουμε και στο 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Τα έσοδα πάνε καλά, οι δείκτες πάνε καλά. Δεν έχουμε, λοιπόν, κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε το 2018 να πληρώσουμε…

ΚΟΥΤΡΑΣ: Υπάρχει περίπτωση το 2017 να περάσουμε σε κάποιες ελαφρύνσεις; Διότι -το γνωρίζετε- η επιχειρηματικότητα δεν αντέχει. Οι πολίτες πάνω απ’ όλα δεν αντέχουν.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η φοροδοτική ικανότητα των συμπολιτών μας και των επιχειρήσεων σχεδόν έχει εξαντληθεί.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Τι σημαίνει αυτό; Κι άλλο;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σχεδόν έχει εξαντληθεί. Δεν είπα να βάλουμε κι άλλο.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Αυτό λέω κι εγώ, γιατί «σχεδόν» σημαίνει ότι έχουμε και άλλο περιθώριο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εννοώ ότι κάποιοι μπορούν για λίγο ακόμη. Αυτό εννοώ. Και το «σχεδόν» αφορά στους πόσους, δεν αφορά το σύνολο. Και ο στόχος μας δεν είναι να εξαντλήσουμε φορολογικά τους πολίτες και επίσης ποτέ δεν πιστέψαμε ότι με αύξηση φορολογίας θα έρθει η ανάπτυξη στη χώρα από μόνη της.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά το κάνετε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είμαστε υποχρεωμένοι. Και το μνημόνιο δεν το ψηφίσαμε μόνοι μας πέρυσι το καλοκαίρι. Και αυτοί που το ξεχνούν ότι το ψήφισαν, αυτά έχουν ψηφίσει.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Καλά, αν δεχτούμε ότι φταίνε και οι άλλοι, εσείς κυβερνάτε όμως, εσείς είσθε κυβέρνηση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: 1,8 στη φορολογία και 1,8 στο ασφαλιστικό έχουν ψηφιστεί στο Μνημόνιο και στη Συμφωνία πέρυσι το καλοκαίρι. Να μην επανερχόμαστε για πλάκα.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Το ότι το ψήφισαν οι άλλοι, κυρία Γεροβασίλη, δεν σας δίνει άλλοθι ως κυβέρνηση να το συνεχίσετε. Έτσι δεν είναι;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό το οποίο ψηφίσαμε, είμαστε υποχρεωμένοι να το τηρήσουμε. Τώρα, εάν μπορέσουμε μέσα σε αυτό τον χώρο να παλέψουμε για να καταφέρουμε κάτι καλύτερο για τους συμπολίτες μας, να είστε βέβαιοι ότι θα το κάνουμε. Διότι οι προθέσεις μας δεν ήταν αυτές και ούτε το πιστεύουμε ότι θα βγούμε έτσι από την κρίση. Αυτό είναι ένα κομμάτι εφαρμογής της Συμφωνίας. Το άλλο μεγάλο κομμάτι είναι να αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό και οι συζητήσεις περί «4ου μνημονίου» και δεν ξέρω εγώ τι άλλο και περί «καταστροφής που έρχεται, σεισμοί και καταποντισμοί», δεν βοηθούν στην εθνική ανάγκη που είναι η αποκατάσταση σταθερότητας στην ελληνική οικονομία. Γιατί; Για να μπορέσει να είναι και ελκυστικό, ως επενδυτικό περιβάλλον, το ελληνικό περιβάλλον. Εάν δεν γίνει αυτό…

ΚΟΥΤΡΑΣ: Πρέπει και η κυβέρνηση να το δείχνει αυτό ότι θέλουμε τις επενδύσεις.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …αντιλαμβάνεστε ότι κανένα πρόγραμμα δεν θα μας βγάλει.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θέλουν τις επενδύσεις στην κυβέρνηση όλοι, κυρία Γεροβασίλη;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όλοι.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Δεν τις θέλετε όλοι, δεν τεκμαίρεται αυτό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κάνετε λάθος.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Από τις δηλώσεις δεν τεκμαίρεται.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Στηρίζουμε τις επενδύσεις, αλλά  δεν τις βλέπουμε όλοι με το ίδιο μάτι. Υπάρχει η νεοφιλελεύθερη άποψη, η οποία έχει εφαρμοστεί και σε πολλά μέρη του κόσμου και ξέρουμε τι σημαίνει: Ισοπεδώνουμε τα πάντα για να πλουτίσουν πέντε επιχειρηματίες.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Υπάρχει η άποψη ορισμένων στην κυβέρνηση που λένε ότι δεν είναι στο ιδεολογικό μας προφίλ, όπως ο κύριος Δρίτσας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις μίλησε ο κύριος Δρίτσας, όσον αφορά θέματα τα οποία θεωρούμε υψηλού εθνικού συμφέροντος και για τα οποία έχουμε τις απόψεις μας. Ωστόσο, έχουμε δεσμευτεί ότι κάποιες ιδιωτικοποιήσεις θα τις κάνουμε και τις κάνουμε. Και ο κύριος Δρίτσας αποδεικνύει ότι εφαρμόζει την πολιτική που έχει συναποφασίσει στην κυβέρνηση. Γιατί δεν μένουμε σ’ αυτό;

ΝΤΣΟΥΝΟΣ:  Η κυβέρνηση είπατε ότι θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση και από κει και πέρα θα πάμε στη συζήτηση του χρέους και την πιθανότητα της ελάφρυνσης.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εκεί είναι και το σημαντικό. Και γι αυτό θα έπρεπε, σήμερα, η φωνή της Ελλάδας να βγαίνει ενιαία όσον αφορά τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και όχι να δημιουργούμε εμπόδια.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Θα τα καταφέρει αυτά η κυβέρνηση ή θα αφαιρεθούν τα βαρίδια και θα πάμε σε αυτό που εσείς έχετε πει «δομικό ανασχηματισμό».

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εγώ θα ήθελα να λείπει η λέξη «βαρίδια», δεν με εκφράζει καθόλου. Διότι οι ανασχηματισμοί γίνονται  - και έχουν γίνει διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις- όταν ο πρωθυπουργός κρίνει ότι χρειάζεται μια καινούργια ώθηση σε κάποιες πτυχές  της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Και επίσης όλοι οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι σήμερα, τηρούν κοινά συμφωνημένες πολιτικές. Αν κρίνει ο πρωθυπουργός ότι χρειάζεται κάτι για να διευκολυνθεί το κυβερνητικό σχήμα, όποτε ο ίδιος κρίνει, θα το κάνει.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Άμεσα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ξέρετε ότι μέσα στο περιβάλλον των ημερών δεν θα μπορούσε να γίνει ανασχηματισμός. Ο ανασχηματισμός πάει πιο πίσω. Το «πιο πίσω» δεν είμαι σε θέση ούτε καν να το γνωρίζω.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Υπάρχει περίπτωση να προσφύγει η κυβέρνηση σε εκλογές;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καμία τέτοια συζήτηση. Δεν υπάρχει στο σχεδιασμό της κυβέρνησης. Και δεν θα υπάρξει, διότι σε όλα αυτά που σας προανέφερα για την αντίληψή μας για το πώς θα βγάλουμε τη χώρα από το 2018, δεν χωράνε ούτε εκλογές ούτε μνημόνια. Χωράνε η σύμπλευση δυνάμεων,  η ένωση δυνάμεων στον κοινό εθνικό στόχο.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θα γυρίσω και πάλι στα τηλεοπτικά,  μην το θεωρήσετε συνδικαλιστικό αυτό που θα κάνω.  Θα ήθελα, αν μπορείτε να διαβεβαιώσετε τους συναδέλφους μας – ξέρω ότι και προσωπικά έχετε βιώσει την αγωνία τους- ότι δεν θα κλείσουν επιχειρήσεις με τη βούλα της κυβέρνησης και θα κλείσουν επιχειρήσεις επειδή δεν πήγαν καλά , επειδή αποφάσισαν οι επιχειρηματίες.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έτσι κι αλλιώς, όλη αυτή η συζήτηση έχει σταματήσει με δεδομένο ότι διαμορφώνεται πια – και μετά την απόφαση του ΣτΕ- ένα άλλο τοπίο. Δεν ξέρω με τη γραμμή θα φτάσει στις 5 το απόγευμα η ΝΔ. Μιλούσε για ολική απόσυρση του νόμου Παππά. Τι άλλο είχε αυτός ο νόμος; Το ΕΣΡ και την αρμοδιότητα, είχε τον αριθμό των  εργαζόμενων, τις συνθήκες εργασίας , τα ποιοτικά κριτήρια του προγράμματος κλπ. Αυτά δεν τα αμφισβήτησαν ούτε οι επιχειρηματίες.

(Ακολουθεί απευθείας σύνδεση με το Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης κάνει δηλώσεις)

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Θα θέλαμε το πρώτο σας σχόλιο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Την ώρα που σχολιάζαμε ακριβώς αυτό, δηλαδή  τη στάση της ΝΔ σε αυτά τα σοβαρά εθνικά ζητήματα. Κοιτάξτε τι έκανε τώρα ο κύριος Μητσοτάκης: Πήγε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του είπε ότι εδώ έχουμε δημοκρατική εκτροπή. Ποια είναι η δημοκρατική εκτροπή ; Η  προσπάθεια αποκατάστασης της νομιμότητας, αυτή την οποία ο ίδιος εμποδίζει να συμβεί. Και μιλάει για δημοκρατική εκτροπή ο κύριος Μητσοτάκης , σαν να βγήκαν τα τανκς στη χώρα. Είδατε εσείς πουθενά τανκς; Με συγχωρείτε δηλαδή! Εγώ πρέπει να μιλάω για θεσμική εκτροπή εκ μέρους της ΝΔ. Έχει αντιθεσμική συμπεριφορά και δεν αφήνει να εφαρμόσουμε το σύνταγμα. Αυτό κάνει η ΝΔ. Και πάει ζητάει εκλογές ο κύριος Μητσοτάκης σήμερα. Ε, εντάξει είναι εκτός θέματος, είναι εκτός τόπου και χρόνου.  Δεν θα σχολιάσω κάτι άλλο.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ- ΚΟΥΤΡΑΣ: Σας ευχαριστούμε.


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.