11 Οκτ 2016

Θετικές εξελίξεις για τον νέο αξονικό τομογράφο στο Νοσοκομείο Άρτας

- Τι δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ακτινολόγων Χρήστος Γιώτης
- Θετικές ειδήσεις για τον κλάδο από την Όλγα Γεροβασίλη

   Στον τόπο απ’ όπου ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια επέστρεψε το Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολόγων Ακτινολόγων, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο συμμετοχών. Το Συνέδριο διοργανώθηκε στα Ιωάννινα και τις εργασίες του, από την Παρασκευή 7 έως και την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, παρακολούθησαν 600 εγγεγραμμένοι Σύνεδροι, ενώ εκτιμήθηκε πως μαζί με τους συνοδούς, στην πόλη των Ιωαννίνων βρέθηκαν πάνω από 1.000 επισκέπτες. Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε η Πανελλήνια Ομοσπονδία, αντιπρόεδρος της οποίας είναι ο Χρήστος Γιώτης, Τεχνολόγος – Ακτινολόγος στο Νοσοκομείο Άρτας, ο οποίος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το τελικό αποτέλεσμα, όσο και τις θετικές ειδήσεις για τον κλάδο που ανακοινώθηκαν από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη στην διάρκεια του Συνεδρίου, αναφορικά με την δημιουργία Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου για την Ομοσπονδία, κάτι που αποτελούσε χρόνιο αίτημα.
   Ωστόσο θετικές είναι οι εξελίξεις και για την προμήθεια νέου αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο Άρτας καθότι, ήδη διεθνής διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη για την προμήθεια του νέου σύγχρονου μηχανήματος. Πρόκειται για προδιαγραφές, οι οποίες τέθηκαν με τη συμμετοχή και των τεχνολόγων ακτινολόγων του αρμοδίου τμήματος του νοσοκομείου και της διοίκησης του, προς την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και ακολούθως ελέγχθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, και πλέον ο διαγωνισμός βρίσκεται στον αέρα. Ακολουθώντας τους όρους και τις προϋποθέσεις των Διεθνών Διαγωνισμών (52 ημέρες ανοιχτής προκήρυξης και διαδικασίες ενστάσεων κλπ), εκτιμάται ότι το νέο μηχάνημα θα βρίσκεται στο νοσοκομείο Άρτας περί τα τέλη Φεβρουάριου με αρχές Μαρτίου.
  Με 16 τομές και χαμηλή ακτινοβολία
   Σύμφωνα με τον κ. Γιώτη, το υπάρχον μηχάνημα λειτουργεί κανονικά μετά την αντικατάσταση της λυχνίας του και όλοι πλέον αναμένουμε το νέο αξονικό τομογράφο που θα αναβαθμίσει το Τμήμα αξονικού στο νοσοκομείο Άρτας, διότι πρόκειται για πολύ υψηλών προδιαγραφών μηχάνημα για την επόμενη 15ετία. Πρόκειται για ό,τι καλύτερο σε 16 τομές που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην διεθνή αγορά. Σημαίνει ότι είναι 16 τομών αξονικός, όταν αυτό που έχουμε είναι δυο τομών. Για το νέο αξονικό εκείνο που κοιτάξαμε είναι όχι μόνο να είναι πιο γρήγορος κι αποτελεσματικός για την καλύτερη εξυπηρέτηση του ασθενή, αλλά να έχει και χαμηλή ακτινοβολία. Δηλαδή η ακτινοβολία που θα παίρνει ο ασθενής στην διάρκεια της εξέτασης να είναι πολύ χαμηλή. Έχει πρωτόκολλα παιδιατρικά και πρωτόκολλα σε πολλές εξετάσεις χαμηλής δόσης. Είναι ένα σύγχρονο μηχάνημα, πράγματι». Στο μεταξύ σε ό,τι αφορά τον τομέα αυτό το νοσοκομείο Άρτας μετά και την αγορά του νέου αξονικού θα βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, όμως εκείνο που θα πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί, σύμφωνα με τον κ. Γιώτη είναι η κάλυψη των κενών που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια από συνταξιοδοτήσεις.
  Περισσότερα ραντεβού στον ψηφιακό μαστογράφο
   Οι τεχνολόγοι-ακτινολόγοι έχουν αιτηθεί για περισσότερα ραντεβού ψηφιακής μαστογραφίας, κάτι που έχει βρει την ανταπόκριση και της Διοίκησης του νοσοκομείου, όμως εκείνο που μένει είναι η αύξηση του αριθμού των γιατρών –ακτινοδιαγνώστων. Σύμφωνα με τον ίδιο έχει ήδη έρθει ένας μόνιμος γιατρός ακτινοδιαγνώστης κι αναμένεται η πρόσληψη ενός ακόμη. «Αναμένουν απ’ όσο ξέρω για τον δεύτερο να απαντήσει αν θα δεχθεί τη θέση. Κι αν δεχθεί κι έρθει στο νοσοκομείο Άρτας τότε θα μπορούν να γίνουν περισσότερα ραντεβού για μαστογραφίες, διότι θα μπορούν να γνωματεύουν οι γιατροί».
 
Ουσιαστικό και πετυχημένο το συνέδριο
   Ο κ. Γιώτης, δήλωσε ότι πράγματι η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία της διοργανώτριας Ομοσπονδίας, και ως εκ τούτου δικαιώνεται το Διοικητικό Συμβούλιο που επέμενε το συνέδριο κλείνοντας 20 χρόνια από το ξεκίνημα του να επιστρέψει στην Ήπειρο και στα Ιωάννινα όπου είχε διοργανωθεί και το πρώτο.
   Στο διάστημα βέβαια αυτό παρέμεναν άλυτα ζητήματα που αφορούσαν τον κλάδο και την Ομοσπονδία και για τα οποία το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας είχε συζητήσει σε προηγούμενη συνάντηση στην Αθήνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη. «Ήταν ένα πολύ πετυχημένο συνέδριο που ξεπέρασε από άποψη συμμετοχής κατά πολύ τις προσδοκίες μας», σημείωσε ο κ. Γιώτης ενώ αναφερόμενος στις νέες ανακοινώσεις επισήμανε: «Ήταν ένα ουσιαστικό συνέδριο, το επίπεδο των εργασιών ήταν πάρα πολύ υψηλό και περιελάμβανε όλα τα νέα δεδομένα της ακτινοτεχνολογίας, με εργασίες για πυρηνική ιατρική, για το μαγνήτη, για τον αξονικό, ενώ είχαμε και την ανακοίνωση σημαντικών για τον κλάδο ειδήσεων. Είχαμε την ευτυχία να ανακοινωθεί στο Συνέδριο από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, η δημιουργία Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου της Ομοσπονδίας Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ελλάδος, ένα θέμα που το παλεύαμε αρκετά χρόνια, και που η κ. Γεροβασίλη μας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και πλέον πάει προς ψήφιση στη Βουλή».
   Ο ίδιος επισήμανε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι πλέον η Ομοσπονδία γίνεται επισήμως συνομιλητής του Υπουργείου Υγείας, και πλέον για κάθε θέμα που θα αφορά τον κλάδο το υπουργείο θα λαμβάνει υπόψη του την άποψη της Ομοσπονδίας. «Αυτό δεν υπήρχε μέχρι σήμερα», δήλωσε και πρόσθεσε: «Τόσα χρόνια ήμασταν απόντες, αποφάσιζαν άλλοι για μας κι είμαστε περίπου 5.000 επαγγελματίες στην Ελλάδα... Επίσης πολύ σημαντικό είναι κι αυτό που ανακοινώθηκε τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή η μετονομασία του ΤΕΙ Ακτινολογίας-Ραδιολογίας σε ΤΕΙ Ακτινολογίας –Ακτινοθεραπείας και η νέα ονομασία για μας είναι «τεχνολόγοι –ακτινολόγοι- ακτινοθεραπευτές». Κι αυτό ήταν ένα θέμα το οποίο είχαμε παλέψει για χρόνια πολύ σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αθηνών διότι μόνο εκεί υπάρχει Σχολή, οπότε βγήκε ήδη το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, αλλαγής της ονομασίας».
  Ευχαριστίες
   Ο κ. Γιώτης από τη θέση του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας, ευχαρίστησε και δημόσια την κυβερνητική εκπρόσωπο, λέγοντας «Θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω την κ. Γεροβασίλη, διότι είναι Τεχνολόγος –ακτινολόγος και η ίδια, κάτι που ολοκλήρωσε πριν μεταβεί στην Ιατρική, έχοντας τελειώσει την Σχολή αυτή κι έχει ένσημα ως τεχνολόγος ακτινολόγος, έχει δουλέψει δηλαδή. Έτσι κατανόησε το αίτημα μας αυτό όταν πριν από το συνέδριο είχαμε ως Ομοσπονδία συναντηθεί σε ραντεβού που είχαμε κάνει στην Αθήνα κι όπου είχαμε μεταφέρει το χρόνιο πρόβλημα».

πηγή: ΗΧΩ της Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.