14 Οκτ 2016

Αρχή οικονομικής ανάσας για τους Αρτινούς παραγωγούς

- Ξεκίνημα με ακτινίδια
- Έρχονται και 10 εκατ. ευρώ για τα «δικαιώματα» 
- Ν. Γκίζας: «Να μην δελεάζονται οι παραγωγοί από διάφορες σειρήνες»

   Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου -και πιο συγκεκριμένα από 25 έως το αργότερο 27- αναμένεται να κατατεθούν τα χρήματα της πρώτης δόσης ενιαίας ενίσχυσης προς τους δικαιούχους παραγωγούς αγροτικού -κτηνοτροφικού τομέα. Τα γνωστά ως «δικαιώματα» που αφορούν για το νομό σε συνολικό προϋπολογισμό περί τα 10 εκατ. ευρώ, κατατίθενται φέτος χωρίς καθυστέρηση. Στόχος είναι η εξόφλησή τους για το 2016 να γίνει εντός του έτους, με την δεύτερη και τελευταία δόση να καταβάλλεται πριν από τα Χριστούγεννα.
   Όσο κι αν ο στόχος για τους παραγωγούς -όπως σημειώνεται από πολλές πλευρές- δεν θα πρέπει να είναι και να παραμένει η είσπραξη επιδοτήσεων, εντούτοις αποτελεί μια μεγάλη οικονομική ανάσα για τους 8.000 χιλιάδες περίπου δικαιούχους όσο όμως και για την τοπική οικονομία. Άλλωστε αναμένεται να αναθερμάνουν την αγορά και σε σχέση με τα προϊόντα καλλιεργητικής φροντίδας, και ουδείς αρνείται ότι έρχονται σε μια στιγμή που στην τσέπη του παραγωγού έμεινε μόνο... φόδρα!
   Σε ότι αφορά το ποσοστό της ενιαίας ενίσχυσης που καταβάλλεται άμεσα όπως επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας –Φιλιππιάδας, Νικόλαο Γκίζα, θα αφορά το 70% της βασικής ενίσχυσης, κι όχι το 90% που δόθηκε ως πρώτη δόση το 2015. «Πέρυσι είχε σημειωθεί μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης κι έτσι δόθηκε πριν τα Χριστούγεννα το 90%, και η εξόφληση έγινε πριν το Πάσχα. Καθυστέρησε δηλαδή πάρα πολύ. Φέτος απ’ ότι μας έχουν πει θα μπει τώρα το 70% και η εξόφληση θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα». Ακόμη ο κ. Γκίζας πρόσθεσε ότι πριν τα Χριστούγεννα θα καταβληθεί το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης συν το «πρασίνισμα». Ως εκ τούτου το ποσό που θα δουν στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι στο τέλος του μήνα θα αφορά περίπου το 45% του συνολικού σε «δικαιώματα» για το 2016. Βέβαια, για τον κάθε παραγωγό ξεχωριστά το τελικό ποσό που θα λάβει εξαρτάται από τις εντολές πληρωμών, είτε προς ΕΛΓΑ είτε σε άλλες υποχρεώσεις έχει ο ίδιος δώσει από τον λογαριασμό του όταν κατατεθεί η ενίσχυση.

  Με ακτινίδια ξεκίνησε η διακίνηση
   Στο μεταξύ η εμπορική χρονιά έχει ξεκινήσει με τις πρώτες ποσότητες ακτινιδίων -των λεγόμενων πρώιμων ποικιλιών- να έχουν αρχίσει να διακινούνται και πιο συγκεκριμένα αυτές αφορούν σε ακτινίδια summer kiwi, soreli και Tsechelidi, και θα ακολουθήσει ο κυρίως όγκος των ακτινιδίων του νομού της ποικιλίας «Hayward», κι ακολουθούν ασφαλώς τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια.
   Στο ερώτημα για τους λόγους που οδήγησαν προ καιρού στην έκδοση ανακοίνωσης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό στην οποία συστήνονταν προσοχή προς τους παραγωγούς για την πώληση ακτινιδίων, κι αν υπάρχουν πολλά περιστατικά ε απλήρωτες ποσότητες, ο ίδιος απάντησε: «Υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες σε σχέση με πέρυσι κι αυτός ήταν ο λόγος που το Διοικητικό Συμβούλιο μας υποχρέωσε να εκδώσουμε αυτή την ανακοίνωση, ώστε να τονίσουμε ότι υπάρχουν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα φέτος στην περιοχή και ότι υπάρχουν εκκρεμότητες από πέρυσι. Οπότε καλόν θα είναι να μην δελεάζονται οι παραγωγοί, να μην υποκύπτουν κι ακούν διάφορες σειρήνες αλλά να πάνε να συνεργαστούν με έμπορους αξιόλογους και αξιόπιστους».

  Απλήρωτοι από πέρυσι
   Στις αναφορές που υπάρχουν για έμπορο ο οποίος έχει παραλάβει μεγάλες ποσότητες από πέρυσι στην περιοχή κι ακόμη δεν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις, όπως παραγωγοί έχουν μεταφέρει, ο κ. Γκίζας όταν ρωτήθηκε σχετικά δήλωσε: «Δυστυχώς εμείς για αυτό το λόγο όλα αυτά τα χρόνια τονίζουμε πως θα πρέπει να υπάρξει οργάνωση σε ότι αφορά την παραγωγή της ακτινιδιάς. Όχι μόνο στην διάθεση και την εμπορία αλλά γενικότερα ότι θα πρέπει να συσταθούν Οργανώσεις Παραγωγών. Δυστυχώς εμείς δεν έχουμε καμία άμεση πληροφόρηση προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους παραγωγούς, παρότι δεν περνάνε μέσα από τον Συνεταιρισμό οι ποσότητες που διακινούνται, με αποτέλεσμα να μην έχουμε εικόνα σε ότι αφορά τους εμπόρους. Αυτά που αναφέραμε και στην ανακοίνωση όπως κι αυτά που σας μεταφέρουν οι ίδιοι είναι από παραγωγούς που πρώτα παθαίνουν τη ζημιά και μετά έρχονται στο Συνεταιρισμό κι έτσι γίνεται η ενημέρωση προς εμάς».
   Αναφορικά με υπόλοιπα σε παραγωγούς για πορτοκάλια από την περυσινή χρονιά που πέρασαν μέσα από το συσκευαστήριο της Ένωσης, ο κ. Γκίζας έδωσε την απάντηση ότι αφορούν σε ποσότητες που απορροφήθηκαν στο τέλος της παραγωγικής περιόδου και ορισμένα οδηγήθηκαν στην χυμοποίηση, οπότε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα γίνει η εκκαθάριση και θα αποπληρωθούν.

  Οι ποσότητες
   Αναφορικά με τις ποσότητες της φετινής παραγωγής ο κ. Γκίζας, ενημέρωσε ότι η εκτιμούμενη παραγωγή σε ακτινίδια της κυρίαρχης ποικιλίας «hayward», φτάνει περίπου στους 20.000 τόνους. Αναφορικά με τις τιμές για τις πρώιμες ποσότητες που διακινήθηκαν ο ίδιος απάντησε για τα Τσεχελίδης, που προηγήθηκαν. Επισήμανε ότι ο μέσος όρος της τιμής είναι 33 με 32 λεπτά το κιλό, εξηγώντας: «Κατά περίπτωση κάπου μπορεί να ήταν λίγο ψηλότερη ή κάπου λιγότερη, όμως ένας μέσος όρος στον οποίο κινήθηκε η τιμή τους ήταν αυτός». Ερωτώμενος για τα «Hayward», που άλλωστε είναι τα περισσότερα, ανέφερε: «Σίγουρα θα είναι πολύ υψηλότερη η τιμή ακόμη κι από την περυσινή διότι είναι λίγες οι ποσότητες και άριστη η ποιότητα. Για αυτά όμως καθόσον ακόμη δεν ξεκίνησε η διακίνηση δεν έχει διαμορφωθεί τιμή».

  Και τα μανταρίνια
   Μέχρι το τέλος του μήνα θα αρχίσει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δειλά- δειλά βέβαια, η πρώτη διακίνηση μανταρινιών στην εσωτερική αγορά. Τα λεγόμενα και παρδαλά, ενώ την πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου αναμένεται εκκίνηση και στις εξαγωγές. Κι αυτό διότι απαιτείται σχετικό ψύχος για να αλλάξουν χρώμα τα εσπεριδοειδή, πράγμα που ακόμη δεν συνέβη. Οι ποσότητες μανταρινιών στην περιοχή εκτιμούνται γύρω στους 25.000 τόνους, ενώ των πορτοκαλιών που αργούν ακόμη ως προς την συγκομιδή και διακίνηση εκτιμούνται περί τους 80.000 τόνους, για μέρλιν και κοινά.
   Σχετικά με την μείωση των ποσοτήτων πορτοκαλιού χρόνο με το χρόνο στο νομό μέσα στην τελευταία 15ετία, όταν η παραγωγή για μέρλιν και κοινά έφτανε στους 200.000 τόνους, ο κ. Γκίζας μεταφέροντας το σχετικό προβληματισμό, επισήμανε: «Έχουν αλλάξει πράγματι πολλά δεδομένα του παρελθόντος». Και πιο συγκεκριμένα εξήγησε: «Μεσολάβησε η πενταετία αποσύνδεσης των εσπεριδοειδών από τις επιδοτήσεις χυμοποίησης, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν πολλές καλλιέργειες. Αυτή η πενταετία ήταν ταφόπλακα για τα πορτοκάλια. Επίσης πολλά δέντρα έχουν εκριζωθεί με τους παραγωγούς να στρέφονται στη μανταρινιά. Γι’ αυτό εμείς λέμε ότι χρειάζεται ένας σχεδιασμός για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην οποιαδήποτε καλλιέργεια στην περιοχή».

  Η νέα ΚΑΠ
   Αναφορικά με τη νέα ΚΑΠ και όσα συζητήθηκαν στο συνέδριο του «Γαία Επιχειρείν», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με την παρουσία του Ευρωπαίου Επίτροπου για την κοινή αγροτική πολιτική, κ. Γκίζας σε σχετικό ερώτημα επισήμανε: «Επιβεβαιώθηκε αυτό που είναι γνωστό σε όλους. Ότι δηλαδή η ΚΑΠ έχει και προσφέρει πολλά εργαλεία για την ανάπτυξη της παραγωγής κι όχι μόνο τις ενισχύσεις στις οποίες μένουμε όλοι περιμένοντας κάθε χρόνο να έρθει το τσεκ. Προβλέπονται πολλά στο δεύτερο λεγόμενο πυλώνα για την ανάπτυξη της παραγωγής. Με την ευκαιρία αυτή να σας πω ότι στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών που λειτουργούμε στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού έχουμε στοχεύσει ακριβώς εκεί, δηλαδή στην ενημέρωση του αγρότη για Σχέδια Βελτίωσης, για προγράμματα νέων αγροτών που έρχονται, για βιολογική γεωργία. Μάλιστα με το νέο σχεδιασμό ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης από το υπουργείο ακριβώς γιατί δεν είχε στο παρελθόν μεγάλη απορρόφηση και χανόντουσαν χρήματα, πέρασε πλέον στην Περιφέρεια. Και γι’ αυτό το λόγο στο ΚΕΠ Αγροτών ετοιμαζόμαστε, οργανώνοντας τμήμα αντίστοιχο με έμπειρο προσωπικό που θα μπορεί να ενημερώνει τους αγρότες παραγωγούς και κτηνοτρόφους, ώστε και τον φάκελο να υποβάλουν έγκαιρα, σωστά και οικονομικά, αλλά και τη στήριξη που απαιτείται να δώσουμε με την τεχνογνωσία. Έτσι θα μπορούσε να αξιοποιήσουμε τα χρήματα που έμεναν αδιάθετα τα προηγούμενα χρόνια».

πηγή: ΗΧΩ της Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.