25 Οκτ 2016

Η δωρεάν εξέταση της ψηφιακής μαστογραφίας είναι πια γεγονός!

- 25η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού
- Η δωρεάν εξέταση της ψηφιακής μαστογραφίας, που πέτυχε και καθιέρωσε η σημερινή κυβέρνηση, αποτελεί σπουδαία κατάκτηση για χιλιάδες γυναίκες και σώζει ζωές

   Την 25η Οκτωβρίου τιμάται παγκοσμίως η ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού. Η ημερομηνία είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τη νόσο, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή πρόληψη και καταπολέμησή της.
   Η ανάγκη για την έγκυρη πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι βαρύνουσας σημασίας, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι υπολογίζεται πως μια (1) στις οχτώ (8) γυναίκες παγκοσμίως νοσεί από καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.
   Από την άλλη, παρά τη συχνότητα της εμφάνισής του, εάν η διάγνωσή του γίνει έγκαιρα, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να θεραπευτεί. Απαιτείται, όμως η εξέταση της μαστογραφίας, μιας ανώδυνης ακτινολογικής εξέτασης, που χρησιμοποιεί χαμηλής δόσης ακτινοβολία και επιτρέπει την ανίχνευση προβλημάτων του μαστού.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι η δωρεάν εξέταση της ψηφιακής μαστογραφίας, που πέτυχε και καθιέρωσε η σημερινή κυβέρνηση, αποτελεί σπουδαία κατάκτηση για χιλιάδες γυναίκες, κυρίως για τις οικονομικά αδύναμες. Είναι μια μεγάλη επιτυχία που, με την έγκαιρη χρήση αυτής της δυνατότητας, μπορούν να σωθούν ζωές.
   Επιπλέον, το τρίτο Ενημερωτικό σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.), εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Γυναίκες και Υγεία». Συγκεκριμένα, σε αυτό παρουσιάζονται στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Έρευνας Υγείας του έτους 2009 και της Έρευνας Υγείας 2014 της ΕΛΣΤΑΤ, σχετικά με το θέμα της χρήσης υπηρεσιών υγείας εκ μέρους των γυναικών όσον αφορά τη Μαστογραφία και το ΤΕΣΤ ΠΑΠ. Από τις εν λόγω έρευνες προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία:
   - Το 2009 το 52,8 % των γυναικών δεν είχε κάνει ποτέ μαστογραφία, ενώ το 2014 το ποσοστό των γυναικών που δεν είχε κάνει ποτέ μαστογραφία έπεσε στο 38,4 %.
   - Το 2009 το 31,2 % των γυναικών δεν είχε κάνει ποτέ ΤΕΣΤ ΠΑΠ, ενώ το 2014 το ποσοστό των γυναικών που δεν είχε κάνει ποτέ ΤΕΣΤ ΠΑΠ έπεσε στο 21,3 %.
   - Το 2009 το ποσοστό των γυναικών της ηλικιακής κατηγορίας 25-34 που δεν είχε κάνει ποτέ ΤΕΣΤ ΠΑΠ ήταν 21,94%, ενώ το 2014 το ποσοστό αυτό έπεσε στο 10,7%.
   - Το 2009 το ποσοστό των γυναικών της ηλικιακής κατηγορίας 55-64 που δεν είχε κάνει ποτέ μαστογραφία ήταν 27,51%, ενώ το 2014 το ποσοστό αυτό έπεσε στο 12,3%.
   Από τα παραπάνω στοιχεία, προκύπτει ότι η σωστή ενημέρωση και η έγκυρη πρόληψη του καρκίνου του μαστού, μπορεί να αποβεί νικητήρια στη μάχη με τη νόσο.
   Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στον τομέα της υγείας, συνεχίζει τις παρεμβάσεις της με στόχο την ένταξη της οπτικής του φύλου στις πολιτικές υγείας, την άρση στερεοτύπων που σχετίζονται με το φύλο και την υγεία με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ασθενειών αλλά και σε ειδικότερα θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης των γυναικών και ευάλωτων ομάδων πληθυσμού σε υπηρεσίες υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και λοιπούς αρμόδιους φορείς.
πηγή

4 σχόλια:

  1. Στείλε τη γυναίκα σου στο νοσοκομείο της Άρτας για μαστογραφία και μετά μας λες για τα επιτεύγματα . Προσπάθησε να κλείσεις ραντεβού και μετά μας ξαναλές για την καλή κυβέρνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ποιος εμποδίζει την γυναίκα μου και τις γυναίκες όλου του κόσμου να πάνε σε άλλο κέντρο και να την κάνουν;
    Ποιος είπε ότι αυτό ισχύει (ή μάλλον για να είμαι ακριβής, θα ισχύει μόλις δημοσιευτεί στο ΦΕΚ) μόνο για τα δημόσια νοσοκομεία;
    Και γιατί ξεχνάμε μονίμως ότι τα νοσοκομεία είναι για δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα και περίθαλψη και όχι για εξετάσεις; Αν θες να κάνεις εξέταση αίματος πας στο νοσοκομείο;
    Λογικό είναι αν θέλουν 1000 γυναίκες να κάνουν την εξέταση στο νοσοκομείο, το ραντεβού θα πάει για... του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ διευκρινίζω τα εξής :
    1.Αν πας στα άλλα κέντρα που γράφεις η εξέταση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ .
    2. Το νοσοκομείο της Άρτας, είτε είναι 10 γυναίκες είτε 1000, πολύ απλά ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΟΥΤΕ ΓΙΑ 6 ΜΗΝΕΣ. Ψάξτο και θα δεις ότι έτσι είναι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή το έψαξα, σας ξαναλέω, ότι όπου και να την κάνεις, μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ, θα αποζημιώνεσαι από τον ΕΟΠΥΥ.
      Κατόπιν τούτου, δεν καταλαβαίνω, γιατί η προληπτική εξέταση, που πρέπει να γίνεται από ΟΛΕΣ τος γυναίκες, πρέπει να γίνεται σε Νοσοκομείο, που άλλος είναι ο ρόλος του.

      Διαγραφή

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.