15 Οκτ 2016

Πρωτογενές πλεόνασμα-μαμούθ και πλεονασματικό ισοζύγιο στο 9μηνο στενοχωρούν Μητσοτάκη και όσους πόνταραν σε κατάρρευση των εσόδων και αποτυχία της χώρας

- Καλά θα κάνουν να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα
- Τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας υπεραποδίδουν, σηματοδοτώντας τον δρόμο εξόδου από την κρίση
- Πέφτει χρήμα στο αγορά

   Στα 5,4 δισ. εκτοξεύτηκε το πρωτογενές πλεόνασμα, μέσα από συνδυασμό σημαντικής αύξησης εσόδων και μικρότερων δαπανών.
   Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου, ο προϋπολογισμός εκτός από πρωτογενές πλεόνασμα-μαμούθ, κατάφερε να εμφανίσει και πλεονασματικό ισοζύγιο.
   Τα μεγέθη προκαλούν ίλιγγο. Στο πρώτο 9μηνο του 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού άγγιξε τα 5,454 δισ. ευρώ (ο στόχος ήταν 1,907 δισ. ευρώ) και το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού κατέγραψε πλεόνασμα 606 εκατ. ευρώ, όταν σε ετήσια βάση προβλεπόταν έλλειμμα 3,023 δισ. ευρώ.
   Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά για τα εξαιρετικά αποτελέσματα:

   υπέρβαση των στόχων του Προϋπολογισμού στο 9μηνο του έτους κατά 1,5 δισ. ευρώ για τα καθαρά δημόσια έσοδα, και κατά 3,5 δισ. ευρώ για το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί το αποτέλεσμα της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης που ασκεί η κυβέρνηση.
   Έχοντας πλήρη συνείδηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις έπειτα από μια πενταετία σκληρής λιτότητας, η κυβέρνηση προχώρησε σε δικαιότερη ανακατανομή των φορολογικών βαρών. Σε συνδυασμό με την παροχή ευέλικτων σχημάτων εξόφλησης, οι πολίτες ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας υπεραποδίδουν, σηματοδοτώντας τον δρόμο εξόδου από την κρίση.
   Ο κ. Μητσοτάκης και όσοι πόνταραν σε κατάρρευση των εσόδων και αποτυχία της χώρας, καλά θα κάνουν να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα."

Πέφτει χρήμα στο αγορά
   Από την παράλληλη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την πορεία των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες, είναι σαφές ότι τον Αύγουστο έπεσε αρκετό χρήμα στην αγορά. Όπως διαβάζω στο οικονομικό site euro2day, η επιτάχυνση των πληρωμών είναι ευδιάκριτη, υποδηλώνοντας κάλυψη του στόχου με τα στοιχεία Σεπτεμβρίου και πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης (τα 1,7 δισ. ευρώ από τα 2,8 δισ. ευρώ, διότι για τα 1,1 δισ. ευρώ υπάρχει ήδη εξασφαλισμένη πολιτική απόφαση και εκκρεμεί η τυπική έγκριση από τον ESM).
   Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είχαν διατεθεί πιστώσεις προς τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου, ύψους 1,849 δισ. ευρώ, για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και από αυτά είχαν καταβληθεί στους ιδιώτες 1,355 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο πληρώθηκαν 915 εκατ. ευρώ και τον Ιούλιο 440 εκατ. ευρώ.
   Από τα 1,355 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό, ήτοι 482,8 εκατ. ευρώ πήγε για να αποπληρωθούν χρέη των νοσοκομείων και 407,4 εκατ. ευρώ για να αποπληρωθούν χρέη των ασφαλιστικών ταμείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.