26 Οκτ 2016

Οικονομική ανάσα στις τοπικές κοινωνίες με επιχορήγηση 326 εκατ. για να εξοφλήσουν οι δήμοι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους προς τρίτους

- Το ποσό εξοικονομήθηκε χάρη στο πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% που επιτεύχθηκε πέρυσι, παρά τη συμφωνία για 0,2% και την πρόβλεψη του “πάνσοφου” ΔΝΤ για έλλειμμα 0,2%
- Οι προϋποθέσεις για να απορροφήσουν οι ΟΤΑ την επιχορήγηση

   Βαθιά οικονομική ανάσα στις τοπικές κοινωνίες και ανακούφιση σε δήμους και περιφέρειες από το βραχνά των οφειλών θα δώσει η επιχορήγηση συνολικού ύψους 326 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προς τους ΟΤΑ, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τρίτους.
   Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή, τα 250 εκατ. ευρώ, δηλαδή περί το 80% της επιχορήγησης, θα δοθούν φέτος (έως τον Δεκέμβριο), ενώ τα υπόλοιπα το 2017.
   Οι δικαιούχοι φορείς θα μπορούν να επιχορηγηθούν συνολικά μέχρι το ύψος του ποσού των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους (απλήρωτες οφειλές μετά την πάροδο 90 ημερών από την ημερομηνία υποχρέωσης εξόφλησης) προς φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης (κυρίως προμηθευτές, εργολάβους κ.λπ.), όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί κατά την 30ή Απριλίου 2016 και εφόσον έχουν εγγραφεί στους προϋπολογισμούς τους.
   Ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τους ΟΤΑ να απορροφήσουν την επιχορήγηση, διότι τα χρήματα αυτά θα διοχετευθούν στις τοπικές κοινωνίες και θα συμβάλουν στην αναμόχλευση της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα θα απαλλαγεί η τοπική αυτοδιοίκηση «από ένα πάρα πολύ μεγάλο βάρος».
   «Το ποσό της επιχορήγησης εξοικονομήθηκε χάρη στο πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% που επιτεύχθηκε πέρυσι, παρά τη συμφωνία για 0,2% και την πρόβλεψη του “πάνσοφου” ΔΝΤ για έλλειμμα 0,2%», τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μπαλάφας.
   Για «θετική εξέλιξη» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει μέριμνα και για τις υπό εκκαθάριση δημοτικές επιχειρήσεις, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες και τη «νέα γενιά» των παρακρατηθέντων πόρων από το 2009 και μετά.

  Οι προϋποθέσεις
   Για να δοθεί η επιχορήγηση, πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
   1. Να έχει οριστεί υπάλληλος που ασκεί καθήκοντα προϊσταμένου οικονομικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 του άρθρου Ν.4270/2014.
   2. Να τηρείται λειτουργικό μητρώο δεσμεύσεων και να υποβάλλονται στις βάσεις δεδομένων οικονομικών στοιχείων του ΥΠΕΣΔΑ τα μηνιαία οικονομικά στοιχεία και τα στοιχεία του μητρώου.
   3. Να έχει ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης κατά την υποβολή του αιτήματος.
   4. Να υποβληθεί φάκελος δικαιολογητικών που θα περιέχει το ποσό του αιτήματος επιχορήγησης, αναλυτική κατάσταση με το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, έκθεση αιτιολόγησης για την εξέλιξη της πορείας των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά την τελευταία 5ετία, τους λόγους συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί για την αποφυγή συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στο μέλλον κ.λπ.
   Τα αιτήματα θα αξιολογεί η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης του υπουργείου Εσωτερικών, που θα προβαίνει στις σχετικές ενέργειες για εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στη συνέχεια μεριμνά για την έκδοση υπουργικής απόφασης επιχορήγησης του κάθε φορέα.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.