10 Οκτ 2016

Πρώτο κουδούνι σήμερα για 1.500 προσφυγόπουλα

- Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα ξεκινά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ήπειρο και μέσα στο μήνα το πρόγραμμα θα εξαπλωθεί και στις υπόλοιπες περιοχές
- Το πρόγραμμα στο δημοτικό θα είναι τετράωρο κάθε μέρα 2-6 το απόγευμα
- Θα σεβαστούν οι δημοσιογράφοι αυτό που ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού;;;

   Σήμερα, Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016, ξεκινά η σχολική χρονιά, για πρώτη φορά στα ελληνικά σχολεία, για τα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στη χώρα μας. Η αρχή θα γίνει από συνολικά 1.500 προσφυγόπουλα που θα παρακολουθήσουν μαθήματα από τις 2 μ.μ. έως τις 6 μ.μ. σε 20 σχολεία της χώρας.
   Σε συνέντευξη στην ΕΡΤ1 ο Νίκος Φίλης μεταξύ των άλλων ανέφερε:
   Τη Δευτέρα χτυπά το πρώτο κουδούνι για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, ενώ μέχρι τέλος του Οκτωβρίου το πρόγραμμα της εκπαίδευσης θα επεκταθεί σε όλες τις περιοχές της χώρας. 
   Αναφερόμενος στο περιστατικό της Μυτιλήνης, που γονείς έβαλαν λουκέτο σε σχολείο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Νίκος Φίλης υπογράμμισε ότι είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό: 
   «Πρόκειται για εξαιρετικά μειοψηφικές καταστάσεις που δεν ανταποκρίνονται στο γενικότερο αίσθημα αγάπης και αλληλεγγύης τα ελληνικού λαού προς τους πρόσφυγες. Η Μυτιλήνη εδώ και ένα χρόνο δείχνει μια μεγάλη αλληλεγγύη και γι’ αυτό πιστεύω ότι αυτή η κίνηση που έγινε - και η οποία δεν εκπροσωπεί και το σύλλογο - πρέπει να είναι μια εξαιρετικά μειοψηφική κίνηση ορισμένων ανθρώπων».
   Για το έλλειμμα ενημέρωσης που ενδεχομένως να υπήρχε ο Υπουργός τόνισε ότι «ακόμα και αναγκαία ενημέρωση να μην υπήρχε δεν κλείνεις ένα σχολείο με λουκέτο με το έτσι θέλω, αλλά ζητάς ενημέρωση» σημειώνοντας ότι «ο Διευθυντής δεν υποχρεούται να κάνει ενημέρωση στους γονείς, ο Διευθυντής ενημερώνει τα παιδιά ότι μεθαύριο θα έχουμε και μαθητές πρόσφυγες σε Τμήμα Υποδοχής, αυτό κάνει ο Διευθυντής. Το θέμα της ενημέρωσης των γονέων αφορά την τοπική κοινωνία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις εκπαιδευτικές αρχές εκτός σχολείου».
   Απαντώντας σε ερώτηση για την ένταξη των παιδιών των προσφύγων στο σχολείο ο Νίκος Φίλης δήλωσε:
   Σε ότι αφορά τα «υιοθετημένα» παιδιά και όσα ζουν σε δομές αλληλέγγυων – πρόκειται για μικρό αριθμό - πηγαίνουν στα σχολεία της γειτονιάς, τα δέχονται οι διευθυντές και όπου είναι εφικτό – και το κατορθώνουμε αυτό - συγκροτούνται Τμήματα Υποδοχής, ώστε τα παιδιά να μπορούν να μαθαίνουν τα ελληνικά καλύτερα πριν ενταχθούν στις κανονικές τάξεις.
   «Ο παιδαγωγικός στόχος, που προκύπτει και από τις διεθνείς συμβάσεις και από την εσωτερική έννομη τάξη από τους δικούς μας νόμους, είναι ότι τελικώς το παιδί μετά από ένα μεταβατικό διάστημα που θα εξοικειωθεί με την ελληνική γλώσσα και την ελληνική πραγματικότητα θα ενταχθεί στην τάξη μαζί με τα ελληνόπουλα» δήλωσε Νίκος Φίλης σημειώνοντας ότι «αυτό μπορεί να πάρει μερικούς μήνες ή ίσως μέχρι τον Ιούνιο. Έχουν αποδείξει τα παιδιά μια τρομακτική ικανότητα προσαρμογής».
   Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Νίκος Φίλης, το πρόγραμμα για την εκπαίδευση των προσφύγων ξεκινά σταδιακά, ώστε να υπάρχει και ενημέρωση των γονέων.
   «Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα ξεκινά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ήπειρο και μέσα στο μήνα το πρόγραμμα θα εξαπλωθεί στις αναγκαίες γεωγραφικές περιοχές. Για τη διδασκαλία προσλαμβάνονται αναπληρωτές καθηγητές και δάσκαλοι, οι οποίοι αναλαμβάνουν αυτή την εβδομάδα έργο. Το πρόγραμμα στο δημοτικό θα είναι τετράωρο κάθε μέρα 2-6 και προβλέπει εκμάθηση της ελληνικής, μια ξένη γλώσσα, όπως αγγλικά ή κάποια άλλη που συνδέεται με την πρόθεση των γονιών να πάνε σε κάποια άλλη χώρα. Όπου μπορούμε, προσπαθούμε να ενισχύσουμε την μητρική γλώσσα, καλλιτεχνικά, αισθητική αγωγή, γυμναστική, μουσική ώστε να ενταχθούν τα παιδιά σε ένα πρόγραμμα εκμάθησης όχι μόνο της ελληνικής αλλά και σε ένα πρόγραμμα ένταξης στην κοινωνία».

   «Πρόθεση είναι τα απογευματινά τμήματα να κατευθυνθούν και σε κοινές δράσεις με τα παιδιά των πρωινών τμημάτων. Θέλουμε να μην υπάρχει αντίληψη γκέτο και να ενταχθούν αρμονικά τα παιδιά αρμονικά στην ελληνική κοινωνία. Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να αγκαλιάσει τα παιδιά αυτά» τόνισε ο Νίκος Φίλης.


  Γ. Παντής: Όλα τα προσφυγόπουλα που ξεκινούν μαθήματα είναι εμβολιασμένα
   «Απόλυτα υπεύθυνο για την εκπαιδευτική διαδικασία στη χώρα είναι το υπουργείο το οποίο ακολουθεί τις κατάλληλες παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές μεθόδους για τον προσδιορισμό των προγραμμάτων και μόνο αυτό», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής.
   Ειδικότερα, ο Γ. Παντής τόνισε ότι «δεν θα γίνει καμία μετακίνηση παιδιών που δεν είναι εμβολιασμένα» και ότι έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς για το πρόγραμμα ένταξης των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το πρόγραμμα ξεκινάει από το κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα, Λαυρίου, Λαγκαδικίων, Δερβενακίου και Κόνιτσας. Αφορά περίπου 16 σχολεία και κάθε Δευτέρα θα εντάσσονται στο πρόγραμμα και νέα κέντρα φιλοξενίας.(Περισσότερα εδώ)

  Δήλωση του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού
   Η έναρξη λειτουργίας των Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων είναι μια σημαντική στιγμή, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται από την ελληνική πολιτεία για να μπορέσουν όλα τα παιδιά που μετακινούνται στη χώρα μας, με τις οικογένειές τους ή χωρίς αυτές, και διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας, να ασκήσουν το διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμα τους στην εκπαίδευση, για όσο χρόνο βρίσκονται στη χώρα μας, ακόμη και αν δεν διαθέτουν σταθερή κατοικία.
   Ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο της αποστολής του ως Συνήγορος του Παιδιού, εφιστά την προσοχή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που επιθυμούν να καλύψουν αυτό το γεγονός και ζητά να αποφύγουν την αποτύπωση των προσώπων των παιδιών αυτών που εντάσσονται πλέον στο ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης.
   Η δεοντολογία που πηγάζει από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ν.2101/92) και άλλα εθνικά και διεθνή νομικά κείμενα, καθιερώνει υποχρέωση σεβασμού της ιδιωτικής ζωής, της αξιοπρέπειας, της εικόνας και των προσωπικών δεδομένων όλων των προσώπων, ιδίως των ανηλίκων, που βρίσκονται ή έχουν βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση και που ενδεχομένως οι ίδιοι ή συγγενείς τους διώκονται στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.
   Υπενθυμίζεται ότι:
   Το δικαίωμα ενημέρωσης του κοινού δεν υπερτερεί και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραβιάζει τα δικαιώματα του παιδιού και το υπέρτατο συμφέρον του.
   Δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιούνται ιστορίες ή εικόνες παιδιών που μπορεί να τα θέσουν σε κίνδυνο, να τα στοχοποιήσουν ή να τα στιγματίσουν.
   Για να φωτογραφηθεί ή βιντεοσκοπηθεί ένα παιδί, χρειάζεται να προηγείται συναίνεση από τους γονείς / κηδεμόνες του, όπως και από το ίδιο το παιδί, και να ενημερώνονται ότι η εικόνα τους μπορεί να διακινηθεί σε εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο.
   Όταν λαμβάνεται συνέντευξη, δεν επιτρέπονται ερωτήσεις και σχόλια που δημιουργούν δυσάρεστα συναισθήματα στο παιδί, δεν σέβονται τις πολιτισμικές του ιδιαιτερότητες, το εκθέτουν, το θέτουν σε κίνδυνο, ή επαναφέρουν τραύματα του παρελθόντος. Συνέντευξη από ανήλικο κάτω των 14 ετών δεν επιτρέπεται, παρά μόνο κατ' εξαίρεση και μόνον εφόσον δεν προκαλεί πόνο ή βλάβη στο παιδί και ύστερα από γραπτή άδεια του γονέα/κηδεμόνα.
   Για τους παραπάνω λόγους καλούμε τους λειτουργούς της δημοσιογραφίας να επιδείξουν υπευθυνότητα, διακριτικότητα και ευαισθησία, σεβόμενοι τα δικαιώματα των παιδιών και των συνοδών τους και καλλιεργώντας στην κοινή γνώμη αντιλήψεις που αποτρέπουν την ξενοφοβία, τις διακρίσεις και τον ρατσισμό και συμβάλλουν στη θετική στάση της κοινωνίας απέναντι στους ανήλικους και ενήλικους πολίτες που φιλοξενεί η χώρα.
   Γιώργος Μόσχος
   Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.