28 Σεπ 2016

Εγκαινιάστηκε το εντυπωσιακό Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Γιάννενα - VIDEO

- Το παρών έδωσαν ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
- Όλγα Γεροβασίλη: Στην Ελλάδα όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα ανακαλύψεις τη ζωντανή ιστορία του τόπου μας
- Εντυπωσιακές εικόνες από το νέο Μουσείο Αργυροτεχνίας στο Ίτς Καλέ

   Έγιναν το απόγευμα του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου 2016, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, τα εγκαίνια του Μουσείου Αργυροτεχνίας, στην Ακρόπολη του Ιτς Καλέ, στο Κάστρο των Ιωαννίνων. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Όλγα Γεροβασίλη.
   Ένας ιστορικός χώρος, το Κάστρο των Ιωαννίνων και ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού και της οικονομίας της Ηπείρου, η αργυροτεχνία, συνθέτουν πλέον ένα εντυπωσιακό Μουσείο. Το νέο Μουσείο Αργυροτεχνίας βρίσκεται στον δυτικό προμαχώνα της νοτιοανατολικής ακρόπολης του Ιτς Καλέ και καταλαμβάνει τις δύο στάθμες του προμαχώνα, καθώς και το κτίσμα των παλαιών μαγειρείων, που εφάπτεται με αυτόν.
   Όλοι οι επίσημοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου κι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν μοναδικά δείγματα της Γιαννιώτικης αργυροτεχνίας και συνάμα να δουν πως οι Γιαννιώτες έπαιρναν μία πλάκα από ασήμι και την μετέτρεπαν σε κόσμημα.
  Η διοργάνωση ήταν άρτια, με εκατοντάδες ανθρώπους να γνωρίζουν μια γωνιά του Κάστρου των Ιωαννίνων, που μέχρι πρότινος ήταν παντελώς ανεκμετάλλευτη.
   Στον χαιρετισμό της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε:

Εξοχότατε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Μακαριότατε,
Κύριε Δήμαρχε,
Κυρία Πρόεδρε
Κυρίες και κύριοι,
Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου για την τιμή  να εκπροσωπήσω τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την Ελληνική Κυβέρνηση στα εγκαίνια του Μουσείου Αργυροτεχνίας, στον μαγικά Ιστορικό χώρο  του κάστρου και της Ακρόπολης του Ιτς Καλέ που συναντιόμαστε σήμερα.
Λένε ότι στην Ελλάδα όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα ανακαλύψεις τη ζωντανή ιστορία του τόπου μας. Και  δεν είναι υπερβολή. Με τόσα πολλά και έντονα τα σημάδια των πολιτισμών που επηρέασαν την μακραίωνη ιστορία μας, η ανάδειξη όλων των μνημείων της χώρας είναι σχεδόν αδύνατη.
Η αλήθεια είναι ότι τα εκατοντάδες κάστρα δεν έτυχαν της ίδιας προσοχής με τα αρχαία μνημεία μας. Κι όμως, οι ευκαιρίες να αναδειχτούν και οι δυνατότητες να ξαναζωντανέψουν είναι πολύ περισσότερες.
Το κάστρο των Ιωαννίνων είναι η απόδειξη. Το αρχαιότερο βυζαντινό Κάστρο, δημιούργημα του Ιουστινιανού-του Βοημούνδου και του Αλή Πασά. Και αυτό το εξαιρετικό, από κάθε άποψη, μουσείο προστίθεται στα ήδη από χρόνια υπάρχοντα κοσμήματα του χώρου. Όπως είναι το Βυζαντινό Μουσείο, ο ναός των Αγίων Αναργύρων, ο οικογενειακός τάφος του Αλή Πασά. Στον χώρο που αποτελεί ζωντανή απόδειξη για την μακραίωνα συνάντηση τόσων πολιτισμών.
Το Μουσείο Αργυροτεχνίας προστίθεται  επίσης σε ένα υπάρχον δίκτυο θεματικών μουσείων για τις παραδοσιακές τέχνες της χώρας μας. Από το μετάξι στο Σουφλί, το μάρμαρο στην Τήνο, την κεραμοποιία στο Βόλο, το λάδι στη Σπάρτη και τη Λέσβο, φτάνουμε στη μαστίχα στη Χίο και την αργυροχοΐα στα Ιωάννινα. Κάθε τέχνη και κάθε τεχνική στον τόπο όπου άνθισαν.
Σε αυτό το δίκτυο μουσείων, η τέχνη και το εμπόριο συναντούν το πνεύμα και τη δημιουργία. Το παρελθόν συναντά το μέλλον.
Κυρίες και κύριοι,
θα σταθώ σε αυτό το τελευταίο σημείο. Την προοπτική του μέλλοντος.
Οι τέχνες που αναδεικνύονται στα μουσεία του δικτύου, κάθε άλλο παρά ξεχασμένες είναι. Και κάθε άλλο παρά ξεπερασμένες. Αντιθέτως, συμβάλουν στο πολύ σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας: την ποιότητα έναντι της ποσότητας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μία σειρά προϊόντων της χώρας μας , όπως είναι τα κοσμήματα της τέχνης του ασημιού είναι φημισμένα στο εξωτερικό. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο ότι η έκθεση αργυροχρυσοχοΐας στη Μόσχα, που εγκαινιάσθηκε στο πλαίσιο  της ανακήρυξης του 2016 ως έτος φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας, παρατάθηκε λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος και επισκεψιμότητας.
Οι παραδοσιακές τεχνικές στην επεξεργασία και την κατασκευή, δεν αποτελούν απλά ιστορική ανάμνηση και κρίκο σύνδεσης με το παρελθόν μας. Σήμερα μπορούν να προσδώσουν την ξεχωριστή σφραγίδα ποιότητας, σε συνδυασμό με καινοτόμες εφαρμογές και νέες τεχνολογίες. Πρέπει όμως πρώτα να τις γνωρίσουν οι Έλληνες. Να έρθουν οι νέοι σε επαφή με τη δημιουργία. Να γνωρίσουν τις παραδοσιακές τεχνικές και τεχνοτροπίες. Να τις αγαπήσουν και να τις διατηρήσουν. Τα θεματικά μουσεία του δικτύου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς είναι ιδανικοί κόμβοι για κάτι τέτοιο. Κι αυτό διότι είναι σχεδιασμένα ώστε να συνδυάζουν ενεργά την τοπική κοινωνία, τις οικονομικές δραστηριότητες, την ιστορία και τον πολιτισμό.
Στη δύσκολη οικονομικά περίοδο που βρισκόμαστε, η πολιτεία οφείλει να αξιοποιεί και  να στηρίζει τους καταλύτες της παραγωγικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ανάπτυξης. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε ένα ιδανικό μοντέλο συνέργειας της Πολιτείας με την ιδιωτική πρωτοβουλία, προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Η τοπική κοινωνία και οι επαγγελματικοί φορείς έχουν μόνο να κερδίσουν από παρόμοιες συμπράξεις. Μπορεί όμως και η χώρα να κερδίσει από την προβολή και διάδοση των παραδοσιακών τεχνικών στην αργυροχοΐα. Όπως και του μεταξιού, του μαρμάρου, του λαδιού κ.λπ.  Έτσι λοιπόν, τέτοιας μορφής συνέργειες είναι απαραίτητες και επιθυμητές ακόμη περισσότερο τώρα και για το μέλλον.
Μαθαίνω ότι το ίδρυμα υπολογίζει ότι οι επισκέπτες αυτού του μουσείου Αργυροτεχνίας, θα αγγίζουν ετησίως τις 60.000. Εύχομαι οι υπολογισμοί τους να αποδειχτούν μετριοπαθείς στην πράξη. Μακάρι ακόμη περισσότεροι Έλληνες και Ελληνίδες να συναντούν εδώ την παραδοσιακή αργυροτεχνία, κάθε χρόνο. Ελπίζω να γίνει μία ακόμη κυψέλη μάθησης και διάδοσης των παραδοσιακών τεχνών και τεχνικών της χώρας μας.

Σας ΕυχαριστώΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.