12 Σεπ 2016

Μέτρο-ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Πάγωμα ασφαλιστικών οφειλών, ώστε να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, εάν είναι συνεπείς στις τρέχουσες οφειλές

   Οι ασφαλιστικές οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31 Δεκεμβρίου, παγώνουν, εξήγγειλε από το Βελλίδειο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016, στο κλείσιμο της ομιλίας του προς τους παραγωγικούς φορείς και εγκαινιάζοντας την 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
   Ο κ.Τσίπρας υπογράμμισε ότι το πάγωμα γίνεται «ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι διαγράφονται.
   Αιτιολόγησε μάλιστα την απόφαση αυτή, σημειώνοντας ότι «από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές δεν προκύπτουν αυθαίρετα αλλά συνδέονται με την πραγματική οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου».
   Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δήλωσε:
"Θέλω να κλείσω σήμερα με μια πολιτική δέσμευση.
Μια δέσμευση που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες που στενάζουν κάτω από το βάρος των χρεών.
Με την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος του συγκεκριμένου κλάδου.
Οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, παγώνουν, χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του.
Διότι από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές δεν προκύπτουν αυθαίρετα αλλά συνδέονται με την πραγματική οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου.
Πρόκειται για ένα μέτρο, που πιστεύουμε ότι όπως και οι 100 δόσεις, θα είναι μια πραγματική ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αλλά και για τη βιωσιμότητα του νέου δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης."
   Και την επόμενη ημέρα, την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016, στη Συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πάγωμα των ληξιπροθέσμων εισφορών, δήλωσε:
"Αυτή τη στιγμή περνάμε, είμαστε σε μια διαδικασία μετάβασης. Ολοκληρώθηκε μια εξαιρετικά δύσκολη μεταρρύθμιση, πάρα πολύ φιλόδοξη, στο ασφαλιστικό σύστημα, που το ξαναβάζει σε ράγες βιωσιμότητας και βρισκόμαστε σε μια διαδικασία μετάβασης στον ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης.
Τώρα, λοιπόν, είναι η στιγμή να δώσουμε κάποιες ανάσες αλλά και ενέσεις ενίσχυσης του ΕΦΚΑ, του ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης. Διότι αν οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πληρώνουν εισφορές εξ’ αιτίας συσσωρευμένων χρεών του παρελθόντος, ο ΕΦΚΑ θα έχει μια αδυναμία να σταθεί στα πόδια του. Επίσης, εκτιμούμε, στο οικονομικό επιτελείο, ότι αυτή είναι μια κίνηση επιβεβλημένη που και θα δώσει μια ανάσα σε χιλιάδες ασφαλισμένους που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις τρέχουσες εισφορές λόγω συσσωρευμένων χρεών, αλλά ταυτόχρονα θα δώσει και μια τονωτική ένεση στο ασφαλιστικό μας σύστημα.
Επίσης, θέλω να σας πω ότι το πάγωμα των χρεών των προηγούμενων χρόνων δε σημαίνει και διαγραφή τους. Δε θα διαγραφούν τα χρέη. Απλά, κάποιος ο οποίος έχει ένα βουνό οφειλών, και άρα δεν μπορεί να πληρώσει ούτε αυτές και άρα να έχει ασφαλιστική ενημερότητα, δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τις τρέχουσες οφειλές, μένει χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα. Εντάξει, φροντίσαμε να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στη δημόσια υγεία, αλλά το να είναι εκτός ασφαλιστικής ενημερότητας και στον ίδιο δημιουργεί τεράστια προβλήματα -χάνει συντάξιμα χρόνια- αλλά βεβαίως χάνει έσοδα και το ελληνικό δημόσιο.
Δεν είμαι πρόχειρος τώρα να σας πω μεγέθη, θα σας απαντήσω όμως ότι αφορά το σύνολο των ασφαλισμένων στα συγκεκριμένα ταμεία και βεβαίως είναι κάτι το οποίο πιστεύουμε ότι θα δώσει μια σημαντική ενίσχυση σε μια πολύ φιλόδοξη μεταρρύθμιση για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας, για τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.