22 Σεπ 2016

«Ανώνυμη» αναστάτωση στη Φιλιππιάδα

- Χωρίς Δ.Σ. ο Σύλλογος του 2ου Δημοτικού Σχολείου
- Δήμαρχος Νίκος Καλαντζής: Οι δεσμεύσεις από το υπουργείο έχουν τηρηθεί
- Διευθυντής του Σχολείου, Γιώργος Γιολδάσης: Πρέπει να λειτουργήσουν τα τμήματα ένταξης για τα παιδιά των προσφύγων
- 6η ΥΠΕ: Ζήλεψαν τη «δόξα» του Ωραιοκάστρου
- Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας: Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση
ΣΥΡΙΖΑ Ζηρού: Δεν εκφράζουν το σύνολο των Φιλιππιαδιωτών, ούτε καν την πλειοψηφία των Γονέων που έχουν παιδιά στο σχολείο

   Σε έλλειψη ενημέρωσης, που είναι αναγκαία διότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν όλη τη διαδικασία και επιπρόσθετα την υγειονομική κάλυψη, που στο κέντρο Φιλοξενίας υπάρχει για όλους τους πρόσφυγες, όπως και για τα παιδιά, με εμβολιασμούς οι οποίοι έχουν γίνει, απέδωσε το γεγονός των αντιδράσεων που καταγράφηκαν από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής, ο οποίος χαρακτήρισε μέρος των αναφορών στην εν λόγω ανακοίνωση ακραίο. Ακόμη, υπογράμμισε ότι όσες δεσμεύσεις είχαν αναληφθεί από το υπουργείο, με το οποίο ο Δήμος είχε εξ αρχής συνεργασία, έχουν μέχρι στιγμής τηρηθεί.
   Πιο αναλυτικά, ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής ανέφερε: «Πρέπει να δούμε πως φτάσαμε σε αυτή την επιστολή, διότι όταν φτάνει ένας σύλλογος γονέων να εκδίδει μια επιστολή αυτό δηλώνει ότι υπάρχει μια ανησυχία και κάτι που το προκάλεσε. Για το κέντρο φιλοξενίας που υπάρχει, όπως γνωρίζετε στη Φιλιππιάδα, είχαμε από την αρχή συνεργαστεί με την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό κ. Δημήτρη Βίτσα, έχοντας θέσει ορισμένες προϋποθέσεις από την πλευρά μας με τις οποίες συμφώνησε και είχαμε μια καλή συνεργασία λειτουργώντας το κέντρο αυτό μέχρι σήμερα χωρίς να έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Βέβαια οι συνθήκες στις οποίες λειτουργεί το κέντρο είναι γνωστές, δηλαδή έχουμε σκηνές και θα πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξει μετεγκατάσταση διότι προφανώς δεν μπορεί ο χειμώνας να βγει μέσα στις σκηνές. Αναφορικά με τις δεσμεύσεις είχαμε πει για 500 άτομα και έχουμε 420, οπότε έχει τηρηθεί το σκέλος αυτό, όπως και η δέσμευση του υπουργείου ότι θα μεταβιβαστεί η κυριότητα του πρώην στρατοπέδου στο Δήμο κι αυτό τηρήθηκε. Είμαστε στη διαδικασία υπογραφής των συμβολαίων και βέβαια είχαμε και το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου ότι η προσωρινή διαμονή εκεί σε σκηνές θα ήταν για οχτώ μήνες και έχουν ήδη παρέλθει οι έξι. Οπότε περιμένουμε τώρα η κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και ως προς αυτό μέσα στο χρονοδιάγραμμα».

  Βάλαμε από την αρχή πλάτη
   Επί του θέματος που έχει προκύψει ο κ. Καλαντζής ανέφερε: «Γίνεται μια κουβέντα για την εκπαίδευση των προσφύγων, όχι ξεκάρφωτα αλλά επειδή το υπουργείο λανθασμένα κατά την άποψή μου έβγαλε μια ανακοίνωση που είπε ότι τα παιδιά αυτά θα εκπαιδευτούν σε σχολεία τις απογευματινές ώρες εκεί κι εκεί, χωρίς καμιά ενημέρωσης προς τους γονείς. Ευλόγως οι γονείς ανησυχούν γιατί είναι παιδιά που μένουν σε αυτές τις συνθήκες που σας περιέγραψα, δηλαδή στις σκηνές και δεν γνωρίζει κανένας ποια είναι οι υγειονομική κάλυψη που έχουν, να έχουν εμβολιαστεί και τι έχει γίνει. Ενώ, επειδή γνωρίζω τα πράματα από κοντά η άποψή μου είναι ότι γίνεται καλή δουλειά στον τομέα αυτό και εμβολιασμοί κλπ, όμως το ευρύ κοινό δεν τα γνωρίζει αυτά τα πράγματα και γι’ αυτό θέλει κάποιες διασφαλίσεις. Η ανησυχία, λοιπόν, των γονέων και κηδεμόνων για τις εξασφαλίσεις αυτές μεταφράστηκε σε ένα κείμενο που έχετε σε γνώση κι εσείς, το οποίο βέβαια έχει κάποιες τραβηγμένες φράσεις και κάποιες ακραίες θέσεις, φτάνοντας, βέβαια, να υποβαθμίσει κι όλη την κίνηση και όλη την συζήτηση που έχει γίνει λανθασμένα βέβαια κατά την άποψή μου, διότι από τη στιγμή που εμείς ως Δήμος βάλαμε από την αρχή πλάτη να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια τώρα θα πρέπει να συζητάμε για το αν η κυβέρνηση θα υλοποιήσει από την πλευρά της όλες τις δεσμεύσεις».

  Εννοείται ότι πρέπει...
   Στο ερώτημα για το ποια είναι η θέση του Δήμου αναφορικά με την εκπαιδευτική διαδικασία, ο Δήμαρχος Ζηρού δήλωσε: «Δεν θα μπούμε στην συζήτηση για το αν υπάρχουν παιδιά στην Ελλάδα και πρέπει να πάνε στο σχολείο. Εννοείται ότι πρέπει να πάνε και να μορφωθούν τα παιδιά αυτά και τα όποια παιδάκια. Τώρα αν θέλουμε να λεγόμαστε οργανωμένο κράτος και να λειτουργούν οι υπηρεσίες μας, πρέπει οι υπηρεσίες αυτές να κάνουν τη δουλειά τους. Εγώ ως δήμαρχος δεν μπορώ να μην εμπιστευτώ μια υπηρεσία που αρμοδίως παρέχει την υγειονομική κάλυψη και ελέγχει γι’ αυτή, δηλαδή κάνει αυτή τη δουλειά και πρέπει να εξασφαλίζει αυτά τα πράγματα. Νομίζω ότι αυτά είναι αυτονόητα και πρέπει να γίνουν». Ο ίδιος δεν θέλησε να σχολιάσει κάθε πτυχή της εν λόγω ανακοίνωσης ωστόσο κατόπιν ερωτήσεων αρκέστηκε να πει περί των θρησκευτικών και άλλων πολιτισμικών λόγων που επικαλείται το κείμενο, ότι «Το σχολείο κάνει μια διαφορετική δουλειά και νομίζω ότι οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους και χωρίς να κάνουν διακρίσεις».

  Επικοινωνία σε καθημερινή βάση
   Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις και τη συνεργασία από πλευρά του Δήμου τόσο με το Κέντρο Φιλοξενίας όσο και με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το αντίστοιχο Εθνικής Άμυνας, ο κ. Καλαντζής δήλωσε ότι υπάρχει επικοινωνία σε καθημερινή βάση. Ωστόσο πρόσθεσε ότι στους σχεδιασμούς που υπάρχουν σχετική καθυστέρηση προσδίδουν οι εντάσεις και τα ζητήματα που έχουν ανακύψει τις τελευταίες ημέρες στα νησιά.

  Πρέπει να λειτουργήσουν
   Στο μεταξύ, ο Διευθυντής του 2ου δημοτικού σχολείου Γεώργιος Γιολδάσης, με τον οποίο επικοινωνήσαμε μετέφερε την θέση του ξεκαθαρίζοντας ότι «Η θέση μου είναι συγκεκριμένη και διατυπωμένη: Πρέπει να λειτουργήσουν τα τμήματα ένταξης για τα παιδιά των προσφύγων. Και είναι η θέση μου ως δασκάλου, ως διευθυντή και ως ανθρώπου. Το μόνο που θα πρέπει να εξετάσουμε από κει και πέρα είναι οι προϋποθέσεις, οι δομές και οι υποδομές». Ο ίδιος επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποσταλεί σχετική εγκύκλιος προς την Διεύθυνση του σχολείου που να αναφέρει ότι θα λειτουργήσουν τμήματα ένταξης στο συγκεκριμένο σχολείο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα λειτουργήσουν. Η αρχή συνήθως γίνεται από σχολεία που έχουν έναν αριθμό μαθητών από άλλες χώρες και που όταν ο αριθμός αυτός αυξάνεται δημιουργούνται τμήματα ένταξης. Ο κ. Γιολδάσης σημείωσε ότι θα μεταφέρει τη θέση του και στη γενική συνέλευση εάν κληθεί να συμμετέχει όπως και τα συγκεκριμένα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή.

  Ακέφαλος ο Σύλλογος
   Αναζητώντας τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου δημοτικού προκειμένου να καταγράψουμε κάθε άποψη και πτυχή στο θέμα, πληροφορηθήκαμε ότι ο εν λόγω σύλλογος βρίσκεται σε μεταβατική διαδικασία, κι ως εκ τούτου προεδρείο αναμένονταν να αναδειχθεί σε Γενική Συνέλευση που επρόκειτο χθες το απόγευμα να γίνει στο σχολείου. Ο λόγος για τον οποίο δεν έχει πρόεδρο, είναι ότι ο έχων αυτό το αξίωμα μέχρι το τέλος του προηγούμενου διδακτικού έτους, δεν έχει πια το παιδί του στο δημοτικό σχολείο, κάτι που επιβεβαιώνει και η διεύθυνση του 2ου δημοτικού. Βέβαια η ανακοίνωση αυτή που στο μεταξύ δεν φέρει αναλυτικά υπογραφές μελών του ΔΣ, εκδόθηκε με τα διακριτικά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 2ου δημοτικού. Σε κάθε περίπτωση πάντως γεγονός αποτελούσε έως χθες το μεσημέρι ότι επρόκειτο το απόγευμα να γίνουν σχετικές διαδικασίες σε συνέλευση που είχε προγραμματιστεί στο χώρο του σχολείου.

  6η ΥΠΕ: Ζήλεψαν τη «δόξα» του Ωραιοκάστρου
   Σχετικά με την απόφαση του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας που ζήλεψαν τη «δόξα» του Ωραιοκάστρου, επενδύοντας την ρατσιστική ανακοίνωση με επιστημονικοφανείς ανοησίες («διαφορετικό υπόβαθρο(!) ασθενών και συνθηκών υγιεινής») και εσκεμμένη παραπληροφόρηση, η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ έχει να δηλώσει τα εξής:
   «Η 6η ΥΠΕ από την έναρξη λειτουργίας των δομών φιλοξενίας προσφύγων σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου οργάνωσε την υγειονομική κάλυψή τους, τόσο στο επίπεδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας, όσο και στην παρέμβασή της για την τήρηση των κανόνων υγιεινής διαβίωσης.
   Το ίδιο συνέβη και στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Φιλιππιάδα με τη συνεργασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των ΚΥ της περιοχής, των ιατρών και νοσηλευτών της αεροπορικής βάσης Ακτίου, τα νοσοκομεία Άρτας και Πρέβεζας, των ΜΚΟ, των κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων Άρτας και Πρέβεζας, των εθελοντών και των αλληλέγγυων πολιτών.
   Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των νοσοκομείων, στη Φιλιππιάδα δεν έχει καταγραφεί κρούσμα φυματίωσης, ελονοσίας ή άλλου σοβαρού λοιμώδους νοσήματος, πέραν των συνήθων εποχικών λοιμώξεων της κοινότητας.
   Ο πρώτος κύκλος εμβολιασμού του συνόλου των παιδιών που διαβιούν στο Κέντρο έχει ολοκληρωθεί από την οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου», σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ.
   Το Παιδοψυχιατρικό τμήμα της δομής Ψυχικής Υγείας Πρέβεζας παρακολουθεί τα προσφυγόπουλα και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα τραύματα του πολέμου, της καταστροφής και της ανασφάλειας που κουβαλούν και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν απειλή για την τοπική κοινωνία.
   Οι λειτουργοί της υγείας, σε όποια θέση και αν εργάζονται προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ανεξάρτητα από τη φυλετική καταγωγή, το θρήσκευμα, την οικονομική κατάσταση, το φύλο κλπ, τηρώντας τις αρχές του ανθρωπισμού και της Ιπποκρατειακής αντίληψης άσκησης της ιατρικής.
   Με τον ίδιο σεβασμό στη διαφορετικότητα των ανθρώπων και την ισοτιμία στο δικαίωμα της υγείας οι πολίτες πρέπει να αντιμετωπίζουν την κοινωνική ασθένεια των διακρίσεων, του αποκλεισμού, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, που ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι απειλεί την ίδια τη ζωή»

  Κώστας Μπάρκας: «Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση»
   Ανακοίνωση εξέδωσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας για το υπόμνημα του Συλλόγου του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας, στην οποία αναφέρει τα εξής:
   «Οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο στρατόπεδο «Πετροπουλάκης» στη Φιλιππιάδα έχουν αντιμετωπίσει από την αρχή την αλληλεγγύη και τη στήριξη των ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας. Ειδικότερα, οι πολίτες της Φιλιππιάδας προσέφεραν εθελοντική εργασία, διανομή ρουχισμού, φαρμάκων, τροφίμων στους ανθρώπους που έφτασαν στην χώρα μας, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι χώρες τους.
   Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε, για τον υποτιθέμενο κίνδυνο, που διατρέχουν τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο από την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά-πρόσφυγες, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
   Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο σέβεται, προστατεύει και προωθεί το ελληνικό κράτος. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και, πολύ περισσότερο, κάθε παιδί αιτούντα άσυλο, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στην εκπαίδευση όλων των ανηλίκων που διαβιούν στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Φιλιππιάδα αποτελεί βασικό καθήκον και υποχρέωση της πολιτείας. Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όπως και η ίδια η Βουλή, έχουν συζητήσει το ζήτημα της πρόσβασης των παιδιών των προσφύγων στην παιδεία και της ενσωμάτωσής τους στο ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης, για όσο καιρό φιλοξενούνται στην χώρα μας.
   Η πρόσβαση στην παιδεία και στη γνώση είναι στοιχείο ατομικής και συλλογικής ελευθερίας και προόδου. Πρόκειται για πανανθρώπινα αγαθά και δικαιώματα. Ο πόλεμος στέρησε από τα προσφυγόπουλα την πατρίδα τους, τα σπίτια τους, τους συγγενείς τους. Δεν θα τους στερήσουμε εμείς το βιβλίο και το σχολείο.
   Εν κατακλείδι, η διαχείριση του προσφυγικού μέρα με τη μέρα βελτιώνεται και δε συντρέχει κανένας κίνδυνος για τους πολίτες της Φιλιππιάδας και της Ηπείρου. Κάνουμε το καθήκον μας, ανακουφίζοντας τον πόνο των προσφύγων που φιλοξενούνται στην περιοχή μας. Γιατί, εμείς έτσι έχουμε μάθει. Και αυτός είναι ο πολιτισμός μας, όταν έχουμε στη χώρα μας ανθρώπους αδύναμους, ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια».

  Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Ζηρού
  «Δεν εκφράζουν το σύνολο των Φιλιππιαδιωτών, ούτε καν την πλειοψηφία των Γονέων που έχουν παιδιά στο σχολείο»
   Ανακοίνωση «για τον προβληματισμό γονέων και το κείμενο που δημοσιεύτηκε σχετικά με την ένταξη των προσφυγόπουλων του κέντρου φιλοξενίας Φιλιππιάδας σε δομές εκπαίδευσης» εξέδωσε η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Ζηρού, στην οποία αναφέρει τα εξής:
   «Με αφορμή τις συζητήσεις και τον προβληματισμό γονέων που τα παιδιά τους φοιτούν σε σχολεία της Φιλιππιάδας και το κείμενο που δημοσιεύτηκε σχετικά με την ένταξη των προσφυγόπουλων του κέντρου φιλοξενίας Φιλιππιάδας σε δομές εκπαίδευσης επισημαίνουμε τα παρακάτω: Η ξενοφοβική και ρατσιστική αντιμετώπιση των μικρών προσφυγόπουλων από τον Σύλλογο Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας υπερβαίνει τα όρια γιατί αποκλείει τα «παιδιά ενός κατώτερου θεού» από το σχολείο. Αυτές οι ρατσιστικές αντιδράσεις δεν εκφράζουν το σύνολο των Φιλιππιαδιωτών, ούτε καν την πλειοψηφία των Γονέων που έχουν παιδιά στο σχολείο. Ο φόβος και η προκατάληψη κυριάρχησαν σε κάποιους γονείς οι οποίοι θέλουν να πνίξουν στα ρατσιστικά ρεύματα τα παιδιά που σώθηκαν από τους βομβαρδισμούς και τα κύματα του Αιγαίου και η μοίρα τους τα έριξε στη φιλόξενη Φιλιππιάδα.
   Είναι τραγικό αυτό που συνέβη στη Φιλιππιάδα. Οι κάτοικοι της περιοχής έδειξαν και δείχνουν κατανόηση, ανθρωπιά και αλληλεγγύη προς τους κατατρεγμένους πρόσφυγες που την εκδηλώνουν επί μήνες με προσφορά τροφίμων, ρούχων, φαρμακευτικού υλικού, με εθελοντική προσφορά, ενώ κάποιοι γονείς εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους προς τα προσφυγόπουλα, την περιφρόνηση και την αδιαφορία. Ας μη ξεχνάμε ότι οι παππούδες μας ήταν πρόσφυγες και οι γονείς μας μετανάστες.
   Η πολιτεία με υπευθυνότητα προγραμματίζει το ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφύγων εδώ και αρκετό καιρό και οι όποιες διαδικασίες πραγματοποιηθούν, θα γίνουν μετά από μελέτη και με την καλύτερη οργάνωση. Πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε εκπαιδευτική διαδικασία, οι αρμόδιοι φορείς θα ενημερώσουν τους πολίτες και ιδιαίτερα τους γονείς των μαθητών. Από όσα έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Παιδείας έως τώρα τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας θα ενταχθούν σε δομές που θα λειτουργήσουν στους χώρους φιλοξενίας. Τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα διασπαρούν σε ολιγομελείς ομάδες στα δημοτικά σχολεία της ευρύτερης περιοχής και θα αποτελέσουν δικά τους ξεχωριστά τμήματα υποδοχής που θα λειτουργήσουν μετά τη λήξη του πρωινού σχολικού προγράμματος. Το ίδιο και για τους μαθητές Γυμνασίου. Σε καμία περίπτωση τα προσφυγόπουλα δεν θα συνυπάρξουν στην ίδια τάξη με τα Ελληνόπουλα για λόγους εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς. Το Υπουργείο θα διαθέσει ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό για την διδασκαλία των προσφυγόπουλων και έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Οι δαπάνες για την μετακίνηση των μαθητών από τις δομές φιλοξενίας στο σχολείο, η καθαριότητα και η υγιεινή των χώρων έχουν εξασφαλιστεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Όλα τα παιδιά είναι εφοδιασμένα με κάρτα υγείας, είναι εμβολισμένα και η καλή τους υγειονομική κατάσταση διασφαλίζεται από τα κέντρα φιλοξενίας.
   Οι πολίτες της Φιλιππιάδας που επί εφτά μήνες έδειξαν αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους, δεν πρέπει να αφήσουν την πόλη βορά σε ρατσιστικούς και ξενοφοβικούς κύκλους, ούτε να επιτρέψουν να σημαδευτεί ο Δήμος με μελανά χρώματα, ούτε να γίνει παιχνίδι στα τηλεοπτικά παράθυρα, εξέλιξη από την οποία θα βγούμε όλοι χαμένοι.
   Αλήθεια, η πλειοψηφία των Γονέων συμφωνεί με το κείμενο του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου που φιγουράρει στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής;»

πηγή: ΗΧΩ της Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.