16 Σεπ 2016

Αρχή σχολικής χρονιάς, πρώτη φορά χωρίς κενά στην Άρτα

- Ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, καθόσον έχουν καλυφθεί εγκαίρως οι θέσεις εκπαιδευτικών, ενώ, αμέσως μετά τον αγιασμό, μοιράστηκαν στους μαθητές τα σχολικά βιβλία
- Νηπιαγωγεία μ' ένα, δύο και τρία νήπια σε απομακρυσμένα χωριά, θα λειτουργήσουν κανονικά, για να συμβάλουν στην παραμονή νέων οικογενειών στον τόπο τους


   Στα θρανία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης κάθονται από την Δευτέρα συνολικά 7.300 μαθητές, εκ των οποίων οι 3.500 σε νηπιαγωγεία και δημοτικά και 3.800 σε γυμνάσια και λύκεια.
   Η σχολική χρονιά, σύμφωνα με τις δηλώσεις των προϊσταμένων των δυο Διευθύνσεων, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, καθόσον έχουν καλυφθεί εγκαίρως οι θέσεις εκπαιδευτικών, ενώ αμέσως μετά τον αγιασμό μοιράστηκαν στους μαθητές τα σχολικά βιβλία.
   Σύμφωνα με τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Λεωνίδα Γκόρο, «η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά χωρίς ελλείψεις, κάτι που μπορεί μεν να αποτελεί αυτονόητο, αλλά εν προκειμένω δεν έχει συμβεί ποτέ έως σήμερα».
   Εν τω μεταξύ ο ίδιος επισήμανε ότι από τους 3.500 μαθητές, οι 500 είναι «πρωτάκια» και την ίδια στιγμή, σε νήπια και προνήπια, ο αριθμός φέτος εμφανίζεται μειωμένος, με μόνο 800 παιδιά, ηλικίας έως πέντε ετών, να φοιτούν στα νηπιαγωγεία του νομού. Αποτέλεσμα αυτής της μείωσης, σύμφωνα με τον κ. Γκόρο, ήταν πως, από τα 51 νηπιαγωγεία του νομού, τα επτά μπήκαν σε αναστολή λειτουργίας για το τρέχον έτος 2016-2017.
   «Πρόκειται για περιπτώσεις νηπιαγωγείων που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τον αστικό ιστό όπου υπάρχουν άλλα κι όπου δεν είχαμε καθόλου αιτήσεις για νήπια ή είχαμε από μια μέχρι τρεις. Έτσι, αυτές οι δομές αναστέλλουν για φέτος τη λειτουργία τους και μακάρι από τον επόμενο χρόνο να έχουμε παιδιά για να τις θέσουμε και πάλι σε λειτουργία», επισήμανε ο κ. Γκόρος και πρόσθεσε: «Πρόκειται για τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2011, δηλαδή στην αρχή της κρίσης, ηλικίας έως πέντε ετών και που τουλάχιστον στο νομό μας ο αριθμός φαίνεται να είναι μειωμένος. Αυτό βέβαια δεν μπορούμε να πούμε ότι συμβαίνει σ' όλη την Ελλάδα, το βλέπουμε όμως στην Άρτα και δεν συνδέεται απόλυτα με την κρίση, αλλά αποτελεί ένα στοιχείο που ίσως χρήζει περισσότερης διερεύνησης».
   Ο κ. Γκόρος επαίνεσε την απόφαση του υπουργείου να συμβάλει ώστε να μην επεκταθεί η ερήμωση των ορεινών χωριών της πατρίδας μας, κάτι που ισχύει και στην Άρτα, αφού νηπιαγωγεία μ' ένα, δύο και τρία νήπια σε απομακρυσμένα χωριά, θα λειτουργήσουν κανονικά για να συμβάλουν στην παραμονή νέων οικογενειών στον τόπο τους. Τέτοια παραδείγματα είναι το νηπιαγωγείο Μηλέας Πηγών ή του Μεσοπύργου όπου μ' ένα και δύο προνήπια και νήπια, λειτουργούν κανονικά. Για όλες τις δομές εκπαίδευσης της πρωτοβάθμιας οι εκπαιδευτικοί ανέρχονται σε πάνω από 600, στους οποίους ο κ. Γκόρος, όπως και στο σύνολο των μικρών μαθητών και των γονιών, ευχήθηκε καλή αρχή και μια παραγωγική σχολική χρονιά για όλους.
  Στη Δευτεροβάθμια
   Στα θρανία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού κάθονται από προχθές 3.800 μαθητές για το σχολικό έτος 2016-2017.
   Σύμφωνα με τον διευθυντής της Διεύθυνσης, Γιάννη Γεωργογιάννη, ο αριθμός αυτός αφορά στους μαθητές των 17 γυμνασίων, 13 λυκείων, του Μουσικού Σχολείου Άρτας (γυμνάσιο-λύκειο), του Ειδικού Σχολείου και των δύο Επαγγελματικών Λυκείων, εκ των οποίων το ένα νυχτερινό.
   Ο κ. Γεωργογιάννης διευκρίνισε παράλληλα ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με καλούς οιωνούς από πλευράς ετοιμότητας της Διεύθυνσης και όλων των δομών εκπαίδευσης, με ελάχιστες, όπως είπε, ελλείψεις εν συγκρίσει με το παρελθόν. «Ακόμη κι αυτά τα λίγα κενά που έχουμε αναμένεται να καλυφθούν άμεσα με αναπληρωτές, διαδικασία που όπως πληροφορούμαστε προωθεί άμεσα το υπουργείο», εξήγησε ο ίδιος, κι ευχήθηκε καλή αρχή στους 520 συνολικά καθηγητές και σ' όλους τους μαθητές.
 Με αγιασμό 
   Με την καθιερωμένη τελετή αγιασμού στα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ξεκίνησε την Δευτέρα η σχολική χρονιά στο νομό μας. Την τελετή, πλην των εκπαιδευτικών, των γονέων και κηδεμόνων, τίμησαν με την παρουσία τους και πρόσωπα του τοπικού δημόσιου βίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.