21 Αυγ 2016

Ανοιχτός για τους επισκέπτες σήμερα o Φάρος στην Κόπραινα Άρτας

Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων

   Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων, σήμερα, Κυριακή 21 Αυγούστου, το Πολεμικό Ναυτικό ανοίγει τους φάρους σε 30 περιοχές της χώρας.
   Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, στους κατά τόπους φάρους, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη σημασία των φάρων και των υπολοίπων ναυτιλιακών βοηθημάτων στη ναυσιπλοΐα καθώς και για την προσφορά των φαροφυλάκων.
   Στην Ήπειρο, το κοινό θα έχει την δυνατότητα, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα, να γνωρίσει στην Άρτα, τον Φάρο της Κόπραινας. 
   Σε σχετική ανακοίνωση για τον Φάρο της Κόπραινας αναφέρονται τα εξής:
   «Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1893. Η Κόπραινα (Αλυκή) ήταν λιμάνι με σημαντική εμπορική κίνηση από τη Βυζαντινή εποχή και καθ’ όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα. Σήμερα έχουν γίνει αναστηλώσεις στα παλιά κτίρια και το μέρος παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη.
   Το κτίριο του φάρου σήμερα λειτουργεί σαν Μουσείο το οποίο εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2000. Χρηματοδοτήθηκε από το Α’ και το Β’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και από το πρόγραμμα Leader. Το μουσείο βασικά στεγάζεται στο σπίτι του φαροφύλακα το οποίο βρίσκεται δίπλα στον Πετρόκτιστο φάρο με ύψος πύργου 9 μέτρων και εστιακού ύψους 12 μέτρων.
   Τα εκθέματα περιλαμβάνουν εργαλεία και όργανα παλιών φάρων. Επίσης παρουσιάζονται: Ο μηχανισμός λειτουργίας των φάρων η χρησιμότητά τους στην πλοήγηση, η ζωή του φαροφύλακα, ορισμένα στοιχεία της τοπικής ιστορία της Κόπραινας. Από την ταράτσα του μουσείου έχετε πανοραμική θέα του υγρότοπου, της εκβολής του Βωβού ποταμού και του Δέλτα του Αράχθου».
   Και επειδή το καλοκαιράκι είναι ακόμα εδώ, μπορούμε να συνδυάσουμε την επίσκεψη στον Φάρο με ουζάκι και ψαράκι σε ένα από τα καφενεία της Κόπραινας. Συνιστώ ανεπιφύλαχτα τις τηγανητές σουπιές...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.