17 Αυγ 2016

Όλγα Γεροβασίλη: Δημιουργούμε τους όρους για την ανασυγκρότηση του νομού Άρτας

Έργα, συνολικού προϋπολογισμού 88 εκατ. ευρώ

   Στα έργα που δημιουργούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παραγωγική, οικονομική και πολιτιστική ανασυγκρότηση και ανάδειξη της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας αναφέρθηκε – με δήλωσή της στο ΑΜΠΕ – η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην περιοχή και τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις για τη μνήμη των 317 θυμάτων της σφαγής του Κομμένου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 16 Αυγούστου 1943.
   Η Όλγα Γεροβασίλη, αφού σημείωσε ότι η Άρτα υπήρξε περιθωριοποιημένη σε έργα υποδομής, σημείωσε πως έχει μπροστά της την ολοκλήρωση της Ιονίας Οδού τον Μάρτιο του 2017. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο δήμος Αρταίων είναι ανάμεσα στους 30 δήμους που συμμετέχουν στη δεύτερη, διευρυμένη πιλοτική φάση του προγράμματος για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης.
   Η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, και στο ΕΣΠΑ η επέκταση του ΧΥΤΑ Βλαχέρνας ενώ προγραμματίζονται μια σειρά έργων από εθνικούς πόρους όπως η αντιπλημμυρική προστασία Άρτας, η κατασκευή Κυκλικού Κόμβου στην Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων στην πόλη της Άρτας κλπ.
   Με τα προγραμματιζόμενα και τα υπό εκτέλεση έργα, σε συνδυασμό με την έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και η Γενική Γραμματεία Υποδομών, για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, απαντούν έμπρακτα σε χρόνια αιτήματα των φορέων της περιοχής και δημιουργούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παραγωγική, οικονομική και πολιτιστική ανασυγκρότηση και ανάδειξη της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας δήλωσε στο ΑΜΠΕ η Ο. Γεροβασίλη.

Διαβάστε το σημείωμα με τα έργα:

   Η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας υπήρξε χρόνια περιθωριοποιημένη από πλευράς έργων υποδομής, γεγονός που απεικονίζεται στις αναπτυξιακές της επιδόσεις, αλλά και στην αδυναμία ανάδειξης των τοπικών, φυσικών και παραγωγικών πλεονεκτημάτων της.
   Με την προωθούμενη ολοκλήρωση της Ιονίας Οδού τον Μάρτιο του 2017 και την αναβαθμισμένη διασύνδεση της Περιφέρειας Ηπείρου, συνολικά, με την υπόλοιπη Ελλάδα, δίνεται η δυνατότητα για τον αναπτυξιακό επαναπροσανατολισμό της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
   H Άρτα είναι ανάμεσα στους 30 δήμους που επιλέχθηκαν να συμμετέχει στη δεύτερη, διευρυμένη πιλοτική φάση του προγράμματος για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, βάσει των πληθυσμιακών κριτηρίων, των δεικτών φτώχειας και των ποσοστών ανεργίας.   
   Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παροχές σε είδος, χρήμα και υπηρεσίες, καθώς και μέτρα ένταξης στην εργασιακή και κοινωνική ζωή, ξεκίνησε στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου και οι δικαιούχοι επιλέγονται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
   Επίσης, ο Δήμος Αρταίων, επιλέχθηκε για την πρώτη φάση των νέων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, οκτάμηνης διάρκειας και όχι πέντε μηνών, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος, τα οποία παρέχουν πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Στην Άρτα θα δημιουργηθούν 334 θέσεις εργασίας οκτάμηνης διάρκειας.   
   Ταχύτατες ήταν οι εξελίξεις αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο, με αποτέλεσμα η Ήπειρος να πρωταγωνιστεί σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
Ήδη, εντάχθηκαν στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) της Ηπείρου, με συνολικό προϋπολογισμό 12,5 εκ. ευρώ, ενώ στο ΕΣΠΑ εντάσσεται και η επέκταση του ΧΥΤΑ Βλαχέρνας, με συνολικό προϋπολογισμό 5.5 εκ. ευρώ.
  Το Υπουργείο Οικονομίας, αναγνωρίζοντας τη σημασία των δύο έργων για την περιοχή, προχώρησε κατά προτεραιότητα στην πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων ενεργειών που εξασφαλίζουν την άμεση έναρξη υλοποίησης των έργων. 
   Εγκρίθηκε ήδη ποσό 500.000 ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., για την ανακατασκευή του παλαιού Δικαστικού Κτιρίου Άρτας, για να στεγαστεί σε αυτό το Ειρηνοδικείο Άρτας.
   Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μέσω της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2015 τη συνεργασία με τους Βουλευτές, τους Αυτοδιοικητικούς και τοπικούς φορείς της περιοχής και έχει ολοκληρώσει τον προγραμματισμό ενός συνολικού πλέγματος δράσεων με συγκεκριμένη αναπτυξιακή στόχευση.
   Ήδη, από τους εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του 2015 προωθήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν:
α) Προκήρυξη της μελέτης με τίτλο «Αντιπλημμυρική προστασία Άρτας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός, μέχρι τον Αμβρακικό Κόλπο», με προϋπολογισμό 4.000.000 € (Στις 7-7-2016 πραγματοποιήθηκε Διεθνής Διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του Φθινοπώρου του 2016)
β) Μελέτη και κατασκευή Κυκλικού Κόμβου στην Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων στην πόλη της Άρτας, προϋπολογισμού 500.000 €
γ) «Εγκιβωτισμός Ρέματος Κατσαρέλου» στο Δήμο Νικολάου Σκουφά, με προϋπολογισμό 1.000.000 €
δ) «Εκτεταμένα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη», με προϋπολογισμό 600.000 €
ε) «Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων», προϋπολογισμού 500.000 €
στ) «Εργασίες καθαρισμού της κοίτης του ποταμού Αράχθου και προστασίας της παλαιάς γέφυρας Άρτας» προϋπολογισμού 700.000 €
   Ταυτόχρονα, ενδυναμώθηκε η χρηματοδότηση των εκτελούμενων εγγειοβελτιωτικών έργων στο Νομό. Οι εργολαβίες που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι:
α) Έργα μεταφοράς νερού και αρδευτικά δίκτυα ζώνης 8 περιοχής Πέτα - Κομπότι Ν. Άρτας (Β’ Φάση) (Προϋπολογισμός 10.000.000 € - Πρόοδος του έργου 46%).
β) Εγγειοβελτιωτικά έργα πεδιάδας Άρτας – Ολοκλήρωση Β’ Φάσης (Προϋπολογισμός 14.150.000 € - Πρόοδος έργου 14% - το σύνολο της προόδου του έργου υλοποιήθηκε από το 2015 έως σήμερα).
   Οι νέες δράσεις, που θα ξεκινήσουν το φετινό φθινόπωρο, θα χρηματοδοτηθούν επίσης από εθνικούς πόρους που έχουν δεσμευτεί στα πλαίσια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του 2016 και θα ενισχύσουν με μελέτες και έργα οδικά, αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά, το σύνολο των υποδομών του Νομού, όπως:
α) Γεφύρωση του ποταμού Αράχθου στο ύψος του Τριγώνου με τις απαιτούμενες προσβάσεις (Προϋπολογισμός 6.000.000 €).
β) Επαρχιακή Οδός Μεσόπυργος – Όρια ΠΕ Άρτας & Αιτωλοακαρνανίας (Προϋπολογισμός 2.600.000 €).
γ) Οδός Καταρράκτης – Βουλγαρέλι: Οδός δασοτουριστικής ανάπτυξης για την σύνδεση Ανατολικών και Δυτικών Τζουμέρκων (Προϋπολογισμός 4.000.000 €).
δ) Βελτίωση οδού Αθαμάνιο – Θεοδώριανα με δύο υποέργα:
δ1. Βελτίωση της υπάρχουσας κοινοτικής οδού Θεοδώριανα – Αθαμάνιο και
δ2. Βελτίωση της παράκαμψης Αθαμανίου προς Θεοδώριανα 
(Συνολικός Προϋπολογισμός 3.500.000 €)
ε) Για το 1ο εξάμηνο του 2017 προγραμματίζονται οι νέες εργασίες για την ολοκλήρωση και πλήρη λειτουργία των αρδευτικών δικτύων Πέτα - Κομπότι και πεδιάδας Άρτας (προϋπολογισμός 12.000.000 €) και ταυτόχρονα, προωθείται η χρηματοδότηση της βελτίωσης και αναβάθμισης του οδικού άξονα «Τετράκωμο – Καστανιά», εκτιμώμενου προϋπολογισμού 10.000.000 € (αφού ολοκληρωθεί και εγκριθεί η μελέτη που έχει αναλάβει να εκπονήσει η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας).

   Με τα προγραμματιζόμενα και τα υπό εκτέλεση έργα, σε συνδυασμό  με την έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και η Γενική Γραμματεία Υποδομών, για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, απαντούν έμπρακτα σε χρόνια αιτήματα των φορέων της περιοχής και δημιουργούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παραγωγική, οικονομική και πολιτιστική ανασυγκρότηση και ανάδειξη της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.

1 σχόλιο:

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.