17 Ιουλ 2016

#TurkeyCoupAttempt: Εκατοντάδες οι νεκροί και χιλιάδες συλλήψεις πραξικοπηματιών και δικαστικών (συνεχής ενημέρωση με liveblog)

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό


   - Εδώ οι εξελίξεις σχετικά με το τουρκικό ελικόπτερο που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη
   Συλλήψεις στρατιωτικών στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο διοικητής επιχειρήσεων της Α΄ στρατιάς ταξίαρχος Εγιούπ Γκιουρλέρ και ο διοικητής της στρατοχωροφυλακής Κωνσταντινούπολης συνταγματάρχης Γκιουρτζάν Σερτζάν. Συνολικά έχουν συλληφθεί 2.839 στρατιωτικοί διαφόρων βαθμών.
   Εντυπωσιακή είναι η επέκταση της επιχείρησης σκούπας που ξεκίνησε η τουρκική κυβέρνηση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, εκτός από το στράτευμα και στο χώρο των δικαστικών. Ο ένας μετά τον άλλον προσάγονται οι ανώτατοι δικαστικοί.
   Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία ανήλθε σε 265 νεκρούς, γνωστοποίησε Τούρκος αξιωματούχος. Μεταξύ των θυμάτων οι 161 είναι κυρίως άμαχοι και στελέχη της αστυνομίας και οι 104 υποστηρικτές των πραξικοπηματιών.
   Την ίδια ώρα οι τουρκικές αρχές διέταξαν την κράτηση 2.745 δικαστών και εισαγγελέων μετά την απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης, μετέδωσε χτες το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Πρόκειται για στρατιωτικούς και δικαστικούς, που σύμφωνα με την κυβέρνηση πρόσκεινται στον χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ. Μέχρι πριν από λίγο καιρό το θρησκευτικό τάγμα του Γκιουλέν ήταν βασικός συνεργάτης της πολιτικής εξουσίας στην Τουρκία, αλλά από το 2015 είναι από τους βασικούς εχθρούς της.
   Ενότητα μεταξύ των τεσσάρων πολιτικών κομμάτων της χώρας ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας από την Κωνσταντινούπολη. "Εύχομαι ο Θεός να δείξει έλεος σε όλους τους μάρτυρες μας. Εγώ δεν κάνω διάκριση μεταξύ τους" ανέφερε και συμπλήρωσε: "Γι αυτά τα γεγονότα είναι υπεύθυνη μια μειοψηφία στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τώρα θα υπάρξει κάθαρση". "Αυτή η "παράλληλη δομή" δε δίστασε να βομβαρδίσει τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε εναντιον τους" είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
   Παράλληλα, κάλεσε τις ΗΠΑ είτε να απελάσουν τον Φετχουλάχ Γκιουλέν, είτε να τον εκδώσουν στην Τουρκία. "Παραδώστε μας τον "τρομοκράτη" Γκιουλέν και στο εξής οι σχέσεις μας θα είναι πολύ καλές" δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί ότι ο Γκιουλέν κρύβεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Παρασκευής.
   Επίσης, ο Ερντογάν κάλεσε το λαό να παραμείνει ενωμένος και τόνισε "είμαστε ένα έθνος σε μια πατρίδα".
- Κέρι: Ψευδή και επιζήμια τα περί εμπλοκής των ΗΠΑ στην απόπειρα πραξικοπήματος
- Ο Γκιουλέν διαψεύδει ότι υποκίνησε το πραξικόπημα, αφήνει υπόνοιες εναντίον του ίδιου του Ερντογάν
- Τηλεφωνική επικοινωνία Αλ. Τσίπρα - Τ. Ερντογάν

Δείτε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό σε liveblog ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.