2 Ιουλ 2016

Στη δημοσιότητα ο νέος εκλογικός νόμος: Αναλογικό εκλογικό σύστημα με κατάργηση του bonus - Ψήφος από τα 17 - Διατηρείται το 3%

- Όλγα Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση εκπληρώνει ένα ιστορικό χρέος, τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου να αναλάβουν την πολιτική και ηθική ευθύνη που τους αναλογεί
- Διαβάστε τον εκλογικό νόμο

   Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκαν οι ρυθμίσεις του νέου εκλογικού νόμου που μεταξύ άλλων προβλέπει την κατάργηση του μπόνους και δίνει δικαίωμα ψήφου σε όσους συμπλήρωσαν το δέκατο έβδομο έτος της ηλικίας τους".
   Ειδικότερα, από χθες, Παρασκευή 1 Ιουλίου και ώρα 15:00, τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Αναλογική Εκπροσώπηση των Πολιτικών Κομμάτων, Διεύρυνση του Δικαιώματος Εκλέγειν και άλλες Διατάξεις περί Εκλογής Βουλευτών».
   Η ανάδειξη του εθνικού Κοινοβουλίου συνιστά κορυφαία δημοκρατική διαδικασία και ύψιστης σημασίας πολιτειακή λειτουργία, καθώς αποτελεί τον κυριότερο τρόπο εκδήλωσης της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας και του χαρακτήρα του εκλογικού σώματος ως άμεσου οργάνου του Κράτους. Με το παρόν σχέδιο νόμου πραγματοποιούνται σημαντικά βήματα στην αποκατάσταση της σχέσης των Ελλήνων πολιτών με την πολιτική και τους δημοκρατικούς θεσμούς.
   Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,
      - επιλέγεται η καθιέρωση του αναλογικού εκλογικού συστήματος, με ταυτόχρονη κατάργηση της ενίσχυσης ("μπόνους") του πρώτου κόμματος, ώστε η Βουλή να αποτελεί πραγματικά αντιπροσωπευτικό θεσμό της ελληνικής κοινωνίας και να εκφράζονται εντός της με δημοκρατικά δίκαιο τρόπο όλες οι απόψεις και οι πολιτικές αποχρώσεις.
      - ορίζεται ως όριο της εκλογικής ενηλικότητας το 17ο έτος, δίνοντας ουσιαστικότερο ρόλο και λόγο στους νέους, καθώς αποτελούν τη γενιά εκείνη που κινδυνεύει να υποστεί τις συνέπειες της κρίσης, αλλά την ίδια στιγμή είναι και το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, στο οποίο στηρίζονται οι ελπίδες για μια βιώσιμη και δίκαιη υπέρβαση της παρούσας δύσκολης συγκυρίας.
   Το ποσοστό εισόδου ενός εκλογικού σχηματισμού στη Βουλή εξακολουθεί να είναι 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων της Επικράτειας.
   Διαβάστε τον εκλογικό νόμο ΕΔΩ
 
   Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έκανε την παρακάτω δήλωση για τον εκλογικό νόμο:
   "Η κυβέρνηση εκπληρώνει σήμερα ένα ιστορικό χρέος και υλοποιεί μια πάγια θέση της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου.
    Θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση την πρότασή μας για ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα που αποκαθιστά την αντιπροσωπευτικότητα του Κοινοβουλίου και θέτει τις βάσεις για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα.
    Ταυτόχρονα, διευρύνει την εκλογική βάση, δίνοντας ουσιαστικό πολιτικό ρόλο και λόγο στους νέους.
    Η πρόταση που καταθέτουμε αποτελεί τον κοινό τόπο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων του πολιτικού συστήματος.
    Καλούμε τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου να αναλάβουν την πολιτική και ηθική ευθύνη που τους αναλογεί."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.