20 Ιουλ 2016

Δημοτικό Συμβούλιο με... γέφυρες, κόμβους, κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία και συσσίτια

Άραχθος, όπως λέμε Σηκουάνας...

   Συνεδριάζει την Τετάρτη 20 Ιουλίου και ώρα 19:00 το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται 29 θέματα.
   Αναλυτικά η ημερήσια διάταξη έχει ως εξής:
ΤΑΚΤΙΚΑ 
Εισηγητής: Δήμαρχος 
1. Έγκριση του Επιχειρησιακού προγράμματος για την Βιώσιμη Ανάπτυξη του Δήμου Αρταίων για την περίοδο 2014-2019 και έγκριση της έκθεσης διαδικασιών κατάρτισης αυτού.
   Ειδικά για αυτό το θέμα, αρκετά ενδιαφέρον είναι το θέμα που διάβασα στην ΗΧΩ της Άρτας, με θέμα "3 γέφυρες και 4 κόμβοι αλλάζουν την καθημερινότητα της Άρτας".
   Αντιγράφω:

Σχεδιασμό με τέσσερις κόμβους και τρεις γέφυρες κάνει η Δημοτική Αρχή εντάσσοντας τα έργα και στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Αρταίων περιόδου 2014-2019.
Οι εν λόγω προτάσεις στον σχεδιασμό αναπτυξιακών έργων για το Δήμο, συμπεριλαμβάνονται στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο που θα συζητηθεί ως πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη της αποψινής συνεδρίασης, με τον δήμαρχο Αρταίων, Χρήστο Τσιρογιάννη να υπογραμμίζει ότι «Τόσο οι κόμβοι που προτείνονται προς κατασκευή οι οποίοι θα κάνουν ασφαλέστερη τη διέλευση και άρα την καθημερινότητα του πολίτη, όσο όμως και οι κυρίως οι τρεις γεφυρώσεις εκτιμώ ότι αποτελούν βασικό σχεδιασμό που θα αλλάξει την αναπτυξιακή πορεία της Άρτας».
Αναζητώντας περισσότερα στοιχεία για τον εν λόγω σχεδιασμό ο κ. Τσιρογιάννης επισήμανε ότι ο πρώτος κόμβος για τον οποίο οι διαδικασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο και αναμένεται μόνο μια ακόμη έγκριση από το υπουργείο Υποδομών αφορά στο ύψος της πλατείας Ζέρβα. Πρόκειται για τον κόμβο με εγκεκριμένη και εξασφαλισμένη πίστωση 500.000 ευρώ από το υπουργείο Υποδομών που άμεσα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για να υλοποιηθεί ως έργο μελέτη κατασκευή.
Με τρείς επιλογές
Ο δεύτερος κόμβος που περιγράφεται στο επιχειρησιακό σχέδιο έχει ήδη εγκεκριμένη πίστωση μέσω του τεχνικού προγράμματος για την εκπόνηση μελέτης. Και είναι αυτή η μελέτη η οποία θα καταδείξει και την τελική θέση του κόμβου, δεδομένου ότι «παίζει» μεταξύ τριών διαφορετικών σημείων. Η επιστημονική μελέτη θα δείξει εάν τελικά εξυπηρετεί καλύτερα να κατασκευαστεί στο ύψος μπροστά από το Δημαρχείο ή στο ύψος έμπροσθεν του Συνεταιρισμού Ηλεκτρολόγων ή ακόμη και στο ύψος του αγάλματος του εύζωνα.
Στις Εργατικές
Ο τρίτος κόμβος σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προβλέπεται στο ύψος των Εργατικών κατοικιών (Άγιος Βασίλειος Κατσούρη) και σε συνδυασμό με έναν ακόμη τέταρτο κατά σειρά στο ύψος του εθνικού επίσης δρόμου λίγο πιο κάτω με κατεύθυνση από Άρτα προς Γέφυρα Καλογήρου όπου βρίσκεται αριστερά το Ιδιωτικό ΚΤΕΟ και μεγάλο σουπερ μάρκετ στο δεξιό μέρος (περιοχή Γρατσούνα). Σύμφωνα με τον κ. Τσιρογιάννη, εκεί ο σχεδιασμός θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη συνέχεια της νησίδας από τη γέφυρα μέχρι και του πρώτου κόμβου όπως και μετέπειτα μέχρι τον δεύτερο, ώστε η διέλευση να γίνει ασφαλής και να αποτραπούν τροχαία ατυχήματα. Για τους δυο αυτούς κόμβους υπάρχει όπως είπε ο δήμαρχος Αρταίων έτοιμη μελέτη που ήδη έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου ώστε να εξασφαλιστούν πιστώσεις μέσω προγράμματος για την κατασκευή.
Και τρεις γεφυρώσεις
Στο μεταξύ ο κ. Τσιρογιάννης πολύ μεγάλη έμφαση όπως επισήμανε δίνει στην γεφύρωση του Αράχθου. Κι αυτό διότι όπως δήλωσε υπάρχει μεγάλη υστέρηση στο συγκεκριμένο ζήτημα καθώς απομένει ακόμη σήμερα μια ολόκληρη πόλη να συνδέεται από μια ουσιαστικά λειτουργική γεφύρωση. Ως εκ τούτου τόνισε προς την «Η» ότι ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα αφορά σε τρεις γεφυρώσεις του Αράχθου, με πρώτη εκείνη, η οποία έχει ξεκινήσει να μελετάται από το πρόσφατο παρελθόν στο ύψος της φοιτητικής εστίας των ΤΕΙ, στο Γλυκόριζο. Αυτή γέφυρα βρίσκεται στο στάδιο οριστικής μελέτης και μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων. «Εμείς προχωράμε τις διαδικασίες για την κήρυξη απαλλοτριώσεων που θα απαιτηθούν», επισήμανε ο κ. Τσιρογιάννης κι ερωτηθείς για το εκτιμώμενο κόστος του έργου εξήγησε ότι συμπεριλαμβανομένων και των απαλλοτριώσεων που θα εξεταστεί το ύψος τους συνολικά, θα φτάσει περί τα 6 με 6,5 εκατ. ευρώ.
Ιμαρέτ και Βλαχέρνα
Ο ίδιος επέμεινε ότι βασική προϋπόθεση για την μεταβολή της αναπτυξιακής πορείας της Άρτας αποτελεί ο σχεδιασμός και δυο ακόμη γεφυρών, εκ των οποίων η μια στο ύψος προς Βλαχέρνα και η δεύτερη στο ύψος του Ιμαρέτ προς Γραμμενίτσα. Για τα ακριβή σημεία όπου αυτές οι δυο γέφυρες θα κατασκευαστούν οι απαντήσεις θα έρθουν μέσα από την μελέτη του μεγάλου έργου οριοθέτησης κοίτης Αράχθου. Ο ίδιος πάντως ανέφερε ότι όπως όλα δείχνουν η γέφυρα που σήμερα υπάρχει μέσα στον Άραχθο από το παρελθόν και διέρχονται τα οχήματα μέσα από το παραποτάμιο πάρκο δεν εξυπηρετεί για το να θα διατηρηθεί ή θα μετακινηθεί ο χώρος κατασκευής επίσης την απάντηση θα δώσουν οι μελέτες οριοθέτησης κοίτης Αράχθου. Έτσι την ίδια στιγμή που και αυτές οι δυο γέφυρες εντάσσονται στο επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης της Άρτας, ο κ. Τσιρογιάννης δήλωσε ότι από τον Δήμο Αρταίων θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε να ενταχθούν οι μελέτες τους σε εκείνες της οριοθέτησης κοίτης Αράχθου. «Θα προσπαθήσουμε να γίνουν και οι μελέτες για τις δυο γέφυρες αυτές μέσα από το μεγάλο μελετητικό έργο της οριοθέτησης, διότι ένα έχουμε έτοιμες τις μελέτες τότε άμεσα μπορούν να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα και να κατασκευαστούν», είπε ο κ. Τσιρογιάννης.
σημ. Τηλεβόα: Μακάρι να γίνουν όλα αυτά, γιατί έχω την εντύπωση πως η Άρτα είναι η μόνη πόλη που, όχι μόνο δεν αξιοποιεί το ποτάμι που διέρχεται μέσα από τον αστικό ιστό, αλλά αντίθετα το χρησιμοποιεί σαν εγκαταλειμμένη χαβούζα. Όλες οι πόλεις αγκαλιάζουν το ποτάμι τους και αναδεικνύουν τα παρόχθια. Η Άρτα έχει κυριολεκτικά γυρισμένη την πλάτη της στον Άραχθο και τα παρόχθια είναι οι πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της.

   Τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι:

2. 5η Τροποποίηση προγράμματος εκτελεστέων έργων & Σχεδίου δράσης έτους 2016 
3. Απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή του Δήμου Αρταίων στο Τοπικό Πρόγραμμα της ΕΤ.ΑΝ.ΑΜ Α.Ε. ΟΤΑ – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ με τίτλο ‘Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD) – Leader’
4. Υποβολή πρότασης του Δήμου Αρταίων στην πρόσκληση 27/2016 του Επιχειρησιακού προγράμματος Περιφέρειας Ηπείρου 2014-2020 με τίτλο «ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ, ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΣΣΙΤΙΟΥ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ και λήψη απόφασης πρόθεσης υλοποίησης με ίδια -μέσα.
5. Υποβολή πρότασης του Δήμου Αρταίων στην πρόσκληση 25 /2016 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιφέρειας Ηπείρου με τίτλο «ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ» και λήψη απόφασης πρόθεσης υλοποίησης της πράξης με ίδια μέσα στα πλαίσια της ανωτέρω πρόσκλησης
6. Υποβολή πρότασης «Αναπαλαίωση και αξιοποίηση Διατηρητέου κτιρίου Δημαρχιακού Καταστήματος «Ιστορικό Δημαρχείο Άρτας» στα πλαίσια της πρόσκλησης α/α ΟΠΣ:1474/28-4-2016 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»
7. Λήψη απόφασης για την έγκριση σύναψης ή μη προγραμματικής σύμβασης για την ανακαίνιση – αναδιαρρύθμισης του κτιρίου του μουσικοφιλολογικού συλλόγου Άρτας «ΣΚΟΥΦΑΣ» και ορισμός εκπροσώπου για την επιτροπή παρακολούθησης της εφαρμογής της σύμβασης
8. Έγκριση της αρ. 34/2016 απόφασης Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑ «Καθορισμός τελών σύνδεσης με το δίκτυο ακαθάρτων των Τ.Κ. Κωστακιών και Κεραματών του Δήμου Αρταίων»

Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Οικ/κών 
9. Αναμόρφωση προϋπολογισμού (αριθμ. 222/2016 Α.Ο.Ε.)
10. Διαγραφή κλήσεων
11. Μείωση μισθωμάτων βάσει της παρ.4 του άρθρου 9 του Ν.4071/2012
12. Τακτική επιχορήγηση του Δήμου Αρταίων προς το ΚΕΝΤΡΟ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ - ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ Ν.Π.Δ.Δ»

Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Πολιτισμού 
13. Διόρθωση της αριθμ. 279/2016 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου
14. Διόρθωση της αριθμ.190/2016 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου
15. Επιχορήγηση συλλόγου «Ναυτικός Όμιλος Κορωνησίας» για Διοργάνωση διάπλου Αμβρακικού 2016 και Διοργάνωση ημερίδας για τον Αμβρακικό, παραδοσιακού ψαράδικου γλεντιού παράλληλων δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια του διήμερου των εκδηλώσεων

Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Παιδείας 
16. Παραχώρηση αίθουσας του Δημ. Σχολείου Πλησιών για στέγαση του Σωματείου Αυτ/των Ταξί Άρτας
17. Παραχώρηση αιθουσών του παλιού Δημ. Σχολείου Ελεούσας στη ΔΟΑΚ

Εισηγητής: Αντιδήμαρχος ΤΥΔ 
18. Ακύρωση της αριθ. 180/2000 και προτάσεις για εκ νέου κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
19. Έγκριση δαπάνης για επεκτάσεις δικτύου ηλεκτροφωτισμού
20. Διάλυση σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης «Οριστική Οριοθέτηση τμήματος κοίτης ποταμού Αράχθου που διέρχεται στα όρια του Δήμου Αρταίων»
21. Σύσταση επιτροπών οριστικής και προσωρινής παραλαβής έργων
22. Επί αιτήσεως Κ/Ξ «Εργοτεχνική – Βασ. Θωμάς και ΣΙΑ ΟΕ – Φαίδων Παπαχρηστάκης» για παράταση περαίωσης του έργου με τίτλο «Διάνοιξη οδού Πελασγών και ολοκλήρωση διάνοιξης οδού Βαρδακουλά»
23. Επί αιτήσεως Γεωργίου Μπαλαούρα για παράταση συμβατικής προθεσμίας του έργου με τίτλο «Επισκευή ασφαλτικών οδοστρωμάτων»
24. Επί αιτήσεως της Δ. Καλαντζής-Ν.Κουτσοσπύρος & ΣΙΑ Ε.Ε. για παράταση προθεσμίας της έκδοσης πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης σχολικών κτηρίων Δήμου Αρταίων
25. Επί αιτήσεως της κ/ξ Ζιώρης ΑΕ – Στιβος Μ Παπανικολάου ΕΕ για παράταση προθεσμίας του έργου με τίτλο "Κλειστό Γυμναστήριο Τ9 1200 θέσεων"
26. Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου «Ασφαλτοστρώσεις δημοτικών οδών στην ΔΕ Φιλοθέης»
27. Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου «Διάνοιξη παρόδου οδού Πίνδου»
28. Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου «Αναδιαρρύθμιση και επισκευή κτιριακού συγκροτήματος «Ψαροπλιά»
29. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Βελτίωση δημοτικής οδού από Επαρχιακή οδό Άρτας – Ροδαυγής (Σκαμιά) έως γέφυρα π.Αράχθου (ΔΕΗ) δυτικά Βλαχέρνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.