17 Ιουλ 2016

Η Άρτα μπορεί να ταΐσει με... το "πράσινο χρυσάφι" της τον κινέζικο δράκο!!!

- Ο Άγγελος Ξυλογιάννης μιλά για το ταξίδι στη Κίνα και τις προοπτικές του ακτινίδιου
- Η κινεζική αγορά θα μπορούσε να εισάγει σε παραγωγή όλο τον κάμπο!
- Μπορεί να επιλυθεί άπαξ και δια παντός το ζήτημα της ανεργίας και της αναδιάταξης της παραγωγής στην Άρτα

   Εξαιρετικά ελπιδοφόρα χαρακτήρισε την επίσκεψη στην Κίνα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εκμετάλευσης Ακτινιδίων Άρτας (ΑΣΕΑ), Άγγελος Ξυλογιάννης που μετείχε στην επιχειρηματική αποστολή που συνόδευσε τον Πρωθυπουργό, στις αρχές Ιουλίου, στο πολύ σημαντικό ταξίδι στην Κίνα.
   Ο κ. Ξυλογιάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηπείρου ανέφερε ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από την πλευρά των κινέζων για την υπογραφή εμπορικών συμφωνιών αποστολής ακτινιδίων, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστούν υψηλές προδιαγραφές των προϊόντων.
   Το προσεχές διάστημα θα υπογραφούν και οι σχετικές συμφωνίες και όπως τόνισε είναι εξαιρετική προοπτική αύξησης της παραγωγής ώστε να επιλυθεί άπαξ και δια παντός το ζήτημα της ανεργίας και της αναδιάταξης της παραγωγής στην Άρτα, περιοχή την οποία χαρακτήρισε ιδανική για την παραγωγή ακτινιδίου.
   Μετά την επιστροφή του από την Κίνα, ο Άγγελος Ξυλογιάννης μίλησε στην εφημερίδα ΗΧΩ της Άρτας για τις προοπτικές του ακτινίδιου στον κάμπο της Άρτας.
   Διαβάστε:

Ο Άγγελος Ξυλογιάννης μιλά για το ταξίδι στη Κίνα και τις προοπτικές του ακτινίδιου
Η κινεζική αγορά θα μπορούσε να εισάγει σε παραγωγή όλο τον κάμπο!
«Έχουμε ένα έτοιμο εργοστάσιο και μένει να γυρίσουμε το κλειδί», τόνισε στην «Η» ο Άγγελος Ξυλογιάννης επιστρέφοντας από το ταξίδι του στην Κίνα όπου βρέθηκε ως εκπρόσωπος του ΑΣΕΑ (Αγροτικού Συνεταιρισμού Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων) στα πλαίσια της επίσκεψης του πρωθυπουργού.
Ο κ. Άγγελος Ξυλογιάννης επιβεβαιώθηκε πλήρως και στις επαφές που έγιναν στην Σαγκάη και στο Πεκίνο με εκπροσώπους μεγάλων αλυσίδων εισαγωγής και εμπορίας τροφίμων της Κίνας, στην άποψη που έχει διατυπώσει επί σειρά ετών ότι δηλαδή η Άρτα έχει ένα προϊόν ανάλογο με το «πράσινο χρυσάφι», όμως λείπει ο στρατηγικός σχεδιασμός και η οργάνωση ώστε να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο.
XILOGIANNHS AGGELOS 2015 SEPTEMBRIOSΌταν ρωτήθηκε, για παράδειγμα, για τις ανάγκες της κινεζικής αγοράς σε ποσότητες, επεσήμανε ότι δεν τίθεται ζήτημα ποσοτήτων. «Η κινεζική αγορά εάν εναρμονιστούμε με τις αυστηρές προδιαγραφές που επιθυμούν θα μπορούσε να εισάγει σε παραγωγή όλο τον κάμπο!», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όσο για τις τιμές στο ακτινίδιο, ο ίδιος αρκέστηκε να αναφέρει: «Δεδομένων των αρτινών προδιαγραφών και της τήρησης των όρων για την ποιότητα, σίγουρα 70% πάνω από την τιμή των Ευρωπαϊκών χωρών».
Αρχικά ζητήσαμε από τον κ. Ξυλογιάννη να μεταφέρει τις εντυπώσεις του από τις συναντήσεις κι εκείνο –που όπως είπε- του έκανε αίσθηση, ήταν το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των επιχειρήσεων της χώρας μας που συμμετείχαν στην αποστολή –και στις επαφές- ήταν 60 έτη, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος των κινέζων συναδέλφων τους δεν ξεπερνούσε τα 35 έτη.
Για επισκέψεις που πραγματοποίησαν ο κ. Ξυλογιάννης ανέφερε: «Ήταν πολύ οργανωμένα όλα. Εκείνοι από την πλευρά τους είχαν δίπλα τους και κυβερνητικά στελέχη, δηλαδή εκπροσώπους πρεσβειών και υπουργείων. Είναι τουλάχιστον –στις δύο πόλεις που επισκεφθήκαμε- απόλυτα οργανωμένοι».
Όσον αφορά τις συζητήσεις που έγιναν ο κ. Ξυλογιάννης στάθηκε στις συγκεκριμένες ερωτήσεις που έκαναν οι μεγαλοεισαγωγείς της Κίνας. Ακόμη κι αυτά που ρωτούσαν και ζητούσαν ήταν απολύτως στοχευμένα. Βασική πρώτη ερώτηση σε συνάντηση ήταν αν διαθέτουν οι Έλληνες εκπρόσωποι για τις επιχειρήσεις που εκπροσωπούν το σχετικό πιστοποιητικό από την πρεσβεία της Κίνας ότι μπορούν να στείλουν προϊόντα στη χώρα τους. «Εμείς το έχουμε σαν ΑΣΕΑ», είπε ο κ. Ξυλογιάννης, προσθέτοντας «Το ζήτημα είναι τι ποσότητες μπορούμε να στείλουμε, όταν στην Άρτα συνολικά από τους 40.000 τόνους ακτινιδίων που παράγονται σήμερα έχουμε οργάνωση για τυποποίηση μόλις 5.000 τόνων συνολικά στο νομό».
Για τον ΑΣΕΑ απαντώντας ο κ. Ξυλογιάννης για τις επαφές που είχε, θέλησε να ανοίξει τον δρόμο και το έπραξε. «Η απάντησή μας ήταν ότι αυτές οι συμφωνίες δεν γίνονται με τεράστιες ποσότητες από την ημέρα στην άλλη και πως απαιτείται η σταδιακή οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Έτσι, προτείναμε η αρχή να γίνει με ένα φορτίο για το οποίο τους ζητήσαμε –με δικά μας έξοδα- να κάνουν έλεγχο για υπολείμματα τοξικότητας φαρμάκων. Κι αυτό διότι, όπως τονίσαμε, εμείς επιμένουμε στην ποιότητα καλλιεργώντας σεβόμενοι την φύση, τον παραγωγό, εμάς και τα παιδιά μας και δεν κάνουμε χρήση κανενός χημικού σκευάσματος στην παραγωγή. Αυτό το εκτίμησαν ιδιαιτέρως. Επίσης συμφωνήσαμε ότι το επόμενο στάδιο θα είναι με δύο φορτία και αν όλα πάνε καλά θα συνεχίσουμε την οικοδόμηση μιας καλής συνεργασίας».
Επίσκεψη στην Άρτα
Μετά τις επαφές ο κ. Άγγελος Ξυλογιάννης εισέπραξε και την βούληση δύο εκ των μεγαλυτέρων επιχειρηματιών, εκπροσώπων αλυσίδων καταστημάτων (Super Market) εισαγωγής και διάθεσης τροφίμων της Κίνας να επισκεφθούν την Άρτα.
«Μας ζήτησαν να μας επισκεφθούν κι ασφαλώς δεν το αρνηθήκαμε», είπε ο κ. Ξυλογιάννης προσθέτοντας: «Μας ρώτησαν τι άλλα προϊόντα διαθέτει η περιοχή, όπως και αν στην Άρτα υπάρχουν χώροι πολιτισμού που μπορούν να επισκεφθούν στο διάστημα της επίσκεψής τους. Ασφαλώς τους είπα ότι η Άρτα είναι μια περιοχή που τα έχει όλα. Είπα για προϊόντα, για την θάλασσα, για τα βουνά, για τις αρχαιότητες και τον πολιτισμό μας. Για πάρα πολλούς χώρους που μπορούν να επισκεφθούν όταν έρθουν και το χάρηκαν ιδιαιτέρως».
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο η Σανγκάη αφορά σε μια αγορά 27,5 εκατομμυρίων. Όταν δηλαδή ο κ. Ξυλογιάννης συνομιλούσε με τον βασικό εισαγωγέα της μεγαλύτερης αλυσίδας καταστημάτων τροφοδοσίας της πόλης είχε απέναντί του έναν αριθμό που εκπροσωπούσε –σε αριθμητικά μεγέθη- 2,5 φορές την χώρα μας!
Έτοιμο «εργοστάσιο»
Η άποψη του κ. Ξυλογιάννη σχετικά με το γεγονός ότι ο Αρτινός κάμπος είναι ένα «εργοστάσιο» που απλώς και μόνο περιμένει να βάλουμε το κλειδί στην πόρτα του, ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μετά τις επαφές με την εν λόγω εταιρεία. Η συζήτηση μαζί του είναι πολύ κατατοπιστική όσο και πειστική για την εν λόγω αναφορά του.
Βασικά στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψιν είναι ότι:
-Πρώτον το ακτινίδιο της Άρτας λόγω μικροκλίματος είναι το καλύτερο όλων.
-Δεύτερον ότι είναι ένα προϊόν που επιλέγει εκείνο την περιοχή που θα καλλιεργηθεί και ως εκ τούτου δύσκολα αποκτά ανταγωνιστικές περιοχές. Ακόμη και στην γειτονική Πρέβεζα όσες φυτείες έγιναν ξηλώθηκαν γιατί δεν είχαν παραγωγή.
-Τρίτον η Αρτινή πεδιάδα εκτός από το ιδανικό κλίμα διαθέτει άφθονο νερό. Ποιο; Το νερό του Αράχθου στο Φράγμα! Με αγωγιμότητα άριστη ακόμη και για πόσιμο και με σύστημα από την κατασκευή του φράγματος για άρδευση όλου του κάμπου με φυσική ροή από το φράγμα, που ουδέποτε τέθηκε σε λειτουργία.
-Τέταρτον και μεγάλη ανεργία έχει η περιοχή στην οποία αν το «εργοστάσιο» λειτουργήσει, θα είναι μηδενική.
-Πέμπτον, η Άρτα στο ακτινίδιο έχει τον υψηλότερο μέσο όρο απόδοσης ανά στρέμμα ήτοι 4 τόνους, όταν η μεγάλη ανταγωνίστρια χώρα Ιταλία έχει 2,5 τόνους ανά στρέμμα.
Υπόθεση εργασίας
Τι αποφέρει το «εργοστάσιο»; Είναι το εύλογο ερώτημα που μεταφέραμε κι εμείς στον κ. Ξυλογιάννη, ο οποίος απάντησε με αριθμούς. Μας είπε χαρακτηριστικά ότι μόνο ο κάμπος της Άρτας, έχει έκταση 150.000 στρέμματα. Από αυτά τα 13.000 είναι φυτεμένα με ακτινίδια. Άλλα τόσα με μανταρίνια. Για τα πορτοκάλια η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη, διότι υπάρχουν και πολλά εγκαταλειμμένα κτήματα. Η υπόθεση «εργασία» είναι ότι αν φυτευθούν 50.000 στρέμματα ακτινίδια θα δημιουργηθούν 4.500 με 5.000 θέσεις εργασίας. Η παραγωγή τους θα είναι 200.000 το χρόνο (4 τόνοι ανά στρέμμα κατά μέσο όρο). Με τιμή Κίνας (διότι δίνει 70% πάνω από την τιμή της Ευρώπης) δηλαδή με 80 λεπτά το κιλό το συνάλλαγμα εξαγωγών, στην Άρτα ετησίως θα είναι 160 εκατομμύρια ευρώ! Χωρίς φορολογία και μόνο με έναν κύκλο εργασιών με Φ.Π.Α. μόνο 20% στα ταμεία του κράτους θα μπουν 32 εκατομμύρια ευρώ, μόνο από τον Φ.Π.Α.».
Ευρωπαϊκό πρόγραμμα 
Το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι «πως μπορεί να γίνει αυτό»; Η απάντηση από την πλευρά του υπάρχει, όμως αναγνωρίζει ότι εμπλέκονται τρεις διαφορετικές πλευρές που πρέπει να λειτουργήσουν και να συνλειτουργήσουν ως «μια γροθιά». Υποστηρίζει λοιπόν ο κ. Ξυλογιάννης: «Για να φυτευθούν 50.000 στρέμματα ακτινίδια στην Άρτα, απαιτείται δαπάνη 60 εκατ. ευρώ (1.200 ευρώ ανά στρέμμα για πλήρη εγκατάσταση). Αν αυτό συμβεί από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με επιδότηση 50%, τότε για τους παραγωγούς θα στοιχίσει 30 εκατ. ευρώ. Με ένα χρέος 30 εκατ. ευρώ θα ξεκινήσει η υποδομή και θα χρειαστούν 4,5 με 5 χρόνια για να μπουν οι καλλιέργειες στην παραγωγή. Το ζήτημα είναι πως αν οι παραγωγοί πάρουν δάνειο με 10%, που δίνεται σήμερα, μέχρι να μπουν στην παραγωγή θα χαθούν στους τόκους. Οπότε αμέσως – αμέσως προκύπτει η σοβαρότητα του ζητήματος της επίσκεψης στην Κίνα από πλευράς πολιτικής εκπροσώπησης. Γιατί πολύ απλά η λύση στο κομμάτι αυτό είναι πολιτική. Πρέπει να βρεθεί η... φόρμουλα ώστε να υπάρχει το οικονομικό εργαλείο για την μεγάλη επένδυση, που σημαίνει δάνειο με 2 – 3% και περίοδο χάριτος τέσσερα χρόνια. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν επιτευχθεί συνεργασία με Ασιατική Τράπεζα, η οποία θα παρέχει την δυνατότητα για δημιουργία επενδυτικής Τράπεζας που θα μπορεί να δώσει οικονομικό κίνητρο με 2-3% επιτόκιο και περίοδο χάριτος τέσσερα χρόνια για μπορέσουμε να γυρίσουμε το κλειδί στο εργοστάσιο που διαθέτουμε ανενεργό στην περιοχή μας».
Στρατηγικός σχεδιασμός
Ο κ. Ξυλογιάννης κατέληξε λέγοντας: «Το παν είναι η συνεργασία και ο στρατηγικός σχεδιασμός. Αυτό δεν υπάρχει σήμερα, δεν υπήρξε ποτέ. Ο χώρος διάθεσης των προϊόντων υπάρχει, αλλά ο κεντρικός σχεδιασμός είναι αυτό που λείπει στην χώρα μας. Ζητάει αυτή τη στιγμή η Ασία από εμάς 50.000 τόνους ακτινίδιο. Πώς θα το διαθέσουμε; Κεντρικός σχεδιασμός, συνεργασία κυβέρνησης, αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και συνεργασία παραγωγών, είναι απαραίτητα βήματα που έχουν αργήσει πολύ να γίνουν. Κι αν δεν γίνουν ή όσο δεν γίνονται κινδυνεύει η Άρτα να χάσει σταδιακά και την ευκαιρία που έχει με το ακτινίδιο δίνοντάς το, χωρίς προστιθέμενη αξία, χύμα, να το εξάγουν άλλες ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ιταλία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.