15 Ιουλ 2016

Επιταχύνεται η διαδικασία αναστήλωσης του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας

Σημαντικές ανακοινώσεις στην εκδήλωση Πανηπειρωτικής - Ε.Μ.Π.


   Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία αναστήλωσης του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, του μεγαλύτερου μονότοξου στα Βαλκάνια, το οποίο έπεσε το χειμώνα του 2015, λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές. Ήδη, εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων η προκαταρκτική μελέτη για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας, την οποία εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ουσιαστικά αποτελούσε μια σημαντική φάση για την αποκατάσταση του μνημείου.
   Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά, ολοκληρώνεται μια μελέτη και ολοκληρώνεται το πλάνο χρηματοδότησης και, όπως είπε το απόγευμα της Πέμπτης, σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ηπείρου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), με θέμα «Η συμβολή του Ε.Μ.Π. στην αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας - ένας χρόνος μετά», «δεν υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο ούτε τεχνικό ούτε και οικονομικό. Παράλληλα ενθαρρυντικά ήταν και τα μηνύματα που έστειλε στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπρίτζης που ανέφερε πως έχουν βρεθεί οι απαραίτητοι πόροι και πως μέσα στον Ιούλιο θα γίνει η προσφορά κατασκευής από την ΤΕΡΝΑ.
   Σύμφωνα με τον καθηγητή του Ε.Μ.Π. Δημήτρη Καλιαμπάκο, το γενικό διάγραμμα των εργασιών έχει ως εξής: Φέτος, θεμελίωση του γεφυριού, αποκατάσταση θραυσμάτων, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, να συγκεντρωθούν οι πέτρες και να βρεθούν οι κατάλληλοι πετράδες και συμπλήρωσε «το επόμενο καλοκαίρι να αναστηλωθεί το γεφύρι, με την προϋποθεση ότι θα υπάρξει ολοκληρωμένη χρηματοδότηση του έργου».
   Ο Πρύτανης του Ε.Μ.Π. Ιωάννης Γκόλιας ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή το Πολυτεχνείο έθεσε το δυναμικό του στην εκπλήρωση του στόχου αυτού που συνιστά τη μέγιστη τεχνολογική πρόκληση. «Γι' αυτό το Πολυτεχνείο συνέστησε την πιο ευρεία τεχνολογική ομάδα. Ο τρόπος που δούλεψε συνιστά πρότυπο διεπιστημονικής προσέγγισης. Δεν απαιτούνται πλέον πρόσθετες πράξεις. Έχει ανοίξει ο δρόμος για την αναστήλωση του γεφυριού» είπε και συμπλήρωσε: «Παραδίδουμε λοιπόν την μελέτη ενίσχυσης των θεμελίων και μπορεί έτσι να ξεκινήσουν οι εργασίες. Το Πολυτεχνείο θα συνεχίσει να στηρίζει και να υποστηρίζει το έργο, όπου χρειαστεί».
   Στην αρχή της εκδήλωσης ο αντιπρόεδρος της Π.Σ.Ε. Κώστας Κωνής παρέθεσε ένα σύντομο ιστορικό γεγονότων και ενεργειών όλων των φορέων και ο πρόεδρος της Π.Σ.Ε. Γιώργος Δόσης, αφού ευχαρίστησε το ΕΜΠ, για το τεράστιο ενδιαφέρον του και την ολοκλήρωση της μελέτης, αναφέρθηκε στους αγώνες που έγιναν για την για την αναστήλωση του γεφυριού καθώς και τη θέση της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, ότι «το έργο πρέπει να υλοποιηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, με κρατικά κονδύλια, που έπρεπε ήδη να έχουν εγγραφεί, είτε στον κρατικό προϋπολογισμό, είτε στα προγράμματα του ΕΣΠΑ».
   Στην εκδήλωση, μίλησαν οι καθηγητές του ΕΜΠ: Ε. Μαΐστρου με θέμα, «Από τη διαγνωστική έρευνα στην ολοκληρωμένη τεκμηρίωση», Ε. Εφεσίου, Ε. Τσακανίκα, Μ. Αλεξίου και Τ. Κουιμτζόγλου με θέμα: «Αρχιτεκτονική - Κατασκευαστική τεκμηρίωση: Εμβάθυνση, Σχεδιασμός, Συμπεράσματα, Κατευθύνσεις», Α. Γεωργόπουλος (από Πράγα μέσω διασύνδεσης) με θέμα: «Γεωμετρική τεκμηρίωση με φωτογραμμετρικές μεθόδους» και Ε. Βιντζηλαίου, Χ. Γιαννέλος με θέμα: «Διερεύνηση στατικής λειτουργίας - Ερμηνεία συμπεριφοράς». Επίσης, τοποθετήθηκαν ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Σαρράβας καθώς και ο εκπρόσωπος του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, Αντιδήμαρχος Δημήτρης Τσιλογιάννης.
   Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκτός από τους κκ. Μπαλτά και Σπίρτζη, η υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, οι βουλευτές Ιωαννίνων, Χρήστος Μαντάς και Μερόπη Τζούφη, ο βουλευτής Άρτας, Γιώργος Στύλιος, ο πρώην υπουργός και εκπρόσωπος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, ο πρώην Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος, πολλοί εκπρόσωποι του οργανωμένου ηπειρώτικου αποδημικού κινήματος, καθώς και πολλοί άνθρωποι της επιστημονικής κοινότητας των Αθηνών, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.