6 Ιουν 2016

Μετά την ακαρπία, νέο χτύπημα στα ακτινίδια - Xρήση παράνομων φυτοφαρμάκων και ορμονών σε χωριά της Άρτας

- Αποκαλύψεις από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Άρτας
- Έχουν εντοπισθεί συγκεκριμένες περιοχές

   Σε εντατικούς ελέγχους θα προχωρήσει άμεσα η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, προκειμένου να αντιμετωπίσει το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει και στην περιοχή μας από τη χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων από παραγωγούς σε ψεκασμούς καλλιέργειας ακτινιδιάς στην πεδιάδα.
   Η Διεύθυνση έχει δεχθεί σοβαρότατες σχετικές καταγγελίες και σκοπεύει να συστήσει άμεσα κλιμάκια γεωτεχνικών που θα σπεύσουν σε ελέγχους στην περιοχή καθόσον η παράνομη εισαγωγή και χρήση μη εγκεκριμένων και εντελώς ανεξέλεγκτων σκευασμάτων τείνει να πάρει διαστάσεις «παράνομης βιομηχανίας», εγκυμονώντας κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία γενικότερα.
   Η ακτινιδοκαλλιέργεια βρίσκεται στα «ορμονιάσματα», όπως αποκαλούνται από τους παραγωγούς και αυτή τη στιγμή έχει χτυπήσει... καμπανάκι για ευρεία χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων και ορμονών στα χωριά της πεδιάδας που καλλιεργούνται ακτινίδια.

Παράνομα φυτοφάρμακα
   Ο προϊστάμενος ποιοτικού και φυτο-υγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Άρτας, Γρηγόρης Οικονόμου, χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για το συγκεκριμένο θέμα επισήμανε σχετικά: «Τα τελευταία χρόνια ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στην Ελλάδα έχουμε τεράστια χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων λόγω και της αυξημένης τιμής που έχουν τα εγκεκριμένα φυτοφάρμακα. Τα παράνομα προέρχονται κυρίως από την Ασία με δεσπόζουσα χώρα την Κίνα, και έχει υπολογιστεί ήδη ότι μέχρι τώρα έχουν χαθεί 500 εκατομμύρια ευρώ στην Ευρώπη από τις εισαγωγές παράνομων φυτοφαρμάκων. Το 2010 στην Ευρώπη κατασχέθηκαν 290 τόνοι παράνομων φυτοφαρμάκων και κάθε χρόνο χάνονται από 21 έως 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε αξία, από τα παράνομα φυτοφάρμακα. Τα σημειώνω αυτά για να αντιληφθείτε ότι έχουμε ένα μεγάλο κύκλωμα εισαγωγέων, εμπόρων, αγροτών και μεσαζόντων», είπε.
   Η ανάπτυξή του τα τελευταία χρόνια οφείλεται στο χαμηλότερο κόστος κάτι που αναζητά ο παραγωγός και καθώς τα παράνομα αυτά προϊόντα είναι στο 1/3 της τιμής των ελεγμένων και εγκεκριμένων, κάποιοι τα αγοράζουν και τα χρησιμοποιούν.

Και στην Άρτα
   Ο κ. Οικονόμου συνεχίζοντας την σχετική ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι «δυστυχώς τέτοια χρήση έχουμε και στην περιοχή μας και στις δικές μας καλλιέργειες όπως τα εσπεριδοειδή που δεσπόζουν στην καλλιέργεια τη δική μας και στα ακτινίδια. Γίνεται χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων και κάποιων ουσιών φυτο-ρυθμιστικών ορμόνων που χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν την απόδοση. Τον τελευταίο καιρό έχει υποπέσει στην αντίληψη μας ότι κάποιοι παραγωγοί χρησιμοποιούν αυτές τις παράνομες ουσίες, οι οποίες δεν είναι εγκεκριμένες και δεν έχουν ελεγχθεί με αποτέλεσμα να εγκυμονούν κινδύνους και για την ίδια την καλλιέργεια, όπως συνέβη το 2014 με τις βαμβακοφυτείες και πατατοφυτείες στην Πελοπόννησο- όμως εγκυμονούν κινδύνους τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον. Δηλαδή κινδύνους για την δημόσια υγεία. Κανένας έλεγχος «Δεν έχουν περάσει από κανένα έλεγχο, όταν κάθε χρόνο γίνεται έλεγχος στις εγκεκριμένες. Κάθε χρόνο στέλνουμε δείγματα για ουσίες που χρησιμοποιούνται και στην περιοχή μας και συνολικά στην χώρα όπου ελέγχονται για το αν περιλαμβάνουν τη σωστή ποσότητα σε δραστική ουσία, κλπ. Οι παράνομες δεν τίθενται από κανένα σε έλεγχο. Επομένως τα παράνομα φυτοφάρμακα δεν γνωρίζει κανείς ούτε τι ποσοστό δραστικής ουσίας περιέχουν, ούτε όμως και τις υπόλοιπες που περιλαμβάνουν τις γνωρίζουμε. Ένα φυτοφάρμακο έχει τη δραστική ουσία, τις βοηθητικές ουσίες και διάφορους διαλύτες. Στα παράνομα δεν γνωρίζουμε καν ποια είναι η δραστική ουσία, ούτε τη συγκέντρωσή της, ούτε βέβαια ποιές είναι οι βοηθητικές, με τι αναμείχθηκε, ούτε τους διαλύτες».

Σε έξαρση για τα «ορμονιάσματα»
   Ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι αυτή την εποχή στην ακτινιδοκαλλιέργεια χρησιμοποιούνται κάποιες κυττοκιννίνες, που ουσιαστικά είναι κάποιο είδος ορμονών που αυξάνει τα κύτταρα και κατ’ επέκταση το μέγεθος του καρπού «Έχουν καταγγελθεί ήδη περιπτώσεις στην περιοχή μας για τη χρήση τέτοιων ουσιών παράνομων ουσιών. Αυτή την εποχή που είναι κι επίκαιρο το ζήτημα, διότι το μήνα Ιούνιο γίνονται τα «ορμονιάσματα», όπως λένε οι παραγωγοί υπάρχει το φαινόμενο να χρησιμοποιούν αυτές τις παράνομες ουσίες», είπε προσθέτοντας ότι μέχρι και η εταιρεία που διακινεί την σχετική εγκεκριμένη ουσία στην περιοχή διαμαρτυρήθηκε για το λόγο αυτό.
   Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι άμεσα η Διεύθυνση θα προβεί σε ελέγχους με κλιμάκια λέγοντας παράλληλα πως «θα επισκεφθούμε χωριά στα οποία υπάρχουν καταγγελίες για τη χρήση αυτών των παράνομων ουσιών». Σε σχετική ερώτησή της «Η» για το πόσες είναι αυτές οι καταγγελίες ο κ. Οικονόμου αρκέστηκε να μας πει ότι «οι καταγγελίες που έχουμε αφορούν σε δυο μεγάλα χωριά όμως την ίδια στιγμή οι έλεγχοι θα γίνουν και σε άλλα πολλά που έχουμε πληροφορίες για χρήση τέτοιων παράνομων φαρμάκων».

Για την ανθρώπινη υγεία
   Στο ερώτημά μας για την επικινδυνότητα στον ανθρώπινο οργανισμό από την κατανάλωση του προϊόντος στο οποίο χρησιμοποιήθηκε, είπε: «Από τη στιγμή που είναι παράνομες δεν έχουν υποστεί οποιοδήποτε έλεγχο και δεν γνωρίζουμε τι περιέχουν. Όταν αυτές οι ουσίες ανιχνευτούν ως υπολείμματα στο τελικό προϊόν εννοούμε, και σε μεγάλες συγκεντρώσεις, φυσικά θα έχουμε μεγάλους κινδύνους για τον καταναλωτή, από την πιθανότητα να περιέχουν ουσίες επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία. Και ασφαλώς από τη συγκέντρωση στο περιβάλλον θα έχουμε πιθανούς κίνδυνους είτε για υδρόβιο περιβάλλον είτε και γενικότερα για τα ζώα, τους οργανισμούς κα γενικότερα».
   Ο κ. Οικονόμου ένεκα και της ιδιότητάς του επισήμανε ότι «Ήδη πολλές φορές έχει παρατηρηθεί από τέτοιες παράνομες ουσίες φυτο-τοξικότητα. Δηλαδή καταστράφηκαν καλλιέργειες από τη χρήση τέτοιων παράνομων ουσιών. Επομένως επιπτώσεις θα έχουμε στον άνθρωπο και το περιβάλλον αλλά και στον ίδιο τον χρήστη. Σε αυτόν που χρησιμοποιεί την παράνομη ουσία».

Κυτταρο-διαιρέσεις, όμως...
   Όσο για την αποτελεσματικότητα των παράνομων αυτών ουσιών, ο ίδιος επισήμανε ότι βασικό κριτήριο για την αγορά τους από παραγωγούς είναι η τιμή. Στην περίοδο των ισχνών αγελάδων που διανύουμε ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί προσπαθούν να μειώσουν το κόστος καλλιέργειας. Την ίδια στιγμή έχει παρατηρηθεί ότι λειτουργούν ως προς την επίτευξη κυτταρο-διαιρέσεων όμως όπως επισήμανε ο ίδιος «κατά πόσο αυτό έχει επίπτωση στην υγεία του καταναλωτή, κατά πόσο αφήνει υπολείμματα και είναι επικίνδυνο, δεν το ξέρουμε. Διότι τίποτε απ’ ότι περιλαμβάνει δεν γνωρίζουμε. Άλλωστε εισάγεται μόνο η αρχική δραστική ουσία, της οποίας επίσης την προέλευση και σύσταση δεν ξέρουμε, και έπειτα κάποιοι εδώ την αναμιγνύουν μαζικά με τι όμως ούτε αυτό το ξέρουμε. «Όταν μια εταιρεία έχει μηχανήματα, ειδικευμένο προσωπικό για φτιάξει ένα σκεύασμα φυτοφάρμακο κλπ, γνωρίζοντας και έχοντας εγκεκριμένη δοσολογία για να το φτιάξει, δεν μπορεί κάποιος άλλος να το φτιάχνει στο χωράφι με έναν διαλύτη που θα χρησιμοποιούν αυτοί αγνώστου επίσης προελεύσεως».

Πρόστιμα και επιπτώσεις
   Ενημερωτικά από τον κ. Οικονόμου, γνωστοποιήθηκαν όσα ο νόμος προβλέπει για τέτοιες παραβάσεις. Επισήμανε λοιπόν ότι για όποιον παράνομα εισάγει κι εμπορεύεται τέτοια φυτο-υγειονομικά προϊόντα προβλέπεται φυλάκιση από 4 έως 12 μήνες, δηλαδή μέχρι ένα χρόνο και επιπλέον πρόστιμα που από 1.000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ. Για όποιον μεταφέρει χρησιμοποιεί τέτοια παράνομα προϊόντα».

Οι διαφορές είναι αισθητές
   Όσο για την εικόνα που παρουσιάζουν τα παράνομα σε σχέση με τα νόμιμα ελεγμένα και εγκεκριμένα σκευάσματα, ο ίδιος επισήμανε ότι οι διαφορές είναι αισθητές. Τα εγκεκριμένα έχουν σχετική ετικέτα με οδηγίες στην ελληνική, αναφέρουν τοξικότητα ή επικινδυνότητα φέροντας σχετικό σήμερα όπως και αριθμό έγκρισης από το υπουργείο. Φαίνεται η εταιρεία που είναι κάτοχος του προϊόντος, η ημερομηνία παρασκευής και λήξης, οι οδηγίες προφύλαξης κατά τη χρήση κλπ.
   Τα παράνομα συνήθως αν έχουν, φέρουν μια πλαστή ετικέτα στα Τουρκικά ή τα Βουλγαρικά. Έρχονται συσκευασμένα σε μια άσπρη συσκευασία των 20 λίτρων και συνήθως χωρίς ετικέτα. Δεν αναφέρουν τίποτα άλλο από τα ειδικά σήματα τοξικότητας και κάθε άλλη λεπτομέρεια. Ξεχωρίζουν αμέσως, επισήμανε ο κ. Οικονόμου.

πηγή: ΗΧΩ της Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.