13 Ιουν 2016

Όλγα Γεροβασίλη: Η παραγωγική ανασυγκρότηση θα οδηγήσει σε μία Ελλάδα που θα παράγει και θα δημιουργεί

Ομιλία σε ημερίδα στα Γιάννενα για την αιγοπροβατοτροφία στην Ήπειρο

   Το περίγραμμα της οργάνωσης και των πρωτοβουλιών για την επίτευξη της «δίκαιης ανάπτυξης» σκιαγράφησε, από τα Γιάννενα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη διάρκεια ημερίδας για την αιγοπροβατοτροφία στην Ήπειρο, που διοργάνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία μίλησαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου και ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ, Νίκος Αντώνογλου.
   Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016 και ώρα 10 το πρωί στο ξενοδοχείο Du Lac στα Γιάννενα, με θέμα «Ανάπτυξη της Αιγοπροβατοτροφίας με πυλώνα αναφοράς την Ήπειρο».
   Η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι «Για να πετύχουμε αυτό που χαρακτήρισα ως δίκαιη ανάπτυξη διαμορφώνουμε ένα πλέγμα νομοθετικών πρωτοβουλιών και οργάνωσης των χρηματοδοτικών εργαλείων, συνδυαστικά. Ταυτόχρονα, διαμορφώνουμε το τοπίο για νέες μορφές συνεργατικών σχημάτων και συνεταιριστικών επιχειρήσεων, τις οποίες ενισχύουμε περαιτέρω μέσω του αναπτυξιακού νόμου».
    Ωστόσο, επεσήμανε πως για να πετύχει η κυβέρνηση μία βαθιά ριζοσπαστική μεταρρύθμιση έχει δρόμο μπροστά της και θεωρεί πως βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της είναι η ενεργοποίηση όλων των φορέων, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, των ίδιων των κτηνοτρόφων αλλά και της τοπικής κοινωνίας στο σύνολό της.
   Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η χώρα και η οικονομία μπαίνουν σε φάση ανασυγκρότησης και υπογράμμισε: «Η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι εκείνη που θα οδηγήσει βήμα-βήμα σε μία Ελλάδα που θα παράγει και θα δημιουργεί». Μάλιστα, διευκρίνισε πως με τον όρο παραγωγική ανασυγκρότηση, η κυβέρνηση δεν εννοεί μόνο τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, αλλά και την ποιοτική αναβάθμισή της, με το βλέμμα στραμμένο στους νέους ανθρώπους που θέλουν να μπουν στην κτηνοτροφική παραγωγή, αλλά και τους επιστήμονες και ερευνητές του χώρου. «Σε αυτήν την προσπάθεια και παρά τις αναμφίβολες οικονομικές δυσκολίες, διαθέτουμε σημαντικά εργαλεία για την τόνωση της παραγωγής» πρόσθεσε.

Χαιρετισμός Όλγας Γεροβασίλη, Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ & Κυβερνητικής Εκπροσώπου, στην ημερίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  «Ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας με πυλώνα αναφοράς την Ήπειρο»

Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα να καλωσορίσω  στα Γιάννενα, στην Ήπειρο τον Βαγγέλη Αποστόλου, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου.
Να χαιρετίσω την παρουσία σήμερα εδώ του Περιφερειάρχη Ηπείρου, του Αλέκου Καχριμάνη, τους βουλευτές, τους εκπροσώπους των φορέων. Όλους και όλες που παρευρίσκεστε στη σημερινή ημερίδα.
Κυρίες και κύριοι,
Δεν επιλέχθηκε τυχαία από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η Ήπειρος για τη διεξαγωγή της πρώτης πανελλαδικής ημερίδας με θέμα την αιγοπροβατοτροφία.
Η Ήπειρος είναι ταυτισμένη διαχρονικά με την κτηνοτροφία.
Όχι μόνο η οικονομία της αλλά και οι λαϊκές παραδόσεις της.
Γιατί ας μην ξεχνάμε, ότι το ποσοστό που απασχολείται με την γεωργία και την κτηνοτροφία είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με αυτό της υπόλοιπης Ελλάδος αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γύρω από την κτηνοτροφική παραγωγή έχει αναπτυχθεί ένα ευρύ δίκτυο δραστηριοτήτων και υποδομών, όπως η Γαλακτοκομική Σχολή των Ιωαννίνων, το Ινστιτούτο Γάλακτος και το ΤΕΙ Άρτας.
Το δίκτυο αυτό  αποτελεί ζωτικό αναπτυξιακό, οικονομικό και κοινωνικό πυλώνα της Περιφέρειας.
Η κτηνοτροφία, αποτελεί τη βασικότερη δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα και ιδιαίτερα η αιγοπροβατοτροφία και η πτηνοτροφία.
Ταυτόχρονα, ο δευτερογενής τομέας στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην αξιοποίηση των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.
Για παράδειγμα, η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων είναι η 3η παραγωγός περιοχή τυριού στη χώρα.
Τρία από τα τυριά ΠΟΠ παράγονται και στην Ήπειρο (φέτα, κεφαλογραβιέρα, γαλοτύρι), ενώ το μετσοβόνε μόνο στην Ήπειρο.
Τα 2/3 των εξαγωγών της Περιφέρειας Ηπείρου είναι τρόφιμα εκ των οποίων το 15% γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ανέφερα αυτά τα στοιχεία προκειμένου να καταδείξω τη βαρύτητα της κτηνοτροφίας στην οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας.
Κυρίες και κύριοι,
Ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, είναι αρμοδιότεροι από εμένα για να εξειδικεύσουν τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας.
Πρωτοβουλίες που έρχονται μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικές και παραγωγικές συνθήκες και υπό την πίεση μιας συμφωνίας που θέτει ένα πολύ συγκεκριμένο, σε πολλές περιπτώσεις ασφυκτικό πλαίσιο.
Ο στρατηγικός στόχος μας παραμένει ένας και σταθερός.
Η δίκαιη ανάπτυξη.
Δίκαιη, γιατί μια η ανάπτυξη έχει νόημα μόνο όταν τα οφέλη της διαχέονται στην κοινωνία.
Μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η χώρα και η οικονομία μπαίνουν σε φάση ανασυγκρότησης.
Η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι εκείνη που θα οδηγήσει βήμα βήμα σε μια Ελλάδα που θα παράγει και θα δημιουργεί.
Με τον όρο παραγωγική ανασυγκρότηση, δεν εννοούμε μόνο τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης αλλά και την ποιοτική αναβάθμισή της.
Με στραμμένο το βλέμμα στους νέους ανθρώπους που θέλουν να μπουν στην κτηνοτροφική παραγωγή αλλά και των επιστημόνων και των ερευνητών του χώρου.
Υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν και πολλές προκλήσεις.
Με κυριότερο, επιτρέψτε μου να πω, το κόστος παραγωγής και τις τιμές των προϊόντων.
Αλλά και προκλήσεις που έχουν και διεθνείς διαστάσεις.
Όπως παραδείγματος χάριν η Διατλαντική Συμφωνία, η γνωστή TTIP, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως Δούρειος Ίππος για την αγροτική παραγωγή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Όλες αυτές είναι παράμετροι που οφείλουμε να συνυπολογίζουμε.
Κυρίες και κύριοι,
Παρά τις αναμφίβολες οικονομικές δυσκολίες, διαθέτουμε σημαντικά εργαλεία για την τόνωση της παραγωγής.
Έτσι, φέτος μόνο θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία 8 δισ. ευρώ από τις δράσεις του ΕΣΠΑ.
Ένα σημαντικό μέρος θα κατευθυνθεί στην περιφέρεια της Ηπείρου, ακριβώς διότι προβλέπονται μεγαλύτερα ποσοστά ενίσχυσης σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες, ώστε να πραγματοποιηθούν περισσότερες επενδύσεις.
Για να πετύχουμε αυτό που παραπάνω χαρακτήρισα ως «δίκαιη ανάπτυξη», διαμορφώνουμε ένα πλέγμα νομοθετικών πρωτοβουλιών και οργάνωσης των χρηματοδοτικών εργαλείων, συνδυαστικά.
Για παράδειγμα, ενδεικτικές δράσεις του ΕΣΠΑ για την Ήπειρο, αφορούν στη χρηματοδότηση καθετοποιημένων μονάδων πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών και γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ιδιαίτερα σε περιοχές συγκεντροποίησης ομοειδών δραστηριοτήτων.
Ταυτόχρονα, διαμορφώνουμε το τοπίο για νέες μορφές συνεργατικών σχημάτων και συνεταιριστικών επιχειρήσεων, τις οποίες ενισχύουμε περαιτέρω μέσω του αναπτυξιακού νόμου.
Έχουμε, λοιπόν, δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε προκειμένου να πετύχουμε μια βαθιά, ριζοσπαστική μεταρρύθμιση.
Έχουμε κάνει όμως ήδη τα πρώτα βήματα.
Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της, είναι η ενεργοποίηση όλων των φορέων, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, των ίδιων των κτηνοτρόφων αλλά και της τοπικής κοινωνίας στο σύνολό της.

Εδώ, σήμερα, νομίζω ότι κάνουμε μια πολύ καλή αρχή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.