30 Ιουν 2016

Ιστορική αναγκαιότητα η απλή αναλογική - Στη Βουλή μέχρι αύριο ο εκλογικός νόμος - Τι θέση παίρνουν τα κόμματα

Όλγα Γεροβασίλη για την άρνηση της Ν.Δ.: «Δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο»

   «Η ιστορική αναγκαιότητα για την καθιέρωση της ισοτιμίας της ψήφου και η απήχηση της πρότασης στο λαό πρέπει να είναι το κριτήριο των κομμάτων» τόνισε πρόσφατα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ανακοινώνοντας ότι η κυβερνητική πρόταση για την κατάργηση του μπόνους, την απλή αναλογική και την ψήφο στα 17 θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος αυτής της εβδομάδας για να ψηφιστεί μέσα στο 1ο δεκαήμερο του Ιουλίου ή το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουλίου όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης το βράδυ της Τετάρτης
    Ο εκλογικός νόμος θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και θα έχει ψηφιστεί έως τις 20 Ιουλίου, ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Περιγράφοντας τι θα προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος, έκανε λόγο για απλή αναλογική με κατάργηση του μπόνους. Είπε επίσης ότι θα νομοθετηθεί η ψήφος στα 17 και το όριο εισαγωγής στη Βουλή θα παραμείνει στο 3% (αναλυτικά παρακάτω η πρόσφατη ανακοίνωση της Όλγας Γεροβασίλη), ενώ ερωτηθείς για τις διαφωνίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί από τα όργανα του κόμματος. Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθούν οι 200 βουλευτές που απαιτούνται, προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να τεθεί άμεσα σε ισχύ, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι «δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών». «Ναι» λένε ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών ενώ κρίσιμη θα είναι η στάση του ΚΚΕ στην «επί της αρχής» ψηφοφορία ώστε να συγκεντρωθούν 200 ψήφοι για την εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις επόμενες εκλογές (παρακάτω η θέση του Περισσού).
   Η κυβερνητική εκπρόσωπος υποστήριξε σε πρόσφατη ανακοίνωσή της ότι για τη διαμόρφωση της κυβερνητικής πρότασης ελήφθησαν «υπ’ όψιν οι συζητήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς και πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων κομμάτων, όπως για παράδειγμα την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο 2015». Σημείωσε δε ότι η διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή «μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες συγκλίσεις από αυτές που έχουν ήδη διαπιστωθεί».
   Η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε πως «η ιστορική αναγκαιότητα για την καθιέρωση της ισοτιμίας της ψήφου και η απήχηση της πρότασης στον λαό πρέπει να είναι το κριτήριο των κομμάτων» και σχολιάζοντας την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρατήρησε: «Από τη Ν.Δ. δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο».
   Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας γνωστοποίησε πως «αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει νόμο για απλή και άδολη αναλογική, το ΚΚΕ θα τον στηρίξει ξεκάθαρα» (διαβάστε εδώ για τη δήλωσή του και την κόντρα με το Μεγ. Μαξίμου). Απλή αναλογική σημαίνει κανένα μπόνους, κανένα πλαφόν, όπως ακριβώς προέβλεπε και η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ πριν αρχίσει τις πολλές κωλοτούμπες», ανέφερε σε νέα ανακοίνωσή του ο Περισσός. Το ΚΚΕ αναμένει την κατάθεση της κυβερνητικής πρότασης και όπως διαμηνύει δεν μπαίνει «σε παζάρια και παιχνίδια αποπροσανατολισμού του λαού, όπως κάνουν άλλα κόμματα που καθορίζουν τη στάση τους στον εκλογικό νόμο καιροσκοπικά, με βάση τι τους συμφέρει κάθε φορά και με τα μάτια στραμμένα στην κυβερνητική καρέκλα, για να συνεχιστεί η ίδια αντιλαϊκή πολιτική», τονίζει.

  Νέο «όχι» της Ν.Δ. - Τι λένε Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων
   Κυρ. Μητσοτάκης: Θα ανοίξω θέμα εκλογικού νόμου εφόσον έχει ψηφιστεί η «εγκληματική» απλή αναλογική
   Εν τω μεταξύ, η αξιωματική αντιπολίτευση ανέβασε τους τόνους της κριτικής της κατά της κυβέρνησης για την προαναφερθείσα πρόθεσή της να καταθέσει στο τέλος της εβδομάδας νομοσχέδιο που θα καθιστά αναλογικότερο τον εκλογικό νόμο. Ο Γ. Κουμουτσάκος καταλόγισε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι επιδιώκει τον αποπροσανατολισμό των πολιτών και επισήμανε ότι η κατάργηση της ενισχυμένης αναλογικής «συνιστά απόπειρα διάσωσης του κυβερνώντος κόμματος, που βλέπει ότι τα ποσοστά του καταρρέουν». Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μιλά περί απλής αναλογικής «την ώρα που έχουμε οικονομική κρίση και κλυδωνίζεται η Ευρώπη». «Δεν μας φτάνουν τα οικονομικά προβλήματα, δεν μας φτάνει η όξυνσή τους λόγω Brexit, o ΣΥΡΙΖΑ θέλει να φέρει και ακυβερνησία» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «φέρνει τώρα την απλή αναλογική διότι είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις». «Η ΝΔ είναι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής κερδίζει-χάνει γιατί αυτό το σύστημα προσφέρει μεγαλύτερη κυβερνητική σταθερότητα» ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηδάκης.
   Στη δημόσια συζήτηση για την απλή αναλογική περενεβλήθη ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος σημείωσε πως «αίτημα της δημοκρατικής Ελλάδας εδώ και εξήντα χρόνια, από την εποχή του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, αποτελεί η κατάργηση του μπόνους των εδρών του πρώτου κόμματος» και υποστήριξε ότι «εάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το καταργήσει μέσω του νέου εκλογικού νόμου, τότε θα μείνει στην Ιστορία».
   Από την πλευρά του, ο Στ. Θεοδωράκης, υπερασπιζόμενος ένα σύστημα μονοκομματικών κυβερνήσεων, που έχει προ πολλού καταρρεύσει, συντάχθηκε χθες ανοιχτά με τη ΝΔ, κάνοντας λόγο για «σύμφωνο ακυβερνησίας» και, για να μη μείνει η παραμικρή αμφιβολία, επιτέθηκε και στο ΠΑΣΟΚ γιατί υπερασπίστηκε τον δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών. Τη νομοθετική πρωτοβουλία αναμένει το ΠΑΣΟΚ που έχει ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.