29 Ιουν 2016

Και φέτος οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ θα μελετήσουν τις θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό Κόλπο

Σημαντική παρουσία χελωνών, ιδιαίτερα κοντά στις εκβολές των ποταμών, στο βορειοανατολικό κομμάτι του Κόλπου

   Στον Αμβρακικό Κόλπο θα βρεθούν και φέτος από τις 6 Ιουλίου έως τις 19 Αυγούστου οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν μελέτη θαλασσίων χελωνών. Η δραστηριότητα αυτή υλοποιείται από το 2002 και έχει ως σκοπό να δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τον αριθμό και την κατάσταση της υγείας των χελωνών που ζουν στον βιότοπο. Η δραστηριότητα του ΑΡΧΕΛΩΝ τα τελευταία χρόνια έχει επιβεβαιώσει μια σημαντική παρουσία χελωνών στην περιοχή, ιδιαίτερα κοντά στις εκβολές των ποταμών στο βορειοανατολικό κομμάτι του Κόλπου, αν και δεν έχει υπάρξει καταγραφή φωλεοποίησης μέσα στον Κόλπο.
   Το οικοσύστημα του Αμβρακικού Κόλπου είναι μια από τις 11 σημαντικότερες περιοχές υγροτόπων της χώρας μας που έχουν χαρακτηριστεί «διεθνούς σημασίας» και προστατεύονται από την διεθνή συνθήκη RAMSAR.
   Λόγω της σπανιότητας της μορφολογίας της περιοχής, καθώς επίσης και της παρουσίας σπάνιων και απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών, οι υγρότοποι έχουν συμπεριληφθεί στο δίκτυο NATURA 2000, στην σύμβαση της Βαρκελώνης (μια σύμβαση για την προστασία της Μεσογείου από την μόλυνση) και προστατεύεται βάσει της σύμβασης της Βέρνης (που αφορά την διατήρηση της Ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων) και την σύμβαση της Βόννης.
   Η ανάγκη για προστασία και διαφύλαξη του μοναδικού οικοσυστήματος της περιοχής, οδήγησε στην ίδρυση του Εθνικού Πάρκου και στον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού, το 2008, που καθορίζουν τις χρήσεις, συνθήκες και περιορισμούς για τις χερσαίες, υδάτινες και θαλάσσιες περιοχές του Αμβρακικού Κόλπου.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.