9 Ιουν 2016

Παλιότερα θα ακούγαμε τα κανόνια στον Λυκαβηττό, τώρα κάπου... χάθηκε η είδηση για τη μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ!!

Έκπτωση 15% για τουλάχιστον 5 εκατ. συνεπείς καταναλωτές

   Δεν είχε δα και άδικο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, όταν σήμερα σε ραδιοφωνική συνέντευξη δήλωσε: "Χθες ανακοινώθηκε η πιο σημαντική μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους οικιακούς πελάτες, τους πελάτες μέσης τάσης, που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες, το 15%. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτό που θα έπρεπε να είναι πρώτη είδηση, το έχω δει κάπου να χάνεται στις επίσημες εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Φανταστείτε ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Βενιζέλος να είχε μειώσει έστω και κατά 1% το τιμολόγιο, τώρα θα ακούγαμε τα κανόνια στον Λυκαβηττό."
   Όντως, φαίνεται σα να την έφαγε η... μαρμάγκα την είδηση, γι αυτό ας την βάλω εδώ πέρα για την ενημέρωσή σας:

Έκπτωση 15% για τουλάχιστον 5 εκατ. συνεπείς καταναλωτές

Τουλάχιστον 5 εκατομμύρια καταναλωτές αφορά η απόφαση της ΔΕΗ για τη χορήγηση ενιαίας έκπτωσης 15% επί της αξίας του ρεύματος σε όλους τους οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές, μέσης και χαμηλής τάσης, που χθες επισημοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου και τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου.
Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, μόνη προϋπόθεση για την έκπτωση είναι η εμπρόθεσμη εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών και η τήρηση των διακανονισμών που τυχόν έχουν συναφθεί ή θα συναφθούν με βάση τα προγράμματα της επιχείρησης.
Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ανέφερε, η ρύθμιση αυτή αφορά πλέον των 5 εκατ. καταναλωτών που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους έναντι της ΔΕΗ και είναι ανοιχτή σε όλους καθώς παρέχει το δικαίωμα ένταξης και στους περίπου 2.100.000 ενεργούς καταναλωτές που είναι υπερήμεροι, τους οποίους "καλούμε να σπεύσουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους" ώστε να ωφεληθούν από τη μείωση στα τιμολόγια.
Όπως διευκρινίστηκε χθες, η έκπτωση θα είναι για τους λογαριασμούς που θα εκδίδονται μετά την 1η Ιουλίου, δηλαδή θα φαίνεται στον επόμενο λογαριασμό, εφόσον ο πελάτης είναι συνεπής, και θα γίνεται κυλιόμενα, μήνα με τον μήνα. Έτσι μετά τον Ιούλιο ο συνεπής καταναλωτής θα δει σε εμφανές σημείο στον λογαριασμό του την πίστωση του 15% επί της χρέωσης του ρεύματος.

Ακόμα και τρεις μέρες μετά τη λήξη

Πάντως, δεν εξαιρούνται της έκπτωσης όσοι πληρώσουν τον λογαριασμό μέχρι τρεις εργάσιμες ημέρες μετά την λήξη του. Η συνέπεια αφορά τον τελευταίο λογαριασμό και τον όποιο διακανονισμό έχει συμφωνηθεί. Δηλαδή, αν κάποιος μπει τον Αύγουστο σε ρύθμιση οφειλών, θα μπει τότε και στην έκπτωση του 15%. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, η έκπτωση δεν έχει ημερομηνία λήξης: όποιος γίνεται συνεπής θα τυγχάνει και της έκπτωσης.
Σημειώνεται ότι η μείωση αυτή στην αξία του ρεύματος δεν αφορά τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) που ούτως ή άλλως απολαμβάνουν σαφώς μεγαλύτερων εκπτώσεων. Ως προς το κόστος της έκπτωσης για τη ΔΕΗ τόνισε ότι, αν αυξηθεί ο βαθμός συνέπειας σε λογικά επίπεδα, "τότε η μείωση εσόδων της ΔΕΗ θα είναι αμελητέα".

Οι κατηγορίες των οφειλετών

Σημείωσε ότι, δεδομένου πως υπάρχει το Κοινωνικό Τιμολόγιο αλλά και η χορήγηση δωρεάν ρεύματος σε περιπτώσεις μεγάλης φτώχειας, με την έκπτωση που αποφασίστηκε δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για τη συντριπτική πλειονότητα αυτών που δεν πληρώνουν.
Ο τερματισμός της ασυδοσίας, πρόσθεσε, είναι απολύτως απαραίτητος ενόψει της διαδικασίας υποχρεωτικού ανοίγματος της λιανικής αγοράς που ενεργοποιείται με τον πρόσφατο νόμο μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Στο θέμα αυτό, συνέχισε, η ΔΕΗ θα αναλάβει το αμέσως προσεχές διάστημα κι άλλες πρωτοβουλίες και δράσεις ώστε το άνοιγμα της αγοράς να γίνει με τον πιο ομαλό τρόπο προκειμένου να ωφεληθούν κατά το δυνατόν και πρωτίστως οι καταναλωτές. Δήλωσε δε με νόημα πως "ο ηλεκτρισμός απαιτεί υπεύθυνες και σοβαρές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας".
Πάντως, μέχρι στιγμής, με βάση την τρέχουσα -έως 31/7- ρύθμιση οφειλών έχουν ενταχθεί πάνω από 180.000 καταναλωτές - πελάτες που αντιστοιχούν σε ποσά διακανονισμών συνολικού ύψους 575-580 εκατ. ευρώ.
Τα χρέη που αφορούν πελάτες μέσης και χαμηλής τάσης είναι συνολικά γύρω στα 1,750 δισ., στα οποία περιλαμβάνονται και πελάτες που δεν είναι πλέον ενεργοί, οπότε επιδίωξη της ΔΕΗ είναι να εισπραχθούν περίπου 1,450 δισ.
Υπάρχουν κατηγορίες καταναλωτών: α) οφειλές κάτω των 500 ευρώ. Πρόκειται για 1.270.000 - 1.280.000 πελάτες που χρωστούν συνολικά 150 εκατ. ευρώ, β) οφειλές 500 - 1.000 ευρώ. Πρόκειται για 280.000 καταναλωτές με οφειλές ύψους 150 εκατ.
Παράλληλα, ανέφερε, υπάρχουν και 380 εκατ. χρέη από την υψηλή τάση (βιομηχανία - επιχειρήσεις) και γίνονται συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, καθώς και άλλα 260 εκατ. από οφειλές του Δημοσίου (συμπεριλαμβανομένων των ΔΕΥΑ) που αναμένεται να εξοφληθούν -ελπίζεται κατά προτεραιότητα- εφόσον το Δημόσιο διαθέτει την επόμενη δόση με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Δεν υπάρχει καμία μονάδα της ΔΕΗ προς πώληση

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα η ΔΕΗ με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα συμβάλει ώστε να ανοίξει η αγορά στα ποσοστά που αναφέρει ο νόμος και με τον ρυθμό που προβλέπεται "να ανοίξει πιο σωστά", γιατί, αν περιοριστούμε μόνο στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, οι ιδιώτες "θα μας πάρουν τους καλύτερους πελάτες".
Ερωτηθείς για την πρόβλεψη στο ΦΕΚ που ενέκρινε το ΚΥΣΟΙΠ για τις δημοπρασίες περί λήψης εναλλακτικών δομικών μέτρων αν δεν προχωρήσει επαρκώς το ΝΟΜΕ, τόνισε πως "εμείς θα ενεργοποιηθούμε ώστε να μην φτάσουμε εκεί" διαβεβαιώνοντας ότι με τις κινήσεις της ΔΕΗ θα υπάρξει μείωση του μεριδίου αγοράς βάσει των προβλεπόμενων και ότι δεν "υπάρχει καμία μονάδα της ΔΕΗ προς πώληση". Ανέφερε μάλιστα ότι, ακόμα κι αν η τιμή εκκίνησης στις δημοπρασίες φτάσει στα επίπεδα των 30 ευρώ (σ.σ.: αγορά 42-45), που θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην επιχείρηση, "έχουμε τα αντίδοτά μας και σε αυτή την περίπτωση".
Αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο συμπράξεων της ΔΕΗ με ιδιώτες όχι μόνο στην παραγωγή, αλλά και στη λιανική. Ως προς το πρώτο σημείωσε ότι η πρόταση της ΔΕΗ αφορούσε ίδρυση εταιρείας με τον επενδυτή που θα κάνει τη δεύτερη μονάδα της Φλώρινας, τους ιδιοκτήτες των ορυχείων και την ΔΕΗ, πρόταση που έχει γίνει στην Edison, αλλά δεν έχει προχωρήσει καθώς η μητρική EDF δεν επενδύει σε λιγνιτικές μονάδες, αλλά "έχουμε απευθυνθεί κι αλλού και πιστεύουμε ότι τελικά θα γίνει".
Ενδεχόμενες συμπράξεις ή άλλα σχήματα στη λιανική είναι θέμα που συζητείται εδώ και καιρό, θα γίνει μελέτη και θα υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις που βρίσκονται ήδη υπό διερεύνηση.

Γ.Σ. για τον ΑΔΜΗΕ στις 30 Ιουνίου

Σχετικά με τον ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε ότι χθες αποφασίστηκε να οριστεί η γενική συνέλευση που θα λάβει όλες τις βασικές αποφάσεις για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου στις 30 Ιουνίου. Πράγματι ο ΑΔΜΗΕ είναι απώλεια, δήλωσε και πρόσθεσε ότι "θα κάνουμε το παν ώστε να υπάρξει μια δίκαιη αποζημίωση της ΔΕΗ ανάλογη με την αξία του ΑΔΜΗΕ". Μάλιστα ανακοίνωσε ότι υπάρχουν σχέδια - σκέψεις για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να απολεσθεί ή με τι να ανταλλαγεί ο ΑΔΜΗΕ, ώστε με συντονισμένες κινήσεις όχι μόνο να μην έχουμε απώλειες, αλλά τελικά να υπάρξουν και κέρδη.

Αισιοδοξία και στήριξη

Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι "μπορούμε να αντεπεξέλθουμε" στη νέα, πρωτόγνωρη ομολογουμένως κατάσταση που διαμορφώνεται με σοβαρές δυσκολίες και στη διαχείρισή της, γιατί "η ΔΕΗ έχει πολλές δυνατότητες και γιατί προσδοκούμε την ανάλογη πολιτική στήριξη από την Πολιτεία, τον βασικό μέτοχο". Ειδικότερα προσδιόρισε τη στήριξη του Δημοσίου στην επίτευξη δωρεάν πιστοποιητικών CO2, στην υιοθέτηση από τη ΡΑΕ μόνιμου μηχανισμού ευελιξίας (ΑΔΙ), στην στήριξη της λιγνιτικής παραγωγής και στη συλλογή των ληξιπρόθεσμων κ.λπ., αλλά και στην ανάγκη "να αλλάξουμε εμείς", να ξαναδούμε όλα μας τα κόστη επισταμένα, κάτι που ήδη μελετάται, να υπάρξουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες (ΑΠΕ κ.λπ.). Προϋπόθεση, επισήμανε, είναι η ΔΕΗ να γίνει επιχείρηση, ανώνυμη εταιρεία, "όχι στα λόγια", αλλά να μην πάει στον ανταγωνισμό "δεμένη στο κατάρτι".

Ίδρυση θυγατρικής στην Αλβανία

Παράλληλα ο Μ. Παναγιωτάκης ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των πρόσφατων επαφών του με αξιωματούχους της αλβανικής κυβέρνησης, και όχι μόνο, ανακοινώνοντας την ίδρυση θυγατρικής στην Αλβανία, και αφορά ιδιαίτερα την αξιοποίηση του αξιόλογου υδροηλεκτρικού δυναμικού της γείτονος χώρας, στο πλαίσιο και της ενεργειακής ενοποίησης της Ε.Ε., που δημιουργούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη ΔΕΗ. "Πάμε λοιπόν με πολιτικές win-win ώστε να επενδύσουμε σε αυτόν τον τομέα" σημείωσε και πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ θα συμβάλει και στις ανάγκες της Αλβανίας για θερμική παραγωγή, ιδιαίτερα ενόψει της διεύλευσης του αγωγού αερίου ΤΑΡ από τα εδάφη της.
Τόνισε ότι με την ίδρυση θυγατρικής στην Αλβανία δημιουργείται μια μόνιμη παρουσία στη χώρα αυτή και θα εξεταστούν πολύ συγκεκριμένα οι ευκαιρίες που υπάρχουν αλλά και τα δεδομένα ώστε να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις, καθώς υπάρχουν και ώριμα έργα τα οποία δεν έχουν ανατεθεί, αλλά και άδειες που έχουν δοθεί και δεν έχουν υλοποιηθεί. Αναφέρθηκε επίσης στη θετική υποδοχή των Ελλήνων επιχειρηματιών αλλά και της Εκκλησίας στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.