14 Ιουν 2016

Όλγα Γεροβασίλη: Είμαστε εδώ, είμαστε αισιόδοξοι και παλεύουμε ούτως ώστε να βγούμε από τα μνημόνια, να βγούμε από τις δεσμεύσεις, με τον λαό όρθιο

Συνέντευξη της Κυβερνητικής Εκπροσώπου στην ΕΡΤ Ιωαννίνων

   Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, βρέθηκε στα Γιάννενα, τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, για τις ανάγκες της ημερίδας που διοργανώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ημερίδα, με θέμα «Ανάπτυξη της Αιγοπροβατοτροφίας με πυλώνα αναφοράς την Ήπειρο».
   Στο περιθώριο της ημερίδας, η κυβερνητική εκπρόσωπος παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ Ιωαννίνων και στο δημοσιογράφο Σωτήρη Αργύρη, στην οποία η κ. Γεροβασίλη εμφανίστηκε αισιόδοξη για την αναπτυξιακή προοπτική, καθώς όπως είπε «η χώρα έχει ξεπεράσει τους σκοπέλους και η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την πορεία προς τα μπρος».

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό μεσημέρι. Έχουμε κοντά μας την κυρία Όλγα Γεροβασίλη, Κυβερνητική Εκπρόσωπο. Την ευχαριστούμε πάρα πολύ για την καλοσύνη που έχει να παραχωρήσει μια συνέντευξη - έστω και μικρής διάρκειας - στην ΕΡΤ αλλά και στην ΕΡΤ Ιωαννίνων. Καλώς ήρθατε στα Γιάννενα, καταρχάς. Να ξεκινήσουμε από την Ημερίδα, άκρως ενδιαφέρουσα, και αν πραγματικά πιστεύετε ότι μαζί με τον αναπτυξιακό νόμο, με τα όσα εξαγγείλατε σήμερα, ως κυβέρνηση μέσω του κ. Αποστόλου αλλά και με το ΕΣΠΑ, αν μπορεί να βρει δρόμο προς την ανάπτυξη η δική σας περιφέρεια, η δική μας περιφέρεια, δηλαδή.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αρχικά, χαίρομαι πολύ που είμαι στα Γιάννενα σήμερα, διότι η περιοχή, ο νομός Άρτας αλλά και η Ήπειρος συνολικά,  με αφορούν ιδιαίτερα. Έχω δραστηριοποιηθεί πολλά χρόνια στην περιοχή και θέλω πολύ να προχωρήσουν τα βασικά ζητήματα που την αφορούν. Αυτά τα οποία εξαγγέλθηκαν σήμερα, σε αυτή τη σημαντική Ημερίδα, που επιλέχθηκε να ξεκινήσει από την Ήπειρο εξαιτίας του συγκριτικού πλεονεκτήματος της παραγωγής και της περιοχής σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα, τα εργαλεία τα οποία έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση αλλά και συνεχίζει να κάνει με βασικά νομοσχέδια αλλά και άλλες παρεμβάσεις, να αποτελέσουν μια βάση ανάπτυξης για την περιοχή. Γνωρίζουμε όλοι ότι η χώρα χρειάζεται εκ νέου την παραγωγική της ανασυγκρότηση, τη συγκρότηση της παραγωγικής της βάσης σε καινούργια δεδομένα ώστε τα μοντέλα να είναι και σε αναπτυξιακή κατεύθυνση αλλά και βιώσιμα, πράγμα που δεν έγινε τις προηγούμενες δεκαετίες στη χώρα μας. Με σαφή στόχο, σχεδιασμό και στρατηγική. Διότι χωρίς αυτό, αν δεν γίνουμε ανταγωνιστικοί, όχι μόνο στο οικονομικό επίπεδο αλλά και στο ποιοτικό επίπεδο, προφανώς, δεν θα επιτευχθεί ο στόχος. Έτσι λοιπόν, αυτά τα εργαλεία είναι σημαντικά, ωστόσο, νομίζω ότι ο κύριος στόχος της Ημερίδας δεν είναι μόνο να ανακοινωθούν τα εργαλεία - τα οποία συνήθως οι ενδιαφερόμενοι τα μαθαίνουν - όσο να δούμε τις λεπτομέρειες και τα βήματα αλλά και κυρίως, να πείσουμε τους ανθρώπους της περιοχής ότι χωρίς την ενεργή συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού και των φορέων της περιοχής, κανένα σχέδιο, όσο κι αν είναι συγκροτημένο, δεν μπορεί να προχωρήσει. Επομένως, αυτή η συζήτηση εδώ σήμερα είναι η έναρξη ενός σημαντικού διαλόγου με τελικό στόχο την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιες μπορεί να είναι οι προοπτικές και με αυτό το σχέδιο αλλά και με το ΕΣΠΑ και με τον αναπτυξιακό νόμο μιας και είναι πρόσφατα ψηφισμένος και εσείς τουλάχιστον ως κυβέρνηση έχετε πει ότι σιγά-σιγά θα αρχίσει κάτι να κυλά.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο αναπτυξιακός νόμος όπως και οι νόμοι οι οποίοι έχουν ψηφιστεί και αφορούν και τις βιώσιμες γαίες – αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, που λύνει προβλήματα της αγροτικής οικονομίας – μαζί με τις ενισχύσεις και του αναπτυξιακού νόμου, αλλά και του ΕΣΠΑ και των αγροτικών ενισχύσεων είναι χρηματοδοτικά εργαλεία πολύ σημαντικά. Ο αναπτυξιακός νόμος αυτό που κάνει και που είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα χρόνια, είναι ότι είναι στοχευμένος. Μια από τις τρεις σημαντικές στοχεύσεις είναι ο πρωτογενής τομέας, η παραγωγή δηλαδή, όπως και η καθετοποίηση,  ούτως ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά προϊόντα και εξαγώγιμα προϊόντα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Γεροβασίλη, ξέρετε πολύ καλά ότι το θέμα της έλευσης της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ήπειρο είναι κάτι που μας απασχολεί δεκαετίες τώρα. Προσφάτως και η κυβέρνηση είπε ότι είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο. Υπάρχει, όντως, στο σχέδιο της κυβέρνησης να γίνει; Υπάρχουν προϋποθέσεις και επιπροσθέτως, γιατί τα Γιάννενα και η Ήπειρος δεν θα έχουν τελικά τον αγωγό του φυσικού αερίου εδώ;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η ιστορία των αγωγών του φυσικού αερίου, είχε δρομολογηθεί, όπως ξέρετε, κυρίως ως πέρασμα και όχι για να δώσουν και το δίκτυο στην περιοχή από παλιά. Αυτό είναι ένα ζήτημα. Ωστόσο, θα το δούμε. Το θεωρούμε σημαντικό και εμείς από την πλευρά μας αυτό. Επίσης, ο σιδηρόδρομος είναι μια πολύ παλιά συζήτηση στην Ήπειρο - νομίζω ότι το θυμάμαι σε όλη μου τη διαδρομή -  και ήρθε η ώρα να το σχεδιάσουμε και να το δούμε. Γίνονται συζητήσεις. Γίνεται συζήτηση για το κομμάτι σιδηροδρομική Εγνατία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τομέα των μεταφορών και βεβαίως, μέσα στο κομμάτι του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας μας, όπως αντιλαμβάνεστε, οι μεταφορές αποτελούν ένα εργαλείο στην καρδιά αυτής της πολιτικής. Δεν θα σας πω εγώ τι θα γίνει, διότι δεν είμαι και ο αρμόδιος υπουργός. Ξέρω, όμως, ότι συζητήσεις γίνονται και μάλιστα, νομίζω είναι σχεδόν ώριμες για την σιδηροδρομική Εγνατία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να μην ξέρετε πολλά για την σιδηροδρομική Εγνατία αλλά σίγουρα θα ξέρετε πολλά για την αξιολόγηση.  Έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση αλλά περιμένουμε και δεύτερη αξιολόγηση η οποία με βάση τις δηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα από τους Ευρωπαίους εταίρους, θα είναι και αυτή βαριά. Τι προσδοκάτε, λοιπόν, από αυτή την αξιολόγηση και πώς βλέπετε το μέλλον και την πορεία της χώρας τους επόμενους μήνες.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όπως ξέρουμε όλοι, επιλογή της κυβέρνησης και επιλογή της διαπραγματευτικής ομάδας ήταν η συμφωνία του καλοκαιριού να κλείσει εμπροσθοβαρώς. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε κάνει το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της διαδρομής, περίπου στο 80%, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια που απομένουν μέχρι το 2018, οπότε και ολοκληρώνεται η συμφωνία, δεν έχουμε και άλλα σημεία.  Κυρίως όμως, στο κομμάτι της υλοποίησης αυτών που ήδη έχουν συμφωνηθεί και νομοθετηθεί. Η δεύτερη αξιολόγηση, λοιπόν, έχει ένα μεγάλο κομμάτι της παρακολούθησης αλλά έρχεται και να συζητηθεί και το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, το οποίο, βεβαίως, είναι καθοριστικό. Έχουμε, όμως, λόγους, που δεν είναι ευχή αλλά είναι η προεργασία που ήδη έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Εργασίας και τον κ. Κατρούγκαλο, από μήνες τώρα, και ταυτόχρονα με την δουλειά που έκανε το υπουργείο για την πρώτη αξιολόγηση, έχουν ετοιμαστεί τα εργαλεία και για τη δεύτερη στο κομμάτι των εργασιακών και κυρίως για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ξέρετε, ότι υπήρξαν απαιτήσεις παλαιότερα και οι οποίες στη συνέχεια βγήκαν από το κάδρο στη συζήτησή μας μέχρι σήμερα, που αφορούν κυρίως στον συνδικαλιστικό νόμο αλλά και το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων. Είμαστε βέβαιοι, ότι θα επιλυθούν και αυτά τα ζητήματα με θετικό τρόπο, όπως έληξε και η πρώτη αξιολόγηση. Σας θυμίζω, είναι σημαντικό να το θυμόμαστε, ότι είναι η πρώτη χρονιά που δεν μειώθηκαν μισθοί, που δεν μειώθηκαν οι κύριες συντάξεις, που προστατεύτηκε η πρώτη κατοικία, που ήταν βασικές μας γραμμές σε αυτή τη διαπραγμάτευση και πήγε καλά. ΄Ετσι και τώρα, το υπουργείο Εργασίας, έχοντας εξασφαλίσει τη συνεργασία με ευρωπαϊκούς θεσμούς στα εργασιακά ζητήματα, προκειμένου να αντιμετωπίσει και  σκληρότερες απαιτήσεις που συνήθως έρχονται από το ΔΝΤ, έχει ήδη οργανώσει ομάδες τέτοιες, ούτως ώστε να έχουν δημιουργηθεί οι όροι για την επίλυση με θετικό τρόπο και της δεύτερης αξιολόγησης και είμαστε αισιόδοξοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο, μετά και τα τελευταία νομοθετήματα προστίθενται βάρη στις πλάτες του ελληνικού λαού, του κάθε πολίτη, του κάθε νοικοκυριού. Δεν φοβάστε και δεν σκέφτεστε ότι αυτό μπορεί να αποδυναμώσει αυτό το αριστερό προφίλ, το φιλολαϊκό που είχατε  μέχρι τώρα στην πολιτική σας έκφραση;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το αντίθετο, θα έλεγα. Υπάρχουν βάρη τα οποία προστέθηκαν, τα 5,4 δις μέτρων τα οποία συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι. Εδώ όμως, τι συνέβη; Ακριβώς, για να μην πέσουν τα βάρη στους ανθρώπους που δεν μπορούν να αντέξουν άλλο και έχουν υποστεί περισσότερο από όλους το βάρος της κρίσης και των προηγούμενων μνημονιακών πολιτικών, μέσω της μεταρρύθμισης, της ασφαλιστικής και της φορολογικής, αυτά τα βάρη μετατοπίστηκαν στους Έλληνες πολίτες που μπορούν να αντέξουν περισσότερο. Δηλαδή, τους πλουσιότερους ή και τους πλούσιους που μπορούν να αντέξουν αυτό το βήμα. Έτσι, έγινε και εδώ ήταν το μεγάλο κέρδος. Αναγγέλθηκε και πριν ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των αγροτών, ας πούμε, δεν θα φορολογηθούν. Ξέρετε, ακούγονται πάρα πολλά. Γίνεται μια επικοινωνιακή πολιτική, η οποία συνήθως είναι καταστροφολογική, ενώ η αλήθεια είναι μακριά από αυτό. Επειδή ακριβώς έχουν συμβεί αυτά και έχουν νομοθετηθεί ήδη, οι Έλληνες πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να το δουν να ξετυλίγεται μπροστά τους, όπου θα δουν ότι όλο αυτό το δράμα, αυτή η καταστροφολογία, δεν συνάδει με την πραγματικότητα. Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα. Ωστόσο, εκείνο που είναι βασικό, γιατί υπάρχουν κάποιες επιβαρύνσεις σε κάποιες ομάδες, βεβαίως. Αυτό που είναι βασικό, είναι το εξής: ότι κυρίως αυτά δεν γίνονται ανεκτά γιατί έχουν εξαντληθεί τα όρια. Και έχουν εξαντληθεί τα όρια γιατί η χώρα περνά έκτη χρονιά ύφεσης. Είμαστε αισιόδοξοι ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης και με όλα αυτά τα εργαλεία τα οποία δημιουργούνται, και έχουν ήδη δημιουργηθεί αυτό το διάστημα, η χώρα μας στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα ανακόψει αυτή την υφεσιακή πορεία. Είμαστε εδώ, είμαστε αισιόδοξοι και παλεύουμε ούτως ώστε να βγούμε από τα μνημόνια, να βγούμε από τις δεσμεύσεις με τον λαό όρθιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω και κάτι άλλο. Η ραχοϊκής (Δεν ακούγεται) έμπνευσης εκδήλωση «παραιτηθείτε», τι έχει να σας πει και πώς, αλήθεια, θα την σχολιάζατε, μιας και βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και μάλιστα με πρωτοβουλία στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, όπως αναγγέλθηκε από την πρώτη στιγμή από τον κ. Γεωργιάδη;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το δικαίωμα του καθενός να διαδηλώσει και να πει την άποψή του, είναι αναφαίρετο. Από εκεί και μετά, γίνεται μια κριτική όσον αφορά το γιατί γίνεται και ποια είναι τα αιτήματα. Το «παραιτηθείτε», λοιπόν, στη σημερινή συγκυρία είναι ένα αίτημα το οποίο δεν απαντά σε ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και το οποίο κινείται εχθρικά  στη χώρα,  αυτή τη στιγμή. Με αυτή την έννοια, το σχολιάζω πολιτικά μόνο. Κατά τα άλλα, είναι ελεύθερος ο καθένας να διαδηλώσει όπως εκείνος νομίζει. Βεβαίως, κρίνονται αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να πουν ότι είναι απολίτικο και κόσμος δυσαρεστημένος, ενώ στα αλήθεια δεν πρόκειται περί τέτοιου. Πρόκειται περί συγκαλύψεως στελεχών συγκεκριμένων πολιτικών χώρων και κυρίως της Νέας Δημοκρατίας και καλά θα έκαναν να είναι με το όνομά τους και την υπογραφή τους. Δεν είχαν να φοβηθούν κάτι από αυτό, αλλά νομίζω ότι έχουν να φοβηθούν τη μη συμμετοχή των ανθρώπων, εάν οι ίδιοι ήταν οι διοργανωτές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολιτική συγκέντρωση, χωρίς πολιτικό περιεχόμενο, μπορεί να υπάρχει;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κατά την άποψή μου, όχι. Λέω ότι προσπάθησαν να κρυφτούν οι διοργανωτές και να πουν ότι κανείς δεν συμμετέχει σε όλο αυτό αλλά όλο αυτό γίνεται αυθορμήτως. Το σχολιάζω όσον αφορά αυτό. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει κανένα θέμα να σχολιάσω περεταίρω, για μια συγκέντρωση η οποία έχει δικαίωμα ο καθένας να την οργανώσει και να την κάνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού σας ευχαριστήσω πολύ για το χρόνο που διαθέσατε για την ΕΡΤ, θα ήθελα  και μια τελευταία ερώτηση με βάση μιας πληροφορίας που έχει φθάσει στα αυτιά μου. Υπάρχει το ενδεχόμενο μέσα στο καλοκαίρι να έρθει στα Γιάννενα και στην Ήπειρο ο Αλέξης Τσίπρας;
 ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό δεν το γνωρίζω. Ξέρω πολύ,  όμως, ότι παλαιότερα κάθε καλοκαίρι ήταν στην Ήπειρο. Οι ανάγκες των τελευταίων ετών δεν το επέτρεψαν. Εκτιμώ, ότι φέτος θα το επιτρέψουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν εννοώ για διακοπές.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οργανωμένη περιοδεία δεν έχει σχεδιαστεί ακόμη. Όλα είναι πιθανά, αλλά νομίζω ότι οι ανάγκες αυτές του καλοκαιριού θα τον κρατήσουν τον Ιούλιο στην Αθήνα και θα δούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και εγώ σας ευχαριστώ, πάρα πολύ. 

1 σχόλιο:

  1. XA XA XA!!! ...το αλλο που βγαζω μαλλια στην καραφλα και κανω τα μαλλια μου μπουκλες το ξερετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.