7 Ιουν 2016

Επανέρχεται το επίδομα 1.500 ευρώ στους αριστούχους των ΑΕΙ

- Και 50 εκατ. ευρώ για την στήριξη οικονομικά ασθενών φοιτητών, για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους
- Και 4 προγράμματα υποτροφιών για τη στήριξη νέων επιστημόνων

   Την επαναφορά του επιδόματος 1.500 ευρώ στους αριστούχους των ΑΕΙ, το οποίο είχε κοπεί λόγω έλλειψης σχετικών κονδυλίων, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΙΚΥ Κυριάκος Αθανασίου, σε σχετική συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Παιδείας την περασμένη Παρασκευή.
   Την ίδια στιγμή, κονδύλι 50 εκατ. ευρώ για την στήριξη οικονομικά ασθενών φοιτητών, προπτυχιακού επιπέδου, προκειμένου να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις σπουδές τους, ανακοίνωσε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργος Ιωαννίδης.
   Υπενθυμίζεται ότι η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, από κοινού με το ΙΚΥ, προανήγγειλε την ίδια μέρα τέσσερα προγράμματα στήριξης νέων επιστημόνων.
   Έτσι:
      * Με 816,90 τον μήνα θα επιδοτηθούν 211 νέοι επιστήμονες που θέλουν να κάνουν διδακτορικό στην Ελλάδα. Πρόκειται για μέτρο ανάσχεσης της "διαρροής εγκεφάλων" στο εξωτερικό, με κονδύλια που εξασφαλίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο.
   Έτσι, για πρώτη φορά ύστερα από πέντε χρόνια, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών προκήρυξε υποτροφίες για τριετή διδακτορικά στις Φυσικές Επιστήμες και τις Επιστήμες Μηχανικού, τις Επιστήμες Ζωής και τις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες.
   Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 30η Ιουνίου 2016 και ώρα Ελλάδος 13 μ.μ. Έως και την 7η Ιουλίου 2016 οι αιτούντες πρέπει να διαβιβάσουν στο ΙΚΥ πλήρη φάκελο με τα δικαιολογητικά και την αίτηση που υπεβλήθη ηλεκτρονικά υπογεγραμμένη.
      * Με 1.089 ευρώ το μήνα επιδοτούνται 189 νέοι διδάκτορες για υλοποίηση μεταδιδακτορικής έρευνας στο εσωτερικό σε όλους τους επιστημονικούς τομείς, για έως 24 διαδοχικούς μήνες. Η πρόσκληση αναμένεται μέσα στο μήνα.
   Είναι η πρώτη φορά ύστερα από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 που το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών προκηρύσσει υποτροφίες εσωτερικού για υλοποίηση μεταδιδακτορικής έρευνας, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη για ανάσχεση της εκροής νέων επιστημόνων.
      * Την ίδια στιγμή, 1861 νέοι επιστήμονες επιδοτούνται με 2.987 ευρώ το εξάμηνο για απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας μέσα από την ανάθεση αυτοδύναμης διδασκαλίας σε 432 τμήματα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Καλύπτονται και οι δαπάνες μετακίνησης των ωφελουμένων, έως του ποσού των 400€/ακαδ. εξάμηνο, στην περίπτωση που ο τόπος μόνιμης κατοικίας του βρίσκεται σε διαφορετικό νομό από την έδρα του Ιδρύματος υποδοχής. Η δράση υλοποιείται για πρώτη φορά το ακαδ. έτος 2016-17 και θα επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση για τουλάχιστον 3 έτη. Η διάρκειά της είναι 6 μήνες και στόχος στην τριετία είναι να συμμετάσχουν 5.583 νέοι επιστήμονες. Η πρόσκληση έρχεται σε συνέχεια της πίστωσης 500 θέσεων μελών ΔΕΠ για τα ΑΕΙ.
      * Καινοτόμα δράση είναι η ενίσχυση των ερευνητικών δεξιοτήτων των νέων ερευνητών, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού επιπέδου, μέσα από την χρηματοδότηση σε επιστημονικές ομάδες για 144 έργα. Οι υποψήφιοι διδάκτορες θα επιδοτούνται με περίπου 800 ευρώ το μήνα και κάτοχοι διδακτορικού με 1.000 ευρώ έως 18 διαδοχικούς μήνες. Η δράση θα επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση για τουλάχιστον 3 έτη.
   Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210-3726346, 210-3726394 και 210-3726395 και στα γραφεία του ΙΚΥ. Η υποβολή της αίτησης γίνεται μόνον ηλεκτρονικά στο: applications.iky.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.