27 Μαΐ 2016

Η επίσκεψη Πούτιν σηματοδοτεί μια νέα αρχή πολυδιάστατης συνεργασίας και ανάπτυξης

- Η επίσκεψη Πούτιν αναθερμαίνει τις ελληνορωσικές σχέσεις
- Σημαντικές συμφωνίες στο τραπέζι των συνομιλιών του Α. Τσίπρα με τον Β. Πούτιν

   Φθάνει σήμερα στην Ελλάδα για δύο μέρες ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, για επίσκεψη εργασίας. Η επίσκεψη Πούτιν, μετά από 10 χρόνια στην Αθήνα, η πρώτη σε ευρωπαϊκή χώρα μετά το εμπάργκο, σηματοδοτεί μια νέα αρχή στην ελληνορωσική συνεργασία, που στην πραγματικότητα είχε τεθεί στον "πάγο" από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ουσιαστικά προσφέρει στη σημερινή κυβέρνηση άλλη μια βάση πάνω στην οποία μπορεί να πατήσει η προσπάθεια για ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας.
   "Η ελληνική κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, κάνει τα πάντα για να αρχίσει η επιθυμητή ανάπτυξη και εμείς θεωρούμε ότι η ανάπτυξη θα περιέχει και τη Ρωσία" δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του Αλ. Τσίπρα για θέματα Ρωσίας Δ. Βελάνης.
   Οι επενδύσεις σε υποδομές, οι εξαγωγές, ο τουρισμός, η αγροτική οικονομία, η ενέργεια και η αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου στην ατζέντα των συζητήσεων του Ρώσου προέδρου με Τσίπρα και Παυλόπουλο
   Σειρά σημαντικών συμφωνιών, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, αναμένεται να υπογραφούν κατά την επίσκεψη εργασίας που θα πραγματοποιήσει, μετά από 10 χρόνια, ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν στην Αθήνα. Ανάμεσα σε αυτές και η συμφωνία για την προμήθεια πετρελαίου μεταξύ της ρωσικής Rosneft με τα Ελληνικά Πετρέλαια.
   Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώνει η ρωσική πλευρά και στο τομέα των αποκρατικοποιήσεων στοχεύοντας στον ΟΣΕ και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
   Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 και σε συνέχεια των επισκέψεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κρεμλίνο και Οικονομικό Φόρουμ Αγ. Πετρούπολης το περασμένο έτος, καθώς και του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.
   Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου, και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών, θα επικεντρωθεί
   α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (συμπ. προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός),
   β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας
   γ) και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.
   Τον Ρώσο πρόεδρο θα συνοδεύει πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.
   Επιπλέον, στην αποστολή θα συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες.
   Μετά το πέρας της κατ' ιδίαν συνάντησης πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών, οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών:
   - Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος
   - Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)
   - Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ Υπουργείων) για
   - Επιστήμη και τεχνολογία
   - Τουρισμό
   - Μετεωρολογία
   - Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων
   - Enterprise Greece – Invest in Russia
   - ΕΛΠΕ – Rosneft
   - Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων
   - Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.