26 Μαΐ 2016

Έτοιμοι ως την Ανοιξη οι μεγάλοι οδικοί άξονες - Πάνω από 9 δισ. ευρώ στην αγορά μέσω ΕΣΠΑ

- Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ «κράτησε» την ελληνική οικονομία το 2015
- Σε πρώτο πλάνο η κοινωνική επιχειρηματικότητα

   Σε πλήξη εξέλιξη είναι τα έργα στους μεγάλους οδικούς άξονες προκειμένου να παραδοθούν ως τον επόμενο Μάρτιο, ενώ «τρέχουν» τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ που αναμένεται να ρίξουν στην αγορά πάνω από 9 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων φέτος, είπε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης στην Οικονομία Στο Κόκκινο και τον Στ.Σχινά.
   Έχει ήδη ενεργοποιηθεί το ένα τέταρτο των νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020 και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εξειδίκευσης και έκδοσης προσκλήσεων, ώστε οι δικαιούχοι να καταθέτουν τις αντίστοιχες αιτήσεις.
   Ως το τέλος Σεπτεμβρίου ο στόχος είναι η ενεργοποίηση να έχει φτάσει το 50% και να είναι έτοιμα να πέσουν στην αγορά περισσότερα από 9 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων, τόνισε ο κ.Χαρίτσης.
   Το τελικό ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς 9 δισ. ευρώ είναι η κοινοτική συμμετοχή, η οποία συμπληρώνεται με εθνικούς πόρους και κυρίως χρησιμεύει στην κινητοποίηση του εγχώριου ιδιωτικού τομέα και της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων και στις συνεργασίες με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Έτσι, μπορούμε να μοχλεύσουμε πόρους και να έχουμε πολύ μεγαλύτερα αποτελέσματα, όπως υπογράμμισε.

Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ «κράτησε» την ελληνική οικονομία το 2015
   Το τελευταίο τετράμηνο του 2015, ξεπεράσαμε τον στόχο των 4,5 δισ. ευρώ από τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και αυτά του προηγούμενου (2007-2013) που έληγαν. Παρά τις επικρίσεις για «υπερφίαλο» στόχο, τελικά φτάσαμε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα 5 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας να δώσουμε σημαντική ρευστότητα στην αγορά σε μία πολύ δύσκολη περίοδο.
   Τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας το συγκεκριμένο διάστημα βασίζονται σε αυτή την εξέλιξη, τόνισε ο κ.Χαρίτσης, δίνοντάς μας τη δυνατότητα για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα το 2016. Έτσι, σήμερα η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει τις πολιτικές της με μεγαλύτερη άνεση, καθώς δεν έχουμε πιέσεις στον τομέα της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων.
   Για την τρέχουσα χρονιά του 2016, τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν στα νέα προγράμματα θα φτάσουν τα 6,75 δισ. ευρώ.

Ολοκληρώνονται οι μεγάλοι οδικοί άξονες
   Ο πρώτος κλάδος που αποτελεί προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων που «χρονίζουν» και πρέπει να ολοκληρωθούν ως το Μάρτιο του 2017, προκειμένου η Ελλάδα να μην κληθεί να επιστρέψει το σύνολο των κονδυλίων που έχει εισπράξει για τα έργα αυτά από το Γ΄ ΚΠΣ.
   Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση του άξονα Αθήνας-Κορίνθου-Πάτρας, την Ολυμπία Οδό, τον Μορέα, την Ιονία Οδό, τους μεγάλους άξονες που είχαν κολλήσει επί πολλά χρόνια και αυτή τη στιγμή τα έργα είναι σε πλήρη εξέλιξη.
   Πλέον υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία ότι το 2017 θα έχουν παραδοθεί ώστε να μην χάσει χρήματα η χώρα.

Σε πρώτο πλάνο η κοινωνική επιχειρηματικότητα
   Ταυτόχρονα, η προσπάθεια εστιάζεται στον τομέα της στήριξης της επιχειρηματικότητας, με τις προσκλήσεις να δημοσιεύονται ως τον επόμενο Σεπτέμβριο.
   Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο πρόγραμμα για επιχειρήσεις 50 ως 250 εργαζόμενων, την υποστήριξη της δημιουργίας συνεργειών ομοειδών επιχειρήσεων, της δημιουργίας clusters και «θερμοκοιτίδων» επιχειρηματικότητας, για την ενίσχυση της συνεργασίας ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της σύγχρονης αγοράς με περισσότερα εφόδια και καλύτερους όρους.
   Πολύ σημαντική είναι επίσης η εξειδικευμένη πλέον υποστήριξη της κοινωνικής οικονομίας, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας.
   Είναι η πρώτη φορά που θα υπάρξει πρόσκληση αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο τομέα, όπως είπε ο κ.Χαρίτσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.