25 Μαΐ 2016

Πλήρης συμφωνία για αξιολόγηση, δόση 10,3 δισ. και ελάφρυνση χρέους - VIDEO

Τσακαλώτος: Σημαντική στιγμή για την Ελλάδα – Η αρχή του τέλους της ύφεσης


   Σε πλήρη συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το ύψος της επόμενης δόσης και την ελάφρυνση του χρέους, κατέληξε το Eurogroup, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση 11 ωρών, η οποία διακόπηκε αρκετές φορές, προκειμένου να συνεννοηθεί ο Πώλ Τόμσεν  με την Κριστίν Λαγκάρντ στη Ν.Υόρκη.
   Η Ελλάδα πήρε την αξιολόγηση, δόση 10,3 δισ. τμηματικά τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, πολιτική συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους και άμεση επιστροφή ποσού άνω των 20 δισ. από τα κεφάλαια που διακρατήθηκαν από τις κεντρικές τράπεζες. Το ποσό αυτό θα διατεθεί για την επαναγορά χρέους με στόχο τη μείωση του.
   Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, θα μείνει εκτός, μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε και θα αποφασίσει τότε, με κριτήριο τη βιωσιμότητα του χρέους.
   Επίσης πέτυχε την αποδέσμευση από το όριο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα, μετά το 2018 , ενώ οι δανειστές απαιτούσαν παράταση μέχρι το 2028.





   Σίγουρος για την επιστροφή στην ανάπτυξη μετά τη συμφωνία «δύο σε ένα» του Eurogroup, εμφανίστηκε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
   «Έχουμε φτάσει σε μια συμφωνία που ολοκληρώνει την πρώτη αξιολόγηση αλλά και για την αποδέσμευση 9 – 11 δισ. ευρώ. Κάποια εξ αυτών θα είναι για τα οφειλόμενα. το ποσό θα αμβλύνει τον υφεσιακό χαρακτήρα των μέτρων που έχουμε πάρει. Επιπλέον υπάρχει και μια συμφωνία για το χρέος κάποια μέτρα θα αρχίσουν αμέσως. Ο ESM θα αρχίσει αμέσως. Θα δούμε πώς θα μειώσουμε τους κινδύνους στα επιτόκια. Υπάρχει μια συμφωνία ότι θα έχουμε, μεσοπρόθεσμα μέτρα αλλά ήδη ξέρουμε πώς θα μοιάζουν αυτά τα μέτρα. Έχουμε και μια συμφωνία για το χρέος μακροπρόθεσμα. Είναι μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Τώρα έχουμε συμφωνία όχι μόνο για τα μέτρα αλλά και για το χρέος. Αν θυμάστε συμφωνήσαμε το καλοκαίρι να κλείσει η αξιολόγηση και μετά να γίνει η κουβέντα για το χρέος αλλά και τα δύο συνοψίστηκαν σε ένα. Είναι η απαρχή του τέλους για την ύφεση», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.