10 Φεβ 2016

Έχουν ξεφύγει: Mega Ψέμα - Το ίδιο το ΔΝΤ ζητά από το Mega και τον Ιγνατίου να πουν την αλήθεια

- MEGAλειώδης προπαγάνδα και διαστρέβλωση
- Το e-mail του εκπροσώπου του ΔΝΤ για την παραποίηση των δηλώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ


   Αυτή τη φορά το μεγάλο κανάλι δεν αδιαφόρησε για ειδήσεις που αφορούν τη κοινή γνώμη, ούτε άσκησε αντιπολιτευτική προπαγάνδα, αντί να ασκήσει το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Αυτή τη φορά, παραποίησε τις δηλώσεις της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, έναν από τους τέσσερις θεσμούς με τον οποίο η χώρα μας βρίσκεται σε σκληρή διαπραγμάτευση, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα.
   Το θέμα απασχόλησε μικρή μερίδα του τύπου τις προηγούμενες ημέρες και είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ασκήθηκαν πιέσεις να μην δημοσιοποιηθεί τίποτα σχετικό. Αποφασίσαμε να μιλήσουμε, όταν έφτασε στα χέρια μας το τηλεγράφημα του εκπροσώπου Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος ζητά από το Mega και τον ανταποκριτή του να διορθώσει και να πει την αλήθεια.
Τι συνέβη λοιπόν:
   Ο τίτλος του ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου από τις ΗΠΑ στο κεντρικό δελτίο του ΜEGA την περασμένη εβδομάδα, ήταν «Τελεσίγραφο Λαγκάρντ: αν δεν κλείσει το ασφαλιστικό, δεν μειώνεται το χρέος».
   ΟΜΩΣ, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν συνέδεσε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση με την ελάφρυνση του χρέους ως ικανή και αναγκαία συνθήκη, αλλά ως αλληλοεξαρτόμενα για το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους. Και μάλιστα όχι όπως παρουσιάστηκε, αλλά εντελώς ανάποδα. Δηλαδή, εάν δεν γίνει η μεταρρύθμιση, θα χρειαστεί μεγαλύτερη ελάφρυνση.
   Το περιστατικό της παραποίησης ουσιαστικά βγήκε από το ίδιο το ΔΝΤ, το οποίο φυσικά και ενοχλήθηκε με το κόψε - ράψε των δηλώσεων της επικεφαλής του, προκειμένου ένας τηλεοπτικός σταθμός «να εξυπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες εσωτερικής κατανάλωσης», όπως σημειώνουν έλληνες δημοσιογράφοι, ανταποκριτές σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
   Η άποψη πως υπήρξε σκοπιμότητα στηρίζεται στο γεγονός, πως ενώ το κανάλι μετέδωσε παραποιημένη τη δήλωση της Κρ. Λαγκάρντ, στο προσωπικό του site ο ανταποκριτής του Mega Μιχάλης Ιγνατίου είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ με τις ακριβείς δηλώσεις της Κρ. Λαγκάρντ. Φαίνεται όμως πως ο τηλεοπτικός σταθμός προτίμησε να γράψει στα παλιά του τα παπούτσια τη δεοντολογία, παραπληροφορώντας το κοινό του, ακόμη και θέτοντας σε κίνδυνο την πολυμέτωπη μάχη που δίνει η χώρα για να πετύχει την ελάφρυνση του χρέους.
   Μετά από όλα αυτά, ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ζήτησε κατ' εντολή της Κριστίν Λαγκάρντ, από τον Μ. Ιγνατίου και το Mega, να διορθώσει - ανακαλέσει τις παραποιημένες δηλώσεις της, ενημερώνοντας πως: «Η αναφορά του Mega TV ήταν λάθος, όπως μπορείτε να δείτε καθαρά από όσα κατά λέξη είπε η κυρία Λαγκάρντ παρακάτω». Ακολούθως σε e-mail του προς πολλαπλούς αποδέκτες, αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει "περισσότερο" ελάφρυνση του χρέους.
   Δείτε το σχετικό μέιλ με το εισαγωγικό σημείωμα του Ράις κι από κάτω τις δηλώσεις της κας Λαγκάρντ:


   Η μετάφραση των πραγματικών δηλώσεων Λαγκάρντ:
   «Πάντα έλεγα ότι το Ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να στηρίζεται σε δύο «πυλώνες»: ο ένας είναι αυτός των σημαντικών μεταρρυθμίσεων και ο άλλος αυτός της ελάφρυνσης του χρέους. Επιμένουμε σε αυτή την άποψη: Σημαντική μεταρρύθμιση, ελάφρυνση χρέους. Εάν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι τόσο σημαντική, ουσιαστική και βαθιά όσο χρειάζεται, αυτό θα σημαίνει περισσότερη ελάφρυνση χρέους από την άλλη πλευρά (εννοεί τους Ευρωπαίους). Αλλά, εξίσου, καμία ελάφρυνση χρέους, όσο μεγάλη και αν είναι, δεν μπορεί να καταστήσει το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο.
   Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Για να είναι η χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα ισοσκελισμένη, κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός πρέπει να διαθέτει 10% του ΑΕΠ στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Αυτό δεν είναι βιώσιμο, ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 2.5% του ΑΕΠ. Το 10% δεν είναι βιώσιμο. Οπότε, πρέπει όλα [τα νούμερα] να βγαίνουν και το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και αυτό επιβάλλει να λαμβάνονται τώρα μέτρα που θα έχουν διάρκεια για να το καταστήσουν βιώσιμο. Θέλω να πω, ότι πραγματικά δεν μου αρέσει όταν μας παρουσιάζουν ως το δρακόντειο, αυστηρό τρομερό ΔΝΤ (και αυτό) διότι δεν θέλουμε δρακόντεια οικονομικά μέτρα να εφαρμόζονται στην Ελλάδα, που έχει υποστεί τόσες θυσίες.
   Πάντα λέγαμε ότι η οικονομική προσαρμογή δεν πρέπει να είναι υπερβολική, ώστε η οικονομία να συνεχίσει να λειτουργεί και τελικά να αυξηθεί. Αλλά τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν, το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί, το σύστημα είσπραξης φόρων πρέπει να βελτιωθεί ώστε να υπάρχουν έσοδα, η φοροδιαφυγή να σταματήσει και η ελάφρυνση του χρέους από τους άλλους Ευρωπαίους θα πρέπει να συνοδεύει αυτή τη διαδικασία.
   Θα δώσουμε μεγάλη προσοχή στην βιωσιμότητα των μεταρρυθμίσεων, στο γεγονός ότι πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα, και στο γεγονός ότι πρέπει να στηρίζεται σε δύο πυλώνες.
   Αυτή θα είναι η πυξίδα μας για την Ελλάδα, αλλά θέλουμε αυτή ή χώρα να επιτύχει στο τέλος της ημέρας, αλλά πρέπει να επιτύχει στην πραγματική ζωή, και όχι στα χαρτιά».

Αντί επιλόγου: Δεν πρόκειται αλήθεια για Mega Ψέμα;
πηγή: Ντίνα Μπατζιά από το Κόκκινο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.