7 Φεβ 2016

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε 42.000 νοικοκυριά

Στόχος οι 700.000 ωφελούμενοι από το 2017

   Σε 30 δήμους αναμένεται να επεκταθεί από τον Απρίλιο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα με σκοπό να καλύψει περί τα 42.000 νοικοκυριά. Θα πρόκειται για άλλους 17 δήμους, πέρα από τους 13 που ήδη μετέχουν σήμερα στο πρόγραμμα και οι οποίοι θα επιλεγούν με κριτήρια ανεργίας, φτώχειας και πληθυσμού.
   Στη  συνάντηση που είχε η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, με τους εκπροσώπους των θεσμών, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα, από την υποχρέωση για αναδιάρθρωση προνοιακών επιδομάτων, μέχρι την εξέλιξη του ελάχιστου εγγυημένου.
   Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές δεν αντιδρούν αρνητικά στην πρόταση της ελληνικής πλευράς να χρηματοδοτηθεί η διευρυμένη φάση του ελάχιστου εγγυημένου για φέτος από τον προϋπολογισμό.
Τα επιδόματα 
   Η αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων και το νέο Σύστημα Πρόνοιας θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους, ώστε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν από εκεί να κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση της τελικής φάσης του ελάχιστου εγγυημένου (420.000 νοικοκυριά και περίπου 700.000 ωφελούμενοι) από το 2017.
   Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, ο εξορθολογισμός θα υπάρξει όπου διαπιστωθεί ότι υπάρχουν επιδόματα που αλληλοκαλύπτονται ή είναι αναποτελεσματικά. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι ΕΚΑΣ και επίδομα ανεργίας, δεν θα υποκατασταθούν από το ελάχιστο εγγυημένο, ενώ υποστήριξε ότι δεν θα γίνουν δυσμενέστερα τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή των επιδομάτων.
   Τα στοιχεία, άλλωστε, της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνουν πως η Ελλάδα είναι ουραγός στην κοινωνική πρόνοια, αφού δαπανά μόλις το 2,1% του ΑΕΠ της, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ των «27» είναι 4,2%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.