12 Φεβ 2016

Κονδύλια 370 εκατ. ευρώ πέφτουν στην αγορά

- Ξεκινούν τέσσερις δράσεις του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την επιχειρηματικότητα
- Στόχος η απορρόφηση από το ΕΣΠΑ να φθάσει ετησίως τα 2,5 δισ. ευρώ

   Εκταμίευση των προκαταβολών προς τους δικαιούχους χωρίς την κατάθεση εγγύησης, χρηματοδότηση που ξεκινά από το 40% των επιλέξιμων δαπανών και μπορεί να φθάσει έως και το 100% αυτών, αλλά και επιδότηση που μπορεί να φθάσει έως και τα 200.000 ευρώ, παρέχονται μέσω των τεσσάρων δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, συνολικού προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατανεμηθούν σε δύο κύκλους, όπως ανακοίνωσε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας.
   Πρόκειται για τις δράσεις Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον Εκσυγχρονισμό τους και την Ποιοτική Αναβάθμιση των Παρεχόμενων Υπηρεσιών (έναρξη ηλεκτρονικής υποβολής 29.03.2016), Αναβάθμιση Πολύ Μικρών και Μικρών Υφιστάμενων Επιχειρήσεων με την Ανάπτυξη των Ικανοτήτων τους στις Νέες Αγορές (η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής θα είναι η 07.04.2016), Νεοφυής Επιχειρηματικότητα (έναρξη ηλεκτρονικής υποβολής 17.03.2016) και Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (έναρξη ηλεκτρονικής υποβολής 8.03.2016). που χρηματοδοτούνται από τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-20 και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020».
   Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, τα προγράμματα αποτυπώνουν το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα, που εστιάζει σε τομείς της οικονομίας που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, καινοτομία, υψηλή προστιθέμενη αξία και ιδιαίτερη έμφαση στην οικολογική διάσταση του όλου σχεδιασμού, ενώ ενισχύονται οι διαδικασίες διαφάνειας και δημόσιου ελέγχου.
   Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης τόνισε πως «στη νέα προγραμματική περίοδο εστιάζουμε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προγραμμάτων και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που αυτά θα δημιουργήσουν στην πραγματική οικονομία: νέες θέσεις εργασίας, εισαγωγή νέων τεχνολογιών και καινοτόμων πρακτικών, στήριξη νέων παραγωγικών δομών και επιχειρήσεων. Οι τέσσερις νέες προσκλήσεις δίνουν το στίγμα αυτής της νέας συνολικής λογικής».
   Όπως είπε ο κ. Χαρίτσης, οι προτάσεις για τις τέσσερις δράσεις θα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά και τα δικαιολογητικά θα κατατίθενται με φυσική μορφή μόνο από αυτούς που θα ενταχθούν στα προγράμματα, ενώ σημείωσε τη σύσταση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ενός Καταπιστευτικού Λογαριασμού (Escrow Account) μέσω του οποίου θα εκταμιεύονται οι προκαταβολές προς τους δικαιούχους.
   Από την πλευρά της η υπουργός Έλενα Κουντουρά εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι στα καινούργια προγράμματα ΕΣΠΑ έχει ενισχυθεί ο τουρισμός, με έμφαση στην ενίσχυση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων.

Στόχος η απορρόφηση από το ΕΣΠΑ να φθάσει ετησίως τα 2,5 δισ. ευρώ
   Εκτός από αυτές τις τέσσερις δράσεις, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας έκανε γνωστό πως στις αρχές Μαρτίου θα ανακοινωθούν νέα προγράμματα για θερμοκοιτίδες, cluster κ.ά. για την ενίσχυση της απασχόλησης, ενώ στον σχεδιασμό είναι η κατάρτιση ειδικού προγράμματος για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια. Στόχος άλλωστε είναι, με βάση και τον προγραμματισμό που έχει γίνει η απορρόφηση από το τρέχον ΕΣΠΑ να φθάνει ετησίως τα 2,5 δισ. ευρώ της κοινοτικής συνδρομής.
   Σχετικά με τις 35.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του παλαιού ΕΣΠΑ στο πρόγραμμα "Εξοικονομώ" ο Αλέξης Χαρίτσης ξεκαθάρισε πως θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα στο πλαίσιο του νέου προγράμματος.
   Σε ό,τι αφορά τον Αναπτυξιακό Νόμο, ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως βρίσκεται στην Κομισιόν και αναμένεται η έγκρισή του, ενώ διευκρίνισε ότι δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.
   Από την πλευρά της η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία του τουρισμού τη φετινή χρονιά, σημείωσε πως το περιβάλλον στον τουρισμό είναι ευαίσθητο, αλλά είναι θετικό το πρόσημο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.