11 Νοε 2015

Όλγα Γεροβασίλη: Κάποιοι προσπαθούν να ταυτίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία, δεν θα γίνει ανεκτό - VIDEO

Στους σχεδιασμούς κάποιων συνεχίζει να υπάρχει το σενάριο των δυο άκρων

   "Κάποια γεγονότα και ο τρόπος με τον οποίο κάποιος τα εκμεταλλεύεται δείχνει και τον στόχο. Τώρα σε μια στιγμή ιδιαίτερη για τη χώρα και ιδιαίτερη για τη διαπραγματευτική μας προσπάθεια που γίνεται αυτόν τον καιρό και που ξέρουμε όλοι ότι είναι πάρα πολύ έντονη και καθοριστική. Υπάρχουν κάποιοι, λοιπόν, οι οποίοι θέλουν να πλήξουν και την προσπάθεια, αλλά και τη χώρα, προκειμένου οι ίδιοι να επιβληθούν ξανά στην εξουσία."
   Ηχηρό μήνυμα σε όσους προσπαθούν να ταυτίσουν το ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία, έστειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στην ΕΡΤ και στην Μαριλένα Κατσίμη και Γιάννη Δάρρα.
   «Αυτό δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό» είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη, με αφορμή τις καταγγελίες του Γιάννη Πανούση, τονίζοντας ότι «δε μπορεί να ποινικοποιείται η πολιτική άποψη και να χαρακτηρίζεται ως σχέση με την τρομοκρατία».
   Η Κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν έφυγε ποτέ από την πολιτική ζωή της χώρας το σενάριο των δυο άκρων. Σημείωσε όμως ότι, τώρα που η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, κάποιοι θέλουν να την πλήξουν για να επιβληθούν στην πολιτική ζωή.
   Αναφορικά με το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λάμπρου η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι οι επισκέψεις του στις φυλακές είχαν σχέση με το γεγονός ότι υπερασπίζεται ανθρώπινα δικαιώματα. «Ο κ. Λάμπρου διέψευσε τους διαλόγους και εγώ τον πιστεύω», είπε χαρακτηριστικά.
   Η κυβερνητική εκπρόσωπος κατήγγειλε εκ νέου τον αποκλεισμό της από το δελτίο ειδήσεων του MEGA λέγοντας ότι ξέφυγε από τα όρια της ενημέρωσης και έδειξε προπαγανδιστική διάθεση.

Άλλες απαντήσεις και επισημάνσεις της Όλγας Γεροβασίλη 
   Ισχυρή – έντιμη διαπραγμάτευση όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
   Με το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία θα ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις προκειμένου να τεθούν τα προβλήματα – όπως βέβαια το προσφυγικό. Έχει βάρος και η Τουρκία – πρέπει όμως να κάνει τις κινήσεις της για να ισχύσουν επιτέλους οι όροι. Γι” αυτό γίνεται ο διάλογος.
   Θα πρέπει να πιστωθούν στην κυβέρνηση τα θετικά που έχουν γίνει στην οικονομία, καθώς πέτυχε και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και η ρύθμιση των 100 δόσεων που απέδωσε κάπου 1,2 εκατομμύρια ΚΑΙ συνεχίζεται και ανακούφισε πολλούς.
   Για το Ασφαλιστικό, είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε μέτρα για να επιβιώσουν τα Ταμεία – για να έχουν και οι επόμενες γενιές. Τα αποθεματικά τους καταστράφηκαν με το PSI, οπότε είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν δυσάρεστες αποφάσεις.
πηγή



Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο:

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΕΡΤ-1 ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΡΡΑ ΚΑΙ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΑΤΣΙΜΗ, 11/11/2015

ΔΑΡΡΑΣ: Μαζί μας βρίσκεται η κυβερνητική εκπρόσωπος κυρία Όλγα Γεροβασίλη.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλημέρα σας.
ΚΑΤΣΙΜΗ: Καλή σας ημέρα, κυρία Γεροβασίλη.
ΔΑΡΡΑΣ: Να ξεκινήσουμε κατευθείαν με το ερώτημα το χθεσινοβραδινό…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ως πιο πρόσφατο.
ΔΑΡΡΑΣ: ..ναι, το πιο πρόσφατο. Δημιουργήθηκε, λοιπόν, ένα θέμα, βγάλατε και μία ανακοίνωση σε σχέση με τον σταθμό MEGA.
ΚΑΤΣΙΜΗ: Καταγγείλατε ότι σας λογοκρίνανε κι ότι θέλατε να παρέμβετε στο MEGA και δεν σας άφησαν.
ΔΑΡΡΑΣ: Τι ακριβώς έγινε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, παρακολουθούσα ένα δελτίο ειδήσεων και βλέπω έναν τρόπο παρουσίασης ενός θέματος της ιστορίας με τον κύριο Πανούση- με παρουσίαση διαλόγων, να εμπλέκονται πρόσωπα, φωτογραφία συν διάλογος δίπλα, σαν πραγματικό γεγονός. Ενδεχομένως, κάποιος του περιέγραψε ένα γεγονός. Ένα σοβαρό μέσο ενημέρωσης προφανώς το μεταδίδει ως τέτοιο και όχι ως έναν διάλογο ο οποίος έχει διεξαχθεί, βάζοντας φωτογραφία, βάζοντας τον διάλογο από κάτω. Είναι ένας τρόπος ο οποίος ξεφεύγει πια από τα όρια της ενημέρωσης και γίνεται προπαγάνδα. Επ’ αυτού, λοιπόν, ήθελα να διαμαρτυρηθώ. Δεν θα λογοκρίνω ένα μέσο. Του προκύπτει από το ρεπορτάζ του προφανώς και το κάνει, αλλά έχει μεγάλη σημασία πρώτον το πώς το παρουσιάζεις και δεύτερον δεν μπορεί να μην εκφραστεί και η διαφορετική άποψη απέναντι σ’ αυτό. 
ΔΑΡΡΑΣ: Και τι σας είπαν όταν επικοινωνήσατε με τον σταθμό;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό ακριβώς που διατύπωσα και στην καταγγελία. Ότι προφανώς δεν μπορούμε να σας δώσουμε τον λόγο. Δεν μπορούμε να σας βγάλουμε για να βγάλετε λόγο και τι θα πείτε; Προφανώς, είναι και λογοκρισία  -ή προσπάθεια λογοκρισίας- και εν πάση περιπτώσει αποκλεισμός. Και φυσικά δεν είναι ενοχλητικό σε προσωπικό επίπεδο, αλλά όταν ως εκπρόσωπος κυβέρνησης τηλεφωνώ για να παρέμβω στο δελτίο ειδήσεων, που μόλις λίγο πριν παρεμβαίνει στέλεχος της ΝΔ για ‘’ψύλλου πήδημα’’, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό ξεπερνάει τα όρια των κανόνων, ξεφεύγει από τους κανόνες ενός μέσου επικοινωνίας, ενός μέσου ενημέρωσης.
 ΚΑΤΣΙΜΗ: Παρόλα αυτά, θα πάτε σήμερα Είστε σήμερα καλεσμένη στο δελτίο ειδήσεων του MEGA.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς, όχι.
ΚΑΤΣΙΜΗ: Προφανώς, δεν θα πάτε.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς, δεν θα πάω. Αντιλαμβάνεστε, ότι αυτό δεν είναι ανεκτό. Και, βεβαίως, κατήγγειλα αμέσως το γεγονός.
ΔΑΡΡΑΣ: Βγάλατε μία ανακοίνωση και στην ανακοίνωσή σας καταλήγατε ότι «θα τα πούμε σε άλλες αίθουσες».
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είπα «θα τα πούμε σε άλλες αίθουσες», είπα «θα συνεχιστεί στις αίθουσες». Εννοώ τη γνωστή ιστορία, η οποία εξελίσσεται αυτές τις ημέρες και εμείς ως άποψη έχουμε πει και στον κύριο Πανούση ότι αυτό θα έπρεπε να πάει στον εισαγγελέα και να περάσει μέσα από έναν άλλο δρόμο και όχι να περιφέρεται στα κανάλια μέσα από διαρροές. Ως πραγματικά γεγονότα όλα αυτά. Θίγονται πρόσωπα, θίγονται υπολήψεις και θίγεται και η πολιτική, με την έννοια ότι όλο αυτό σε μια προπαγανδιστική διάθεση έχει στραφεί πάλι στην παλιά γνωστή ιστορία, στην προσπάθεια ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ -ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ- άρα του ΣΥΡΙΖΑ, με την τρομοκρατία. 
ΔΑΡΡΑΣ: Πάμε στην ουσία του θέματος, κυρία Γεροβασίλη, να συζητήσουμε τι γίνεται εδώ; Ο κύριος Πανούσης έχει βγει, έχει καταγγείλει κάποια πράγματα. Είπε η κυβέρνηση, γιατί δεν πάει στη Δικαιοσύνη, πήγε στη Δικαιοσύνη και είδαν το φως της δημοσιότητας κάποιοι διάλογοι.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι εξαιτίας του ότι πήγε στη Δικαιοσύνη. Εξαιτίας του ότι περιφέρονται αυτοί οι διάλογοι ως διαρροές.
ΔΑΡΡΑΣ: Θεωρείτε ότι δεν είναι γνήσιοι; Θεωρείτε ότι είναι κατασκευασμένοι; Θεωρείτε ότι δεν θα έπρεπε απλά βγουν; Υπάρχουν και δύο σκέλη και θέλω να μου απαντήσετε. Το ένα σκέλος, βεβαίως, είναι το αστυνομικό-δικαστικό  και γι’ αυτό θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη για το τι συμβαίνει και το τι δεν συμβαίνει. Και ένα άλλο κομμάτι που είναι πολιτικό, που ευθέως σας κατηγορούν ότι έχετε σχέσεις πλέον ως κόμμα και εξακολουθείτε και ως κυβέρνηση με αντιεξουσιαστικές, με αναρχικές ομάδες, όπως θέλετε πείτε το.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Γι’ αυτό ακριβώς έγινε και ο προηγούμενος σχολιασμός.  Γίνεται μια προσπάθεια ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία. Αυτό δεν είναι ανεκτό από εμάς. Οι θέσεις μας για την τρομοκρατία είναι γνωστές, δεν θα απολογηθούμε γι’ αυτές και βεβαίως εδώ θίγονται και συγκεκριμένα πρόσωπα και υπολήψεις και ζωές. Γι’ αυτό δεν μπορεί να περιφέρονται ζωές στα κανάλια κατά τέτοιον τρόπο. Ο κύριος Λάμπρου, ας πούμε, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει να δώσει έναν αγώνα στη ζωή του και έχει να δώσει έναν αγώνα υπέρ των δικαιωμάτων των ανθρώπων που εκτίουν ποινές στις φυλακές. Και προφανώς ο κύριος Λάμπρου έχει συνομιλήσει μαζί τους, όπως και ο ίδιος διατυπώνει και όχι μόνον μια φορά. Αυτό, βεβαίως, δεν μπορεί να ποινικοποιείται και δεν μπορεί να περιγράφεται ως «σχέση με την τρομοκρατία».
ΚΑΤΣΙΜΗ: Το έχουμε πει και το έχουμε ξαναπεί από αυτή εδώ την εκπομπή για τον κύριο Λάμπρου, διότι επαναλαμβάνω ότι όποιος έχει ασχοληθεί και ελάχιστα με τα δικαιώματα ξέρει τον κύριο Λάμπρου και τον αγώνα που έχει δώσει τόσα χρόνια…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς.
ΚΑΤΣΙΜΗ: …και ότι «διαπραγματευόταν» με τους φυλακισμένους και πριν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάντα το έκανε…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φυσικά. Και όταν μιλάς με τους φυλακισμένους δεν μιλάς και με τα αγγελούδια, προφανώς.
ΚΑΤΣΙΜΗ: …και προσπαθούσε να αποσυμπιέσει όλο αυτό το κλίμα το βαρύ που υπάρχει στις φυλακές. Όμως …
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προκειμένου να αποτραπούν χειρότερες εξελίξεις και βεβαίως και κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή.
ΚΑΤΣΙΜΗ: Συμφωνούμε απόλυτα σ’ αυτό. Εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν δικαιολογείτε έναν τέτοιο διάλογο, γιατί μπορεί σε μια διαπραγμάτευση να ειπωθούν τα πάντα, αρκεί να επιτευχθεί ο στόχος. Παραδείγματος χάριν, να σταματήσει η απεργία πείνας τότε που έκαναν εννέα κρατούμενοι…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτός είναι ο στόχος. Το να το κρίνουμε εάν λέγεται έτσι και διατυπώνεται αλλιώς. Κατ’ αρχήν εμφανίζονται διάλογοι οι οποίοι ενδεχομένως υπάρχουν, ενδεχομένως να μην υπάρχουν. Ενδεχομένως να είναι έτσι. Ο ίδιος ο κύριος Λάμπρου…
ΚΑΤΣΙΜΗ: Έγιναν κάποιες διαρροές από τη δικογραφία.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν ξέρω από πού έγιναν οι διαρροές, αλλά ο κύριος Λάμπρου ο ίδιος -ο οποίος δηλώνει ότι συνομιλεί είναι γεγονός ότι συνομιλούσε- δηλώνει ότι διαψεύδει διαλόγους, ότι αυτά δεν ειπώθηκαν.  Επομένως, έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι αυτοί οι διάλογοι αμφισβητούνται. Και εν πάση περιπτώσει θα το κρίνει άλλος και όχι εγώ. Δεν θα δικάσω εγώ την υπόθεση. Εμένα με ενδιαφέρει μέχρι εκεί και βεβαίως το πολιτικό σκέλος, το πώς εξελίσσεται αυτή η διαδικασία.
ΔΑΡΡΑΣ: Πάντως, στο πολιτικό σκέλος, κυρία Γεροβασίλη, η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι ακόμα και το νομοσχέδιο ήταν ένα προϊόν διαπραγμάτευσης…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό είναι αστείο γεγονός.
ΔΑΡΡΑΣ: …στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με ανθρώπους που βρισκόντουσαν μέσα στη φυλακή με τις κατηγορίες της συμμετοχής τους σε τρομοκρατικές…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται προκειμένου να εισάγει νομοσχέδια. Δεν πιέζεται, δεν εκβιάζεται, δεν διαπραγματεύεται. Επομένως,  όλος αυτός ο διάλογος έχει να κάνει με όλα τα προηγούμενα που συζητήσαμε και μάλιστα σε μια περίοδο που υπήρχε απεργία πείνας και κινδύνευε ένας άνθρωπος να πεθάνει. Και βεβαίως οι παρεμβάσεις έπρεπε να υπάρχουν και καλώς έγιναν σε μια διαπραγματευτική προσπάθεια, προκειμένου να εξομαλυνθεί κατά το δυνατόν η κατάσταση και να μην κινδυνεύει και ανθρώπινη ζωή. Αυτό συνέβη. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση νομοθετεί με τον τρόπο που πρέπει να νομοθετήσει σε διαπραγμάτευση με την κοινωνία, βεβαίως. Σε διαπραγμάτευση με φορείς, βεβαίως. Χωρίς να πιέζεται και χωρίς να εκβιάζεται.
ΚΑΤΣΙΜΗ: Πάντως, εδώ στο πάνελ που είχαμε προηγουμένως τον κύριο Παναγιωτόπουλο, τον κύριο Φωτήλα και τον κύριο Σαντορινιό, ο κύριος Φωτήλας συνέχισε και έλεγε ότι υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και μια πρώην βουλευτής, η κυρία Βασιλική Λέβα, βουλευτής Φθιώτιδας, πως έχει κατηγορηθεί, έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει και ποινή για συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξεις. Κι εμείς δεν το ξέραμε και θέλαμε να σας ρωτήσουμε εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν εκτοξεύουμε τέτοιες κατηγορίες και θα συνιστούσα και στον κύριο Φωτήλα το ίδιο. Προφανώς, δεν μπορείς να είσαι βουλευτής όταν το ποινικό σου μητρώο δεν είναι καθαρό. Επομένως, από τη στιγμή που η κυρία Λέβα υπήρξε βουλευτής, προφανώς δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.
ΔΑΡΡΑΣ: Με την έννοια λέτε ότι θα έπρεπε να της είχαν στερηθεί τα πολιτικά της δικαιώματα.
 ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εξ’ όσων γνωρίζω, για να μην δίνουμε διαστάσεις σε γεγονότα μη σημαντικά, χωρίς να γνωρίζω και πολύ καλά την υπόθεση- όταν η κυρία Λέβα το ’80 κάτι ήταν φοιτήτρια σε μια κινητοποίηση κάπου συνελήφθη. Αυτό γνωρίζω εγώ και προφανώς αυτή είναι η ιστορία στην οποία αναφέρεται. Νομίζω ότι από το γεγονός μέχρι αυτό που περιγράφεται οι αποστάσεις είναι τεράστιες. Και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν θίγουμε πρόσωπα, υπολήψεις και ζωές. Δεν μπορεί να περιφέρουμε τα ονόματα και τη ζωή του καθενός κατά τέτοιον τρόπο. Προς Θεού.
ΔΑΡΡΑΣ: Κυρία Γεροβασίλη, εκτιμάτε, δηλαδή, ότι επανέρχεται αυτό το σενάριο των δύο άκρων στην πολιτική σκηνή…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έφυγε ποτέ αυτό.
ΔΑΡΡΑΣ: …με έναν στόχο την επανασύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία, να ταυτιστεί δηλαδή με αυτό το άκρο…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτή η προσπάθεια γίνεται χρόνια τώρα.
ΔΑΡΡΑΣ: Γιατί πιστεύετε, όμως, ότι τώρα επανέρχεται αυτό το θέμα; Ποια είναι η δική σας εκτίμηση; Θεωρείτε, δηλαδή, ότι είναι μια χρονική περίοδος που βολεύει ή απλά βγαίνουν γεγονότα, πραγματικά γεγονότα καταγγέλλονται από την αντιπολίτευση ή από ανθρώπους μεμονωμένα και αν είναι τυχαία γεγονότα; 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κάποια γεγονότα και ο τρόπος με τον οποίο κάποιος τα εκμεταλλεύεται δείχνει και τον στόχο. Τώρα σε μια στιγμή ιδιαίτερη για τη χώρα και ιδιαίτερη για τη διαπραγματευτική μας προσπάθεια που γίνεται αυτόν τον καιρό και που ξέρουμε όλοι ότι είναι πάρα πολύ έντονη και καθοριστική. Υπάρχουν κάποιοι, λοιπόν, οι οποίοι θέλουν να πλήξουν και την προσπάθεια, αλλά και τη χώρα, προκειμένου οι ίδιοι να επιβληθούν ξανά στην εξουσία. Υπάρχουν τέτοια σενάρια σε κάποιους κύκλους. Αυτό δεν είναι καινούργιο, έρχεται από παλιά και κάθε φορά με μια αφορμή εμφανίζεται και συμβαίνουν όλα αυτά τα οποία βλέπουμε να συμβαίνουν. Και είναι επικίνδυνα παιχνίδια, όχι γιατί κινδυνεύει και απειλείται ο ΣΥΡΙΖΑ ή η κυβέρνηση απ’ αυτά, αλλά γιατί απειλείται η ίδια η πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας. Και θα έπρεπε να είμαστε πολύ πιο ευαίσθητοι απέναντι σ’ αυτό και τον τρόπο με τον οποίο διατυπώνουμε  τον πολιτικό μας λόγο…. Αυτά είναι επικίνδυνα σενάρια.
ΚΑΤΣΙΜΗ:  Θα ήθελα να σας ρωτήσω ένα τελευταίο για τον κύριο Λάμπρου. Ο κύριος Παρασκευόπουλος έλεγε «είναι δεν είναι σύμβουλος, είναι μετακλητός δεν είναι», σαν να ήθελε να αποποιηθεί ότι έχει σχέση με τον κύριο Λάμπρου.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Δεν νομίζω ότι συνέβη αυτό….
ΚΑΤΣΙΜΗ: Δεν ξέρω ρωτάω… Ποια είναι η σχέση…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Ο κύριος Λάμπρου ήταν συνεργάτης του υπουργείου, δεν είναι σήμερα. Αλλά να σας πω κάτι, θα μπορούσε και να είναι. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να συζητήσουμε εάν εξακολουθεί να είναι ή δεν είναι. Τυπικό είναι το ζήτημα. Θα μπορούσε και να είναι ενδεχομένως σήμερα, δεν είναι, και αυτό δεν έχει και καμία σημασία για τη συζήτηση την οποία κάνουμε. Θα μπορούσε και να ήταν όμως. Δεν συνέβη κάτι για το οποίο να μην είναι.
ΚΑΤΣΙΜΗ:  Στην ερώτηση του Γιάννη, ποιούς συμφέρει τώρα να φεύγουμε από τα θέματα τα καυτά, τους πλειστηριασμούς, τα «κόκκινα» δάνεια, δηλαδή δε λέω ότι η κυβέρνηση τα πάει και καταπληκτικά και κάνει μια εξαιρετική πολιτική και θέλουμε να ρίξουμε την μπάλα στην εξέδρα...
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι έντονη, όλη αυτή η προσπάθεια χρειάζεται συμμέτοχο και ενήμερο τον ελληνικό λαό, τους έλληνες πολίτες. Η κυβέρνηση δεν στρέφει ποτέ την ατζέντα από το κύριο θέμα μας, το οποίο είναι αυτό και εδώ πέρα έχουν πέσει όλες οι δυνάμεις προκειμένου και αυτή την εβδομάδα να έχει κατάληξη υπέρ της χώρας μας η τελική διαπραγματευτική προσπάθεια. Η τελική αυτής της χρονικής στιγμής, -διότι δεν τελειώνει προφανώς η διαπραγμάτευση- προκειμένου τη Δευτέρα να έχουμε τελειώσει με το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων. Επομένως, όλη η προσπάθεια βρίσκεται εκεί. Δεν στρέφεται η ατζέντα, ωστόσο, επαναλαμβάνω ότι κάποιοι κύκλοι θεωρούν ότι και αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα πρέπει εκείνοι να στρέψουν την ατζέντα σε έναν τρόπο που να λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με την τρομοκρατία, με ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση, εκτιμώντας προφανώς ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να πλήξουν την κυβέρνηση και ενδεχομένως να πάψει να είναι κυβέρνηση. Όλα όμως αυτά τα σενάρια είναι πολύ ρηχά, πάρα πολύ ρηχά και δεν έχουν πιάσει ποτέ τόπο, δεν έχουν πετύχει ποτέ, παρ’ όλα αυτά επιμένουν.   
ΔΑΡΡΑΣ:  Κυρία Γεροβασίλη, να πάμε λοιπόν στα θέματα αυτά, που και εσείς θεωρείτε ότι είναι σημαντικά και απασχολούν τον ελληνικό λαό. Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Μάλτα, το μεταναστευτικό είναι το ζήτημα  που θα συζητηθεί. Εκτιμάτε όμως ότι θα γίνουν συζητήσεις στο περιθώριο αυτό των συναντήσεων, των συνομιλιών και για αυτά που μας απασχολούν; Διότι δεν έχουν κλείσει κάποια θέματα, δεν έχουν κλείσει θέματα όπως είναι η πρώτη κατοικία, τα δάνεια και έρχονται και βεβαίως και όλα τα υπόλοιπα όπως είναι το ασφαλιστικό…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Στη Σύνοδο της Μάλτας δεν υπάρχουν άλλες συναντήσεις, παρά μόνο με τους Ελβετούς και έχει να κάνει…
ΚΑΤΣΙΜΗ:  Με τα φορολογικά…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Με τα φορολογικά και σαφώς είναι σημαντικό. Δεν υπάρχουν άλλες συναντήσεις σε αυτή τη Σύνοδο. Παρ’ όλα αυτά το προσφυγικό παραμένει ένα από τα κύρια ζητήματα το οποίο χρειάζεται αντιμετώπιση με όλους τους δυνατούς τρόπους.
ΚΑΤΣΙΜΗ:  Ποια είναι η ατζέντα της κυβέρνησης, πως πάει;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Ακολουθεί το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα, πρωτοβουλία της κυβέρνησης, προκειμένου ο διάλογος με τη γείτονα χώρα να ενταθεί, να βοηθηθεί ούτως ώστε να συζητηθούν τα θέματα που αφορούν σε συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας σχετικά με το προσφυγικό.
ΚΑΤΣΙΜΗ:  Και θέλουν να είναι διαμεσολαβητής η Ελλάδα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Δεν είναι διαμεσολαβητής, είναι πρωτοβουλία της κυβέρνησης ως Ευρώπη. Επομένως είναι άμεσο το θέμα, είμαστε γειτονικές χώρες και βεβαίως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που έχει...
ΚΑΤΣΙΜΗ:  Τι έχει να δώσει η Ελλάδα για να πάρει όλα αυτά που θέλει από την Τουρκία, για να γίνουν και τα hot spots και όλα τα υπόλοιπα;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Δεν είναι θέμα να πάρει ή να δώσει η Ελλάδα. Εδώ είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί απ’ όλους με τον ίδιο τρόπο. Τα προσφυγικά ρεύματα είναι μεγάλα. Από τη στιγμή που η αιτία δεν σταματά, ρεύματα θα υπάρχουν. Επομένως, πρέπει να βρεθεί ο τρόπος διαχείρισης του θέματος και ο τρόπος αντιμετώπισης όλων αυτών των ανθρώπων που ξεσπιτώνονται. Η Τουρκία έχει επίσης ένα βάρος, με την έννοια ότι είναι εκατομμύρια πρόσφυγες στη χώρα. Αλλά θα πρέπει, για να υπάρχουν οι όροι με τους οποίους θα μετακινηθούν αυτοί οι άνθρωποι προς τα εκεί που θέλουν και η Τουρκία να κάνει τις δικές της κινήσεις, για τις οποίες και γίνεται όλος αυτός ο διάλογος. Δηλαδή, και στην Τουρκία θα πρέπει να γίνεται και καταγραφή των ανθρώπων αυτών, προκειμένου με έναν τρόπο ελέγξιμο οι ροές να μετακινηθούν στην Ευρώπη. Διότι δεν μπορούμε να βλέπουμε αυτές τις εικόνες στο Αιγαίο.    
ΔΑΡΡΑΣ: Κυρία Γεροβασίλη, υπήρξε μια προσπάθεια τις προηγούμενες μέρες να αποσυνδεθεί το μεταναστευτικό θέμα με το οικονομικό. Παρ’ όλα αυτά υπήρχε μια απόφαση στο ECOFIN, η οποία ήταν σημαντική και δεν δόθηκε ίσως και τόση δημοσιότητα σε αυτό το θέμα, ότι θα υπάρξει μια χαλάρωση για χώρες που έχουν υποστεί, εάν θέλετε, αυτές τις μεταναστευτικές ροές, δηλαδή έχουν οικονομικά ματώσει από αυτή τη διαδικασία, με την προϋπόθεση ότι μπορούν να το αποδείξουν. Θεωρείτε λοιπόν ότι θα γίνει αυτή η σύνδεση, είναι στρατηγικός στόχος να συνδέσει η κυβέρνηση το μεταναστευτικό με τα οικονομικά;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Εμείς δεν συμψηφίζουμε το προσφυγικό ζήτημα με τα οικονομικά. Δεν συμψηφίζονται αυτά τα δύο θέματα, διότι έχουν τελείως άλλες διαστάσεις…
ΚΑΤΣΙΜΗ:  Πάντως ο κύριος Τσίπρας έχει κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Ωστόσο, είναι άλλο πράγμα το συμψηφίζω και άλλο πράγμα το διαπιστώνω τι συμβαίνει και αν πραγματικά η χώρα, μέσα στην οικονομική κρίση που βρισκόμαστε ακόμη, ζει και μια κρίση μέσα στην κρίση. Αυτό δεν μπορεί να μην γίνεται αντιληπτό από την Ευρώπη και θα πρέπει να εκτιμάται ως τέτοιο. Και βεβαίως να υπάρξουν οι αντίστοιχες οικονομικές ενισχύσεις και προς τη χώρα προκειμένου να αντιμετωπίσει όλο αυτό το ζήτημα. Βεβαίως και κάποια μέτρα, αυτό ας πούμε που ζητήθηκε από τους φορείς και τους ανθρώπους των νησιών …
ΚΑΤΣΙΜΗ:  Για το ΦΠΑ στα νησιά.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Ναι, αυτό. Είναι ένα οικονομικό μέτρο που θα μπορούσε να ελαφρύνει την καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών. Στ’ αλήθεια όμως δεν συμψηφίζεται. Δηλαδή οι κάτοικοι αυτών των νησιών έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες με τον τρόπο που αντιμετώπισαν όλο αυτό, παρ’ όλο που και οι ίδιοι πλήττονται και οι οποίοι ζουν πολύ συχνά πέρα από τα όρια τους και έχουν κουραστεί από αυτά που αντιμετωπίζουν καθημερινά.  
ΚΑΤΣΙΜΗ:  Εγώ δεν έχω καταλάβει το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, τι θα ζητήσει από τους ευρωπαίους, τι ζητάει. Και όχι γενικά ότι είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα και όχι ελληνικό. Τι ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τι θα ζητήσει από την Τουρκία… 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Είναι πολλά τα θέματα…
ΚΑΤΣΙΜΗ:  Αυτό που λέτε είναι λογικό. Από την άλλη όμως η Τουρκία, μην ξεχνάτε ότι κερδίζουν δισεκατομμύρια κάποιοι απ’ αυτές τις παράνομες διακινήσεις ανθρώπων….
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Από τα παράνομα κυκλώματα έχει στηθεί βιομηχανία…
ΚΑΤΣΙΜΗ:  Αυτό. Δεν είναι τόσο εύκολο…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Προφανώς δεν είναι εύκολο.
ΚΑΤΣΙΜΗ:  Όταν σαν λέω τι θα δώσουν και τι θα πάρει, έτσι γίνονται αυτά τα πράγματα. Το ξέρουμε και είδαμε και με την κυρία Μέρκελ τι έγινε, που είναι….
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται ως χώρα από μόνη της με την Τουρκία, αλλά ως μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, δεν θα πάρει η Ελλάδα. Είναι η συμφωνία που γίνεται μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας όσον αφορά στις ροές αυτές.  Διότι τα όρια της χώρας μας είναι και τα όρια της Ευρώπης όσον αφορά στην είσοδο των προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως, το πως θα διαχειριστούμε όλο αυτό το ζήτημα, για το οποίο θα πρέπει και η Τουρκία από μέρους της να συνεργαστεί, είναι αντικείμενο προφανώς διαρκών συζητήσεων. Η Τουρκία είναι σε μια διαδικασία που συζητά και τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα αυτά μαζί συναποτελούν το περιβάλλον όπου η Ελλάδα οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες σχετικά με την πρόκληση συζητήσεων, γύρω από όλα αυτά τα ζητήματα.
ΚΑΤΣΙΜΗ:  Που το ζητούμενο είναι να γίνουν hot spots στην Τουρκία και να πηγαίνουν  οι άνθρωποι αυτοί από την Τουρκία κατευθείαν στη χώρα που θέλουν να πάνε.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Προφανώς. Και βεβαίως και μια Ευρώπη, στην οποία δεν μπορούμε να βλέπουμε να κτίζονται τείχη, να υπάρχουν χώρες οι οποίες αρνούνται να συμμετάσχουν στην προσπάθεια διαχείρισης των προσφυγικών ροών, αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες. Αυτά δεν είναι ανεκτά, δεν μπορούν να συμβαίνουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  
ΔΑΡΡΑΣ:  Κυρία Γεροβασίλη, να πάμε στο θέμα της πρώτης κατοικίας. Είναι ένα θέμα που απασχολεί χιλιάδες, εκατομμύρια συμπολίτες μας. Στην Ελλάδα δεν έχουμε το φαινόμενο λίγοι να έχουν πολλά ακίνητα, έχουμε ακριβώς το ανάποδο. Άρα λοιπόν προς τα πού πάει αυτή η συζήτηση, η διαπραγμάτευση και ποιες είναι, εάν υπάρχουν – να μην συζητήσω τώρα για κόκκινες γραμμές γιατί πλέον χάνουν και το νόημα τους κάποιες λέξεις.  
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Η κυβέρνηση έδωσε πολύ μεγάλη μάχη όσον αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας και βεβαίως εξακολουθεί, αν και είμαστε κοντά σε μια λύση.  Δεν τελείωσε η προσπάθεια, έχουμε και μια βδομάδα ακόμη συνομιλιών. Κατά συνέπεια δεν μπορούμε να πούμε για την τελική απόφαση. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση αυτή και οι συνομιλίες πήγαν αρκετά καλά όσον αφορά στην πρώτη κατοικία και είμαστε κοντά σε μια λύση, που είναι και κοντά και στην πρόταση που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στα όρια των ομάδων που θα προστατευθούν. Εννοώ τα οικονομικά, εισοδηματικά κριτήρια και την αντικειμενική αξία της κατοικίας. Είμαστε κοντά στην ελληνική πρόταση, χωρίς αυτό βεβαίως να έχει τελειώσει. Έχουμε υποσχεθεί, έχουμε δεσμευθεί…
ΚΑΤΣΙΜΗ:  Γιατί πείσατε τους δανειστές ή τελικά υπήρξε πολιτική λύση;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Βεβαίως, υπήρχαν πολιτικές παρεμβάσεις και αυτές έχουν αποτυπωθεί και στις συνομιλίες του Πρωθυπουργού με όσους χρειάστηκε και με τους πολιτικούς αρχηγούς, διότι τα ζητήματα είναι εξόχως πολιτικά. Δεν μπορεί σήμερα να επιτρέψουμε, μέσα στην κρίση, σε ανθρώπους που έχουν πληγεί και δεν αντέχουν άλλο, να χάσουν τα σπίτια τους. Αυτό δεν ήταν ανεκτό από μας.
ΚΑΤΣΙΜΗ:  Το τελικό πότε θα το ξέρουμε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Υπάρχει μια καθυστέρηση μιας εβδομάδας. Αλλά δεν είναι τόσο σημαντικό αυτό όσο σημαντικό είναι να έχουμε μια λύση που θα είναι κοντά στην επιθυμητή λύση. Αυτό τελειώνει τη Δευτέρα και μάλιστα σε ένα Euro Working Group που θα πραγματοποιηθεί τότε για να γίνουν οι εκταμιεύσεις των 12 δισ. ,  δηλαδή τα 2 της δόσης και τα 10 της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Έρχεται πιο νωρίς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
ΔΑΡΡΑΣ:  Η κυβέρνηση εγγυάται ότι δεν θα δούμε σκηνές Ισπανίας, δεν θα δούμε ΜΑΤ να εισβάλουν μέσα σε σπίτια και να πετούν τους ιδιοκτήτες έξω;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Η κυβέρνηση έχει πει σε όλους τους τόνους ότι αυτό είναι από τα κύρια ζητήματα και δεν θα επιτρέψει οι έλληνες πολίτες να χάσουν τα σπίτια τους. Εννοούμε όλες τις ομάδες που πρέπει να προστατευτούν απέναντι στους πλειστηριασμούς. Αντιλαμβάνεστε ότι γι’ αυτό μπαίνουν και κάποια κριτήρια, διότι είναι άλλο η πρώτη κατοικία η οποία αφορά στα χαμηλά και μεσαία στρώματα και βεβαίως είναι άλλο πράγμα όταν μιλάμε για ακίνητα μεγάλης αντικειμενικής αξίας και ανθρώπους που μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να κάνουμε αυτόν τον διαχωρισμό.
ΚΑΤΣΙΜΗ: Μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε και τα ισοδύναμα του ΦΠΑ, της εκπαίδευσης, που έχει γίνει το σίριαλ;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Τη Δευτέρα θα είναι τελειωμένα όλα τα ζητήματα, πολλά εξ’ αυτών έχουν ήδη φτάσει στο τέλος τους και κάποια μένει…
ΔΑΡΡΑΣ: Ακούγεται τα τυχερά παιχνίδια, από εκεί θα πάρουν, προς τα εκεί κινείται.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προς τα εκεί κινείται, ναι.
ΔΑΡΡΑΣ: Και οι εκατό δόσεις; Προηγουμένως είχαμε τον κύριο Φωτήλα, που  ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι ο μόνος που ωφελήθηκε, είπε και όνομα, ήταν λέει οι μεγάλοι εκδότες, ο κύριος Μπόμπολας ωφελήθηκε απ’ όλη αυτή την ιστορία των εκατό δόσεων, που τώρα, όμως, όπως λέει η αντιπολίτευση, το παίρνετε πίσω.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι εκατό δόσεις ήταν ένα μέτρο από τα πιο επιτυχημένα της προηγούμενης θητείας της κυβέρνησης. Έδωσε ανάσα σε πάρα πολλούς ανθρώπους. Έδωσε τη δυνατότητα άνθρωποι να ξαναμπούν στο επάγγελμα, να έχουν φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα, γιατί πολλοί άνθρωποι κινδύνευαν ή είχαν χάσει τις δουλειές τους. Και ήταν και ένα μέτρο που εισπρακτικά έδωσε περίπου 1,2 δις, που δεν θα τα έπαιρνε το ελληνικό κράτος, διότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν χωρίς να υπάρχουν οι εκατό δόσεις.
ΚΑΤΣΙΜΗ:  Αλλά πλέον δεν μπορεί να συνεχιστεί…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Το μέτρο θα συνεχιστεί.
ΚΑΤΣΙΜΗ:  Ναι, αλλά όχι έτσι όπως ήταν.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Το μέτρο θα συνεχιστεί όπως ήταν, απλώς μπαίνει ένα περιθώριο στο πότε τελειώνει αυτό το μέτρο, προς τα εκεί γίνονται οι συζητήσεις. Το μέτρο θα παραμείνει, οι εκατό δόσεις παραμένουν, δεν πλήττονται  και αυτό ήταν η επιτυχία της κυβέρνησης μέσα στη διαπραγμάτευση. Θυμάστε ότι η συζήτηση είχε ξεκινήσει από τους δανειστές που ζητούσαν την κατάργηση του μέτρου. Επομένως, έχουμε μια επιτυχία διότι το μέτρο παραμένει.
ΚΑΤΣΙΜΗ:  Απλώς δεν μπορούν να επωφεληθούν όσοι ήταν στην προηγούμενη…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Οι εκατό δόσεις έχουν τελειώσει, όσοι μπήκαν, μπήκαν. Επομένως, επωφελούνται οι ίδιοι οι οποίοι μπήκαν, δεν αλλάζει αυτό. Η συζήτηση από εκεί και μετά έγινε σε σχέση με το αν κάποιος δεν είναι εντάξει στις καινούργιες φορολογικές υποχρεώσεις που του προκύπτουν. Πάλι υπήρχε θέμα από τους εταίρους να εκπίπτει κατευθείαν από το καθεστώς των εκατό δόσεων. Και αυτό με τη διαπραγμάτευση, η οποία έγινε εκ μέρους της κυβέρνησης, δεν συνέβη. Επομένως, οι δόσεις παραμένουν και μένουν μερικές λεπτομέρειες στο για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύει το μέτρο και, βεβαίως, σε σχέση με τις καινούργιες φορολογικές υποχρεώσεις που προκύπτουν για τον κάθε φορολογούμενο. Να έχει τη δυνατότητα, δηλαδή, να ρυθμίζει χωρίς να φεύγει από το μέτρο και τις καινούργιες φορολογικές του υποχρεώσεις ο κάθε φορολογούμενος. Επομένως, στο ζήτημα των εκατό δόσεων έχουμε μια επιτυχία της κυβέρνησης.
ΔΑΡΡΑΣ: Επιτυχία. Είπατε μια λέξη αυτή τη στιγμή και φοβάμαι ότι προσπαθείτε να επαναφέρετε τη φράση «success story».
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, μακριά από μένα τα «success story».
ΔΑΡΡΑΣ: Είναι κάτι που εσείς ως αντιπολίτευση κατηγορούσατε την κυβέρνηση.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έφερε κανένα «success story». Είπα για μια προσπάθεια πάνω σε ένα συγκεκριμένο μέτρο, η οποία λήγει ευνοϊκά.
ΔΑΡΡΑΣ: Θεωρείτε ότι είναι προς αυτή την κατεύθυνση οι ενέργειες αυτής της κυβέρνησης, δειλά-δειλά υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ; Είχαμε ένα δημοσίευμα από τους Financial Times, που έλεγε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι πολύ πιθανό να βγούμε και στις αγορές. Εσείς λέτε ότι τα έσοδα άρχισαν να είναι περισσότερα σε σχέση με προηγούμενα. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει. Πώς το βλέπετε; Θα υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπάρχουν έσοδα τα οποία ανακοινώθηκαν και από τον κύριο Αλεξιάδη χθες, ότι τα έσοδα αυτού του διαστήματος είναι τα ίδια με του 2014, του 2013 κλπ. Επομένως, δεν πήγαμε χειρότερα, παρόλο που είχαμε capital controls και όλο αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Αυτό δεν είναι success story, Success story θα ήταν…
ΚΑΤΣΙΜΗ:  Δεν έχει πληρώσει πάρα πολλά…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως, μιλάμε για τα έσοδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα έσοδα αυτά είναι και αρκετά. Επίσης, σας μίλησα για το 1.200.000 ευρώ που εισπράχθηκε μέσω του μηχανισμού των εκατό δόσεων, ποσό που δεν θα το έπαιρνε. Αλλά εάν με το 1,2 δις ευρώ λύθηκαν και τα προβλήματα, προφανώς όχι. Όμως, ότι έχουμε και θετικά σημεία, όπως των εκατό δόσεων, όπως ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τελειώνει νωρίτερα απ’ ό,τι περιμέναμε κι εμείς, αυτά δεν μπορεί να μην κρίνουμε ότι είναι θετικά και πως είναι προϊόν προσπάθειας που κάνει όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση. Πρέπει να τα λέμε τα πράγματα ως έχουν. Και, βεβαίως, με ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον που περιμένουμε να προκύψει από την καινούργια χρονιά, πιστεύουμε ότι εντός του 2016, τέλος του 2016, εγώ δεν είμαι βεβαίως του οικονομικού επιτελείου, αναμένεται να αλλάξει η εικόνα στα οικονομικά της χώρας. Να περάσουμε σε δρόμο ανάπτυξης που εν πάση περιπτώσει εκείνο είναι το ζητούμενο και τότε θα μιλήσουμε πραγματικά για επιτυχία. Τώρα μιλάμε για επιτυχημένα βήματα και για την προσπάθεια την οποία κάνουμε.
ΚΑΤΣΙΜΗ: Και το Ασφαλιστικό γιατί κι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα..
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως το Ασφαλιστικό είναι ένα μεγάλο ζήτημα.
ΚΑΤΣΙΜΗ: Εσείς ήσασταν απέναντι σε όλες τις παλαιότερες μεταρρυθμίσεις, τις προσπάθειες…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μεταρρύθμιση από μεταρρύθμιση έχει διαφορά. Το PSI, ας πούμε, δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν κατέστρεψε τα Ταμεία.
ΚΑΤΣΙΜΗ: Μειώθηκε το χρέος. Δεν μπορούμε να τα έχουμε κι όλα, θα πουν αυτοί….
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το αν μειώθηκε το χρέος: θυμόμαστε ότι  μπήκαμε στα μνημόνια με χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ περίπου 120% και μέχρι και πριν από λίγο καιρό είχαμε ξεπεράσει το 180 % - σήμερα δεν ξέρω που βρισκόμαστε.
ΚΑΤΣΙΜΗ: Από τότε που αναλάβατε εσείς την κυβέρνηση ,έχει ξεπεραστεί ακόμη περισσότερο το όριο που ήταν πριν. Ούτως ή άλλως έτσι γίνεται.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εγώ μιλώ για την πολιτική με την εφαρμογή δύο μνημονίων την τελευταία 5ετία. Από 120% πήγαμε στο 180%, άρα το χρέος δεν μειώθηκε. Το PSI κατέστρεψε τα αποθεματικά των Ταμείων, και αυτό είναι γεγονός. Και φτάνουμε σήμερα, όλες οι μελέτες να λένε ότι αν το ασφαλιστικό σύστημα δεν μεταρρυθμιστεί, το 2018 δεν θα υπάρχει. Επομένως, είμαστε υποχρεωμένοι – ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει με τη διαπραγμάτευση- να πάρουμε μέτρα για το ασφαλιστικό σύστημα, προκειμένου αυτό να γίνει βιώσιμο και  να υπάρχει και για τις επόμενες γενιές. Περί αυτού πρόκειται και βεβαίως θα υπάρξει μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
ΔΑΡΡΑΣ: Κυρία Γεροβασίλη, αύριο υπάρχει μια μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία, στην οποία ένα από τα ζητήματα που τίθενται είναι και το Ασφαλιστικό. Και εδώ σας κατηγορούν ότι ζούμε έναν παραλογισμό, με την έννοια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βγει και έχει πει ότι «συμμετέχουμε σε αυτή την απεργία». Απεργία δηλαδή κατά της κυβέρνησης που προσπαθεί να αλλάξει το Ασφαλιστικό, να κάνει αυτού του είδους τις μεταρρυθμίσεις;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Απεργία υπέρ των δικαιωμάτων των ανθρώπων που κάνουν την απεργία. Αυτό είναι θεμιτό και η δύναμη του ελληνικού λαού είναι και η διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας και της κυβέρνησης.
ΚΑΤΣΙΜΗ: Σας βοηθάει αυτό;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ποτέ δεν θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ ο πολίτης να μη συμμετέχει στην εξέλιξη…
ΚΑΤΣΙΜΗ: Δεν είπε κανείς να είστε εναντίον των απεργιών.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς.
ΔΑΡΡΑΣ: Αλλά να καλείτε τον κόσμο..
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν το καλέσαμε εμείς τον κόσμο. Δεν κάλεσε η κυβέρνηση σε απεργία.
ΔΑΡΡΑΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον κόσμο να συμμετέχει στην απεργία…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως..
ΔΑΡΡΑΣ: …Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση. Και ο απλός κόσμος λέει «εσείς είστε στην κυβέρνηση, εσείς αποφασίζετε», άρα λοιπόν τι; Δεν μπορείτε να κάνετε  αυτό που θέλετε ή θέλετε ταυτόχρονα να έχετε –αν θέλετε- κι ένα αριστερό άλλοθι ότι να εμείς είμαστε και κοντά στην κοινωνία;.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχουμε αριστερό άλλοθι, αυτή είναι η πραγματικότητα. Εμείς εφαρμόζουμε και θα εφαρμόσουμε μια συμφωνία με μέτρα και πολλά εξ αυτών τα θεωρούμε άδικα από τα οποία πλήττονται πολίτες και αντιδρούν. Αυτό είναι και το υγιές, αυτό είναι και το σωστό. Εμείς δεν υιοθετήσαμε ως άποψη όλα τα μέτρα της συμφωνίας που υπογράψαμε το καλοκαίρι και βεβαίως, ούτε οι άνθρωποι που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, είναι λογικό και φυσιολογικό. Από κει και πέρα, εκείνο που έχω να πω, όμως, για το Ασφαλιστικό, είναι ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν έχει διατυπωθεί. Θα διατυπωθεί τις επόμενες ημέρες, θα μπει σε έναν ευρύ κοινωνικό διάλογο, προκειμένου μετά από αυτή τη διαβούλευση…
ΚΑΤΣΙΜΗ: Θα μπει σε κοινωνικό διάλογο σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα…
ΓΕΡΟΒΑΣΪΛΗ: Το δυνατόν.
ΚΑΤΣΙΜΗ: Δεν πρέπει να ψηφιστεί; Γιατί βιαζόμαστε.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προλαβαίνει να γίνει ο διάλογος, έτοιμοι είναι όλοι και οι φορείς, μπορούν γρήγορα να διατυπώσουν απόψεις και να φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
ΚΑΤΣΙΜΗ: Μπορείτε να μας πείτε κάτι γι αυτό, προς τα πού θα κινείται, διότι ότι και να λέμε, λέτε «α, δεν ξέρουμε, θα είναι έκπληξη».
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θέλουμε να είναι έκπληξη, δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Αλλά προφανώς αν δεν κατατεθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα και πούμε αποσπασματικά τα σημεία, μάλλον παραπληροφορούμε - και δεν είναι  σωστό διότι κινητοποιούνται αντανακλαστικά ενδεχομένως λαθεμένα, όταν δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε την πρόταση της κυβέρνησης και επ αυτής θα ανοίξει ο διάλογος και θα συζητήσουμε.
ΔΑΡΡΑΣ: Αναδιανεμητικός θα είναι ο στόχος;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο στόχος είναι βεβαίως αναδιανεμητικός και δίκαιο σε σχέση με την πραγματικότητα, σε σχέση με την οικονομική δυνατότητα της χώρας και με την οικονομική δυνατότητα των ασφαλιστικών ταμείων αυτή τη στιγμή.
ΚΑΤΣΙΜΗ: Μένει να το δούμε, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.