25 Νοε 2015

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσκυνητής στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ

Τσίπρας, Γεροβασίλη, Αμανατίδης ευλαβικά μπροστά σε Έλληνες σφαγιασθέντες από τους Ναζί


   Με ξενάγηση στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος Yad Vashem και κατάθεση στεφάνου στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, ξεκίνησε την επίσκεψή του στο Ισραήλ ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Στη φωτογραφία απεικονίζεται, μαζί την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη και τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, να στέκονται ευλαβικά μπροστά στις φωτογραφίες Ελλήνων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Διακρίνονται επίσης τα έγγραφα και το κίτρινο άστρο που φορούσαν ο Γιώργος και η Μαγδαληνή Μετζελιώτη.
   Σε δήλωσή του, αμέσως μετά την έξοδο από το Μουσείο, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε τα εξής: «Βρισκόμαστε σε έναν τόπο με ιδιαίτερο ιστορικό συμβολισμό. Στην πρώτη μου επίσκεψη ως Πρωθυπουργός στην Ιερουσαλήμ ζήτησα να επισκεφθώ το Μουσείο του Ολοκαυτώματος που είναι ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία. Και νομίζω ότι αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό καθήκον όλων μας αυτό το ορόσημο του Ολοκαυτώματος, αυτή τη μαύρη κηλίδα της σύγχρονης ιστορίας της ανθρωπότητας να μη την ξεχνάμε, για να μην επιτρέψουμε σε κανέναν πουθενά να την επαναλάβει. Είναι καθήκον μας να αντισταθούμε στην ιδεολογία του μίσους, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Και αυτό το νόημα έχει η σημερινή επίσκεψή μου εδώ, σε μια πόλη ιστορική που μπορεί να μετατραπεί, εάν όλοι βοηθήσουμε, από πόλη βίας και εχθροπραξιών σε μια πόλη ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών και διαφορετικών θρησκειών».


   Η διήμερη επίσκεψη σήμερα Τετάρτη 25και αύριο Πέμπτη 26 Νοεμβρίου του Αλέξη Τσίπρα στο Ισραήλ πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη Μέση Ανατολή, τις διμερείς σχέσεις και τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή.
  Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δικτύων Χρίστος Σπίρτζης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
   Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη στο Ισραήλ έχει ως επιδίωξη τη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας (μεταφορά φυσικού αερίου, διαχείριση υδάτινων πόρων), του τουρισμού και της τεχνολογίας. Θα προωθηθεί επίσης, η σύγκληση Τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, στα πρότυπα της αντίστοιχης με την Αίγυπτο. Είναι αυτονόητο ότι οι συνομιλίες θα συμπεριλάβουν και την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή.
   Σήμερα το μεσημέρι ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο πραγματοποίησε κοινές δηλώσεις στον Τύπο, στις οποίες επεσήμανε την ανάγκη διαφύλαξης της πολιτισμικότητας και της ειρηνικής συμβίωσης των πολιτισμών στη Μ. Ανατολή.


   Ένα κεντρικό ζήτημα των συνομιλιών, είπε ο κ. Τσίπρας, ήταν οι ευκαιρίες που ανοίγονται στην ενεργειακή συνεργασία, την έρευνα και την εξόρυξη και μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Με σκοπό την ανάπτυξη της συνεργασίας όλων αυτών των τομέων, είπε ο πρωθυπουργός, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η διακυβερνητική συνεργασία, και τον Ιανουάριο του 2016 να υπάρξει συνάντηση για τα θέματα αυτά, πιθανότατα στην Ιερουσαλήμ, και αμέσως μετά -την επόμενη ημέρα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας- να πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κυπριακής Δημοκρατίας-Ισραήλ, κατά πάσα πιθανότητα στη Λευκωσία. Στόχος επίσης, είπε ο πρωθυπουργός να δούμε επί τάπητος πού θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα, πρακτικά βήματα, ώστε να μην μείνουν στα χαρτιά όλα αυτά. Ακολούθησε γεύμα προς τιμήν του κ. Τσίπρα και κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών.
   Στις 4 το απόγευμα ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Εργατικό Κόμμα), Γ. Χέρτσογκ, και κατόπιν με τη Νεολαία του Εργατικού Κόμματος.


   Στις 6 μ.μ. συναντήθηκε με εθελοντές της IsraAID, οι οποίοι δραστηριοποιούνται και στη Λέσβο παρέχοντας υπηρεσίες διάσωσης, πρώτες βοήθειες, ψυχολογική υποστήριξη και σίτιση σε πρόσφυγες. Επίσης, με μέλη της ΜΚΟ «ΜΕΕΤ», η οποία διδάσκει πληροφορική από κοινού σε παιδιά από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, προωθώντας τη συνύπαρξη που ακυρώνει στην πράξη το φόβο του ενός για τον άλλον.


   Στις 8 μ.μ. ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας κ. Στάινιτζ. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν, μεταξύ άλλων, η συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς όπως η βέλτιστη εκμετάλλευση των υποθαλασσίων κοιτασμάτων, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Η συνεργασία στους τομείς αυτούς θα γίνει πιο συστηματική, εν όψει και της διακυβερνητικής συνάντησης των δύο χωρών, που θα γίνει τον Ιανουάριο του 2016, ενώ θα ακολουθήσει και η τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.


   Αύριο, Πέμπτη, στις 10 το πρωί ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρεουβέν Ριβλίν. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στον χώρο της ελληνικής Κοινότητας Ιεροσολύμων και κατόπιν, στις 12:10, θα αναχωρήσει για την Παλαιστίνη.
   Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργοί, στις 12:50 ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει στεφάνι στο Μαυσωλείο Γιάσερ Αραφάτ.
   Στις 13:00 θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών παρουσία του πρόεδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, κ. Μαχμούντ Αμπάς και του πρωθυπουργού Ρ. Χαμνταλάχ. Θα ακολουθήσει κατ' ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Αμπάς και κοινές δηλώσεις στα ελληνικά και παλαιστινιακά ΜΜΕ. Εν συνεχεία, θα παρατεθεί γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμήν του Πρωθυπουργού.
   Ο κ. Τσίπρας, ακολούθως θα αναχωρήσει για την Ιερουσαλήμ, όπου στις 16:15 θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, ενώ μετέπειτα θα μεταβεί στον Ι. Ν. Αναστάσεως.
   Ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα αύριο το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.