30 Νοε 2015

Λίγες σκέψεις και απορίες για το Χριστουγεννιάτικο χωριό στην Άρτα

- Έπρεπε να γίνει έτσι ή αλλιώς;
- Τι ξέχασαν να ρωτήσουν οι παρατάξεις;
- Τι ξέχασε να ενημερώσει ο δήμαρχος;
- Ευχόμαστε να πετύχει, να συνεχιστεί και κάθε χρόνο να γίνεται ακόμα καλύτερο

   Την περασμένη Δευτέρα, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων συζητήθηκε να επιλεγεί κάποια ιδιωτική εταιρεία, που θα διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία, ώστε να φέρει εις πέρας με επιτυχία το project "Χριστουγεννιάτικο Χωριό", που για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί από το Δήμο Αρταίων στο χώρο του Κάστρου της Άρτας.
   Κατά τη συνεδρίαση, ενημερώθηκε το σώμα ότι ήδη έχουν παρθεί προσφορές και πως, ουσιαστικά, έχει γίνει ήδη η επιλογή της εταιρείας. Εκεί, η συζήτηση αναλώθηκε στο αν θα έπρεπε η παραγωγή να γίνει από τον ίδιο το Δήμο ή αν σωστά δίνεται σε ιδιώτη.
   Από τη στιγμή, όμως, που οι ίδιες οι δημοτικές υπηρεσίες δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν πώς να το "τρέξουν", τότε πιστεύω πως τα πράγματα είναι απλά: Ή δεν γίνεται καθόλου ή πραγματοποιείται από κάποιον που διαθέτει το "know how".
   Απλά πράγματα. Δεν προχωράς να ρίξεις ένα σωρό λεφτά, για να φτιάξεις κάτι που, από την αρχή, υπάρχει η πρόβλεψη ότι μπορεί να αποδειχθεί αποτυχία, να δυσφημήσει το Δήμο και κοντολογίς να οδηγήσει στον γκρεμό τον στόχο του Χριστουγεννιάτικου χωριού, που, πέρα από την εορταστική ατμόσφαιρα, φιλοδοξεί να να τονώσει, αφενός την οικονομία της πόλης και αφετέρου την επισκεψιμότητα της περιοχής μας.
   Άλλωστε, αυτό δείχνει η εμπειρία σε όλα τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά. Και δίπλα μας, στα Τρίκαλα, ο περίφημος "Μύλος των Ξωτικών", που πραγματοποιεί ο Δήμος Τρικκαίων την πρώτη χρονιά, ιδιώτη είχε στην παραγωγή.
   Και ενώ, η συζήτηση αναλώθηκε στα αυτονόητα, κανένας δεν σκέφτηκε να ρωτήσει το εξής απλό: Στο Δημοτικό Συμβούλιο ειπώθηκε ότι ο Δήμος θα δώσει στον ιδιώτη 20.000 + ΦΠΑ ευρώ για την τεχνογνωσία και η Αναπτυξιακή του Δήμου θα πληρώσει 30.000 ευρώ για την κατασκευή του χωριού. Κάπου ακούστηκε ότι αυτό το ποσό μπορεί να φτάσει και στις 40.000, αλλά δεν είμαστε ακόμη σίγουροι, καθώς, όσο γνωρίζω, το θέμα δεν έχει περάσει ακόμα από το Δ.Σ. της Αναπτυξιακής.
   Εντάξει, για τα 20.000 + ΦΠΑ δεν το συζητάω, δεν έχουμε την τεχνογνωσία, την αγοράζουμε για να την αποκτήσουμε. Κι έτσι του χρόνου, το Δεκέμβρη του '16, να είναι σε θέση ο Δήμος μας να το πραγματοποιήσει μόνος του.
   Τα 30 ή τα 40 χιλιάρικα, όμως, για ποιο πράγμα ακριβώς τα δίνουμε; Τι θα κατασκευαστεί;
   Τι θα φτιάξουμε; Το Κάστρο της Χιονάτης; Το εργαστήριο του Άη Βασίλη; Την Φάτνη με το Θείο Βρέφος; Έλκηθρο με τάρανδους και τεχνητό χιόνι για να κάνουμε βόλτα μέσα στο Κάστρο; Πίστα πατινάζ; Καρουσέλ; Παιχνίδια; Ένα παραδοσιακό χωριό με ζαχαροπλαστεία, παιχνιδοπωλεία, καταστήματα που θα πουλάνε χριστιουγεννιάτικα είδη και τοπικά προϊόντα και με σπιτάκια που θα αναβιώνουν την χριστουγεννιάτικη καθημερινότητα μιας άλλης εποχής; Όλα τα παραπάνω; Κάποια από τα παραπάνω; Άλλα, εκτός από τα παραπάνω;
   Κανένας δεν ξέρει, κανένας δεν ρώτησε, ούτε από την συμπολίτευση, ούτε από την αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αλλά, ούτε ο Δήμαρχος ενημέρωσε.
   Εκτός, κι αν, μέχρι να ανοίξουν οι πύλες του Χριστουγεννιάτικου χωριού, υπάρξει μια παρουσίαση, έστω και ως "μακέτο", που έλεγε κι ο Κώστας Σημίτης.
   Ή αν μας το φυλάνε για έκπληξη.
   Πάντως, πέρα απ' όλα τ' άλλα, σε κάθε περίπτωση, όλοι μας, όλοι οι Αρτινοί και όλοι όσοι αγαπούν την Άρτα, ανυπομονούμε να το δούμε να στήνεται και να λειτουργεί.
   Και ευχόμαστε να πετύχει, να συνεχιστεί και κάθε χρόνο να γίνεται ακόμα καλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.